Suunto vs. Garmin

Tätä vertailupostausta on toivottu ja olen luvannut sen toteuttaa. Nyt on se hetki, jolloin vihdoinkin lunastan lupaukseni. Molemmat laitteet ovat sen verran monipuolisia, etten tiedä mistä tätä aihetta lähtisin purkamaan. Toteutan tämän nyt siitä näkökulmasta mihin tarpeisiin minä mittariani käytän ja minkälaisia ominaisuuksia arvostan. Perinpohjaista vertailua on turha odottaa.

Minulla on käytössäni Garmin Forerunner 610, jonka olen itse ostanut ja Suunto Ambit2 S White, jonka sain Suunnon lehdistötilaisuudesta. Suunto Ambit oli viimemetreille toinen malli, jota harkitsin ennen kuin päädyin ostamaan halvemman Garminin. Tuolloin Garminin hinta oli noin 300 euroa, kun Suunto Ambitin hinta oli noin 450 euroa. Tämän kyseisen vertailussa olevan Suunto Ambit2 S Whiten ohjehinta on 400 euroa.


Mittarit valmiina treeniin.

Molemmat sykemittarit ovat suunniteltu erityisesti ulkoliikuntaan, koska niissä on GPS-mittari, joka mittaa matkaa, vauhtia ja korkeuseroja. Molempiin mittareihin saa lisävarusteena pyöräilyyn tarkoitetun kadenssianturin, mutta Suuntoon saa myös (järkkykalliin) lisävarusteen, joka mittaa pyöräillessä voimaa, jolla polkimia pyörittää. Garminiin olen juuri saanut ostettua kadenssianturin. Suunnon anturin hintaa en edes tiedä vielä.

Vertailua on ehkä aavistuksen liian aikaista tehdä, koska en ole Suunnon kanssa vielä ihan läpikotaisin tuttu. Garmin on jo koluttu jokaista valikkoa myöten läpi.  Teen kuitenkin vertailun nyt. Teen sen listaamalla simppelisti plussat ja miinukset perusteluineen.

Sykevyö: Garmin +, Suunto –
Garminin mittari on pehmeä ja simppeli, ei mitään mekanismeja. Suunnon mittarissa on mekanismi, joka on tavallaan hyvä, mutta edelliskerralla, kun mulla oli käytössäni Suunto, juurikin tuo sykevyö napsahti rikki. Tosin olen kuullut huhua, että Garminin sykevyö ei kestä käytössä yhtä pitkään, mutta omaa kokemusta tästä ei ole.

GPS-paikannus: Garmin –, Suunto +
Garminissa kestää aivan sairaan kauan löytää satelliitit, saattaa mennä jopa kymmenen minuuttia. Suunto taas löytää satelliitit ihan muutamassa sekunnissa.

Kellon istuvuus: Garmin –, Suunto +
Garminin ranneke on jäykkä ja sitä on vaikea saada istumaan ranteeseen mukavasti. Suunnon ranneke on pehmeä ja istuu ranteeseen niin kivasti, että olen jopa nukkunut kello kädessä.

Muotoilu: Garmin –, Suunto +
Suunnon muotoilu on vaan kauniimpaa, vaikka tämä Garminin malli on muihin verrattuna suorastaan kaunis.

Käytettävyys: Garmin +, Suunto –
Garmin on kosketusnäytöllinen ja sen vuoksi tosi mukava käyttää. Yritän välillä törkkiä Suunnon näyttöä sormella ja muistan, että ainiin, tässä oli nämä nappulat. Suunnon nappulat ovat kyllä helppokäyttöisiä ja loogisissa paikoissa, mutta nykyään kun kaikki toimii kosketuksella, niin se on jotenkin helpompi sisäistää.

Valikot: Garmin –, Suunto +
Suunnon valikot ovat mielestäni loogisissa paikoissa ja helppo löytää. Garminin valikot ovat hieman mystisiä ja meni aika kauan, että löysin kaikki haluamani ominaisuudet. Suunnolle plussaa myös lukuisista lajivaihtoehdoista, joita voi itse lisäillä valikkoon.

Näytöt urheilusuorituksen aikana: Garmin +, Suunto –
Garminin näyttöjä voi muokata helposti mieleisekseen. Näyttöön saa näkymään juuri ne asiat, jotka haluaa yhdellä näytöllä näkyvän. Samalla kertaa voi näkyä neljä eri asiaa, esim. syke, vauhti, kesto ja keskiarvovauhti. Suunnon näyttöjä pitää klikata painikkeella ja yhdessä näytössä näkyy vain niukasti asiaa.

Treenidatan selaaminen kellosta: Garmin +, Suunto +
Molemmissa on omat hyvät puolensa. Garminissa näkee lähes kaiken kerralla ja voi katsoa kierrosajatkin kellosta suoraan. Suunnosta näkee yhden sivun kerrallaan, mutta tässä tapauksessa tykkään katsoa aina yhden asian kerrallaan isommalla fontilla.

Treenien lataaminen koneelle/nettiin: Garmin +, Suunto +
Molemmissa mittareissa tämä on superhelppoa. Garmin tosin ehkä vielä vähän helpompi, koska data siirtyy itsekseen, jos Garminin tikku on vain koneessa kiinni ja kone päällä. Suunto pitää laittaa piuhaan kiinni, mutta kello alkaa latautumaan samalla. Tämän ansiosta kellon akku ei lopu kesken treenin. Garminia pitää muistaa erikseen ladata ja se saattaa välillä unohtua. Suunnossa kellotilassa näkyy paljonko akkua on jäljellä, Garminista pitää muistaa käydä valikkonäkymästä katsomassa.

Laitteen oma treenisivusto: Garmin Connect + / Movescount +
Tykkään molemmista. Garmin on tällaiselle insinööriluonteiselle jotenkin kivempi. Enemmän numeroita ja dataa. Movescount on enemmän somehenkinen ja tällaiselle somehiirelle erityisen kiva, eli molemmissa omat plussansa.

Garminissa erityishyvää
Garminin ihan loistava ominaisuus on virtual partner. Kellolle voi kertoa tavoitevauhdin, jota aiot juosta/pyöräillä ja kello kertoo kuinka paljon olet edellä tai jäljessä. Tämä toiminto oli aivan korvaamaton maratonilla. Helpottaa huomattavasti vauhdin ylläpitoa.

Suunnossa erityishyvää
Kelloa voi käyttää uidessa. Mittariin voi kertoa altaan pituuden ja laite mittaa matkan sun puolesta. Mikään ei ole niin rasittavaa kuin laskea uidessa matkaa. AINA menee laskuissa sekaisin. Suunnossa myös erityisen hyvää on se, että mittaria suunnitelleet ovat ajatelleet meitä, jotka harrastaa useita lajeja. Kellolle voi kertoa vauhdissa, että nyt vaihdoin pyöräilystä juoksuun tai salitreeniin. Kelloa ei tarvitse pysäyttää ja nollata. En ole vielä testikertaa enempää kokeillut Suunnon navigointimahdollisuutta. Kelloon voi syöttää reittejä ja mittari opastaa sut pysymän oikealla reitillä. Suunnossa on myös kaikenlaisia viihteellisiä ominaisuuksia ja Movescount mahdollistaa erilaisten treeniohjelmien tekemisen. Tämä kaikki mulla on vielä testaamatta.

 Yhteenveto
Mielestäni tässä on kaksi tasavahvaa laitetta.  Suunnossa on enemmän toiminnallisuuksia, mutta riippuu täysin käyttäjästä minkälaisia toimintoja kaipaa ja se tietysti määrittelee kumpaan laitteeseen kallistuu. Voin suositella lämpimästi kumpaakin.

Kommentteja ja lisäkysymyksiä? Olen ihan varma, että unohdin kertoa jotakin oleellista.

22 thoughts on “Suunto vs. Garmin”

  1. Kiitos! Tulipa sopivasti tama vertailu, kavin eilen illalla lahimmassa erajormaoutletissa ja siel oli suunto ja carmin poisto hyllylla, tosin erimallit mita sulla. Suunto naytti tosiaan naisellisemmalta 🙂 pitanee kayda tanaan katsomassa vielakos ne siel on.

  2. Jännää 😉 just nämä kaksi mttaria on mullakin pohdinnassa, Garminin uutuus kun julkaistaan vasta keväällä, niin todennäköisesti Suunnon vedenkestävyys vie voiton. Mutta yksi kysymys, jos sulta löytyy tähän vastaus. Tiedän, että Garminissa on “opasta mut kotiin” -toiminto, onko Suunnossa? Vieraassa ympäristössä tulee joskus mentyä miten sattuu minne sattuu, joten kello, joka kertoo suunnan sinne mistä on lähdetty, ois ihan pop!

    1. Vedenpitävys on kyllä iso plussa!

      Voi höh, kun en nyt osaa vastata sun kysymykseen, mutta ainakin niitä reittejä pystyy suunnittelemaan, joten olettaisin, että laite osaisi myös opastaa kotiin. Pitääpä selvittää tai toivoa, että joku viisaampi tulee kertomaan vastauksen. 🙂

      1. Minä osaan! Kellosta löytyy jopa kaksikin tapaa löytää kotiin. Lenkin aikana valittavista “Find back” kertoo etäisyyden ja suunnan lähtöpisteeseen linnuntietä pitkin ja “Track back” auttaa navigoimaan takaisin tismalleen kuljettua reittiä.

        Ja muutama neuvo lisää. Garminin kadenssianturin saa paritettua toimimaan Suunnon kellon kanssa. Virtual parner toimintoa taas voi käyttää lataamalla kelloon sopivan Suunto Appsin tai tekemällä oman olemassa olevan mallin pohjalta. Esim tästä: http://www.movescount.com/apps/app1232-Ghost_runner_12kmh

        1. Voi kiitos! Mahtavaa, ettei tarvinnut itse kaivaa tietoa! 🙂 Miten parittelu tapahtuu? 😀 Loistojuttu tämäkin. Kiitos vielä kerran!

  3. Hyvä vertailu, kiva kun teit tän 🙂 itsellä ei tosin uuden mittarin ostaminen ole vielä kauhean ajankohtaista, mutta tällä hetkellä kallistuisin varmaan Suuntoon jollainen mulla on ennestäänkin. Ja se että satelliitit löytyy nopeasti, on tosi tärkeä juttu.

  4. No jo, se on siis Suunto mustana. Gepsin on toimittava ja heti. Varsinkin massatapahtumissa on hernepussi äkkiä nenässä jos taivaalta ei löydy apua 😛

  5. Kivan käytännönläheinen vertailu. Toi satelliittien löytymisen hitaus on kyllä mystinen. Mulla menee hitaimmillaankin 1-2 minuuttia, vaikka Garmin kourassa onkin.

    Garminin tuoteperheestä ominaisuuksiltaan Ambittia lähimpänä on 910xt. Sillä saa samaan tyyliin uintidataa (esim. http://connect.garmin.com/activity/382382394) kuin tosta Suunnosta ja on täysin vedenpitävä. Garminille mä antasin vielä pisteet teknisestä tuesta. Huolto toimii ja mittareihin tulee softapäivityksiä, joilla pikkuvikoja korjataan. Se kuuluisa sykevyö on mennyt jo pari kertaa takuuvaihtoon, mutta eipä se ole haitannut. Niin nopeasti uusi vyö on tilalle tullut. Se, mitä olen Ambitista kavereilta kuullut kirjoituksesi lisäksi, niin todella hyvä sekin mittari on. On tosiaan vain makuasioita, onko Garmin vai Suunto se parempi.

    1. Mä kuulinkin vinkin, että jos Garminin muistin tyhjentää, niin satelliitit löytyy nopeammin.

      Mä luulen kanssa, että se on ihan makuasia kummasta tykkää enemmän. Mä tykkään molemmista enkä ehkä raskikaan myydä Garminia pois. 🙂

  6. Moro,

    Kommentti kohtaan “Näytöt urheilusuorituksen aikana”: Suuntoon saa näkymään myös vaikka mitä näyttöjä ja ominaisuuksia urheilusuorituksen aikana, lajijkohtaisesti. Movescountin kautta onnistuu!

      1. Okei, kiitos kumminkin:)
        Entäs onko sulla kokemusta että kertooko suunto, jos on pidettävä vapaata?
        Sinulla on hieno blogi ja olen aivan koukussa tähän!

        1. Suunto kertoo kuinka pitkän palautumisen treeni vaatii, eli joo periaatteessa kertoo. Kai tähänkin saisi jonkun appsin ostettua/tehtyä vielä tarkemmin, mutta mulle tuo palautumisaika tunteina riittää.

          Kiitos, kiva kuulla! 🙂

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *