Garmin Coach -juoksuohjelman 9. treeniviikko

Nyt taas muistan, miksi aikoinaan rakastuin juoksemiseen! Tämä vapauden tunne ja keveys on huumaavaa.

Etenkin näin korona-aikaan, tuntuu vapauttavalta pukea lenkkarit jalkaan ja juosta. Maisema vaihtuu, mieli tuulettuu työpäivän jäljiltä ja tuntuu edes sen hetken siltä, kuin maailma olisi jälleen samanlainen paikka kuin ennen. On ihanaa olla luonnossa, ihmetellä kevään tuloa ja antaa kaiken muun unohtua hetkeksi.

Erityisen helppoa juoksemisesta tekee se, kun ei tarvitse itse miettiä lainkaan, minkälaisen lenkin tekisi. Garmin Coach -juoksuohjelma antaa harjoituksen tiedot minulle kelloon. Ohjelmassa on neljä lenkkiä viikossa, mutta olen nyt viimeisen kahden viikon ajan karsinut suosiolla ainakin yhden lenkin pois viikko-ohjelmasta säästääkseni jalkojani. Penikat alkoivat kipeytyä ja tuntui, etten ehdi palautua kunnolla, jos juoksen neljä lenkkiä viikossa. Ohjelman edetessä nimittäin myös lenkit kovenevat ja pitenevät.

Garmin Coahcin noudattaminen on tavallaan helppoa. Minun tehtäväkseni jää vain juosta ohjeiden mukaan. Treenit kovenevat viikko viikolta ja kuten Instagramissa kerroin, niin kovenee kuntokin. Maksimaalinen hapenottokykyni ei ole vielä kovin montaa pykälää noussut, mutta jalat jaksavat paremmin, uskon itseeni enemmän ja enää ei ihan aina maistu veri suussa vk- tai vetotreenien jälkeen.

Noudatan Coach Amyn laatimaa ohjelmaa, jossa on tosiaan neljä treeniä viikossa. Treenipäivät voi valita itse silloin kun aloittaa ohjelman. Minä valitsin treenipäiviksi tiistain, torstain, lauantain ja sunnuntain. Kun opin ohjelman idean, olen alkanut hiukan soveltaa sitä. Tiistaisin on vauhtikestävyystreeni (6–10 kilometriä), torstaisin vetotreeni, lauantaisin kevyt lyhyt (alle 10 km) peruskestävyystreeni ja sunnuntaisin pitkä peruskestävyystreeni (12–18 km).

Mutta kuten kerroin, olen nyt ohjelman edetessä hiukan muokannut treenisuunnitelmaa tilanteen mukaan. Korona-aikana olen juossut pitkät lenkit usein perjantaisin ja viikonlopulle on jäänyt kevyt lyhyt juoksu, jonka olen välillä korvannut kävelyllä tai pyöräilyllä. Myös arkipäivien kovien treenien paikkaa olen välillä vaihdellut sen mukaan, miten olen viikon muut treenit suunnitellut. Aluksi noudatin orjallisesti ohjelmaa ja ajattelin, että ohjelma on fiksusti laadittu ja sitä se onkin, mutta minä olen silti oman kroppani paras asiantuntija. Siksi olen keventänyt hiukan treenejä muun elämän ja treenien kuormituksen mukaan.

Ohjelma antaa kivat raamit treenaamiselle, mutten halua noudattaa ohjelmaa liian kirjaimellisesti. Eri asia olisi, jos ohjelma olisi minulle henkilökohtaisesti laadittu. Silloin tuskin minun tarvitsisi edes miettiä palautumista ja muun elämän kuormitusta samalla tavalla.

Ohjelma jatkuu kesäkuun lopulle saakka. Mielenkiinnolla odotan, miten kunto kehittyy ohjelman myötä.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *