Miten aloittaa riippumattoretkeily? Mitä varusteita siihen tarvitaan?

Seuraan Facebookissa eri retkeilyryhmiä ja niissä toistuu samat kysymykset useita kertoja. Tässä postauksessa vastaan pariin ryhmissä usein esitettyyn kysymykseen: miten riippumattoretkeilyn voi aloittaa ja mitä varusteita siihen tarvitaan?

Riippumattoretkeily soveltuu luonnollisesti sellaiseen maastoon, jossa on puita. Esimerkiksi käsivarren erämaahan täytyisi valita majoitteeksi teltta tai muu maahan laitettava majoite riippumaton sijaan. Riippumatossa leiriytymistä koskee samat säännöt kuin muutakin leiriytymistä. Riippumaton saa laittaa sellaisiin paikkoihin, joissa leiriytyminen on sallittu. Älä leiriydy sellaiseen paikkaan, missä se ei ole sallittua.

Riippumattoretkeilyn aloittaminen ja siihen tarvittava varustemäärä tuli itselleni pienenä yllätyksenä. Ei riittänytkään pelkän riippumaton hankkiminen, vaan aloittaminen vaati aika paljon perehtymistä ja varustehankintoja. Valikoimaa ja vaihtoehtoja on runsaasti ja sitä sekoittaa vielä ihmisten erilaiset mieltymykset ja suositukset. Minä voin suositella vain sellaisia välineita ja varusteita, joita olen kokeillut, joten suhtaudu näihinkin tietyllä varauksella. Kokeilemalla oppii ja löytää itselleen sopivat varusteet ja tavat toimia.

Hyvä tapa aloittaa uusi harrastus on vuokrata välineitä ja näin testata onko riippumattoretkeily edes ollenkaan oma juttu. Varusteita vuokraa esimerkiksi RetkiRent ja Partioaitan 365-klubijäsenyys mahdollistaa varusteiden vuokraamisen. Googlaamalla löytää lisää vaihtoehtoja (riippumatto + vuokraus).

Kuva on helatorstaiviikonlopun purjehdus- ja riippumattoretkeltä. Otin veneestä viltin lämmittämään kylmää yötä. Näköalat oli parhaat mahdolliset. Muutenkin näiden kahden asian yhdistäminen on parasta mitä tiedän.

Mitä varusteita riippumattoretkeily vaatii?

Riippumatto
Minun riippumattoni on on Amazonas Ultra light ja Ramilla on DD Hammock Frontline. Molemmat ovat oikein passeleita ja pakettiin kuuluu integroitu hyttysverkko. Ramin riippumattovalintaan vaikutti hänen pituus ja paino, iso mies kun on. Itselläni oli enemmän valinnanvaraa.

Narut ja karabiinit
Riippumaton mukana ei välttämättä tule narua sen kiinnittämiseen. Minulla on käytössä Whoopie Slings -narut, joiden avulla riippumatto on helppo kiinnittää puuhun ja säätää sen etäisyyttä puusta. Kannattaa hommata myös ekstranarua, koska sitä tarvitsee usein kaikenlaiseen säätämiseen. Karabiineilla kiinnitetään riippumatto naruun ja naru puunhalaajaan. Näitä tarvitaan neljä kappaletta.

Puunhalaajat
Puunhalaajien tarkoitus on suojata puun kuorta ohuen narun/köyden tekemiltä painaumilta.

Tarppi ja kiilat
Tarppi suojaa riippumattoa sateelta ja tuulelta. Sen kiinnittämiseen tarvitaan kiiloja ja mahdollisesti ylimääräisiä naruja harjanaruksi ja kulmiin säätövaraksi. 3 x 3 metrin tarppi riittää hyvin suojaamaan sateelta.

Aluspeitto
Aluspeitto tulee riippumaton ulkopuolelle lämmittämään. Sen funktio on sama kuin makuualusta teltassa. Aluspeitto blokkaa kylmää. Tämän merkitys korostuu tietysti kylmällä säällä. Itselläni on kesäkeleihin sopiva aluspeitto (Lesovik Otul Lite) sekä vähän viileämmille keleille suunniteltu (DD Hammock Underblanket).

Jos ei kerrota kenellekään, niin voin paljastaa, että edelliseltä melontareissulta minulla oli jäänyt pakkaamatta mukaan se pussi, jossa on kaikki narut, karabiinit, puunhalaajat ja kiilat. Väkersin sitten hiukan kyseenalaisesti riippumaton puuhun onnekkaasti mukana olleella köydellä. Ihan hyvä, että olen opetellut tekemään paalusolmun ja pari muuta solmua, että tämä onnistui. Ja onneksi köydestä ei jäänyt puuhun jälkiä.

Muita varusteita

Ehkäpä olet retkeillyt jo sen verran, että tiedät mitä muita varusteita retkeily vaatii, mutta listaanpa nekin.

Makuupussi
Riippumatossa ei tarkene nukkua ilman makuupussia kuin ehkä hellekelillä. Olen nukkunut kaikilla reissuilla kesät talvet Rab Ascent W700 -untuvamakuupussilla, jonka comfort-lämpötila on -2°C. Lämimällä kelillä vain avaan pussin ja kylmällä kelillä vedän korvia myöten kiinni. Tykkään untuvasta, koska se on niin miellyttävä ja hengittävä materiaali verrattuna kuitupusseihin, joissa on helposti vähän nihkeät tunnelmat.

Rinkka
Retkeilyvarusteet täytyy aina kantaa jotenkin perille.

Ruokailuun tarvittavat välineet: keitin, vesipullo, ruokailuvälineet
Minulla on Primus Lite + -kaasukeitin, joka on nopea ja helppo keitin. Jos haluat valmistaa ruokaa alusta loppuun, kattilat ja pannut täytyy ostaa erikseen. Itse harrastan vain veden keittämistä, jolla valmistan valmiin tai puolivalmiin ruuan sitten lautasella/pussissa.

Puukko, tulentekovälineet, otsavalo, pieni pyyhe, hygieniavälineet
Retkelle kannattaa aina ottaa mukaan puukko ja tulentekovälineet. Vaikka laitamme ruokaa pääsääntöisesti keittimellä, niin joskus on kiva tehdä tulet ihan sen takia, että sen ääressä on kiva lämmitellä.
Syksyllä illat ovat pimeitä ja silloin kulkemiseen tarvitaan otsavalo. Jos ei vaella pimeällä, niin joskus täytyy päästä vessaan keskellä yötä tai etsiä rinkasta jotakin tavaraa/säätää leiriä tai jotain muuta.
Minulla on retkillä mukana pieni retkipyyhe, joka on mittaluokkaa käsipyyhe. Retkipyyhe on jotain sellaista materiaalia, joka kuivuu todella nopeasti.
Hygieniavälineisiin kuuluu henkilökohtaisen hygienian lisäksi särkylääkkeet, desinfiointiaine ja haavanhoitovälineitä.

Video riippumattoleirin pystyttämisestä

Jos riippumattoleirin pystyttäminen ei ole vielä tuttua, olen tehnyt tästä Instagramin kohokohtiin videokokonaisuuden. Näillä videoilla kerron tarkemmin riippumattovälineistä ja siitä, miten leiri pystytetään. En ota itseäni kovin vakavasti, joten älä sinäkään. 😀

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *