Juoksijan aamupala ja ruokavalioni

*Yhteistyössä Risenta

Juoksukausi on nyt polkaistu oikein kisan muodossa käyntiin. Mahtavaa! Paras aika vuodesta! Juoksin viime viikon torstaina Bodom Traililla puolimaratonin poluilla. Tapahtuma oli tosi kiva ja juoksu meni valmistautumiseen nähden tosi hyvin. En ole ehtinyt vielä juosta riittävästi, jotta olisin ollut täydessä iskussa. Juoksukuntoni on vasta rakenteilla. Lisäksi kisaviikko oli mulle aikataulujen ja stressitasojen puolesta vähän haasteellinen, tästä johtuen mahakin pisti lisähaastetta tankkaamiseen ja ihan jo olemiseen.

Ravitsemusasiat ovat aina tosi henkilökohtaisia. Ei ole yhtä oikeaa tapaa syödä tai liikkua. Jokainen löytää itselleen sopivan tavan olla ja elää. Itse olen monta vuotta koittanut löytää itselleni sopivaa ruokavaliota ja nyt olen vihdoinkin löytänyt sen. Kerron nyt itselleni sopiviksi havaitsemiani asioita. Kerron myös tässä vaiheessa, että ruokavaliotani rajoittaa ärtyneen suolen oireyhtymä, joka rajaa pois FODMAP-hiilihydraatit. Voit kiinnostuessasi lukea aiheesta lisää vaikkapa täältä.

Juoksijana ja paljon liikkuvana ihmisenä hiilihydraatit ovat mulle todella tärkeitä. En voisi ajatellakaan noudattavani vähähiilihydraattista ruokavaliota. Olen aikanaan kokeillut sitäkin.

Ennen pitkää lenkkiä täytyy miettiä hyvissä ajoin mitä syö ja milloin syö. Jos juoksen aamulla, minun täytyy jo edeltävänä päivänä muistaa syödä ja juoda riittävästi. Kisatankkaus on sitten vielä ihan oma hommansa. Usein lähden lenkille parin kolmen tunnin päästä aamupalasta, jolloin aamupala täytyy olla riittävän suuri ja helposti sulava. Kroppani toimii siten, että mun täytyy lopettaa syöminen ja juominen viimeistään kahta tuntia ennen lenkille/kisaan lähtöä, ellen halua piipahtaa puskassa kesken lenkin. Lenkin aikana voin juoda ja käyttää geelejä, mutta liian lähellä lenkkiä en voi tankata enää mitään. Juominen liian myöhään on muutenkin turhaa, koska se ei ehdi imeytyä. Jano kesken lenkin kertoo karusti, että olet epäonnistunut nestetankkauksessa.

Sain testattavaksi Risentan uusia aamupalatuotteita: granolaa kahdessa maussa (vadelma & kookos ja omena & kaneli) sekä proteiinihiutaleita, näitä on myös kahta makua (omena, kaneli ja chia sekä karpalo ja chia). Tykästyin tuotteisiin tosi paljon! Ensin mietin, että proteiinihiutaleet – mikä juttu!? Mutta ravintosisältöä tutkaillessa olin iloisesti yllättynyt. Ravintosisältö on hämmästyttävän selkeä ja järkevä. En ole aiemmin suostunut ostamaan kotiin mitään muroja, koska ne ovat yleensä täynnä sokeria ja muita epämääräisyyksiä, mutta Risentan tuotteet ovat kyllä tervetullut poikkeus murohyllyillle. Murokategoriaan olisin nämäkin tuotteet laittanut ennen tarkempaa tutustumista. Voit tarkistaa ravintosisällöt täältä: Granolan ravintosisältö ja Proteiinihiutaleiden ravintosisältö.

Risenta on nyt kunnolla rantautumassa Suomeen. Tällä hetkellä Risenta tunnetaan Suomessa ehkä paremmin gluteenittomista erikoisjauhoistaan tai siemennäkkäristään. Paulig osti Risentan tässä taannoin ja laajensi valikoimaa erityisesti aamiaistuotteisiin. Nämä uudet granolat ja proteiinihiutaleet eivät ole gluteenittomia, mutta ovat kuitenkin valmistettu puhtaista ja luonnollisista raaka-aineista. Näitä voin siis hyvillä mielin antaa lapsillekin aamupalalla marjoilla tai hedelmillä tuunattuna. Lapset meinasivatkin syödä kaikki granolat ennen kuin sain edes kuvattua tuotteita. 😀 Itse puolestaan tykästyin enemmän proteiinihiutaleisiin kuitulisän ja vatsaystävällisemmän (=minulle sopivamman) ravintosisällön puolesta. Granolat ovat makuuni vähän turhankin hyviä, syönkin niitä välillä ihan puhtaasti makeanhimoon, vaikka sokeria niissä ei ole juurikaan.


Hyvä aamupalavaihtoehto esimerkiksi kisa-aamulle, granolan sijaan proteiinihiutaleet marjoilla ja hedelmillä tuunattuna soveltuu aivan yhtä hyvin.

Paljon liikkuvalle hiilihydraatit ovat siis tärkeitä, että jaksaa. Hiilihydraateista saa polttoainetta ja proteiinista puolestaan saat rakennusaineita. Molempia tietysti tarvitaan. Ruoan laatuun kannattaa panostaa ja hiilihydraattien laadun kanssa kannattaa olla tarkkana Ihan mitä tahansa pullaa ei lenkkitankkaus-verukkeella kannata suuhunsa tunkea. Itselläni rajat määrittelee vatsa, sinulla ehkä yleinen vointi? Huonoista hiilareista tulee usein väsähtänyt ja nuupahtanut olo.

Juoksukisat ovat usein sellaisiin kellonaikoihin, ettei kisaa ennen ehdi syödä oikein muuta kuin aamupalan tai kaksi aamupalaa. Lounas on usein vähän haastavampi miettiä kisaa ja vatsan toimivuutta ajatellen. Kisapäivien aamuina olen suosinut aiemmin kaurapuuroa hiilihydraattipitoisuuden ja kuitujen vuoksi, lisäksi se sulaa helposti eikä aiheuta vatsanväänteitä. Yksi huono puoli puurossa on – en pidä siitä! En sitten yhtään. Risentan proteiinihiutaleet tuunattuina hedelmillä ja marjoilla ja lisäksi vielä muuta aamupalaa, on ainakin mulle todella toimiva aamupala ennen kisaa. Enää ei tarvitse syödä väkisin puuroa.

Ruokavaliostani on paljon kyselty. Ruokafilosofiani on hyvinkin yksinkertainen: syön sitä mitä mieli tekee ja mistä ei tule vatsa kipeäksi. Mitä vähemmän lisättyä ja keinotekoista, sen parempi. En kuvaa mun ruoka-annoksia ja tuskin tulen tekemään sitä jatkossakaan, koska ne ovat niin arkisia. Tai ehkä pitäisi sittenkin juuri siksi?

Syön aamupalaksi esimerkiksi kuvissa näkyvän aamupalan, joskaan en joka aamu ihan kaikilla kuvissa näkyvillä elementeillä, viikonloppuisin aamupala on tuhti, koska lounaan valmistaminen venyy pitkälle iltapäivään. Syön ainoastaan aamuisin gluteenia sisältävää ruokaa ja sitäkin harkiten, koska vatsani sietää valikoidusti gluteenia. Maitoa käytän juustojen ja kahvimaidon muodossa. Lounaaksi syön arkisin ihan tavallista lounasravintolaruokaa tai otan eilisiä ruoanloppuja mukaan töihin. Välipalaksi syön hedelmiä, proteiinimuroja tai jonkin järkevän välipalapatukan. Päivälliseksi syön esimerkiksi kanaa, kalaa tai jauhelihaa (lihatiskiltä, ei suojakaasulihaa) ja lisukkeena juureksia, perunoita tai riisiä. Näiden kylkeen vielä salaattia ja/tai kasviksia. Ihan perusjuttua siis. Iltapalaa en syö juuri koskaan. Perheemme lämpimät ruoat eivät sisällä gluteenia esikoisen keliakian vuoksi. En ole minkään suhteen totaalikieltäytyjä. Syön pullan, jos sitä tarjotaan ja kohtuudella ja harkiten syötynä vatsa kestää pullan silloin tällöin. Viikonloppuisin saatan herkutella jäätelöllä ja juoda viiniä. Karkkiin en enää juurikaan koske, koska karkinsyönnin jälkeen kärsin pari päivää.

Mitä ajatuksia ravitsemuksesta?  Mikä on sun ruokafilosofiasi? Noudatatko jotakin tiettyä ruokavaliota, miksi?

10 thoughts on “Juoksijan aamupala ja ruokavalioni”

 1. Voi, tämä postaus tuli kreivin aikaan! 🙂
  Mulla “diagnosoitiin” pari viikkoa sitten ärtyneen suolen oireyhtymä. Pitkään oon kärsinyt erilaisista vatsavaivoista ja viimeinkin sain asiaan selvyyttä.
  Olen pitkään koittanut syödä terveellisesti, mutta vieläkin olen tosi ymmälläni siitä että mitä vatsa kestää ja mitä ei. Suunnilleen joka toinen päivä on helpompi, riippuen kuinka on onnistunut syömisissä. Välipalat erityisesti on vaikeita. Pyöräilen työmatkat ja liikun paljon, joten energiaa tarvin. Pelkät hedelmät ei riitä, ja esim. banaani saa vatsani kipeäksi.
  Mitkä välipala- tai protskupatukat sinulle käyvät? Mulla tuntuu että jokaisesta tulee kipeäksi. Kaura tuntuu viljoista olevan ainoa joka sopii jotenkuten. On tää kyllä aika stressaavaa hommaa miettiä mikä sopii ja mikä ei – ja stressi tietty pahentaa vaan tilannetta.

  1. Ja vielä kysymys, että miksi ostat lihat suoraan tiskistä, johtuuko sekin tuosta ärtyneeseeestä suolesta?

   1. Ei, vaan se on vaan niin paljon paremman makuista. 🙂 Enää ei voi palata takaisin valmiiksi pakattuun, kun on kerran syönyt hyvää lihaa. 🙂

  2. Moikka! Suurimmat sympatiani sulle! Tilanteen rauhoittumiseen menee aikaa, voi mennä viikkojakin, että vatsa rauhoittuu. Alkuun ei kannata tehdä kovin suoraviivaisia johtopäätöksiä oikein mistään.

   Mun vatsalle ei sovi kovinkaan moni patukka eikä rahkakaan enää oikein sovi, mikä hankaloittaa välipaloja aikalailla. Patukoista mulle sopii Evoke-patukka, jos niitä syö vain silloin tällöin ja lisäksi raakapatukat. Pyrin syömään mahdollisimman vähän mitään patukoita, koska useimmissa niissä on vähän turhan paljon makeutusta tai muuta epämääräistä. Leipää voin syödä, mutta sitäkin paahdettuna, ei missään nimessä tuoretta. Viimeisin havainto epäkelvoista ruoka-aineista on inuliini, sitä löytyy yllättävän monista. Sukraloosi on toinen paha vatsanväänteiden aiheuttaja. Kannattaa siis syynätä pakkaukset ja jättää suosiolla syömättä ne, joissa lukee jotain muuta kuin suomenkielellä ymmärrettävät raaka-aineet.

   Mulle ihan kaikista pahimmat on: sipulit, valkosipuli (ihan kaikista pahin) ja kaalit. Kypsennettynä tavallinen sipuli menee.

   Hirveästi kärsivällisyyttä! Toivottavasti vaivat hellittää, se on ihan hirveetä ja vaikuttaa mielialaan, jos jatkuvasti on vatsa solmussa.

   1. Kaurajogurtti on yksi hyvä välipala, siihen kun laittaa marjoja sekaan. Joillekin soijakin aiheuttaa pahoja vatsanväänteitä.

   2. Kiitos kovasti vinkeistä. Muutamia sopivia juttuja oon löytänyt mut välillä tuntuu et kyllästyy ja on ihan hukassa ? mielenkiinnolla odotan jatkossa tekstiä aiheesta jos vain haluat kirjoittaa. Kiitos mahtavasta blogista!

 2. Hei kiitos Risenta-vinkistä! Olenkin miettinyt uusia aamupalavauhtiehtoja, mainospostaus tuli kreivin aikaan 🙂 Haenkin muutaman pakkauksen kotiin testattavaksi.

 3. Hei! Kuulostaisi herkulliselle, mutta mistä näitä granoloita ja hiutaleita saa? En löydä edes Risentan sivuilta tuotetietoja eikä kauppojen hyllyiltäkään löytynyt pakkauksia 🙁 Vai ovatko nämä vasta tulossa kauppoihin myöhemmin?

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *