Parhaat juoksuvarusteet pikkupakkaselle

Kerroinko jo, että olen taas ruvennut juoksemaan? Asetin vuoden ensimmäisenä päivänä itselleni ainoan treenitavoitteen tälle vuodelle, se on juosta kokonainen maraton. Olen juossut viimeksi aktiivisesti ja tavoitteellisesti vuonna 2014. Sen jälkeen olen juossut ihan satunnaisesti ilman sen kummempaa treenisuunnitelmaa. Tavoitteen asetettuani otin yhteyttä Vauhtisammakon juoksukouluun ja pyysin apua juoksuohjelman suunnittelemiseen ja juoksutekniikkani tsekkaamiseen. He toivottivat minut ja rikoskumppaninani toimivan siskoni mukaan Vauhtisammakon keskiviikkoiseen valmennusryhmään. Tapasin Vauhtisammakon Annin ja Mikon pikaisesti pari viikkoa sitten. Anni tsekkasi juoksutekniikkani ja antoi raadollisen rehellisen palautteen: tekniikkani on ottanut takapakkia viime näkemästä. Anni teki myös samoja huomioita vartalon hallinnastani kuin Lupauksen Sara. Jännitän liikaa hartioita, lantion hallinta voisi olla parempaa ja jalkaterien asentoon pitäisi kiinnittää huomiota. Toisaalta lohdullista, että ongelmakohdat ovat jo tiedossa ja niitä ongelmia yritetään koko ajan poistaa. Toisaalta tosi ärsyttävää, sillä olin toivonut, että olisin jo saanut asioita parannettua. Samoista virheistä kuulen myös uimaopetuksessa. Argh. Työsarkaa siis riittää, vaikka olen Lupauksessa käynyt jo lokakuusta ja vaikka moni asia on mennyt jo huimasti eteenpäin.

Tänään lähdin juoksemaan tasavauhtista lenkkiä. Huomenna menen juoksemaan testijuoksuni, jotka sain kotiläksyksi viime viikon missatuista treeneistä. Viime maanantain kuntosalitreenissä thrustereita tehdessä niskassani tuntui rusahdus ja niskani kramppasi. Yläselän lihakset olivat melkoisessa jumissa monta päivää eikä pää kääntynyt juuri lainkaan. Nyt alkaa vähitellen helpottaa.

Se siitä jaarittelusta ja asiaan. Mulla meni monta vuotta siihen, että opin pukeutumaan lenkille oikein. Vasta tänä talvena olen ymmärtänyt midlayereiden merkityksen. Tänä aamuna kun keräilin juoksukamoja lenkkiä varten, tuli mieleeni tehdä postaus -2°C lenkkivarusteista. Olen nimittäin siskoni kanssa huomannut, että hän pukee aina liikaa eikä usko minua kun lähtiessä kehoitan vähentämään vaatetusta. 😀

Silloin tietää, että vaatteita on sopivasti kun lenkille lähtiessä on hiukan kylmä. Lenkille pitäisi pukeutua +10 astetta todellista lämpötilaa vastaavalla varustuksella.

Tässä siis tämän päivän lenkkivaatteeni:

Vaatetta on siis suhteellisen vähän. Yläosassa on vain toppi, midlayer ja superohut tuulitakki. Ennen pukeuduin lenkille ihan hassusti. Saatoin laittaa hengittämättömän tuulitakin ja sen alle fleecen tai collegepaidan. Tukalaa oli.

Midlayer: Salomon

Kuvassa näkyvä midlayer on ihan huippu, keväämmällä sillä tarkenee pelkältään. Muillakin merkeillä on yhtä hyviä midlayereita materiaalin puolesta, mutta tässä paidassa on kaikki yksityiskohdat kohdallaan. Hihat ovat sopivan pitkät, hihoissa on peukalon reiät, helma on myös riittävän pitkä ja paidassa on puhelimen/avainten mentävä tasku.

Ohut tuulitakki: Salomon (vastaava kuin kuvassa)

Ohut takki on taas yks mun suosikki – tuoteselosteen mukaan se ei pidä 100 % sadetta tai tuulta, mutta olen juossut sillä tuulessa ja sateessa enkä ole vielä koskaan kastunut läpi. Takki pitää juuri sopivasti tuulta, että lämpö pysyy takin sisällä, mutta takki on kuitenkin ihanan kevyt ja ilmava. Eli aivan täydellinen!

Toppi: Salomon 

Toppi tukee sopivasti, pienirintaiselle juoksijalle ihan passeli.

Trikoot: 2XU Hyoptik Midrise Thermal

2XU:n trikoot ovat yksinkertaisesti parhaat. Tykkään, että trikoot ovat napakat ja istuvat. Mikään ei hölsky eikä heilu. Erityismaininnan tämä malli saa heijastinlogosta. Ei tarvitse muistaa erikseen mitään heijastimia, kun on nämä trikoot jalassa.

Buff & pääpanta: Suunto & Salomon

Kauluria käytän melkein kesään asti, mulla menee niskat niin herkästi jumiin, että en siedä yhtään kylmää. Pipoja en tykkää käyttää, koska mun paksut hiukset muhii pipon alla ja kastuu läpimäräksi. Pannan kanssa tarkenee lähes läpi talven.

Hanskat: Craft

Craftin hanskat pitää tuulta, mutta tuulihupun voi ottaa pois ja alla on sormikkaat. Hanskat soveltuvat myös pyöräilyyn ja hiihtoon. Kämmenpuolella oleva tarrapinta on kiva erityisesti pyöräillessä.

Sukat: Bridgedale

Bridgedalen sukat ovat uusin tuttavuus. Sain ne Juoksija-lehden tilaajalahjana ja suhtauduin skeptisesti myyjän hehkutteluihin, mutta ovat kyllä olleet kehujen arvoiset. Ihanan lämpimät näin talvella, vaikka sukat ovat melko paksut, ne eivät kuitenkaan hierrä.

Muut lenkkivarusteet:

Koska olen hifistelijä, en lähde lenkille ilman sykemittaria ja musiikkia.

Kengät: Salomon S-Lab Speed

Kuvan lenkkarit ovat ykkösvalinta lumiseen keliin. S-Lab Speedin pohjakumi on sopivan notkeaa, että se tarraa jopa jäähän ja antaa pitoa. Liukkaalla lumellakin kengällä voi pinkoa melko huolettomasti, vaikka nastoja ei tässä kengässä ole.

Sykemittari: Suunto Spartan Ultra (värillisiä sykevöitä voi tilata täältä)

Suunto Spartan Ultra -mittari on heilunut ranteessani nyt muutaman kuukauden. Moni on valitellut kellon puutteita, mutta minä en ole osannut kaivata mitään. Kellon päivittäminen on välillä vienyt aikaa ja hermoja, mutta jokainen päivitys on vienyt kelloa kohti parempaa (niitä toimintoja joita ne muut ovat odottaneet). Tykkään hirveästi siitä, ettei Spartanin näyttöä tarvitse vaihtaa, kuten Ambiteissa, vaan yhdellä silmäyksellä näkee kaiken tarvittavan: syke, vauhti, kesto ja matka, parilla täppäyksellä näkyy myös kellonaika.

Juoksuvyö: Flipbelt Zipper edition

Juoksuvyö lähtee lähes aina lenkille mukaan. Kötöstän avaimeni klipsuun kiinni ja puhelimeni tungen vetoketjutaskuun minigrippussissa. Useimmissa juoksutakeissa ei ole taskuja, siksikin juoksuvyö on kovassa käytössä.

Gaiters: Salomon

Gaitersit olivat vasta tänään ensimmäistä kertaa jalassa. Olen saanut nuo jo kauan aikaa sitten, mutta tänään vihdoinkin muistin laittaa ne jalkaan. Käytän talvilenkeillä aina säärystimiä, koska mun nilkat on arat kylmälle ja päkiäponnistuksella akillesjänteissä tuntuu narskumista. Yritän varjella akilleksiä suojaamalla ne kylmältä. Gaitersit lämmittivät kivasti ja toivat myös kaivattua tukea nilkalle. 🙂 Upottavassa lumessa ne suojaavat myös kosteudelta.

Kuulokkeet: Sony Extra Bass -bluetooth kuulokkeet

Kuuntelen melkein aina lenkillä musiikkia. Rakastan Spotifyn juoksu-soittolistatoimintoa, joka sekoittaa omista soittolistoista kyseisen lenkin tahtiin sopivaa musiikkia. Olen aika kriittinen kuulokkeiden käyttäjä. Suurkulutan musiikkia ja edellytän, että kuulokkeissa on hyvä äänentoisto. Näissä kuulokkeissa on hyvä äänentoisto ja kuulokkeet menevät korvakäytävään niin syvälle, että samalla sulkee koko muun maailman pois ympäriltä (pyöräilyssä ei niin turvalliset). Kuulokkeet kestävät vettä ja hikoilua. Akkukin kestää koko viikon työmatkaliikkumiset ja treenit.

*Kaikki juoksuvarusteet saatu blogin kautta.
** Teen kevään ajan yhteistyötä Vauhtisammakon Juoksukoulun kanssa ja saan juoksuvalmennusta ilmaiseksi.

4 thoughts on “Parhaat juoksuvarusteet pikkupakkaselle”

  1. Kiitos postauksesta. Se on kyl ihme miten vähällä vaatteella juoksuun kannattaa lähteä, saman olen huomannut. Nuo gaitersit oli mulle uusi juttu. Voimia harjoitteluusi!

    1. Sanopa muuta. Muutama virhe on täytynyt tehdä, että olen oppinut. 🙂 Gaitersit on itsellekin melko uusi tuttavuus – enemmän polkujuoksussa käytetty varuste.

  2. Etkö laita trikoiden alle mitään? Mulla on tuolla kelillä juostessa jalassa hiihtokerraston housut ja päällä todella korkeavyötäröiset hiihtohousut. Ja silti on aina reidet jäässä! ?

    1. Nuo trikoot on talvijuoksuun suunniteltu. Tavallisten trikoiden alle laittaisin toki jotakin. Eilisen lenkin varustus oli just sopiva.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *