Elämäni ensimmäinen riippumatossa nukuttu yö

*Kaupallinen yhteistyö: Addnature

Tilasimme tänä kesänä minulle ja miehelleni riippumatot ja siihen tarvittavat välineet. Ajatus riippumatossa yöpymisestä syttyi varmasti Ali Leiniön retkeilyvideoiden ansiosta. Hän yöpyy useimmiten riippumatossa ja se on näyttänyt sen verran mukavalta, että päätimme sukeltaa tähän retkeilyn uuteen ulottuvuuteen.

Aloitimme retkeilyharrastuksen viisi vuotta sitten. Tähän kesään saakka olemme aina majoittuneet teltassa, satunnaisia tuvassa nukuttuja öitä lukuun ottamatta. Meillä ei ole aiemmin käynyt mielessäkään muut vaihtoehdot, kunnes monien katkonaisesti nukuttujen telttaöiden jälkeen ajattelimme kokeilla jotain uutta.

Aluksi ajatus siitä, että lähtisin retkelle pelkkä riippumatto majoitteena, tuntui jotenkin riskialttiilta ja vaivalloiselta. Selvittelimme hiukan vaihtoehtoja, katselimme Ali Leiniön videoita, joissa hän kertoo riippumattoretkeilystä, niin riippumatto alkoi tuntua koko ajan vaan paremmalta idealta. Tilasimme kummallekin hiukan erilaiset riippumatot ja tykötarpeet, mutta aika samanlaisin ominaisuuksin. Kerron nyt minkälaisiin varusteisiin minä päädyin ja miksi.

Tein riippumattotilauksen Addnature-verkkokaupassa, josta löytyy valtavasti varusteita aktiiviseen elämäntyyliin – retkeily, uinti, melonta, kiipeily, juoksu, pyöräily, jooga… Tilasin samalla myös vedensuodattimen, uimalasit ja uimalakin ja nuorimmalle lapselle myös riippumaton (hän on ainoa, joka vielä lähtee meidän kanssa retkelle). Riippumattolähetys saapui jo muutama viikko sitten, mutta pääsin vasta viime viikonloppuna ensimmäistä kertaa kokeilemaan sitä. Oon aivan myyty! Nukuin riippumatossa paljon paremmin kuin teltassa ja muutenkin riippumatossa yöpyminen oli elämys!

RIIPPUMATTOVÄLINEET

Nopealla selvittelyllä vaikutti, että tämähän on halpa tapa majoittua retkellä ja riippumattovälineet ovat kevyitä ja mahtuu pieneen tilaan, kunnes syvennyin asiaan hiukan enemmän. Kun lähtee retkelle siten, että riippumatto on ainoa majoite, pitää varusteet miettiä vähän tarkemmin. Pelkkä riippumatto on hyvä alku, mutta sen lisäksi tarvitaan muutama muu varuste.

  • Riippumatto, jossa on hyttysverkko tai lisäksi erillinen hyttysverkko
  • Riippumaton kiinnitysvälineet: puunhalaajat suojaamaan puuta ja helpottamaan kiinnittämistä, riippumattonarut kiinnittämistä ja etäisyyden säätämistä varten ja näiden lisäksi vielä karabiinit
  • Aluspeitto, eli underquilt
  • Tarppi ja sen kiinnitysvälineet

Lopulta kaikille varusteille tuli hintaa yhteensä noin 300 euroa.

Välineet vievät rinkasta enemmän tilaa kuin aiemmin, kun mun rinkassa on ollut vain makuupussi ja makuualusta, Rami on aina kantanut meidän telttaa. Nyt makuualustan tilalla on alla olevan kuvan varusteet. Painoa näille varusteille tulee yhteensä vain vähän yli kaksi kiloa.

Kuvassa kaikki riippumattovälineet.

Valitsin Amazonasin Traveller Pro ultra light -riippumaton, koska Ali Leiniöllä on saman merkkinen ja hän oli kehunut sitä. Riippumatto on todella kevyt ja pieni pakkaus (noin 600 g). Riippumatossa on valmiina hyttysverkko, jonka sai helposti viritettyä ylös. Riippumattoa valitessa kannattaa huomioida sen kantokyky ja pituus, jos olet iso ihminen, kuten mieheni. Tuo valitsemani riippumatto kestää 150 kiloa ja sen pituus on 220 cm.

Aluspeitoksi valikoitui todella kevyt (440 g) Lesovik underquilt, joka on kesälämpötiloihin suunniteltu. Joudun todennäköisesti ostamaan lämpimämmän syysvaellukselle. Viime viikonloppuna oli yölläkin niin lämmin, että tuolloin olisi pärjännyt kokonaan ilman aluspeittoa. Aluspeitto suojaa myös hyttysiltä, joten siinä mielessä se on myös kiva.

Päätin tilata itselleni yhtä suuren tarpin kuin Rami osti itselleen, eli 3 x 3 metriä. Neliön mallinen tarppi on hyvä, koska sen saa aseteltua timantin muotoon, jolloin näkyvyys riippumaton alta on parempi ja silti se suojaa riittävästi myös sateella. Tarpin pakkaus on näistä tarvikkeista suurin ja painavin, se painaa kilon. Kevyempiä varmasti löytyisi, mutta en alkanut tässä kohtaa viilaamaan grammojen päälle. Tarpin pakkauksessa oli hyvät kiinnitysnarut ja kevyet kiilat.

RIIPPUMATON KIINNITTÄMINEN

Jännitin riippumaton kiinnittämistä ennen ensimmäistä kiinnityskertaa. Etukäteen tuntui, että välineitä ja naruja on niin paljon, että menen niiden kanssa solmuun. Se meni kuitenkin helpommin ja nopeammin kuin olin ajatellut.

Ennen riippumaton kiinnittämistä täytyy löytää mieleinen leiripaikka. Tässä kuitenkin täytyy huomioida leiriytymiseen liittyvät säännöt. Riippumattoretkeilyssä pätee ihan samat leiriytymissäännöt kuin muulloinkin. Noudata niitä.

Riippumaton kiinnittämiseen soveltuva puu on terve ja sopivan paksu, ettei se väänny painon alla. Puille sopiva etäisyys on noin kahdeksan pitkää askelta.

Ensin kääräisin puunhalaajan molempien puiden ympärille ja laitoin niihin karabiinit valmiiksi riippumattonarua varten. Tämän jälkeen laitoin riippumattonarut puunhalaajan karabiiniin kiinni ja toisen pään karabiinilla riippumattoon kiinni (joihinkin mattoihin saa laitettua narut suoraan mattoon kiinni). Kiristin ensin jalkopään puolen matosta. Jalkopää kannattaa laittaa pääpuolta hiukan korkeammalle, ettei yöllä valu jalkpäähän. Kiristin pääpuolen ja säädin hiukan etäisyyttä ja lopuksi asettelin tarpin riippumaton päälle sateen varalle. Tarppi ei ole kuivalla kelillä välttämätön, mutta se tuo mukavasti suojaa ja leirin tuntua, jolloin tavarat saa aseteltua suojan alle.

ENSIMMÄINEN YÖ RIIPPUMATOSSA

Viime viikonlopun purjehdusreissulla pääsin viimein kokeilemaan riippumaton kiinnittämistä ja siinä yöpymistä. Reissun ensimmäisen yön nukuin veneessä. Nukun yleensä veneessä tosi hyvin, mutta tuo yö oli katkonainen. Toisena yönä saavuimme ihanaan luonnonsatamaan Stora Svartöön, joka on Porkkalan edustalla. Stora Svartö on Helsingin kaupunkin virkistysalue. Siellä ei ole sähköä, juomavettä, tai palveluita, mutta huussit ja keittokatokset löytyy. En ole koskaan ennen nähnyt tuolla telttailijoita, mutta tällä kertaa sataman läheisillä maisemakallioilla oli yksi teltta. Löysin riippumatolle sopivan paikan aamuauringon puolelta läheltä rantakallioita, huussia ja keittokatosta.

Kuinka onnellinen voi olla!
Näkymä riippumatosta.
Onnellinen naama aamulla heti herättyäni.
Aamu-uinnilla leirin pakkaamisen jälkeen.

Sain leirin nopeasti pystyyn sillä aikaa, kun muut valmistivat ruokaa: äiti onki seuraavan päivän lounasahvenia ja sisko puolisoineen valmisti illan ateriaa nuotiolla. En meinannut malttaa lähteä leiriltä syömään, mutta kävin nopeasti hotkaisemassa nuotiolla paistetut kasvikset ja muut herkut naamaan ja houkuttelin muut ihastelemaan leiripaikkaani.

Loppuillan ihastelin riippumatossa maaten taivaan vaihtuvia pastellin sävyjä enkä meinannut malttaa nukkua. Uni tuli silmään samaan aikaan kun viimeinenkin valo hävisi taivaalta. Heräsin yön aikana pari kertaa ja toisella kertaa herätyskelloon, jonka olin laittanut soimaan auringonnousun aikaan. Pieneksi pettymykseksi aamu oli niin sumuinen, ettei toivomastani kauniista auringonnoususta ollut tietoakaaan. Nukuin hämmästyttävän hyvin. Mikään paikka ei puutunut ja pystyin vaihtamaan asentoa riippumatossa. Nukuin kyljellään ja selällään.

Minulla oli riippumatossa sama makuupussi, mikä minulla on aina: Rab Ascent W700 -untuvapussi. Se on parhaimmillaan melko kylmällä säällä (+2°C). Nyt oli lämmin yö ja minulla oli riippumatossa aluspeitto ja sen lisäksi paksu makuupussi. Nukuin pelkissä alushousuissa ja t-paidassa ja makuupussi kokonaan auki. Oli tosi hyvä nukkua. Ei ollut kylmä eikä kuuma. Nukuin riippumatossa yhtä hyvin kuin kotona sängyssä. Jäin ihan koukkuun. Tekee mieli lähteä heti uudelle retkelle.

2 thoughts on “Elämäni ensimmäinen riippumatossa nukuttu yö”

  1. Henkilökohtaisesti suosittelemampi ja kevyempi vaihtoehto underquiltille on insuloitu puhallettava makuualusta riippumaton sisäpuolelle. Vaatii hieman enemmän asettelua ja ähräystä että mukava yöpymisasento löytyy, eli ei välttämättä sovi jokaiselle. Näin kuitenkin saa viilattua huomattabasti grammoja ja desejä pakkauksesta!

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *