Garmin Coach – Sykemittari juoksuvalmentajana ja motivaattorina

*Garmin Fenix 6X Pro -kello saatu

Juoksutreenit alkoivatkin sitten nopeammin kuin arvelinkaan. Latasin viime keskiviikkona kellooni Garmin Connectista itselleni Garmin Coachin -juoksuohjelman Nooran innoittamana. Noora kuuluu juoksuporukkaani ja hän on aloittanut vastaavan juoksuohjelman tammikuussa. Hän on kehunut ohjelmaa, niin ajattelin sitten itsekin kokeilla. Nooran kokemuksista voi lukea hänen blogistaan.

Juoksuohjelmaa valitessa täytyy arvioida omien juoksulenkkien keskiarvovauhti. Sen lisäksi täytyisi pystyä jotenkin realistisesti arvioimaan asettamansa tavoitteen loppuaika, johon harjoittelulla pyritään. Minä valitsin tavoitteekseni puolimaratonin ja tavoittelemaksi loppuajaksi 1:52. Juoksukuntoni on voimaharjoittelun ja venähtäneen juoksutauon vuoksi aika heikko. Tavoiteaikani on uskoakseni todella realistinen ja helpohkosti saavutettavissa.

Valitsin Garmin Coachiksi saman kuin Noora eli Amy Parkerson-Mitchellin, jonka laatimassa ohjelmassa voi valita treenimääräksi joko 4 tai 5 lenkkiä viikossa. Tuollainen määrä juoksua kuulostaa minulle aika hurjalta, mutta uskalsin kuitenkin valita tuon valmennuksen, koska Noora kertoi, että kaikki lenkit eivät ole pitkiä eikä raskaita. Valitsin neljä juoksukertaa viikossa ja harjoituspäiviksi tiistain, torstain, lauantain ja sunnuntain.

Kuvakaappaus Garmin Connectin selainversiosta. Samat jutut voi tehdä myös puhelimen sovelluksella.
Kuvakaappaus Garmin Connectin selainversiosta.

Kun keskiviikkona latasin Garmin Coahcin kellooni, niin torstaina oli edessä jo ensimmäinen lenkki. En ollut ehtinyt henkisesti valmistautua, mutta olen kyllä hyvä noudattamaan ohjeita, joten lenkkarit jalkaan ja ulos. Ensimmäinen lenkki oli vertailulenkki, jossa varsinainen treeni oli vain viiden minuutin spurtti + alku- ja loppulämmittelyt. Pitkän juoksutauon jälkeen spurtti tuntui hirveältä, mutta seuraava lauantain rento noin 6,5 kilometrin juoksu tuntui jo nautinnolliselta. Sunnuntain pitkä lenkki tuntui taas näin äkkiseltään aika raskaalta, kun alla oli kolme punttitreeniä, uintitreenit ja pyöräilyä sekä edellisen päivän juoksulenkki. Ohjelmassa lukenut vauhti tuntui myös vaativalta. Juoksin lenkin ohjelmaan merkattua hitaampaa. Lenkki sujui yllättävän mukavasti, tosin viimeisillä kolmella kilometrillä jaloissa alkoi painamaan.

Sunnuntain juoksulenkiltä. Ihanaa kun oli lenkkiseurana juoksujengin Onerva ja Maru. Yksin räntäsateessa juokseminen ei olisi ihan hirveästi kiinnostellut.
Tuosta mun juoksutakista tuli somessa monta kysymystä. Se on Kari Traa Tove -takki. Aivan superhyvä! On riittävän pitkä, huppu ja kaulus ovat juuri oikeanlaiset, pitkät hihat ja riittävästi heijastimia. *takki saatu

Tästä se nyt lähtee! Olen erityisen innoissani siitä, että treeniä ei tarvitse itse suunnitella eikä sitä tarvitse syöttää kelloon. Ei tarvitse muuta kuin laittaa kello päälle ja noudattaa Garmin Coachin ohjeita. Kello kertoo, milloin lämmittely päättyy ja näyttää mitä vauhtia pitää juosta ja ilmoittaa, jos vauhti on liian hidas tai kova. Olen tottunut juoksemaan sykeohjatusti ja olen tuijotellut aina sykelukemaa pitkin lenkkiä. Tässä valmennusohjelman näkymässä syketietoa ei näe kellon näytöllä. On tuntunut vapauttavalta kun ei tarvitse miettiä sitäkään. Tosin minua hiukan arveluttaa, miten tällainen treenityyli toimii, kun olen tottunut ajattelemaan, että pitkät lenkit täytyy tehdä tosi matalilla sykkeillä. Mulla ei näillä vauhdeilla syke pysy niin alhaalla kuin olen tottunut pitkät lenkit juoksemaan. Jää nähtäväksi, miten kunto kehittyy tällä menetelmällä. Onneksi pk-sykkeistä treeniä tulee myös kävellessä ja pyöräillessä, niin se ei ole pelkästään juoksun varassa.

Raportoin myöhemmin, miten treenit lähtee sujumaan ja minkälaisia tuloksia tulee. Valitsemani treeniohjelma kestää kesäkuun 20. päivään asti.

Mulla tämä Garmin Coach toi ihan hurjasti lisää motivaatiota ja odotan oikein innolla aina seuraavaa treeniä. Motivaatiobuusti teki myös sen, että olen ollut innokkaampi tekemään kehonhuoltoa. Haluan pysyä ehjänä ja toimintakuntoisena, joten kehonhuollon merkitys korostuu kun treenimäärät kasvaa.

Voit tarkistaa täältä, toimiiko Garmin Coach kellossasi.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *