Melkein kokonaan suoritettu Helmet lukuhaaste 2023

Luin ja kuuntelin tänä vuonna yhteensä 51 kirjaa, joista noin 40 pääsi alla olevalle listalle. En varsinaisesti suorittanut lukuhaastetta, mutta pitkin vuotta lisäilin lukemiani kirjoja sopiviin kohtiin. Kymmenisen kohtaa jäi täyttämättä, mutta koska en nykyään pidä ylimääräisistä velvollisuuksista tai suorittamisesta, niin en todellakaan ole asiasta pahoillani. Otan Helmet-lukuhaasteen vastaan myös tulevana vuonna. Ajattelin suorittaa haastetta samaan tyyliin kuin tänäkin vuonna, mutta tällä kertaa pyrin lukemaan jokaisen kirjan kuuntelun sijaan. Pyrin inspiroitumaan eri haastekohdista ja löytämään niiden avulla itselleni mahdollisesti jotakin ihan uuden tyylistä luettavaa ja toivoisin, että minulla tulisi tartuttua sellaisiin kirjoihin, joihin en ehkä muuten tarttuisi. Tämä kai taitaa olla koko haasteen pointti, näin ainakin minä sen tulkitsen.

Arvioin tähdin jokaisen kirjan ja kirjoitan jokaisesta haastekohtaan lisätystä kirjasta lyhyen kommentin. Laitan niiden kirjojen kansista kuvat, joille olen antanut viisi tähteä. Merkkaan myös kirjan nimen perään symbolin olenko lukenut vai kuunnellut kirjan. 👓🎧

Helmet lukuhaasteen 2024 löydät täältä.

1. Kirjassa on kartta
Iida Turpeinen: Elolliset ⭐️⭐️⭐️⭐️ 👓
Elolliset on kertomus ihmisen typeryydestä ja ahneudesta luonnon edessä, siis sukupuuttoon kuolleen lajin historiasta muutaman luonnontieteilijän tarinan kautta. Hieno kirja, joka imaisi alussa mukaansa ja teki vaikutuksen, mutta vähän lässähti loppua kohti. Viimeiset tarinat eivät olleet ihan yhtä hienoja kuin ensimmäiset.

2. Kirja kertoo lapsesta ja isovanhemmasta
Elif Shafak: Kadotettujen puiden saari ⭐️⭐️⭐️⭐️ 👓
Kirjan tapahtumapaikkana on Kypros, jonka historia tuli itselleni aivan uutena tietona. En tiennyt, että saarella on ollut sisällissotia turkkilaisten ja kreikkalaisten välillä. Tämä oli hienosti kirjoitettu tarina rakkaudesta, ylisukupolvisesta traumasta ja viikunapuusta.

3. Kirjan nimessä on kasvi
Kate Quinn: Ruusukoodi ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ 🎧
Kate Quinn on kirjoittanut monta kirjaa naisista ja sodasta. Tämä oli ensimmäinen kirja, jonka kuuntelin hänen tuotannostaan ja ihastuin kovasti. Tämä tarina oli hienosti punottu todellisten tapahtumien ympärille, jossa kolme naista värväytyy toisen maailmansodan aikaan Englannin valtion palvelukseen ja ryhtyvät kukin omassa roolissaan ratkomaan vihollisarmeijan lähettämiä salattuja viestejä. Kirjan päähenkilö on älykäs kryptoanalyytikkonainen.

4. Kirja, jonka aioit lukea viime vuonna
Ulla-Lena Lundberg: Leo ⭐️⭐️⭐️ 👓
Rakastin Ulla-Lena Lundbergin Jää-kirjaa. Se on mielestäni yksi parhaista koskaan lukemistani kirjoista, joten odotukset tämän kirjan suhteen olivat todella korkealla. Tykkään tosi paljon historiallisista kirjoista, varsinkin jos niihin liittyy merenkulku, kalastus tai saaristolaiselämä. Tässä kirjassa oli kaikkea tätä, mutta jotenkin kirja ei vastannut odotuksia ja minulta vain kolme tähteä.

5. Kirjassa ollaan maan alla
Mark Sullivan: Palavan taivaan alla ⭐️⭐️ 🎧
Olin ennen tätä lukenut/kuunnellut monta Kate Quinnin ja Sirpa Kähkösen sota-aiheista kirjaa, joten tämä toisesta maailmansodasta kertova tarina italialaisesta pojasta ei oikein uponnut. Tässä oli kyllä hyviä aineksia ja historialliset osat olivat kiinnostavia, mutta mulle kirja tuntui aika lapselliselta epäuskottavine vaiheineen Italian Alppien yli vaeltamisesta Sveitsin puolelle, puhumattakaan siirappisesta rakkaustarinasta. Moni oli antanut tälle hyvät arviot, joten kannattaa itse tehdä omat arvionsa.

6. Kirjan kansikuvassa on vaate tai kirjan nimessä on jokin vaate
Ann-Christin Antell: Puuvillatehtaan kilpailija ⭐️⭐️⭐️ 🎧
Tämä on Puuvillahtedas-sarjan kolmas osa. Tykästyin kovasti Antellin tapaan kuvata elävästi 1800-luvun Turun meininkejä. Historian tuntemus ja sen kuvaaminen oli kirjan (ja koko sarjan) parasta antia. Sarja oli oikein viihdyttävä, vähän Bridgerton-henkinen.

7. Kirja on klassikkoteos Ruotsista, Norjasta tai Tanskasta

8. Kirja kertoo pienestä kaupungista
Maija Kajanto: Sahramisyksy ⭐️⭐️⭐️ 👓
Sahramisyksy on Kahvila Koivu -sarjan kolmas osa. Tämä sarja on kepeää hyvän mielen lukemista, jossa on mukavan vaihtelevia juonenkäänteitä. Voin samaistua päähenkilön aiempaan työuraan ja tarpeeseen vaihtaa maisemaa ja alaa. Maija Kajannon kirjat on ihania yhdeltä istumalta hotkaistavia herkkupaloja.

9. Kirjan kirjailija kuuluu vähemmistöön, ja kirja kertoo tästä vähemmistöstä
Elina Hirvonen ja Ujuni Ahmed: Tytöille, jotka ajattelevat olevansa yksin ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ 👓
Tämä oli vaikuttava kirja kaikessa karmeudessaan. Vaikka tässä kerrottiin muslimiyhteisössä kasvamisesta, niin minä vanhoillislestadiolaisen yhteisön kasvattina pystyin paikoin samaistumaan siihen ulkopuolisuuden ja erilaisuuden tunteeseen ja siihen, kuinka paljon uskonnollisen yhteisön vaatimukset ja säännöt vaikuttavat yksilön elämään, päätöksentekoon ja identiteettiin. Tämä oli tärkeä puheenvuoro, itse ainakin opin paljon uutta.

10. Kirjassa on ohjeita ja neuvoja
Minna Eväsoja: Sensei ⭐️⭐️⭐️⭐️ 🎧
Tämä oli todella mielenkiintoinen ja suorastaan meditatiivinen kirja, jonka aiheena oli japanilainen teetaide. Kuinka ihanan random! Minna Eväsoja osasi kuvata maisemat ja asiat jotenkin niin maagisesti, että tämä piti otteessaan. Opetus ja neuvo -osuus tuli japanilaisen teetaiteen yksityiskohtaisesta kuvailusta. Siinä on hyvin tarkka protokolla, jota tulee noudattaa.

11. Kirjailijan nimessä on yhtä monta kirjainta kuin sinun nimessäsi
Merja Mäki: Ennen lintuja ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ 👓
Tämä oli mielestäni vuoden paras kirja. Kirja kertoo evakkonaisesta, joka lähtee Sortavalasta pommituksia pakoon Seinäjoelle kälynsä ja lehmien kanssa. Kirja kertoo ikävästä, unelmista, luopumisesta, ulkopuolisuuden tunteesta ja rakkaudesta. Tälle on ilmeisesti tulossa jatko-osa. En malta odottaa.

12. Kirjan nimi liittyy veteen
Julian Sancton: Pimeän ja jään vangit – Belcigan matka antarktiseen yöhön ⭐️⭐️⭐️⭐️ 🎧
Kirjan mukana pääsee uskomattomalle tutkimusretkelle, joka starttasi elokuussa Antwerpenin satamasta 1897 suuntana Etelänapa. Kirjan kertomukset pohjautuvat tosielämän tapahtumiin. Todella kiinnostava, jännittävä ja paikoin kauhistuttava kertomus tutkimusmatkailusta.

13. Kirjan kansi on värikäs tai kirjan nimi on värikäs
Annette Bjegfeldt: Palermotien taivallinen laulu ⭐️⭐️⭐️⭐️ 👓
Tämä oli jotenkin aivan älytön kirja ja siksi juuri tosi ihana. Ei tästä oikein muuta voi sanoa. Tykkäsin.

14. Kirja kertoo terveydenhuollosta
Tuomas Kyrö: Aleksi Suomesta ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ 🎧
Tämä oli yksi vuoden parhaita ja tärkeimpiä kirjoja. En tiedä kuinka hyvin kirja osuu haastekohtaan, mutta kirjassa sivutaan terveydenhuoltoon liittyviä asioita sodasta traumatisoituneen ihmisen hoidon kannalta. Kyrölle tuli tarve tehdä jotain Ukrainan sodalle ja koska hän ei ole sotilas, hän päätti kirjoittaa sotilaan tarinan ja peilasi samalla omia tuntojaan sotaan ja suhtautumiseensa tähän kaikkeen. Todella hyvä kirja!

15. Kirjan nimessä on ja-sana
Sirpa Kähkönen: Jään ja tulen kevät ⭐️⭐️⭐️⭐️ 🎧
Tämä on osa Kuopio-sarjaa, josta tykkäsin kokonaisuudessaan tosi paljon. Teki mieli antaa jokaiselle kirjalle viisi tähteä, mutta jotenkin se alkoi tuntua liiottelulta. Sarjan edetessä henkilöhahmoista tuli tuttuja ja heihin suorastaan kiintyi. Tykkään tosi paljon Kähkösen tavasta kirjoittaa ja olen jostakin syystä erityisen viehättynyt sotatarinoihin ja erityisen paljon minua kiinnostaa nämä naisten näkökulmasta. Kirjasarja kertookin enimmäkseen naisista, jotka sota-aikana pitävät koteja ja yhteiskuntaa pystyssä ihan kaikilta osin. Ei mikään ihan helppo temppu.

16. Kirjassa kirjoitetaan kirjaa
Elina Hirvonen: Rakkauksien lokikirja ⭐️⭐️⭐️ 👓
Kirjaan on kerätty erilaisia rakkaustarinoita ja tuokiokuvauksia. Ihan kiva kirja, muttei mikään maailmaa mullistava.

17. Kirja on kokoelma esseitä, pakinoita tai kolumneja
Emilia Männynväli: Toiste en suostu katoamaan ⭐️⭐️⭐️⭐️ 👓
Kirja on henkilökohtaiselta tuntuva esseeteos, joka kolahti mulle ihan kunnolla. Pystyin jotenkin samaistumaan erilaisiin ajatuskulkuihin ja pohdintoihin eri teemoista.

18. Kirja on julkaistu alun perin kiinan, hindin, englannin, espanjan tai arabian kielellä (Maailman viisi puhutuinta kieltä)
Lucinda Riley: Atlas, Papa Saltin tarina ⭐️⭐️⭐️ 🎧
Mun oli pakko saada tämä kirjasarja suoritettua loppuun, vaikka kirja kirjalta tarinat menivät jotenkin älyttömämmäksi ja kirjailijan maneerit otti päähän. Halusin kuitenkin saada tarinalle pisteen ja selvyyden siihen, mikä Papa Saltin tarina oikein olikaan ja mitä hänelle tapahtui. Tarinan viimeisteli Lucinda Rileyn poika Harry Whittaker kirjailijan kuoltua. Mielestäni tämä oli sarjan paras kirja, ehkä siksi koska tarina tuli nyt vihdoin päätökseensä eikä kirjasta paisuteltu mahdotonta tiiliskiveä.

19. Kirjassa on paikka, jossa olet käynyt
Kjell & Mårten Westö: Vuodet ⭐️⭐️⭐️ 👓
Kirja koostuu kirjailijaveljesten toisilleen kirjoittamista kirjeistä tai esseistä. Kirjoituksissa muistellaan elettyä elämää ja peilataan niitä nykyhetkeen. Kirjassa liikutaan Helsingissä.

20. Kirja kertoo naisesta, joka on matkalla
Aino Huilaja: Pakumatkalla ⭐️⭐️⭐️⭐️ 👓
Sisältövaroitus: kirja aiheuttaa vakavaa vapaudenkaipuuta ja seikkailunhimoa! Huilaja kertoo siitä, kuinka heistä tuli pakumatkailijoita ja mitä kaikkea he kokivat matkallaan Suomesta Eurooppaan ja takaisin.

21. Kirja on scifiä eli tieteiskirjallisuutta

22. Kirja kertoo aiheesta, josta olet lukenut paljon
Sirpa Kähkönen: Rautayöt ⭐️⭐️⭐️⭐️ 🎧
Tämä on myös osa Kuopio-sarjaa, jonka luin ja kuuntelin kokonaisuudessaan viime vuoden alussa.

23. Kirja on iso
Haruki Murakami: Komtuurin surma ⭐️⭐️⭐️⭐️ 👓
Ostin kirjan lentokentältä ihan vaan sillä perusteella, että kirjassa oli lähes 900 sivua luettavaa reilun viikon vaellusreissulle. Joku huikkasi ostopäätöstä ääneen pähkäillessäni selkäni takaa, että kirja on hyvä. Kirja oli hyvä, mutta ei yhtään sellainen, joita tavallisesti luen tai valitsen luettavaksi. Tämä taisi olla ensimmäinen lukemani fantasiakirja. Kirja kyllä vangitsi otteeseensa ja taisin lukea tämän kolmella istunnolla.

24. Kirja kertoo urheilijasta
Reijo Ruokanen: Tahdolla maailman ympäri – Ari Huuselan tarina ⭐️⭐️⭐️ 👓
Kirja kertoo nimensä mukaisesti Ari Huuselasta ja siitä, miten lentokapteenista tuli ensin lentokapteeni ja sen jälkeen maailmanympäripurjehtija. Oli mielenkiintoista lukea, miten Huusela on rakentanut uransa aivan itse omin avuin ilman esimerkiksi vanhempien tarjoamaa rahoitusta tai muuta. Arvostan hänen määrätietoisuuttaan ja sinnikkyyttään. Purjehtiminen tietysti kiinnostaa minua. Tuo Vendée Globe on purjehduksen formulaa ja aika kaukana retkipurjehduksesta.

25. Kirjan nimessä on viikonpäivä tai kuukausi

26. Kirja, jonka lukeminen on sinulle haastavaa jostakin syystä
Sandgren Lydia: Läpileikkaus ⭐️⭐️⭐️ 👓🎧
Vuorotellen luin ja kuuntelin tätä kirjaa varmaan ainakin yli kuukauden ajan. Välissä luin muita kirjoja ja aina palasin tämän pariin, koska en halunnut luovuttaa kesken. Tätä oli kehuttu todella hyväksi ja suorastaan mestarilliseksi. Mä en tykännyt tästä ja samalla tykkäsin. Tässä oli jotain samaa kuin Ulla-Lena Lundbergin Jää-kirjassa, mutta ei yltänyt lähellekään. Hidas tempo ja ihmisten sisäiseen maailmaan sukeltaminen oli kiehtovaa, mutta samalla paikoin raivostuttavaa. Tähän kirjaan olisi ehkä tarvittu joku tylsä lomamatka, että olisi voinut lukea kirjan yhteen menoon ja päästä tuohon maailmaan kunnolla sisään.

27. Kirjassa joku etsii ratkaisua ilmastokriisiin
Sama kuin kohdassa 1.

28. Kirjassa on sama vuodenaika kuin lukuhetkellä
Phillipa Ashley: Unelmien joululoma ⭐️⭐️ 👓
Näitä rakkaushömppäkirjoja on vaikea arvostella, koska tämän kategorian kirjat ovat aina tietynlaisia. Tämäkin oli hyvä tässä lajissaan. Tämän genren kirjojen on tarkoitus viihdyttää ja olla kevyitä. Kirjan juoni olisi toki voinut olla vähän kekseliäämpi, sillä tarinan arvasi heti ensimmäisistä sivuista alkaen. Silti oikein mainio välipalakirja.

29. Kirjassa on minä-kertoja
Maria Turtschaninoff: Suomaa ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ 👓
Suomaa oli yksi vuoden 2023 vaikuttavimmista lukemistani kirjoista. Tämäkin taitaa mennä fantasia-kategoriaan, joka ei yllättäen yhtään haitannut. Rakastin luontomystiikkaa ja suvun historian kuvailuja neljän vuosisadan ajalta.

30. Kirja on ollut ehdokkaana kirjallisuuspalkinnon saajaksi
Niko Hallikainen: Suuri Märkä Salaisuus ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ 👓
Mä olin jotenkin siinä käsityksessä, että tämä kirja oli Finlandia-ehdokkaana, mutta näin ei kuitenkaan ollut. Olisi pitänyt olla. Tämä kirja sai kuitenkin Kalevi Jäntti -kirjallisuuspalkinnon. Nostaisin tämän kirjan myös vuoden 2023 kärkikymmenikköön. Tämä oli todella taitavasti kirjoitettu kasvutarina.

31. Kirjan kansikuvassa on taivas tai kirjan nimessä on sana taivas
Satu Rämö: Jakob ⭐️⭐️⭐️ 👓
Hildur-sarjan kolmas osa. En ole dekkari-ihminen, mutta Hildur-sarja on minulle sopivan kevyt ja sisältää myös paljon muuta kuin rikosten selvittelyä. Tykkään kirjan henkilöhahmoista ja Islannin luonnon ja kulttuurin kuvailusta.

32. Kirja kertoo asiasta, josta haaveilet
Ari Pusa: Selviytyjä ⭐️⭐️⭐️ 👓
Kirja on yksinpurjehtijan selviytymistarina, ei liene tarvitse perustella, miksi tämä on valittu tähän haastekohtaan. Kirja kertoo Tapio Lehtisen yksinpurjehduksesta ja siihen valmistautumisesta sekä todella hurjasta onnettomuudesta, josta hän onnekkaasti selviytyy.

33. Kirja, jonka voit lukea kerralla alusta loppuun
Britney Spears: The Woman in me ⭐️⭐️ 🎧
Kuuntelin kirjan englanniksi. Kirja kertoo Britney Spearsin tarinan hänen omasta näkökulmastaan. Siitä, miten lapsitähdestä kasvoi aikuinen, joka joutui isänsä holhouksen alaiseksi. Kirja ei antanut vastauksia vaan herätti vain lisää kysymyksiä. Ei kai oikeasti terve ihminen voi joutua toistuvasti pitkiksi ajoiksi huumevieroitukseen tai heppoisin perustein holhottavaksi? Surullinen tarina joka tapauksessa.

34. Kirja kertoo Ukrainasta
Sama kuin kohdassa 14. Tuomas Kyrö: Aleksi Suomesta

35. Kirjassa tehdään työtä, joka on sinulle tuttua

36. Olet ennakkoluuloinen kirjan kirjoittajaa kohtaan

37. Kirja kertoo elämäntavasta, jota ei enää ole
Sirpa Kähkönen: Lakanasiivet ⭐️⭐️⭐️⭐️ 🎧
Jälleen yksi Kuopio-sarjan kirja. Kirja kertoo sotien ajan elämäntyylistä – maatöistä, lehmien lypsämisestä jne., jota ei enää nykyään samassa mittakaavassa ole.

38. Kirjan tarina perustuu myyttiin, taruun tai legendaan
Marie Benedict: Rouva Einstein ⭐️⭐️⭐️ 👓
Harmillisesti luulin kirjan tapahtumien perustuvan tosielämään, mutta kesken kirjan tuli tarve etsiä faktaa ja selvisi, että kirja on sepitettä. Olin todella pettynyt ja jopa suuttunut, koska kirjassa maalataan Albert Einsteinistä ihan sairas kuva. Jos kirja olisi ollut puhtaasti romaani, niin olisin varmasti tykännyt tästä paljon enemmän.

39. Kirja, josta sait vinkin mediasta tai sosiaalisesta mediasta
Satu Rämö: Rósa & Björk ⭐️⭐️⭐️ 👓
Hildur-sarjan toinen osa. Oon vuosikausia seurannut somessa Satu Rämöä, jonka vuoksi alunperin tartuin tähän kirjasarjaan. Kuten aiemmassa kohdassa totesin, että dekkarit ei ole aiemmin ollut mun juttu, mutta oon iloinen, että oon uskaltautunut nyt lukemaan myös muita kirjallisuuden genrejä.

40. Kirjassa hylätään jotain
Ville Kaarnakari: Operaatio Polar ⭐️⭐️⭐️⭐️ 👓
Luin kirjan Ramin suosituksesta. Oon suhtautunut hänen sotakirjainnostukseensa vähän varauksella ja epäilin, että itse en tykkäisi tämän aihepiirin kirjoista, mutta olin onnellisesti väärässä jälleen. Tämä on osa seitsemän kirjan sarjaa, joissa kussakin perehdytään aina yhteen tiettyyn kaukopartio-operaatioon. Tämä oli todella hyvin kirjoitettu ja jännittävä kertomus oikean elämän tapahtumista (johon on kaiketi lisätty hieman värikynää). Aion lukea jossakin välissä muita tämän sarjan kirjoja.

41. Kirjan kirjailija on syntynyt 1990-luvulla
Rasmus Arikka: Homoromaani ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ 👓
Kirja kertoo homona olemisesta yhteiskunnassamme. Tämä oli todella avartava kurkistus sellaiseen perspektiiviin, josta ei ole ollut lainkaan tietoinen. Taitavasti kirjoitettu ja rakenteellisesti helppolukuiseksi rakennettu kirja.

42. Kirjan nimessä on ainakin kolme sanaa
Patrik Berghall: Kuoleman porteilla – Ilmavoimien kaukopartio-osasto Hartikainen 1942 ⭐️⭐️⭐️ 👓
Innostuin lukemaan myös toisen kaukopartiokirjan, joskin toisen kirjailijan tekemänä kuin aiempi. Tässä oli vähän insinöörimäisempi lähestyminen tapahtumiin, jonka vuoksi en samalla tavalla eläytynyt tapahtumiin.

43. Kirja kertoo tulevaisuudesta niin, että siinä on toivoa

44. Kirja kuuluu genreen eli kirjallisuuden lajiin, jota et lue yleensä
Sama kuin kohdassa 23. Haruki Murakami: Komtuurin surma

45. Kirja sopii haastekohtaan, johon olet jo lukenut kirjan

46. Kirjassa on epätavallinen mies tai poika
Bonnie Garmus: Kaikki on kemiaa ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ 👓
Tästä kirjasta tykkäsin hurjasti. Kirjan molemmat päähenkilöt olivat varsin poikkeuksellisia ihmisiä monin tavoin. Kirja oli hauska, feministinen ja jotenkin tosi freesi.

47.-48. Kaksi kirjaa, joiden tarinat sijoittuvat samaan kaupunkiin tai ympäristöön
Sirpa Kähkönen: Muistoruoho ja Tankkien kesä ⭐️⭐️⭐️⭐️ 🎧
Jälleen ihanaa Kuopio-sarjaa.

50. Kirjaa on suositellut kirjaston työntekijä

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *