Kahdeksat lempilenkkarit ja perustelut niille

Väännän nyt veistä omassa haavassani ja näytän teille kaikki lempilenkkarini perusteluineen. Oikean takareiden vamman vuoksi tämän vuoden juoksut oli juostu jo maaliskuussa, mutta ihan viimeisetkin toiveenrippeet juoksusta jätin viime viikolla kortisonipiikin pistämisen jälkeen lääkärin pöydälle. En siis juokse enää tänä vuonna ja loppuvuosi kuluukin sujuvasti takareiden vammaa parannellessa. Nyt on takana ensimmäinen täysi lepoviikko jalalle, ei siis lainkaan alakroppaa rasittavaa liikuntaa. Vielä toinen viikko pitäisi malttaa ja sen jälkeen alkaa varovainen ja tunnusteleva kuntouttava treeni. Luvassa siis uintia, pyöräilyä ja jonkinmoista lihaskuntojumppaa.

Nyt niihin kenkiin.

Meidän kodin kenkäkaapit pursuavat lenkkareita ja mies aina hämmästelee mihin niitä kaikkia muka tarvitaan. Uskokaa huviksenne, että olen karsinut sellaiset kengät, joita en käytä aktiivisesti (siis silloin kun pystyn harrastamaan juoksua). Nämä kahdeksan ovat sellaisia, jotka ovat käytössä ja jokaiselle on oikeasti ihan järkevä perustelu.

P O L K U J U O K S U K E N G Ä T

Polkujuoksukengän täytyy olla kevyt ja pronaatioltaan neutraali, en tykkää korkean dropin pohjista, koska niistä tulee möhkälemäinen vaikutelma eikä saa riittävää tuntumaa maastoon. Pohjan täytyy olla sellainen, että siihen uskaltaa luottaa märälläkin kalliolla. Kengän täytyy pysyä napakasti jalassa vaikkapa suossa eikä kengät saa pyöriä jalassa ja tehdä rakkoja, vaikka sukat kastuisivatkin.

Suunnistuksessa ja polkujuoksussa käytän joko Salomon S-Lab Speed -kenkiä (alempi kuva) tai Merrelin All Out Crusheja (ylempi kuva). Salomon on jalassa napakka ja sillä pystyy juoksemaan pitkiäkin siivuja metsässä. Pohja pitää todella hyvin liukkaallakin kalliolla. Merrell on taas superkevyt kuin höyhen, pohja myös pitävä, muttei ihan yhtä tarraava kuin Salomonissa. Merrelin valitsen fiilistelylenkille ja silloin kun haluan piristystä mun polkujuoksuasuun. 😉

Merrell All Out Crush
Salomon S-Lab Speed

P I T K Ä N  L E N K I N  K E N G Ä T

Pitkille lenkeille valitsen vaimennetummat kengät, että polvet, lonkat ja selkä säästyis pahimmilta tärähtelyiltä. Parhaimmillaan pitkät lenkit kestävät kolme tuntia, joten siinä ajassa kyllä ehtii tulla muutama isku kropalle. Pitkälle lenkille valitsen joko New Balancen Fresh Foam 1080:t (ylempi kuva) tai Hoka One One Clifton 3:t (alempi kuva). Ennen valitsin aina NB:n, mutta nyt tuo Hoka on kyllä kiilannut ohi rullaavuudellaan. Hokat näyttää möhkäleiltä, mutta tuntuu jalassa ihan superhyvältä ja juostessa on tosiaan rullaava ja kevyt.

New Balance Fresh Foam 1080
Hoka One One Clifton 3

L U O T T O K E N G Ä T

Tämä kategoria on käytetyin. Nämä mallit soveltuvat lähes lenkille kuin lenkille. En osaa laittaa kenkiä oikeastaan paremmuusjärjestykseen, sillä jalkaan valikoituu kengät pitkälti fiiliksen mukaan. Näillä kengillä voi heittää kävelylenkin, hengata kaupungilla tai juosta kovaa 15 – 25 kilometriä. Näillä ja seuraavan kategorian kengillä ei ole suurta eroa, ihan pieniä nyansseja vain.

Minun ensimmäiset selkeästi keyvemmät ja vähemmän vaimennetut lenkkarini olivat Asicsin DS Trainerit, sen jälkeen tutustuin New Balancen Zanteen ja rakastuin. Tämän vuoden Zante on hyvin paljon samanlainen kuin se ensimmäinen malli. Tämän Zanten pohja on hiukan jäykempi kuin edeltäjänsä ja askel on mukavasti ohjaava ja rullaava. (Ensimmäinen kuva.)

On Running Cloudflow -kenkiin suhtauduin ulkonäön perusteella todella skeptisesti, mutta kengät tuntuivat heti sovittaessa todella hyvältä. Juoksin ensimmäiset testilenkit talvella, jolloin tämä kenkä ei ole ihan parhaimmillaan, mutta siitä huolimatta olin aivan hämmästynyt. Kengässä on samaan aikaan tuntumaa alustaan että sopivaa vaimennusta. Talvella pakkasen takia vaimennus jäi vähän heikoksi ja tuntui vähän kovalta.

New Balance Zante v3
On Running Cloudflow

N O P E A T  K E N G Ä T

Nämä minun nopeiksi kengiksi kategorisoimat kengät ovat toisistaan hyvinkin erilaiset, mutta käyttötarkoitus näille on sama. On Running Cloudit  (ylempi kuva) valitsen vetotreeniin kovalle alustalle ja New Balancen Vazee Pacen (alempi kuva) valitsen aina esimerkiksi tartanille, koska Vazeen pohja on sopivan jäykkä, mutta rullaava. New Balanceilla olen vetänyt puolimaratonin ja vetotreenejä. Yksi eniten käytetyistä kengistäni. Tätä On Runningin mallia en ole vamman takia ehtinyt tarpeeksi monipuolisesti käyttämään, mutta nämä ovat valikoituneet juoksumattotreeneihin, koska en ole raskinut sotkea näitä vielä ulkona.

On Running Cloud
New Balance Vazee Pace

*Kaikki (paitsi viimeisen kuvan kengät) on saatu blogin kautta.

 

Löytyikö näistä sun oma lempparikenkä? Kerro mitkä on sun lempparikengät! 🙂

4 thoughts on “Kahdeksat lempilenkkarit ja perustelut niille”

  1. Opettelen vasta juoksemaan ja aiemmin juoksin tyytyväisenä Zanteilla, mutta ne rupesivat tuntumaan pahoilta aivan yhtäkkiä. Nyt juoksen Skechers Go Run 400 -tennareilla ja ne ovat kaikin puolin hyvät. Ainoana miinuksena, että pohjat keräävät isoja kiviä herkästi, mutta muuten kengät toimivat sisäliikunnassa, juoksussa ja pitkillä kävelyillä (omistan niitä samassa kuosissa kolmet) mainiosti. liikkujanainen.blogspot.com

    1. Olikohan ne Zantet sitten vaan loppuun juostut? Joskus nimittäin käy niinkin, että ykskaks tulee stoppi aiemmin hyvin sopineisiin kenkiin. Pääasia on se, että olet löytänyt kuitenkin itsellesi sopivan mallin, josta ei tule jalat kipeäksi. Mikäköhän noissa monissakin lenkkareissa on, kun pohjissa pitää olla sellaiset urat, jotka kerää kaikki kävyt ja kivet poluilta?

  2. Itellä löytyy “vaan” kuusi paria juoksulenkkareita ?. New Balancet on ihan omat luottotossut. Niitä löytyykin 4 paria, zantet ehdottamasti lempimalli.
    Lenkkareita ei kyllä ole koskaan liikaa ?.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *