Neuleohje: Merihenkiset kirjoneulesukat

Suunnittelin elämäni ensimmäiset kirjoneulesukat ja toiveestanne laitan ohjeen jakoon. En ole koskaan aiemmin laatinut ohjeita. Olen niitä vain itse lukenut ja noudattanut toisten laatimana, joten hiukan jännittää. Olkaa armollisia ja kysykää ihmeessä, jos ohje herättää lisäkysymyksiä.

Puikot: 4
Lanka: Novita Seitsemän Veljestä
Sukan koko: 39

Kannattaa soveltaa värejä omasta lankakorista löytyvien lankojen mukaan. 🙂

Luo 60 silmukkaa, eli 15 silmukkaa/puikko. Neulo kaksi kerrosta 3 silmukkaa oikein, 2 nurin. Kolmannella kerroksella tee valepalmikko: Siirrä kolme oikein neulottua silmukkaa toiselle puikolle ja vedä oikeanpuoleinen reunimmainen silmukka kahden silmukan yli. Neulo yksi silmukka oikein, tee langankierto (luo uusi silmukka, että silmukkamäärä pysyy samana) ja neulo vielä kolmas silmukka oikein. Jos tämä ohje ei avaudu, voit katsoa tämän videon. Toista tämä viisi kertaa.

Neulo viimeinen rivi kaikki oikein ja luo samalla jokaiselle puikolle yksi silmukka langankiertona, jolloin kuvioneuleeseen siirryttäessä jokaisella puikolla on 16 silmukkaa.

Neuloessa ensimmäistä kuviota kannattaa olla tarkkana, että lanka kulkee riittävän löysänä, muuten kuviosta tulee liian tiukka ja samalla myös sukan varresta tarpeettoman tiukka. Voit halutessasi vaihtaa tämän kuvion paikkaa kuvion 2 tai 3 kanssa, jos haluat.

KUVIO 1

KUVIO 2

Tässä kuviossa viimeisen puikon lopussa

Aaltokuvion viimeisen puikon ohje.

KUVIO 3

KUVIO 4

Huomaa kavennukset kuvion aikana!
Kuvion 4 alussa kavennetaan heti 1 silmukka jokaisella puikolla (silmukoita jää 15/puikko). Kuvion lopussa jokaisen puikon alussa ja lopussa tehdään kavennukset. Tämän jälkeen silmukoita on 13/puikko.

KANTAPÄÄ

Aloita kantalappu puikkojen 1 ja 4 silmukoilla. Tee kantalappu joko 24 tai 26 silmukalla. Itse teen usein 24 silmukalla, jolloin siirrän 1. puikon viimeisen silmukan 2. puikolla ja 4. puikon ensimmäisen silmukan 3. puikolle. Kantalapun kerroksia neulotaan yhtä monta kuin on neulottavia silmukoita. Kantalapun voi tehdä vahvistettuna, jolloin nurjalla puolella joka toinen silmukka nostetaan neulomatta puikolle. Oikealla puolella kaikki silmukat neulotaan normaalisti. Kantapohjan kavennukset tehdään nurjalta puolelta. Jaa silmukat kolmeen osaan. Jos olet neulonut 24 silmukkaa, tulee 8 silmukkaa jokaiseen osioon. Neulo ensin kahdeksan silmukkaa, sen jälkeen seitsemän ja kahdeksanteen silmukkaan otat kolmannen osion ensimmäisen silmukan. Käännä työ. Neulo taas seitsemän silmukkaa ja neulo kahdeksas silmukka taas sen reunimmaisen osion ensimmäisen silmukan kanssa yhteen. Käännä työ ja toista tätä, kunnes reunaosioiden silmukat loppuvat.

Tee kiilakavennuksia joka kerroksella niin kauan, kunnes työssä on yhteensä 48 silmukkaa. Jaa silmukat tasaisesti puikoille niin, että jokaisella puikolla on 12 silmukkaa.

JALKATERÄ, KUVIO 5

KUVIO 6

KÄRKIKAVENNUS

Aloita kärkikavennus rivin 39 jälkeen.
Tee kärkikavennus 1. puikon lopussa, 2. puikon alussa, 3. puikon lopussa, 4. puikon alussa. Minä en tee kavennuksia ensimmäisistä tai viimeisistä silmukoista, vaan jätän yhden silmukan hajuraon, mutta voit tehdä kavennuksen mieleiselläsi tavalla

Jos innostut tekemään nämä sukat, niin jaa ihmeessä kuvasi hashtagilla #ankkurisukat ja tägää kuvaasi myös minut, että pääsen ihastelemaan kättesi töitä. 🙂

4 thoughts on “Neuleohje: Merihenkiset kirjoneulesukat”

  1. Todella kauniit sukat, ajattelinkin aloittaa tekemään tälläisiä. Kysyisin tuosta valepalmikosta. Eli kun kolmannella kerroksella tehdään tuo valepalmikkokerros ja ohjeessa on, että toista tämä viisi kertaa. Eli tehdäänkö näitä valepalmikkokerroksia viisi putkeen, vai tuleeko noiden kerrosten väliin nuo alussa olevat kaksi kerrosta 3 oikein 2 nurin.

    “Neulo viimeinen rivi kaikki oikein ja luo samalla jokaiselle silmukalle yksi silmukka langankiertona, jolloin kuvioneuleeseen siirryttäessä jokaisella puikolla on 16 silmukkaa”, tässä varmaan tarkoitettiin jokaiselle puikolle. Onko väliä missä kohtaa puikkoa tuon langankierron tekee

    1. Valepalmikkoa tehdään siten, että sitä neljän rivin kokonaisuutta toistetaan viisi kertaa. 🙂 Kääk, joo muokkaan tuon kohdan. Jokaiselle puikolle tietysti. 😀 Ei kai ole väliä, itse teen yleensä aina puikon ensimmäisen silmukan jälkeen.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *