Suunto-lempparini

*Olen Suunnon brändilähettiläs ja olen saanut kellot ilmaiseksi

Ei mene viikkoakaan, etteikö joku kysyisi minulta jotakin Suunnon kelloista. Välillä tuntuu kuin olisin päivystävä Suunto-tuki ystäville, läheisille, tutuille, seuraajille ja blogin lukijoille. Otan luottamuksen osoituksena sen, että minulta kysytään neuvoa teknisiin pulmiin, vinkkejä kellon ominaisuuksien käyttöön ja mielipidettä kellon valintaan. Kaikkea en ole ehtinyt näinä ambassador-vuosina oppia, vaikka paljon kelloista tiedänkin. Välillä tulee tilanteita, jolloin en todellakaan tiedä vastausta, mutta apu löytyy aina Suunnon asiakastuesta tai Suunnon verkkosivuilta.

Suunto 3 Fitness -kellon lanseeraamisen jälkeen mun inbox räjähti kaikkien niiden kyselyiden määrästä. Tuli paljon kysymyksiä kellon ominaisuuksista ja kyseltiin minkälaiseen käyttöön tämä uutuus soveltuu.

Tässä postauksessa kerron minkä Suunnon kellon valitsen ranteeseeni mihinkin tilanteeseen ja mitä ominaisuuksia kussakin mallissa arvostan. Minulla on useampi Suunnon kello, mutta käytän aktiivisesti kolmea urheiluun tarkoitettua mallia, jotka nyt esittelen. En osaa laittaa kelloja paremmuusjärjestykseen, koska jokainen on paras jossakin tietyssä jutussa.

Suunto Spartan Ultra

Spartan Ultra on ollut kaikista kovimmalla käytöllä. Sain kellon noin parisen vuotta sitten ja tykästyin kelloon heti, vaikka moni parjasikin sen puuttuvia ominaisuuksia. Minulle kellossa oli alusta pitäen kaikki oleellinen, joskin myöhemmin tulleet päivitykset ovat tehneet kellosta entistäkin paremman. Ainoa asia, joka minua oikeasti harmitti aluksi, oli sykevyön patterin nopea kuluminen. Tämäkin ongelma on saatu jollakin mystisellä tavalla korjattua.

Suunto Spartan Ultra on Spartan-tuoteperheen eliittisarjaa. Tämä kello mittaa sykkeen sykevyöllä ja matkaa kellon sisäänrakennetulla GPS:llä. Kellotaulun lasi kestää lähes mitä tahansa ja akku kestää 18 tuntia treeniä tiheimmällä tallennusvälillä.  Kellon ominaisuudet taipuvat kestävyysurheiluun ja patikointiin ja kaikkeen siltä väliltä. Kellon ominaisuudet kelpaavat myös vaativalle käyttäjälle, joka haluaa nähdä kellosta korkeuden, matkan, vauhdin ja tarvitsee tiedon myrskyn tulosta.

Plussat
+ Akun kesto
+ Soveltuu myös retkeilyyn (kompassi, korkeuden mittaus, myrskyvaroitin)
+ Sykevyö antaa luotettavaa sykedataa
+ Kellotaulu ei naarmuunnu
+ Kello pysyy puhtaana, vaikka onkin valkoinen

Miinukset
– Kello on aika iso (=korkea) verrattuna Sport Wrist HR -malliin
– Sykevyö on käyttötavaraa ja niitä joutuu ostamaan välillä uusia
– Sykevyön patteri loppuu aina väärällä hetkellä

Milloin käytän: Juoksu, pyöräily, uinti

Suunto Spartan Sport Wrist HR Gold Edition

Kellon nimi on pitkä ja vaikea, mutta kutsutaan tätä mallia nyt tuttavallisemmin Wrist HR:ksi. Tämä malli on samaa perhettä edellisen Ultran kanssa, joskin tämä on muotoilultaan prameampi ja rannekkeen nivelien ansiosta istuu ranteeseen mukavammin. Suurin ero näiden kahden kellon välillä on se, että tämä mittaa sykkeen ranteesta ja on ominaisuuksiltaan aavistuksen riisutumpi.

Wrist HR -kellon pakkaus ei sisällä sykevyötä, mutta sykevyön voi ostaa lisätarvikkeena ja siten kello soveltuu monipuolisemmin myös niihin lajeihin, joihin rannesykemittaus ei sovellu. Wrist HR:ssä ei ole myrskyanturia ja akun kesto on Ultraa heikompi.

Plussat
+ Kello on kaunis
+ Istuu ranteeseen hyvin
+ Rannesykemittaus on helppo, ei tarvitse muistaa sykevyötä

Miinukset
– Rannesykemittaus ei sovellu vaikkapa uimiseen
– Akku ei kestä loputtomiin (Ultran kanssa olen tottunut liian hyvälle)

Milloin käytän? Salitreeni & arki ja lisäksi sykevyön kanssa samoihin tarkoituksiin kuin Ultraakin

Suunto 3 Fitness

Tämä uusin tulokas: Suunto 3 Fitness on herättänyt eniten kiinnostusta. Suunto 3 Fitness -kello onkin ihan erilaisiin käyttötarkoituksiin suunniteltu kuin Spartan-sarjalaiset. Fitness 3 -kello on tarkoitettu ihmiselle, joka liikkuu voidakseen hyvin. Kello mittaa sykkeen ranteesta, jonka perusteella kello analysoi unta (perustuu Firstbeat-teknologiaan) ja unen laatua. Myös valveilla ollessa kello lukee sykevälivaihteluitasi ja kertoo sen perusteella oletko aktiivinen, passiivinen vai stressaantunut. Sykevälivaihteluiden perusteella kello arvioi myös voimavarojesi riittävyyttä. Kello mittaa sykkeen ranteesta, mutta matkan mittaamiseen tarvitset puhelimen, joka on synkronoitu kellon kanssa. Kello on ihanan kevyt, siro ja kaunis.

Plussat
+ Kellon muotoilu ja koko
+ Unenlaadun mittaus koukuttaa
+ Sykevyön liittäminen onnistuu

Miinukset
– Kellossa ei ole GPS:ää
– Tämä kello ei vie treenidataa Movescountiin vaan Suunto Appiin
– Aktiivisessa käytössä (24/7 seuranta + bluetooth-yhteys + treenit) akku kestää vain muutaman päivän

Yhteiset plussat

+ Muotoilu
+ Kännykän + kellon synkronointi
+ Ajastin
+ Älä häiritse -tila
+ Unen seuranta
+ Movescount-palvelu
+ Kellotaulun näkymän ja värin voi muokata mieleisekseen
+ Askeleiden mittaaminen
+ Kello kertoo palautumisajan

Milloin käytän? Arki & unen seuranta

Mitä jäi kertomatta? Kysy, niin yritän vastata!

Lue myös nämä postaukset:

Kellon ominaisuuksien käyttäminen arjessa: Päivä älykellon kanssa
Suunto Spartan käyttäjäkokemuksia

20 thoughts on “Suunto-lempparini”

 1. Hei! Kiitos paljon postauksesta. On ollut vaikea löytää oikeaa uutta kelloa, kun haluaisin samaan laitteeseen kunnon gps-seurannan, rannesykemittauksen ja aktiivisuus- sekä uniseurannan. Onko tällaista kelloa Suunnolla edes olemassa?

  1. Täällä samat tarpeet kiikarissa ja paras ehdokas vaikuttaisi olevan Garminin vivoactive 3. En ymmärrä, miksi Suunto teki kellon ilman GPS:ää…? Olisin ihan varmasti hankkinut tuon uusimman fitness-mallin, jos siinä olisi gps ja movescount-yhteydet. Pari vuotta olen käyttänyt Polarin M400 -kelloa, mutta tuo stressitason seuranta ja rannesyke kiinnostaa niin paljon, että uuden laitteen hankinta alkaa olla ajankohtaista 😅 …Polar olis kokemuksen mukaan myös hyvä, mutta se ulkomuoto ei vaan ole niin kaunis.

 2. Kuinka pian sulla se patteri on loppunu sykevyöstä?
  Mulla mitannu viime aikoina huonosti, jos ollenkaan ja olen miettiny voiko patteri olla jo loppu..

  1. Nyt mulla kävi niin, että mun patteripaketti oli vanhentunut eikä sykevyö ruvennut edes vaihtamisen jälkeen näyttämään oikein. Vaihdan patterin muutaman kuukauden välein. Patterin säästämiseksi se kannattaisi aina irrottaa vyöstä erilleen. Myös vyö täytyy välillä uusia. Ostin juuri pari uutta vyöremmiä. Ne maksaa 25 euroa kappale.

   1. Kiitos vastauksesta!
    Eli taitaapi olla patteri tyhjä😬
    Vyö kuulemma pitäs kestää melko kauan.. urheiluliikkeessä sanottiin.

  2. Mulla on ollu Spartan Ultra + mukana tullut sykevyö reilu puolitoista vuotta (20kk). En ole vielä kertaakaan vaihtanut sykevyön patteria, eikä sykkeen mittauksessa ole ollut mitään ongelmia. Sykevyö on ollut käytössä keskimäärin pari kolme kertaa viikossa. Olen alusta asti sen enempää ajattelematta aina irroittanut Smart Sensorin vyöstä harjoituksen jälkeen. En tullut aikasemmin ajatelleeksi, mutta ilmeisesti se todellakin pidentää patterien kestoa. Sivuhuomautuksena, myös kellon akku on ikääntynyt todella huomaamattomasti; edelleen akku kestää kuin ensimmäisenä päivänä.

    1. Kiitos tarpeellisesta postauksesta 👍 mikä ero on movescountilla ja Suunto Appilla? 3 fitness kellosta varmaan näkee myös suoraan tulokset esim. nukuttu yö yms? Missä Helsingissä tähän kelloon pääsisi tutustumaan livenä?

     1. Ne ovat erillisiä palveluja, joihin kellon tiedot tallentuu. Ne ovat keskenään erilaiset. Mua harmittaa tämä vain siksi, koska mun viime vuosien kaikki urheiludata on tallentunut Movescountiin.

      Fitness-kello kertoo tiedot nukutusta yöstä ja unenlaadusta.

      Kelloa voi käydä ihmettelemässä varmimmin Amer Sports Brand Storessa Vallilassa (Konepajankuja 6). 🙂

 3. Kiva ja avartava juttu! Voikohan tuota suunto 3 fitness -mallia käyttää nilkassa jos ottaa sykevyön käyttöön? 😀 en voi käyttää kelloa töissä ranteessa (olen sairaanhoitaja) ja mietin miten saisin tuollaisesta kellosta kaikki irti. En kyllä tiedä riittäisikö hihnakaan nilkkani ympäri… Kysyin asiaa viikkoja sitten suunnon sivujen kautta, enkä ole saanut vastausta 🙁

  1. Mulla Fitness-kellon remmi yltää niukin naukin nilkan ympärille (piti heti kokeilla). Kai sitä sielläkin voi pitää, mutta sykedata ei varmasti näytä sieltä parasta mahdollista tulosta. En tiedä mittaako kello aktiivisuutta sykevyön kanssa, vai perustuuko se tuohon rannemittaukseen. Hmm. Voisin kysyä/testata tätä asiaa.

 4. Moi, kiitos jutusta! Tämä oli kaivattu postaus. Yksi kysymys Spartan Ultra ja Wrist HR kelloihin liittyen: voiko sykettä tarkkailla kellon ollessa ns. lepo- tai normaalitilassa eli silloin kun ei ole urheilemassa?

 5. Hei Elina!
  Täällä myös arvon kellojen välillä. Kirjoitit yllä: “Tuossa Suunto Spartan Sport Wrist HR -mallissa on nuo kaikki, mutta unen ja aktiivisuuden seuranta ei ole niin tarkkaa kuin Fitness-kellossa.”
  Tiedätkö mihin Spartan Sport Wrist:n unen ja aktiivisuuden seuranta perustuu, millaista dataa se antaa noista ulos ja miten eroaa Fitness kellon datasta.

  Entä koetko Wristin liian isoksi ranteeseen? Minulla melko siro ranne.

  Kiitos Paljon, Henna

  1. En valitettavasti tiedä, mihin Wristin unenlaadun mittaus perustuu. Sen tiedän, että Fitness-mallissa se on FirstBeat-teknologiaa. Wrist mittaa unen pituuden, eli antaa nukahtamis- ja heräämisajat, ja kertoo syvän unen määrän. Fitness antaa myös unen keskisykkeen sekä mahdollisen hereilläoloajan.

   Mun ranteeseen Wrist ei tunnu isolta. Mä tykkään isoista kelloista. 🙂

   Toivottavasti tästä oli hyötyä. Kannattaa myös tutustua Suunnon sivuihin. Siellä on todella kattavasti tietoa kaikista kellomalleista.

   1. Heippa!

    Onko sulla muuten tulossa Suunto 9:stä jotain tekstiä jossain vaiheessa? Kiinnostaisi kovasti kun arvon, että alkaisinko säästää siihen vai riittäisikö tuo Fitness 🙂

    1. Moikka,

     en varmaankaan tee erillistä postausta kellosta. Fitness-kellon ja Suunto 9:n suurin ero on se, että Fitness-kellossa ei ole sisäänrakennettua GPS:ää. Jos Suunto 9 tuntuu kalliilta, niin Spartan-perheestä löytyy lähes vastaavilla toiminnoilla edullisempiakin kelloja.

     Elina

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *