Talvivaelluksen pakkauslista – Oliko minulla mukana mitään turhaa tai puuttuiko jotain?

* Postaus sisältää mainoslinkkejä

Kuten edellisessä postauksessa kerroin, hyödynsin pakkaamisessa Minna ja Vesa Jakosuon laatimaa talvivaellusopasta. Suurin osa varusteista minulla oli jo ennestään, mutta muutamia hankintoja täytyi tehdä ennen reissua.

Vaellukselle pakkaamiseen vaikuttaa aina seuraavat asiat

 1. KOHDE – Mihin olet vaeltamassa? Millaista maastoa kohteessa on? Maasto vaikuttaa majoitteen valintaan.
 2. AJANKOHTA – Mihin vuodenaikaan reissu tehdään? Millaista säätä on odotettavissa?
 3. REISSUN PITUUS – Kuinka monen päivän ruuat reissuun täytyy varata mukaan?

Meidän reissumme suuntautui Urho Kekkosen kansallispuistoon ja ajoittui tammikuun toiselle viikolle, jolloin meidän täytyi varautua pahimmillaan yli -30 asteen pakkaseen.

Valitsimme majoitteeksi teltan, koska siinä olisi suojaisaa olla vaikka kovemmassakin lumimyräkässä. Aioimme olla maastossa viisi yötä eli reitti ja ruoat täytyi suunnitella tälle ajalle. Päätimme lähteä liikkeelle Kiilopäältä ja mennä Rautulammen suuntaan, siitä sitten kelien ja lumitilanteen mukaan ajatuksenamme oli edetä autiotupien välejä Lankojärven ja Porttikosken suuntaan ja tulla samoja jälkiä takaisin.

Etenimme maastossa liukulumikengillä ja varusteet kulkivat ahkioissa. Vuokrasimme nämä varusteet Kiilopäältä.

Talvivaelluksen pakkauslista

Majoittuminen

Keittiö

Vaatteet

Hygienia yms.

 • Hammasharja ja -tahna, hammaslanka
 • Käsidesi
 • Vessapaperi (kuiva ja kostea)
 • Lääkkeet (henkilökohtaiset lääkkeet + särkylääkkeet)
 • Pikkuhousunsuojat
 • Kasvorasva
 • Huulirasva
 • Hiusharja
 • Hiuspompuloita

Sälä

Oliko mukana jotain turhaa?

Tällä kertaa mukana oli vain yksi aivan täysin turha asia, se oli ladattava käsienlämmitin. Kaikkia muita varusteita joko tarvitsin tai olisin voinut tarvita enkä uskaltaisi jatkossakaan lähteä ilman. Alla muutamia havaintoja ja kommentteja mukaan pakatuista varusteista.

Telttaa emme tällä reissulla pystyttäneet kertaakaan, mutta ilman majoitetta ei voi lähteä talvivaellukselle, se on turvallisuuden kannalta aivan keskeinen varuste.

Tällä kertaa toinen kerrasto jäi kokonaan käyttämättä, koska yövyimme lähes kaikki yöt tuvissa, jolloin kerraston vaihtaminen ei ollut välttämätöntä. En silti aio lähteä jatkossakaan vain yhden kerraston varassa talvivaellukselle.

Toinen otsalamppu jäi tällä reissulla käyttämättä, koska leirivalo ja kynttilä säästivät otsavalon käyttöä. Emme hiihtäneet pimeällä otsavalon turvin, joten tämän reissun olisin pärjännyt yhdellä otsavalolla. Kaikki mukana olleet valot olivat ladattavia, joten ehkä yhdelläkin valolla voisi selvitä.

Mukana oli kaksi isoa virtapankkia, joista tarvitsin vain toista. Minulla oli mukana myös ladattava käsienlämmitin, jonka tarkoitus oli toimia myös virtapankkina, mutta pakkanen oli tyhjentänyt sen, jolloin tämä laite käytännössä aivan turhaan mukana.

Varpaanlämmittimiä tarvitsin vain yhtenä iltana, mutta ilman näitä en kyllä aio lähteä jatkossakaan talvivaellukselle.

Kosteuspyyhkeet olisivat olleet täysin turhia, jos olisimme yöpyneet kaikki yöt ulkona. Ne nimittäin tietysti jäätyivät pakkasessa.

Puuttuiko mitään?

Meillä oli mukana kaikki tarvittava eikä onneksi mikään varuste mennyt rikki. Jatkossa talvivaellukselle olisi järkevintä hommata bensakeitin, joka toimii luotettavammin pakkasessa kuin kaasukeitin. Tuleville telttareissuille haluan ostaa paksumman makuualustan, nimittäin nukkuminen kovalla alustalla on näin keski-ikäiselle jo melko sietämätöntä. Lisäksi täytyisi keksiä jokin ratkaisu siihen, miten liukulumikenkäillessä hiostuneet kengät saisi kuivaksi ja lämpimäksi, koska kahdet kengät ei välttämättä ole se käytännöllisin ratkaisu. Hiihtoreissulla monot ratkaisee tämän ongelman.

2 thoughts on “Talvivaelluksen pakkauslista – Oliko minulla mukana mitään turhaa tai puuttuiko jotain?”

  1. Joo, kesti hyvin. En suojannut niitä kylmältä mitenkään erityisesti. Mulla on Clas Ohlssonista ostetut virtapankit.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *