Pukeutuminen vaellukselle: Mitä mukaan ja miksi?

*Kaikki postauksessa esiintyvät tuotteet ovat saatu

Sisältää mainoslinkkejä

Saan usein kyselyitä siitä, minkälaiset vaellusvarusteet ovat hyviä ja mitä vaellukselle täytyy ottaa mukaan. Minulta kysytään, mitkä ovat pakollisia varusteita ja mitä kannattaa pakata rinkkaan esimerkiksi viikon vaellusreissulle. Mieltymyksiä on monia, mutta kerron nyt mitä vaatteita minä pakkaan mukaan ja miksi.

Pakkaan kaikille vaelluksille suurinpiirtein samat vaatteet. Minulla on olemassa pakkauslista, jota päivitän aina kokemuksen karttuessa. Kaikille vaelluksille lähdettäessä täytyy varautua siihen, että koko reissun sataa vettä taukoamatta.

Vaelluskengät

Ehkä tärkein yksittäinen vaellusvaruste on vaelluskengät. Minulla kävi hirmuinen tuuri, kun elämäni ensimmäiset vaelluskenkäni osuivat heti ihan nappiin. Sovitin Scandinavian Outdoorissa useampia kenkiä ja valitsin ne, jotka tuntuivat parhaimmalta. Olen sovittanut varmasti satoja juoksukenkiä ja olen oppinut tunnistamaan, milloin jalkine tuntuu hyvältä.

Vaelluskengät: LOWA Mauria *kengät saatu

Kengikseni valikoituivat LOWA Mauriat. Myöhemmin minusta tuli LOWA ambassador ja opin, että kengät valmistetaan käsityönä euroopassa ja niillä on kahden vuoden takuu (ellet ole itse omilla toimillasi onnistunut pilaamaan kenkiä).

Kengistä on tullut minulle suorastaan rakkauden kohde. Pitkillä vaelluksilla hyvät kengät ovat isossa roolissa, koska jos jalkoja särkee ja kengät hiertävät, niin se kyllä nakertaa tehokkaasti fiilistä. Minulla ei ole koskaan ollut kenkien puolesta mitään ongelmia ja sen vuoksi olen pitänyt kenkiä kuin kukkaa kämmenellä. Huollan kenkäni heti jokaisen reissun jälkeen ja pidän niistä mahdollisimman hyvää huolta, että ne palvelisivat minua mahdollisimman pitkään. Nykyään käytän kenkien huoltamiseen LOWAn omia tuotteita.

Vaelluskenkiä ostaessa kannattaa valita normaalia kävelykenkää hiukan isompi, että jaloilla on tilaa liikkua. Kannattaa myös huomioida, että vaellussukka on yleensä tavallista arkisukkaa paksumpi. Minulla on nyt toiset Mauriat kierroksessa, koska ensimmäiset kenkäni olivat aavistuksen liian pienet  ja varpaat hakkasivat Gore-Tex-kalvon rikki ja kenkä rupesi päästämään veden läpi. Vaikka kenkä oli hiukan liian pieni, niin siitä huolimatta kengän kanssa ei ollut mitään ongelmia. Jyrkät laskut vaativat sen, että kengässä pitäisi olla jalalle hiukan tilaa liikkua, etteivät varpaat hakkaisi kärkeen.

Rinkka

Ensimmäinen rinkkani oli 65-litrainen Osprey Ariel, mutta kun minusta tuli Jack Wolfskin ambassador, sain Jack Wolfskin Denali -rinkan, joka on tilavuudeltaan 60-litrainen. Vanha rinkka jatkoi matkaa äidilleni, kun hän aloitti tauon jälkeen taas vaellusharrastuksen eikä hänellä ollut kunnollista rinkkaa.

Rinkka: Jack Wolfskin Denali 60 *rinkka saatu

Vaelluksilla huomaa nopeasti, miten rinkka on järkevintä pakata ja tuntuu, että jokaisella reissulla oppii rinkasta jotakin uutta. Olen ollut Jack Wolfskinin rinkkaan todella tyytyväinen, vaikka se on aika napakan kokoinen. Eipähän tule pakattua rinkkaan mitään ylimääräistä. Talvivaelluksille rinkka on kuitenkin hitusen liian pieni ja jouduin ripustamaan rinkan ulkopuolelle irrotettavia taskuja (ahkion kanssa ei olisi tätä ongelmaa). Kymmenen päivän syysvaelluksella ei ollut tilavuuden puolesta ongelmaa, vaikka toki rinkka oli reissun alussa todella täynnä.

Denali-rinkkaa saa säädettyä eri pituisille sopiviksi ja tämän ansiosta rinkkaa on miellyttävä kantaa. Ainoa miinus on se, että rinkan kiiltävä kangas ottaa aina lentokuljetuksessa osumaa, kun rinkkaa raahataan hihnaa pitkin. Kankaaseen tulee jälkiä, mutta kangas ei kuitenkaan mene rikki.

Flanellipaita Jack Wolfskin

Vaellusvaatteet

Olen Jack Wolfskin ambassador ja lähes kaikki vaellusvarusteeni ovat heidän mallistostaan. Edustan mielelläni brändiä, jonka arvot kohtaavat omieni kanssa. He valmistavat kaikki tuotteensa vastuullisesti ja luontoa säästäen. Kaikki heidän tuotteensa ovat PFC-vapaita ja he ovat kehitelleet tämän tilalle ympäristöystävällisen vaihtoehdon. Untuvatuotteiden untuvia ei ole nypitty eläviltä tai pakkosyötetyiltä eläimiltä.

Kuvassa oleva takki on Jack Wolfskinin kuoritakki. *saatu

Pakkaan rinkkaani aina seuraavat vaellusvaatteet:

– alusvaatteet
– vaellussukat
– kerrasto
– vaellusvaatteet (mukavat, joustavat, likaahylkivät ja hengittävät)
– sateenpitävät kuorivaatteet
– fleece/flanelli
– kevytuntuvatakki
– pipo, hanskat, kauluri (merinovillaa)
– villasukat
– Crocsit

Käytän vaelluksilla ihan tavallisia alusvaatteita, mutta rintsikoina olen käyttänyt Kari Traa Driva -urheiluliivejä, joissa ihoa vasten tuleva materiaali on merinovillaa. Käytän näitä liivejä vain vaellusreissuilla, enkä uskalla valita mukaan mitään muita, koska tiedän, että ne ovat mukavat eivätkä hierrä tai purista.

Vaellussukkia otan mukaan kahdet, jos toiset kastuu tai haisee liian pahalta. Suosittelen ostamaan kunnolliset vaellussukat, jotka tuntuvat napakalta päällä. Näiden lisäksi otan mukaan myös tavalliset villasukat, joita käytän vaellussukkien päällä leirissä iltaisin. Leirikenkinä minulla on Crocsit, joita käytän myös vesistöylityksissä.

Myös kerrastot ovat Kari Traa -merkkisiä ja nämäkin ovat merinovillaa. Merinovilla on kaikista paras materiaali, koska se hengittää ja lämmittää. Parasta merinovillassa on se, että se ei ala haisemaan, vaan tuuletus riittää poistamaan hajut ja se kuivaa nopeasti.

Joillekin reissuille olen pakannut mukaan kaksi kerrastoa, joista toinen on ollut paksumpi ja toinen ohuempi. Toista olen käyttänyt vain nukkumiseen ja toista kävellessä. Erityisen paljon olen tykännyt Kari Traan hupullisesta merinovillapaidasta. Kylmillä keleillä nukun tämä hupullinen paita päällä, koska hupun saa vedettyä pipon päälle ja pipo pysyy paikoillaan yöllä ja kaulakin pysyy lämpimänä. Yksi kerrasto riittää vaellukselle aivan hyvin, kaksi on jo hienostelua.

Kuvassa softshell-vaellushousut, kuoritakki, fleece, vaelluskengät ja pienissä pusseissa on kuorihousut (musta pussi) ja kevytuntuvatakki (sininen pussi). Nämä vaatteet eivät vie paljoa tilaa rinkasta. *kuvan kaikki tuotteet saatu

Viime reissulla minulla oli mukana kahdet housut. Viileällä kelillä käytin Jack Wolfskinin joustavia ja likaahylkiviä softshellhousuja (Gravity Tour pants). Nämä ovat aivan älyttömän mukavat ja hyvät, vaikka nämä eivät ole varsinaiset retkeilyhousut. Housuihin saa halutessaan tuuletusmoden päälle reidessä olevien vetoketjujen avulla. Retkeilyhousujen lisäksi olin pakannut mukaan myös trikoot, joissa vaelsin lämpimällä kelillä.

Kerrastopaidan lisäksi minulla oli mukana merinovillainen t-paita ja flanellipaita. T-paita ja flanellipaita -yhdistelmä olikin viime reissun käytetyin. Olen kova hikoilemaan ja tykkään kävellä kevyissä vaatteissa, etten hikoilisi vaatteita ihan märiksi.

Kevytuntuvatakki: Jack Wolfskinpipo: Superyellow *tuotteet saatu

Fleeceä en pakannut viimeisimmälle reissulle mukaan enkä sitä myöskään kaivannut, vaan pärjäsin hyvin kevytuntuvatakilla. Valitsin mukaan ohuimman hupullisen kevytuntuvatakin, jossa on tuulta ja vettä hylkivä pinta.

Kylminä iltoina puin kerrastopaidan, sen päälle kevytuntuvatakin ja jos vielä tuntui, että tarvitsen lisää vaatetta, puin päälle vielä kuoritakin. Kuorihousuja tarvitsin viime reissulla vain kerran. Onneksi ne eivät vie rinkasta juuri lainkaan tilaa.

Päähineinä mulla on ollut merinovillapipo ja panta. Pipoa käytän yleensä vain leirissä ja kävellessä päässä mulla on joko rullattu Buff-kauluri tai panta. Kaulurina mulla on joko ohut Buff tai lämmin Jack Wolfskinin fleecekauluri.

Tässä tyhjentävä listaus vaellusvaatteistani. Seuraavaksi ajattelin listata muut vaellusvarusteet ja perustelut näiden valintaan.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *