Riippumatto vs. teltta – kumpi on parempi?

*Postaus sisältää mainoslinkkejä

Retkeilyharrastuksessa majoite on se, mistä kaikki lähtee liikkeelle. Mutta minkälainen majoite on hyvä? Tähän kysymykseen on toisen mahdotonta vastata, koska mieltymyksiä ja tarpeita on monia. Meillä majoitteina ovat teltta ja riippumatto (Rami on yöpynyt myös tarpin alla), mutta näiden lisäksi majoitteita on tietysti muitakin. Kerron tässä postauksessa, miksi olemme valinneet juuri nämä majoitteet, jotka meillä nyt on, sekä vastaan kysymykseen, jota minulle aina aika ajoin esitetään: Kumpi on parempi teltta vai riippumatto?

Millainen teltta meillä on ja miksi juuri tämä?

Ostimme oman teltan vasta kolmantena vaellusvuotena. Tätä ennen olimme kokeilleet useampaa erilaista telttaa. Ihan ensimmäisille retkille lainasimme äitini telttaa. Ensimmäiselle vaellukselle saimme Fjällräveniltä lainaan Akka 2 -tunnelitelttaa. Seuraavan syksyn vaellukselle lainasimme jälleen Fjällräveniltä telttaa, tällä kertaa malli oli Abisko Shape 2.

Välissä ehdimme ostaa Haltin tunneliteltan, mutta se osoittautui heikkolaatuiseksi ja kömpelöksi Fjällrävenien jälkeen. Kaikkien näiden kokeilujen jälkeen vakuutuimme Fjällrävenistä telttamerkkinä. Halusimme ostaa neljän vuodenajan teltan. Muita vaatimuksiamme teltalle oli: kaikkiin vuodenaikoihin soveltuva teltta, riittävä istumakorkeus myös Ramille, molemmille omat absidit (teltan eteinen) sekä riittävästi tilaa kahdelle hengelle. Pitkän harkinnan jälkeen päätimme ostaa Fjällräven Abisko Dome 3 -teltan, joka on kolmen hengen kupoliteltta. Tämä teltta ei ehkä ole se kevein (3 680 g) tai virtaviivaisin, mutta meidän tarpeisiimme täydellinen.

Fjällräven Abisko Dome 3

Minkälaiset riippumatot meillä on ja miksi juuri nämä?

Riippumattoretkeilyyn tutustuimme ensin Ali Leiniön Youtube-videoiden kautta. Kesällä 2020 päätimme kumpikin ostaa riippumattovälineet ja kokeilla tätä majoittumismuotoa. Minulle tuli yllätyksenä se, kuinka paljon erilaisia välineitä riippumattoretkeily edellyttää. Riippumaton lisäksi täytyy olla tarppi (sadesuoja), kiilat, puunhalaajat, riippumaton kiinnitysnarut ja aluspeitto.

Ensimmäiseksi riippumatoksi ostin Amazonas Moskito Traveller -riippumaton, joka on todella kevyt, se pakkautuu pieneen tilaan ja riippumatossa on integroitu hyttyssuoja. Rami osti DD Hammocks Frontline -riippumaton. Ramin oli kokonsa puolesta vaikeampi löytää itselleen sopivaa riippumattoa. Riippumatoissa on nimittäin painorajat.

Kuvassa meidän ensimmäiset riippumattosetit: vasemmalla Ramin (DD Hammocks Frontline) ja oikealla minun (Amazonas Moskito Traveller).

Tykästyimme riippumattoretkeilyyn sen verran kovasti, että teimme ensimmäisen riippumattovaelluksen saman vuoden syksynä. Tässä postauksessa kerron yksityiskohtaisemmin riippumattovälineistäni. Riippumattohankinnan jälkeen olemme lähes kaikilla lähiretkillämme yöpynyt riippumatoissa, koska niissä nukkuminen on huomattavasti miellyttävämpää kuin teltassa.

Tein viime kesän lopulla Varuste.netin kanssa yhteistyön, jonka yhteydessä lainasin kuvauksia varten Eno Junglenest -riippumattoa. Ihastuin kuvauksissa tuohon riippumattoon sen verran paljon, että halusin ostaa kyseisen riippumaton itselleni. Junglenest-riippumatossa on kaikki pikkuisen parempaa ja pidemmälle mietittyä kuin Amazonasin riippumatossa. Junglenest on merkittävästi isompi, siinä on kaksi säilytystaskua pikkutavaroita varten, hyttyssuoja pysyy kaaren ansiosta koko ajan poissa silmiltä ja hyttysverkon saa halutessaan myös kokonaan pois. Myös Rami päätyi vaihtamaan samaan malliin.

Instagram-seuraajani suosittelivat minulle Enon Helios puunhalaaja & kiinnitysnaru -settiä, jotka päädyimme myös ostamaan, jotta aiemmat riippumattosetteihin on kaikki tarvittavat välineet perheen ja kaveriporukan retkeilyä varten. Vähän mietitytti, että voiko se olla 40 euron arvoinen, mutta kyllä se todella on! Tuon setin ansiosta riippumattoleirin pystyttäminen on huomattavasti helpompaa ja nopeampaa + setti on nyt aavistuksen keyvempi, koska karabiineja ei tarvita.

Eno JungleNest -riippumatto ja Helios -kiinnityssetti.

Telttamajoituksen plussat ja miinukset

+ Voi majoittua melkein millaisessa maastossa vain, täytyy vain löytää teltan kokoinen tasainen maapläntti.
+ Saa nukkua toisen vieressä.
+ Teltassa on lämpimämpi nukkua.
+ Myrskykelillä teltta tuo suojaa.
+ Teltta on yksityisempi. Esimerkiksi vaatteita voi vaihtaa katseilta suojassa.

– Teltassa nukkuminen on todella epämukavaa, koska lonkat ja olkapäät puutuu. Puutuminen herättää unesta ja paikat on koko reissun ajan enemmän tai vähemmän jumissa.
– Teltta on painavampi kuin riippumatto.
– Sadekelillä teltan purkaminen on ärsyttävää, koska teltan saa laitettua rinkkaan viimeisenä.
– Märkä teltta on huomattavan painavampi kuin pelkkä märkä tarppi.

Riippumattomajoituksen plussat ja miinukset

+ Riippumatossa on ylivoimaisesti mukavinta nukkua.
+ Riippumatossa voi nukkua koko yön heräämättä ja kivuitta missä asennossa vain.
+ Leirissä ollessa näkee koko ajan ympäristönsä.
+ Kirkkaalla säällä voi nukkua tähtitaivaan alla.
+ Leirin pystyttäminen ja purkaminen sateella on miellyttävämpää. Pystyttäessä voi laittaa ensin tarpin ja sen suojassa tehdä loput, purkaessa tarpin voi ottaa viimeisenä pois, jolloin muut varusteet pysyvät kuivina.

– Riippumatossa on kylmempää kuin teltassa.
– Leirin pystyttäminen on aavistuksen hitaampaa ja vaatii aluksi hieman harjoittelua.
– Kovalla tuulella ja sateella riippumatto ja sen alla oleva rinkka on haastavaa saada suojaan.
– Täytyy osata tehdä solmuja ja huomioida tuulen suunnat (näistä taidoista on joka tapauksessa hyötyä vaeltaessa).

Kumpi on parempi?

Kuten huomaatte, kummassakin majoitteessa on omat hyvät ja huonot puolensa. Telttamajoitus soveltuu useampiin maastoihin, kun taas riippumattovaellukselle voi lähteä vain sellaisiin paikkoihin, jossa on metsää ja vahvoja puita. Näitä majoitteita on vaikea laittaa paremmuusjärjestykseen. Vaellusreissua suunnitellessa reissun kohde määrittelee sen, millaisella majoituksella on järkevintä lähteä reissuun.

Silti kallistun riippumaton puolelle, sillä lähiretkille valitsen aina mieluummin riippumaton. Nukun retkillä mieluummin hyvin kuin huonosti. Lisäksi rakastan sitä fiilistä, kun voi nukkua lämpimässä makuupussissa samalla tuntea kasvoilla kylmän talvi-ilman. Ja kun heti herätessä näkee, miltä ulkona näyttää.

Mikä majoite on sun lemppari?

1 thought on “Riippumatto vs. teltta – kumpi on parempi?”

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *