Juoksutreenien lähtötasotesti

Juoksutreenit ovat nyt virallisesti alkaneet. Sain Vauhtisammakon Mikolta kotitehtäväksi juosta testijuoksuna 200 metriä niin kovaa kuin pystyn ja kilometrin niin kovaa kuin pystyn. Nopeus ei varsinaisesti ole ollut koskaan mun juttu. 😀  Ramia monesti naurattaa katsoa vierestä, jos teen vaikkapa rinnallevetoja räjähtävästi. 😀  Räjähtävyys on nimittäin tästä ruhosta kaukana, tosin olen yrittänyt viime aikoina opetella tekemään liikkeitä mahdollisimman puhtaasti ja iskostaa ne liikeradat takaraivoon ja sitten vasta vähitellen siirtyä tekemään liikkeitä vauhdikkaammin. En halua aiheuttaa enää yhtään enempää hallaa keholleni omilla hätiköidyillä toimillani. Olen kuitenkin siinä uskossa, että räjähtävyyttä ja nopeutta pystyy treenaamaan. Mulla on kuitenkin suhteellisen isot lihakset, jotka olisivat nopeustreeneihin ihan omiaan. Saa olla eri mieltä! 😀

Viimeisen vuoden ajan olen yrittänyt saada kroppaan juurikin tuota räjähtävyyttä ja voimaa ja samalla myös tehdä juoksua tukevia harjoitteita, kuten loikkia ja erilaisia koordinaatiojuttuja, joilla saisi polvia nousemaan. Minulle on ollut suoranainen mysteeri, miksi takareiteni ovat aina melko kireät, enkä ole saanut niitä oikein mitenkään venyteltyä auki enkä ole ymmärtänyt, miksi en ole saanut polvia nousemaan juostessa. Mielestäni olen näissä kehittynyt ja tästäkin  on kiittäminen Hyvinvointistudio Lupauksen treenejä ja Saran apua. Keskivartalon tuki on niin keskeinen asia ihan kaikkeen treenaamiseen. Lonkankoukistajalihas on hyvin tärkeä juoksussa ja sekin kiinnittyy tuonne keskivartaloon. Ajatelkaa, että näin kauan on pitänyt touhuta liikunnan parissa, että oivaltaa näinkin keskeisiä asioita!

Ai miten ne testijuoksut meni? En ole koskaan ottanut aikaa vedoissa eikä mulla ollut mitään käsitystä kuinka kauan aikaa mulla näihin menee. Olen vetotreenejä toki tehnyt ennenkin. Olen juossut satasia, kuuskymppisiä, nelisatasia, kilsoja, minuutin vetoja, kahden minuutin vetoja jne.

Ennen varsinaisia vetoja otin hyvät alkulämmöt, jonka jälkeen tein lyhyet venytykset ja liikkuvuusharjoitukset. Näistä en nykyään enää luista. Lämmittelen nykyään aina, jonka jälkeen teen aina venytyksiä ja liikkuvuusharjoituksia! Siinä venytellessä näpyttelin viestejä yhden kiireellisen asian hoitamiseksi. Keskittyminen oli, kuten aina, vähän mitä oli. Mun elämä ja mun tapa suorittaa arkea, on sellaista, että aina on sen viisitoista asiaa yhtä aikaa hoidettavana tai mielessä. Harvoin menen treenipaikalle ihan vain treeniin orientoituneena tai niin, että muistaisin tulevan treenin ulkoa. Vasta alkuverryttelyn aikana alan vähitellen siirtymään treenimoodiin ja keskittymään tulevaan treeniin.

Alkulämmittelyn ja venyttelyn jälkeen otin lämmöt uudestaan ja tein muutaman lyhykäisen vedon. Sitten juoksin sen 200 metriä niin kovaa kuin koneesta lähti. En osannut käyttää Spartanin kierrosaikamittausta oikein ja lukema oli aivan mitä sattuu. Veto täytyi ottaa uusiksi, jonka Rami sitten kellotti. Töpöttelin Myllypuron radan kerran ympäri 35 sekuntiin. Ei minusta ole pikakiituriksi. 😀 Sen jälkeen palauttelin hetken ja asennoiduin kilsan vetoon. Kilsan veto meni aivan reisille. Lähdin juoksemaan samalla askelfrekvenssillä (askeltiheys) kuin sitä kahtasataa metriä. 😀  Vasta toisen kierroksen jälkeen tajusin muuttaa frekvenssiä, jonka jälkeen juokseminen helpottui ja muuttui hiukan rennommaksi. Jaloissa olisi ollut potkua vaikka kuinka, mutta keuhkot piiputti enkä saanut itsestäni puristettua kaikkea irti. Peruskestävyyskunto on tällä hetkellä se mun heikko lenkki. Kilometrin vetoon meni 04.15 ja rapiat. Olin pettynyt suoritukseeni, mutta en kuitenkaan jaksanut ajatellakaan tekeväni sitä heti uudestaan. Tämä on nyt lähtötaso ja tästä lähdetään kehittämään kuntoa taas eteenpäin.

Olen nyt aivan intoa täynnä tätä juoksuprojektia kohtaan. Kiva saada nyt siskokin vihdoinkin remmiin työmatkojen ja arjen kiireiden keskeltä. Tänään on nimittäin ensimmäinen valmennusryhmän tapaaminen meidän osalta! Saadaan henkilökohtaiset treeniohjelmat!

Juoksujuttuja on siis tiedossa jatkossakin, mutta aion myös kirjoittaa Speedon uintitiimistä, johon pääsin mukaan sekä voimaharjoittelusta ja yhdestä ihan mahtavasta jutusta, joka alkaa ensi viikolla! 🙂

2 thoughts on “Juoksutreenien lähtötasotesti”

  1. Sehän on tavallaan hyväkin ettei tullut ihan nappisuoritusta. Seuraavissa mittauksissa on todennäköisemmin odotettavissa motivaatiota nostattavaa tulosparannusta!

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *