Vahva keskivartalo on kaiken perusta

*Yhteistyössä Hyvinvointistudio Lupaus

Olen nyt lokakuusta alkaen käynyt (lomia lukuun ottamatta) viikottain treenaamassa Hyvinvointistudio Lupauksessa Saran johdolla. Kerroin viimeksi, miten treenit ovat lähteneet liikkeelle. Nyt voisin kirjoitella hiukan lisää siitä mitä olen treenieni kautta oppinut ja mikä on muuttunut.

Jos aihe kiinnostaa laajemmin, kannattaa käydä lukemassa Hanna Gullichsenin blogista hänen kokemuksensa saman valmentajan opeista, sekä kommentin, jonka valmentajamme kirjoitti Hannan blogiin.

En oikein edes tiedä mistä päästä lähtisin tätä oppimisprosessiani purkamaan, sillä tämä on ollut itselleni tietynlainen pysähtymisen ja kasvamisen paikka. Minulla oli ennen valmennusta erinäisiä tuntemuksia kehossani, jotka kertoivat minulle, että jotakin täytyy tehdä toisin. Mitään ulkoista syytä ei ollut eikä varsinaisesti mitään huolestuttavaa terveydellistäkään syytä. Kuntoni oli hyvä, lihasvoimani hyvät ja luulin treenaavani suhteellisen järkevästi.

Valmennuksen ensimmäisinä viikkoina huomasin ärtyväni siitä, että olen tehnyt asioita väärin ja siitä, etten opi asioita heti ja piti vielä hyväksyä se, että tässä kaikessa menee melkolailla aikaa. Näinä viikkoina jatkoin studion ulkopuolella Saran laatimia aamuharjoitteita lukuun ottamatta treenejä ihan entiseen malliin. En meinannut oikein myöntää itselleni, että olen toiminnallani aiheuttanut hallaa keholleni enkä heti osannut muuttaa toimintatapojani. Yritin samaan aikaan tiedostaa omaa asentoani ja parantaa tapojani ihan jo seisomisen suhteen. Kävin siis kamppailua itseni kanssa. Oli vaikeaa opetella pois väärin opituista tekniikoista ja maneereista.

Minusta tuntui, että Sara luki ajatuksiani ja osasi oikeilla sanoilla ja oikeanlaisella lähestymisellä ohjata minua oikeaan suuntaan. Jossakin vaiheessa vihdoinkin tajusin, että kyse on kuntoutumisesta. Vatsalihakseni olivat röpsöttäneet levällään jo 13-vuotta ja halusin saada ne kuntoon. Halusin myös erkaantuman aiheuttamat muut lieveilmiöt pois ja tällöin mun täytyisi panostaa projektiin 100 %. Oivalsin, että tähän projektiin täytyy suhtautua vähän samoin kuin aikanaan oikean olkapään leikkauksen jälkeen. Silloin leikkauksen jälkeen minun piti (luonnollisesti) jättää tiettyjä juttuja joksikin aikaa tekemättä, että saisin kehostani taas tasapainoisen ja toimivan. Tämä oivallus oli tärkeä projektin kannalta. Vihdoinkin ymmärsin oikeasti jättää liikkeitä pois, joissa tunnistin, että keskivartalon hallinta pettää. Nöyrryin myös laittamaan vähemmän painoja tangon päihin ja keskittymään siihen, että teen liikkeet hallitusti ja oikein.

Yhtenä päivänä hoksasin, että hetkinen, mullahan ei ole ollut enää vähään aikaan selkäkipuja, joita ennen oli aina aamuisin ja työpäivän aikana. Ennen joka kerta työtuolista noustessani, minun täytyi hetken varovaiseti ojennella selkää ennen kun sain itseni suoraksi. Toisena päivänä rohkaistuin kokeilemaan saisinkohan nyt istumaannousun ja SAIN. Olin itsekin ihan ihmeissäni, että jopas nyt. En oikeasti muista olenko koskaan saanut puhdasta istumaannousua aiemmin ilman rimpuilua tai nytkähdystä. Tästä heti sitten Saralle hehkuttelin tekstarilla ja sitten seuraavalla tapaamiskerralla en sitten onnistunutkaan, koska olin välissä mennyt hölmöilemään ja tehnyt edellisenä päivänä väärällä tekniikalla vatsalihaksia. Iloisten yllätysten seurauksena innostuin kokeilemaan mitäs sille erkaumalle kuuluu ja hämmästyin taas: Erkaumaa ei enää ollut lainkaan! Vaikka alusta alkaen luotin Saran ammattitaitoon ja tiesin, että saan Lupauksesta parhaan mahdollisen avun vaivaani, silti olin ihmeissäni, että näin nopeasti ja näinkin “vähällä” vaivalla. Älkää ymmärtäkö silti väärin. Olen joka päivä tiedostanut asentoni ja korjannut sitä. Joka ainoassa toistossa salilla keskityn ja tiedostan keskivartaloni uudella tavalla. Teen tietyt liikkeet nykyään kokonaan eri tekniikalla kuin ennen ja harjoittelen nykyään lähes päivittäin vatsalihaksia edes vähäsen. Yksittäisiä lantionpohjaharjoitteita en ole tehnyt kertaakaan projektin aikana, mutta kappas kummaa, nekin ovat parantuneet tässä kaiken ohella. Ja se jos joku vaikuttaa myös elämänlaatuun!

Tavallaan kyse on pienistä muutoksista, ryhdin parantamisesta ja tiedostamisesta, mutta toisaalta kyse on isoista asioista ja kokonaisvaltaisesta muutoksesta. Vanhoista maneereista ja väärin opituista tekniikoista ei ihan noin vain pääsekään eroon. Paluuta vanhaan ei ole. On muuten melko mahtavaa huomata, miten hallitsen keskivartaloni nykyään, saan siitä tukea niin moneen eri treeniliikkeeseen ja juoksuasentoni on parempi jo sen ansiosta, että osaan kannatella vartaloani paremmin. Jos ulkoisista asioista puhutaan, niin vatsa on nyt myös litteämpi.

Mielestäni jokaisen treenaavan ihmisen pitäisi aloittaa harjoittelu siitä, että oppii hallitsemaan keskivartalonsa ja pitämään ryhdin oikeanlaisena. Se on kaiken perusta!

Jos sua kiinnostaa äideille suunnattu viiden viikon verkkokurssi, joka alkaa ensi viikon maanantaina. Saan tarjota teille lukijoilla 10 euron alennuksen, jonka jälkeen kurssille jää hintaa 79 euroa (norm. 89 euroa). Alennuksen voi lunastaa Lupauksen verkkokaupasta koodilla ELINANALE. Ilmoittaudu kurssille tästä. Verkkokurssista voit lukea lisää täältä. Arvon Instagramissa yhden ilmaisen osallistumisen kurssille, kommentoimalla tätä kuvaa osallistut arvontaan. Instagram-arvonta päättyy perjantaina klo 16. Muistakaa levittää sanaa, kenenkään ei tarvitse olla yksin tämän asian kanssa!

8 thoughts on “Vahva keskivartalo on kaiken perusta”

 1. Aivan mahtavaa että tulosta on tullut! Itsellä on tässä viimeisen puolen vuoden aikana tullut vähän samantyyppinen herääminen, tosin leikkaushoidon vaatineen välilevyn pullistuman myötä. Liikkeelle on nyt lähdetty keppijumpasta ja juurikin niistä syvistä vatsoista. Vasta nyt on ymmärtänyt ammattilaisten ohjauksessa oman kehon heikot kohdat ja sen miten oikeasti kaikki vaikuttaa kaikkeen. Ja kyllä, välillä turhauttaa kun tuntuu ettei vaan hallitse kroppaansa, mut pienin askelin.

  1. Mä olen niin iloinen tästä! Välillä pitää herätellä itsensä hiukan pidemmän kaavan kautta. Toivottavasti vaivat on sulla nyt takanapäin lopullisesti!

 2. Vautsi, mitä tuloksia!! Ilmoittauduin tuolle verkkokurssille, vaikka se taisi olla enemmän tuoreille äidille suunnattu, kun en muita apuja tähän vaivaan ole itselleni löytänyt. Sun kokemukset erkauman kuntouttamisesta rohkaisee ja tsemppaa mua nyt ihan kympillä 🙂

  1. Huippua! 🙂 Mä luulen, että ne treenit on hyviä ihan kaikille, vaikkei olisi koskaan edes synnyttänyt.

   Tosi kiva kuulla, että mun kokemukset rohkaisee. Oon itsekin niin yllättynyt, että tämä vaiva todella oli näin hoidettavissa.

  1. Kannattaa ilmoittautua kurssille. Jos et nyt ehtinyt, niin sitten seuraavalle. Niistä saa kyllä paljon hyviä vinkkejä!

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *