Rakkauslihakset

Valitsin tarkoituksella otsikoksi tuollaisen klikkimagneetin. Tänään aamutreeniä vääntäessäni muistin taas tämän asian, joka aina ajoittain käy mielessä. Puhun nyt siis lantionpohjalihaksista. Olen monta kertaa aikonut kirjoittaa aiheesta, mutta en ole oikein tiennyt mistä näkökulmasta asiaa tarkastelisin. Tänään sitten ajattelin, että aivan sama näkökulmalle, koska oli se näkökulma mikä tahansa, niin nämä lihakset on naisille tärkeät ja niiden treenaamisesta puhutaan ihan liian vähän.

Ai miksi lahtionpohjalihasten treenaaminen on tärkeää? Ne asiat, joihin treenaamattomat lantionpohjalihakset vaikuttavat negatiivisesti, ovat pitkälti sellaisia, joista ei kahvipöydässä keskustella. Kyseessä ovat kiusalliset intiimialueen vaivat, joihin haetaan kaikessa hiljaisuudessa lääkäriltä apua tai puhutaan naisporukassa arasti kuiskaten. Silti näistä erilaisista vaivoista kärsiviä on paljon, erityisesti synnyttäneissä naisissa. Siksikin asiasta olisi hyvä puhua.

Heikot lantionpohjalihakset saattavat aiheuttaa virtsankarkailua, kohdunlaskeumaa (tosin tätä ei usein saa treenaamallakaan hoidettua kokonaan), ulostusongelmia ja laimeaa seksielämää.


Happohoidon jälkeinen punanaama. Riskillä lähdin kokeilemaan hoidon jälkeen salille kuinka punaiseksi naaman saa. 😀 Yllättävän punakka on ollut.

Olen aina ajoittain muistanut tehdä lantionpohjajumppaa esimerkiksi tähän tarkoitettujen kuulien avulla tai ihan vaan jumppaamalla. Tänään taas muistin, että niitähän kannattaa, ja oikeastaan pitäisi, tehdä aina kun treenaa vatsalihaksia. Joka kerta tästä lähtien 😉 , kun teet vatsarutistusta tai muuta vatsalihasliikettä, niin ennen varsinaista toistoa vedä ensin napa sisään, paketti tiukaksi ja nappaa lantionpohjalihakset aktiiviseksi. Näin se lantionpohjajumppakin tulee hoidettua samalla. Valitettavasti nämä lihakset eivät aivan itsekseen aktivoidu ja treenaudu siinä sivussa, vaan niitä vain pitää muistaa tehdä. Loistava treeniliike nimenomaan lantionpohjalihasten treenaamiseen on lantionnosto niin, että jalat ovat jonkin korokkeen päällä. Tuossa liikkeessä lantionpohjalihasten paikantaminen helpottuu ja samalla syvät vatsalihakset aktivoituu, bonuksena vielä pakara-takareisiakselikin saa kyytiä. Jos ei tunnu missään, niin lisää levypainoja vatsan päälle. Suosittelen!


Kuva

Lantionpohjalihaksia kannattaa treenata, vaikka mitään näistä ongelmista ei olisi. Erityisesti synnyttäneille tai naisille, joilla on vähän enemmän kilsoja mittarissa, suosittelen kyllä aktivoitumaan tällä saralla. Treenaaminen palkitsee sitten viimeistään makuuhuoneen puolella. 😉

7 thoughts on “Rakkauslihakset”

  1. Kiitos vinkistä, tarvii heti kokeilla! Googlelle kun yrität löytää treenivinkkejä niin aina se sama puristus, eikä muuta, itsellä ainakaan kahden synnytyksen jälkeen ei tunnu tuosta vinkistä olevan mitään hyötyä. Tiedätkö liikkeitä/liikkeen joka ois raskausaikanakin turvallinen lantionpohjan treenaukseen? 🙂

    1. Toivottavasti saat tuolla liikkeellä tuntumaa. Mulla myös tavallisissa rutistuksissa se on jotenkin helpompaa, kun ensin aktivoi syvät lihakset, kun samalla suunnalla tuo lantionpohjakin on.

      En muista enää saiko niitä kuulia käyttää raskausaikana? Ne on aika helpot tähän tarkoitukseen, koska ison vatsan kanssa mitkään vatsarutistukset ei ole kovin hyvä idea. Ehkä se on vain sitä tylsää supista-rentouta-settiä.

  2. Lantionpohjan lihakset kannattaa opetella treenaamaan eriytyneesti eli ilman pinnallisten lihasten aktivointia. Suosittelen lämpimästi käyntiä asiaan perehtyneen fysioterapeutin luona, mikäli harjoittelu tuntuu hankalalta. Siellä lantionpohjan kunto voidaan tarkistaa esim. biopalautelaitteen avulla. Tärkeä aihe.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *