to top

Pitkät ja värikkäät kirjoneulesukat – ohje

Koronarajoitusten alettua päätin neuloa mahdollisimman värikkäät ja pirteät sukat piristämään tätä erikoista aikaa. Inspiroiduin Kaupunkilangan sivuilla olevista Karuselli-sukista.

Aloitin neulomaan tuon ohjeen mukaan, mutta päätinkin suunnitella omat kuviot ja värivalinnat. Suunnittelin kuviot Excelissä lankakorin lankavärien perusteella ja sitten ryhdyin hommiin. Varsinainen neulominen sujui taas nopeasti, mutta päätteleminen on aina oma hommansa. Inhoan sitä. Viime viikonloppuna sain pääteltyä nämä sukat loppuun ja samalla päätin, etten enää koskaan tee näin värikkäitä sukkia tai jos teen, opettelen päättelemään neuloessa.

Puikot: 3,5–4 käsialan mukaan
Lanka: Novita Seitsemän Veljestä
Sukan koko: 38

VARSI

Luo 64 silmukkaa, eli 16 silmukkaa/puikko. Neulo 3 oikein ja 1 nurin. Toista tätä 8 riviä.

Seuraavalla kierroksella tee valepalmikkoa: Siirrä kolme oikein neulottua silmukkaa toiselle puikolle ja vedä oikeanpuoleinen reunimmainen silmukka kahden silmukan yli. Neulo yksi silmukka oikein, tee langankierto (luo uusi silmukka, että silmukkamäärä pysyy samana) ja neulo vielä kolmas silmukka oikein. Jos tämä ohje ei avaudu, voit katsoa tämän videon. Neulo seuraavat kolme kerrosta 3 oikein, 1 nurin, jonka jälkeen tee taas valepalmikkokerros. Toista tätä makusi mukaan 3–4 kertaa. Lopuksi neulo 7 kerrosta 3 oikein 1 nurin, jonka jälkeen aloita kuvio seuraavan kuvan mukaan.

RIVIT 1–28

Musta laatikko vasemmassa reunassa tarkoittaa kavennusta. Neulo jokaisen puikon lopussa kaksi silmukkaa oikein yhteen.

RIVIT 29–60

Kuvion ensimmäisellä rivillä – tarkoittaa nurjaa silmukkaa. Kavenna mustien laatikoiden kohdalla jokaisen puikon viimeiset kaksi silmukkaa oikein yhteen (tai makusi mukaan). Kuvio on koko ajan neljällä jaollinen, niin voit muuttaa kavennuskohtia tarvittaessa.

Kuvion viimeisen kavennuksen jälkeen työssä pitäisi olla 12 silmukkaa jokaisella puikolla, eli yhteensä 48 silmukkaa.

NILKKA JA KANTAPÄÄ

Kuvion jälkeen tee valepalmikkoa samaan tapaan kuin varren alussa, mutta neulo osion alkuun ja loppuun vain kolme kerrosta 3 oikein 1 nurin. Minä tein kolme valepalmikkokuviota.

Aloita kantalappu puikkojen 1 ja 4 silmukoilla. Tee kantalappu joko 24 silmukalla. Kantalapun kerroksia neulotaan yhtä monta kuin on neulottavia silmukoita. Kantalapun voi tehdä vahvistettuna, jolloin nurjalla puolella joka toinen silmukka nostetaan neulomatta puikolle. Oikealla puolella kaikki silmukat neulotaan normaalisti. Kantapohjan kavennukset tehdään nurjalta puolelta. Jaa silmukat kolmeen osaan. Jos olet neulonut 24 silmukkaa, tulee 8 silmukkaa jokaiseen osioon. Neulo ensin kahdeksan silmukkaa, sen jälkeen seitsemän ja kahdeksanteen silmukkaan otat kolmannen osion ensimmäisen silmukan. Käännä työ. Neulo taas seitsemän silmukkaa ja neulo kahdeksas silmukka taas sen reunimmaisen osion ensimmäisen silmukan kanssa yhteen. Käännä työ ja toista tätä, kunnes reunaosioiden silmukat loppuvat.

Tee kiilakavennuksia joka kerroksella niin kauan, kunnes työssä on yhteensä 48 silmukkaa. Jaa silmukat tasaisesti puikoille niin, että jokaisella puikolla on 12 silmukkaa.

SUKKAOSA

RIVIT 1–20

SUKKAOSA RIVIT 21–40

Jos haluat sukista pienemmät tai isommat, niin muuta viimeisten rivien kuviointia tai aloita kavennukset aiemmin.

KÄRKIKAVENNUS

Aloita kärkikavennus rivin 39 jälkeen.
Tee kärkikavennus 1. puikon lopussa, 2. puikon alussa, 3. puikon lopussa, 4. puikon alussa. Minä en tee kavennuksia ensimmäisistä tai viimeisistä silmukoista, vaan jätän yhden silmukan hajuraon, mutta voit tehdä kavennuksen mieleiselläsi tavalla

Jos innostut tekemään nämä sukat, niin jaa ihmeessä kuvasi hashtagilla #koronasukat ja tägää kuvaasi myös minut, että pääsen ihastelemaan. 

  • Santtu

    Ihana ohje, kiitos! Ensimmäinen varsi on nyt tehty ja tulee kyllä kaunis!

    May 8, 2021 at 7:53 am Reply

Leave a Comment