Tammikuussa lukemani kirjat

Olen kerännyt itselleni lyhyet arviot aina kustakin tänä vuonna lukemastani kirjasta. Vaikka “suoritan” lukuhaastetta, en kuitenkaan kirjaimellisesti suorita sitä, vaan luen kirjan ja lukemisen jälkeen mietin sopisiko kirja johonkin Helmet-lukuhaasteen kohtaan.

Päätin nyt julkaista tammikuussa lukemani kirjat, niiden lyhyet arvioit ja haastekohdat, joihin ne olen päättänyt sijoittaa. En nyt paljasta, miksi mikäkin kirja on valittu kuhunkin kohtaan, koska se saattaa paljastaa liikaa ja pilata lukukokemuksen.

Olen tallentanut lukemieni kirjojen kannet ja arviot myös Instagramin kohokohtiin.

1. Kirjan nimessä on erisnimi 
Caster Semenya: The Race to be Myself ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Kirja on kilpajuoksijan tarina, muttei sellainen kuin voisi kuvitella. Tämä oli tarina sukupuolen moninaisuudesta, ihmisoikeuksista, tasa-arvosta, rasismista ja mielettömästä rohkeudesta. Oli järkyttävää lukea, miten kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF kohteli Semenyaa. Tämä oli elämäni ensimmäinen englanninkielinen kirja, jonka luin.
Luettu: 1.1.2024

31. Kirjassa on vammainen henkilö 
Sirpa Kähkönen: 36 uurnaa : väärässä olemisen historia ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Joku ehkä voi ihmetellä, miksi tähän haastekohtaan, se selviää kirjan lukemalla. Pidin tästä kirjasta kovasti. Kuten edellisen haasteen yhteydessä kerroin, olen suuri Kuopio-sarja-fani. Tämä kirja ei ollut lainkaan tuon sarjan kaltainen, vaan tämä oli omaelämäkerrallinen raastava teos äitisuhteesta, ylisukupolvisesta traumasta, ymmärryksestä ja anteeksiannosta. Tämä kirja antoi ajattelemisen aihetta pitkäksi aikaa.
Luettu: 3.1.2024

Lukemisen lisäksi arjessa tapahtuu paljon muutakin. Käydään lähestulkoon joka toinen viikonloppu lähiretkellä lataamassa akkujamme ja nauttimassa toistemme seurasta.

33. Kirjassa muutetaan maalle 
Elina Backman: Kun kuningas kuolee ⭐️⭐️⭐️ (sopii myös haastekohtaan 23: suomalainen dekkari tai salapoliisi- tai jännityskirja)
Olen yrittänyt nyt harjoitella dekkareiden lukemista, ja tämä oli yksi askel sillä polulla. Kirja on Backmanin esikoisteos. Tarina oli rakennettu kivasti kerroksittain ja ne etenivät kivasti ja sopivan lyhyinä kappaleina. Jos toisen henkilöhahmon tarina tuntui tylsältä, niin toisen tarinassa tapahtui jotain kiinnostavaa. Tämä piti otteessaan ja olisin lukenut kirjan yhdeltä istumalta, jos ei olisi pitänyt mennä nukkumaan.
Luettu: 11.1.2024

2. Kirjassa tehdään taikoja 
Matt Haig: Keskiyön kirjasto ⭐️⭐️⭐️+
Kirjan idea oli hieno ja ajatuksia herättävä. Tykkäsin siitä, miten kirja sai pohtimaan omaa elämää ja valintojaan uudella tavalla. Kirja muistutti ihanalla tavalla siitä, että olemme itse oman elämämme kapteeneja. Kirjan toteutus oli mielestäni vähän lapsellinen ja ontuva. Silti suosittelen lukemaan tämän vaikkapa monen muun self help -kirjan sijasta.
Luettu: 15.1.2024

Joka arkipäivä teen täyden työpäivän viestintätoimistossa.

5. Kirjailijan nimikirjaimia ei esiinny omassa nimessäsi
Richard Bach: Lokki Joonatan ⭐️⭐️⭐️
Tämä kirja on minulle tuttu vuosien takaa, sillä äidilläni on tämä veneessä. Vene on saanut nimensä tämän kirjan mukaan. Kirja oli ihastuttava ja söpö. Sellainen ihana kevyt liito pastellinsävyisellä taivalla. Kirja muistutti siitä, että on tärkeää olla oma itsensä ja tehdä rohkeasti niitä asioita, jotka tuntuvat itsestä hyvältä.
Luettu: 16.1.2024

Teini-ikäisten lasten vanhempana arjen aikataulut ovat nykyään paljon väljemmät, jote arkea rytmittää omat treenit, ulkoilut ja ystävien kanssa vietetty aika. Joka toinen viikko pötköttelen arki-illat sohvalla rakkaiden teinieni kanssa.

3. Booker- tai Pulitzer-palkinnon voittanut kirja
Colson Whitehead: Nickelin pojat ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Todella hienosti kirjoitettu kirja ja taidolla rakennettu tarina rasismista ja epäoikeudenmukaisuudesta 60-luvun Amerikassa. Jokainen lause piti lukea rauhassa ja ajatuksella. Lyhyt kirja, mutta paljon painavaa asiaa. Tarina on keksitty, mutta ainekset siihen on otettu oikeasta elämästä. Tämä on tarina kahdesta ruskeasta pojasta, jotka joutuvat todella heppoisin perustein alaikäisten “vankilaan” ja joutuvat kohtaamaan karmeaa väkivaltaa ja sortoa.
Luettu: 17.1.2024

7. Kirjassa rakastutaan
Ulla-Lena Lundberg: Kuninkaan Anna ⭐️⭐️⭐️⭐️ (lisätty myös viimeiseen kohtaan)
Kirja kertoi Kökarissa syntyneen ja kasvaneen Annan tarina. Anna oli monella tapaa poikkeuksellinen. Hän oli monessa lahjakas, eli voimakkaasti tunteella ja kulki omaa polkuaan. Päällepäin Annan elämä saattoi näyttää tylsältä ja sisällöttömältä, mutta näin ei kuitenkaan ollut. Kirja oli myös tarina naiseudesta, naisen asemasta ja parisuhteista.
Luettu: 25.1.2024

Kuunnellut kirjat

Kirjojen kuunteleminen on vähentynyt olkapäävaivan ja sen seurauksena vähentyneen neulomisen vuoksi. Tammikuussa kuuntelin vain yhden kirjan.

David Phillips: Kuusi ainetta jotka muuttavat elämäsi ⭐️⭐️⭐️
Tämä oli ihan oivalluttava ja inspiroiva kirja hormoneista, jotka vaikuttavat ratkaisevasti elämäämme ja siitä, kuinka tunteisiin voi itse vaikuttaa. Paikoitellen ärsyynnyin, koska niin monesta asiasta paistoi läpi, että kirja on kirjoitettu vain tämän ihmisen näkökulmasta ja omien kokemusten kautta (tietysti on, mutta silti ärsytti). Jos tähän ei liikaa takertunut, niin saattoi poimia sopivat itseä miellyttävät palat ja sivuuttaa höpönpöpöt siitä välistä.
Kuunneltu: 11.1.2024

2 thoughts on “Tammikuussa lukemani kirjat”

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *