to top

Kokemukseni Garmin Fenix 6X Pro -urheilukellosta

*Mainos: Garmin (kello saatu), sisältää mainoslinkkejä

Minusta tuli Garminin käyttäjä viime keväänä kuuden vuoden tauon jälkeen. Aluksi minulla oli käytössä Garmin Fenix 5 Plus ja nyt uuden Fenix 6 -tuoteperheen lanseeraamisen jälkeen lähetin vanhan kellon takaisin ja sain Fenix 6X Pron testattavaksi. Meillä on nyt Fenix 6X Pron kanssa yhteistä elämää takana muutama viikko ja voin sanoa, että olen ihan myyty. Tykkäsin hurjasti myös 5 Plussasta, mutta tämä on vielä aivan seuraavan tason kello.

Saan ylivoimaisesti eniten kysymyksiä sykemittareista ja siksi kirjoitan nyt postauksen tästä käytössäni olevasta kellosta. En käy läpi kellon kaikkia toiminnallisuuksia, sillä niitä on aivan valtavasti, vaan nostan muutamia minun arjessa tärkeimpiä toimintoja.

Sykkeen mittaus ja stressin seuranta

Fenix 6X Pro mittaa sykkeen ranteesta, mutta kelloon saa myös yhdistettyä ulkoisen sykeanturin. En jostakin syystä tykkää mitata sykettä ranteesta, vaan käytän aina mieluummin sykevyötä (HRM-Tri™). Sykevyö antaa kuitenkin aina sen luotettavimman sykedatan. Vedenkestävää vyötä voi käyttää kaikissa lajeissa.

Olen muokannut kellon asetuksia siten, että kello mittaa sykettäni jatkuvasti ja sen perusteella arvioi palautumisen ja stressin suhdetta. Silloin kun olin todella stressaantunut, myös kellon stressiä mittaava pallukka oli ihan punaisella. Stressin mittaaminen tapahtuu sykevälivaihtelusta saatavan datan perusteella. Jos on juonut alkoholia enemmän kuin kaksi annosta, seuraavana päivänä stressipallo on punaisella, vaikka vaan lötväisi sohvalla. Tämä on ollut mielenkiintoista huomata.

Unen seuranta

Olen unen seurantaan vähän koukussa. Avaan aamulla ensimmäisenä kännykältäni Garmin Connectin ja katson, miten kellon mukaan yöni on mennyt. Mies välillä naljailee minulle, ettenkö tiedä ilman kelloa, miten olen nukkunut. Tiedän hyvinkin, eikä kello aina näytä ihan oikein, vaikka melko luotettavaa dataa se antaakin.

Garminin unta seuraavat laitteet perustuvat First Beat -teknologiaan. Laite tulkitsee sykevälivaihtelun perusteella unen laatua. Sovelluksesta voi tarkastella unen kestoa, REM-unen, kevyen unen ja syvän unen määrän. Kuten sanoin, kello antaa melko luotettavaa tietoa, mutta sokeasti näiden laitteiden antamiin tuloksiin ei kannata luottaa. Oma olo on aina paras mittari.

Jos istun illalla sohvalla katsomassa telkkaria ja neulon, niin kello saattaa tulkita, että nukun. Paras läppä on se, että sykkeeni laskee niin alas, että välillä kello kuvittelee, että olen syvässä unessa. Minä puolestaan tulkitsen tämän niin, että telkkarin katsominen ja neulominen on minulle rentouttavaa ja palauttavaa puuhaa.

Garmin Connect

Garmin Connect on kännykkään ladattava sovellus, jonne kellosta siirtyy kaikki tiedot bluetooth-yhteyden avulla. Sovellus on todella monipuolinen ja sitä voi modifioida palvelemaan omia tarpeitaan. Garmin Connect toimii myös selaimella ja tiettyjä asetuksia on helpompi muokata tietokoneen ja USB-piuhan avulla. Käytän kuitenkin enimmäkseen kännykän sovellusta. Yhdistän kellon tietokoneeseen vain silloin kun kelloa täytyy ladata tai jos haluan ladata siihen uusia toimintoja, kuten reittejä, kustomoituja näyttöjä tai muuta.

Kellon voi tietysti yhdistää puhelimen kanssa, jolloin saan kelloon puhelimeen tulevat viestit ja voin lukea niitä kellon näytöltä. Jos bluetooth-yhteyttä pitää jatkuvasti auki, niin treenin päätteeksi kello siirtää treenin automaattisesti Garmin Connectiin tarkasteltavaksi eikä minun tarvitse tehdä mitään.

Seuraan sovelluksesta Body Battery -tietoa. Hyvin nukutun yön jälkeen akku on täynnä (100) ja päivän kuormituksen mukaan luku tippuu. Tämän avulla voi opetella tunnistamaan paremmin omia rajojaan. Seuraan myös stressitasoja ja unta, joista maintsin sykkeen mittauksen yhteydessä. Sovellusta voi hyödyntää myös kuukautiskalenterina, jonne voi kirjata oireita ylös kierron eri vaiheissa. Tämä on helppo tapa pysyä perillä omista hormonivaihteluista ja siitä, kuinka monin eri tavoin hormonit vaikuttavat.

Garmin Fenix 6X Pro

Herätyskello, kompassi, säätiedotus, Spotify…

Tämä kello on kaikkea ja vähän enemmän kuin voisi kuvitella edes tarvitsevansa, mutta kaikkia otsikossa luettelemiani toimintoja olen käyttänyt. Herätyskello ja ajastin ovat päivittäisessä käytössä. Kello toimii kätevästi munakellona ja herätyskellona. Herätyksen saa pelkälle värinälle halutessaan, mutta mun tapauksessa heräämiseen tarvitaan värinän lisäksi äänikin, että herään.

Viime vaellusreissulla unohdin kompassini eräälle lounastaukopaikalle, mutta onneksi hoksasin, että kellossa on kompassi, jonka avulla suunnistaminen onnistui. Ei se toki ole fyysisen kompassin veroinen, koska sillä ei voi samalla tavalla ottaa suuntaa, mutta oli kyllä iso apu silti. Kello näyttää myös korkeusmetrit, jotka ovat olleet ihan hauska tieto vaellusreissuilla.

Kun kello on yhteydessä kännykkään, jossa on internetyhteys, niin kello näyttää säätiedon ja auringonnousun ja -laskun ajan.

Kaiken huipuksi Fenixiin voi ladata Spotifysta soittolistoja, joita voi kuunnella offlinessa suoraan kellosta, eikä lenkille tarvitse ottaa lainkaan puhelinta mukaan. Riittää, että bluetooth-kuulokeet yhdistää kelloon ja laittaa musat paukkumaan.

Nordean asiakkaat voivat käyttää kelloa myös maksuvälineenä lähimaksukortin tavoin. Toivottavasti tämä toiminto tulee pian myös muiden pankkien asiakkaille.

Akun kesto

Fenix 6X Pron akku kestää aivan hurjan pitkään. Käytän kelloa päivittäin ja pidän koko ajan bluetooth-yhteyttä päällä sekä jatkuvaa sykkeenmittausta. En ole vielä kertaakaan saanut käytettyä akkua kokonaan loppuun ennen kuin olen halunnut yhdistää kellon tietokoneeseen (jolloin se lataa samalla), mutta akku kestää helposti yli viikon suhteellisen runsaalla käytöllä. Kello myös arvioi lajikohtaisesti kauanko akku kestää kutakin lajia. Tämä uusi ominaisuus on tosi kiva! Akunkestoa voi säädellä muuttamalla asetuksista GPS-tallennsuvälin harvemmaksi, kytkemällä aktiivisuuden seurannan pois päältä ja poistamalla bluetooth-yhteyden.

Urheiluominaisuudet

Tätä kelloa voi siis kaiken muun lisäksi käyttää myös urheillessa. Haha. Urheilulajeja voi lisätä valikkoon omien treenimieltymysten mukaan. Olen ollut erityisen vaikuttunut juoksuominaisuuksista ja siitä, miten sitä voi hyödyntää intervallitreeneissä, kisan kirittäjänä ja kunnon mittaajana.

Kun juoksee säännöllisesti, kello analysoi automaattisesti kunnon kehittymistä, arvioi maksimaalisen hapenottokyvyn ja tämän perusteella määrittelee, ovatko viime aikojen treenit olleet tuottavia, ylläpitäviä, tuottamattomia, palauttavia jne. Kuntotason määrittelyn alta löytyy myös kellon arvion 5 kilometrin, 10 kilometrin, puolimaratonin ja maratonin loppuajasta. Kello antaa ehkä hitusen optimistisemman arvion kuin itse uskaltaisi, mutta mielestäni arvio on kuitenkin melko oikea. Uskoisin, että arvioituun aikaan pääsee, jos uskaltaa koputella omia rajojaan.

Kisoissa kelloa voi hyödyntää kirittäjänä. Viime puolimaratonilla asetin kelloon oman tavoiteajan ja kello kertoi matkan varrella arvioidun loppuajan kullakin hetkellä olevan vauhdin perusteella.

Vetoharjoituksissa kelloa voi hyödyntää syöttämällä vetojen pituudet joko minuutteina tai matkana sekä palautumisajan keston. Kello piippaa, kun jakso päättyy ja piippaa, kun uusi veto alkaa.

Yksi asia, joka vaatii erityismaininnan on näin pimeän aikaan se, kun pimeällä juoksee ja nostaa kellon katsottavaksi, niin kellon näyttöön syttyy automaattisesti valo, jotta voi nähdä mitä kello näyttää.

Fenix 6X:n kellon näyttö on edeltäjäänsä hiukan suurempi, mikä mahdollistaa sen, että näen samanaikaisesti vauhdin, keston, pituuden ja sykkeen. Myös näitä näkymiä, kuten myös kellon näyttötaulun näkymää voi muokata itselleen parhaiten sopivaksi.

Olen ollut kelloon kaikin puolin erittäin tyytyväinen! En keksi oikein mitään moitittavaa.

  • Kari Selkälä

    Kiitos selkeästä tuotearviosta. Onneksi se oli niin positiivinen, koska olen juuri tilannut samanlaisen 🙂

    March 28, 2021 at 5:47 pm Reply

Leave a Comment