to top

Maha määrää

Kolmas viikko uutta ruokavalioa menossa. Ensimmäiset viikot menivät hyvin, kunnes pääsiäisenä lipsahdin lakujätskiin ja sämpylöihin. Sämpylät olivat ihan superpaha, maha leipoi ihan kunnolla kiinni. Sen jälkeen palasin ruotuun, mutta eipä helpottanut olo. Olen ollut ihan ihmeissäni ja yrittänyt syödä tosi järkevästi ja aina vaan maha menee palloksi erityisesti iltaisin. Eilen söin pelkästään sallittuja ruoka-aineita, siis Alku-sallittuja ja illalla maha oli taas aivan jäätävä pallo. Rupesin ihan tosissani miettimään mitä olen syönyt viime aikoina. Mikä voisi olla tälle ololle yhteinen nimittäjä?

Olen kärsinyt vatsaoireista vaihtelevasti tosi pitkään, useita vuosia. Välillä on pitkiäkin jaksoja, jolloin voin elää ihan normaalisti, eikä tarvitse kovin paljoa miettiä mitä voi syödä ja mitä ei. Tällä hetkellä maha on jostakin syystä tosi herkillä, eikä mikään tunnu menevän läpi ilman oireita. Olen alkanut pelätä syömistä. Tänään meinasin itkua vääntää kaupan hyllyjen välissä kun yritin mitä ihmettä mä voin tänään syödä. Yritin olla tosi tarkkana ja silti meni pieleen. En muistanut, että soijakin on kielletty ja söin soijajogurttia.

Yhteinen nimittäjä viimeisen viikon oireilulle on FODMAP-ruoka-aineet. Pahimpina päivinä olen syönyt pähkinöitä tai niitä hedelmiä, jotka on FODMAP-ruokavaliossa kiellettyjä.

Eilen kahlasin netissä tietoa FODMAPista ja yritin omaksua mitä muutoksia mun pitää tehdä. Löysin tällaisen artikkelin, jossa oli tosi kattava lista kielletyistä ja sallituista ruoka-aineista. Mua kirpaisee jättää pähkinät, kuivatut hedelmät, rusinat, punajuuri, avocado, kaalit ja sipuli. Kaaleja, sipulia ja omenaa olen vältellyt jo pitkään, mutta silti kirpaisee. Eniten sipuli ja avocado. Onneksi kuitenkin sitrushedelmät, marjat, banaani ja lehtikaali on sallittu.

Onneksi on kultaisia ihmisiä ja vertaistukea olemassa, nimittäin Instagramiin sain kullanarvoisen vinkin blogista, jossa on FODMAP-reseptejä. Loistavaa! Tämä blogi on Vatsan vapaapäivä.

Kertokaa ihmeessä lisää hyviä vinkkejä ja jakakaa kokemuksianne. Nyyh ja byääh #hardlife #worldsfirstproblems

 • luimupupu

  Jossain vatsaongelmajutussa tai kommenteissa mainittiin purkan syönti. Kannattaa nyt ehdottomasti jättää se pois – purkkaa jauhaessa tulee ilmaa mahaan ja lisäksi siinä on paljon lisä- ja makeutusaineita, joilla on usein ikäviä pallomahavaikutuksia.

  April 10, 2015 at 3:51 pm Reply
 • Hanna

  Moi! Olen kohtalontoveri! Oon tässä nyt ehkä vuosi sitten ensimmäisen kerran löytänyt fodmapin, ja pahimmat oireet on kadonneet pahimmat ruoka-aineet jättämällä. Vanhoihin ruokiin on vaan niin helppo sortua ja sitten taas kärsii. Tuo on niin pitkä lista että itse vieläkin välillä unohtelen mitä voin syödä ja mitä en ja puuuuh tämä on niin turhauttavaa välillä. Hommaa ei myöskään helpota se että netistä löytyy erilaisia listoja fodmapille…. Tämä ilmeisesti selittyy sillä että nyt niitä vasta kunnolla aletaan tutkia, ja siinä ruoka-aineet siirtyy listalta toiselle. Esim avocado olisi pääsemässä pälkähästä! Tästä luin tuolta vatsan vapaapäivä -blogista. Tsemppiä itse kullekin tästä vaivasta kärsiville! 🙂

  April 10, 2015 at 5:09 pm Reply
 • liisa

  Jos vatsa on kovinkin ärtsy ja reagoi ikävästi melkein jokaiseen suupalaan, kannattaisi rauhoittaa tilanne esimerkiksi edes viikoksi tai pariksi syömällä tosi mietoja ja vatsaa neutralisoivia ruokia. Näitä voisivat olla kaurapuurot, miedot vihannes- ja juuressoseet/pyreet (keitettynä), miedot hedelmät, ei raakoja huonosti sulavia vihanneksia tai juureksia, ei lihaa tai kovia maitotuotteita, ei teetä tai kahvia, tuoremehuja yms. Näillä neuvoilla selvisin itse vaikeasta vatsaongelmasta ja vatsahaavasta + liikahappoisuudesta. Tosin viikko on hyvin lyhyt aika tasapainottaa vatsaa, esim vahvat hapot jylläävät monta viikkoa vaikka tasapainottelisi kuinka miedoilla ruuilla. Hapot ja refluksi voivat aiheuttaa myös vatsakipuja, turvotusta, ilmaa yms. vaikkei närästystuntemuksia olisikaan. Näin oli mulla. Tsemppiä!

  April 10, 2015 at 5:19 pm Reply
 • saara

  Hei.
  Mulla on itellä paha refluksi ja ennen maha oli just tollanen et kaikki tuntu pahalta. 10 vuotta sitten jätin kahvin, kaikki hiilihapolliset juomat ja purkan pois. Suosittelen. Ei turvota.

  April 10, 2015 at 9:06 pm Reply
 • saara

  Piti lisätä, et ei koskaan mitään kevyttuotteita. Ne on täynnä makeutusaineita = turvotus! Ja tää on ihan maalaisjärkeä, ei mitään ruokavaliota.

  April 10, 2015 at 9:10 pm Reply
 • Mate

  Täällä myös yksi kohtalontoveri! Mä olen saanut tosi paljon apua Paula Heinosen kirjasta Vihdoinkin hyvä olo kirjasta ja Fodmap-ruokavaliosta on myös kirjoitettu yksi hyvä kirja mitä myydään kaupoissa. Netti on vähän huono lähde, kun ite oon ainakin huomannut et listat vaihtelee tosi paljon. Tuossa fodmap-kirjassa on myös paljon hyviä reseptejä. Kannattaa myös kokeilla bioteekin probiootti comp maitohappobakteerit, se on melkein ainoa missä ei ole inuliinia tai makeutusaineita.

  Kyllähän tässä saa tarkkana olla, mutta pikku hiljaa sitä oppii ne mitä ei saa syödä. Aluksi se tuntuu ettei jäljelle jää mitään, mutta kyllä sitä silti on paljon juttuja mitä voi syödä ja tunnistaa kielletyt jutut tuoteselosteessa. Yksi mitä suosittelen kans lämpimästi on kuivattu mustikka! Mulla ainakin auttaa ja mustikka muutenkin tuntuu mun vatsaa rauhoittavan. Tsemppiä kovasti!

  April 10, 2015 at 9:27 pm Reply
 • Johanna

  Moi. Täällä myös kohtalotoveri. Mulla tähän yhdistyy vieläpä irti olevat vatsalihakset, niin näky on aika mahtava usein. Eikö sulla ollut myös jotain ongelmia vatsalihasten kanssa? Itse jonotan nyt julkiselle vatsalihasten korjausleikkaukseen ja olen elättänyt toiveita, että leikkauksen jälkeen saisin treenattua vatsan siihen kuntoon, että tämä ongelma poistuisi myös. Olen jättänyt pari vuotta sitten maito- ja viljatuotteet vähemmälle, niin olen huomannut siitä olevan apua, mutta pitääpä perehtyä itsekin tuohon listaan. En tiedä johtuuko hormonien vaikutuksesta vai niiden aiheuttamasta syömishimosta, mutta ovulaatiosta kuukautisiin pötsi on erityisen pyöreä.

  April 10, 2015 at 9:28 pm Reply
 • ulla

  Gluttiksena elänyt jo vuosia, syystä. Mutta vatsa ei aina ollut silti kunnossa. Vasta kun jätin maitotuotteet, on olo kuin uudesti syntyneellä.

  Soija muuten aiheuttaa usealle ns. normivatsaisellekin pahoja vatsavaivoja. 🙁

  April 11, 2015 at 2:02 pm Reply
 • s

  Vuosia (siis ihan lapsesta saakka) ärtyvstä ja herkästä vatsasta kärsineenä mun on nyt pakko kommentoida, vaikka yleensä blogeihin todella laiskasti kommentoin. Eli mä olen kokeillut varmaan kaikki maailman dieetit ja vihdoin nyt ehkä kaksi vuotta mun vatsa on ollut suht. ok, sillon kun syön oikein.

  Mä koitin siis yhtä ja toista dieettiä, karsin sitä ja tätä, kunnes multa vihdoin nykyisen työpaikan työterveyslääkäri halus tutkia kaiken mahdollisen ja mitäänhän ei löytynyt. Sanoi sitten, et kun mitään ei löydy niin sillon se on onneksi “vaan” ärtyvän suolen oireyhtymä ja se kuule tarkoittaa sitä, että oma vatsa reagoi herkästi joihinkin ruoka-aineisiin. Ja sitä kun kukaan ei tiedä, et mihin. Toisella se on vaan sipuli, toisella kaikki raa’at kasvikset. Sanoi myös, että ainut keino selvittää tää asia on pitää ruoka-ja vatsapäiväkirjaa niin alkaa hiljalleen löytämään näitä itselle huonoja asioita. Mä pidin tosi tunnollisesti sitä päiväkirjaa noin 6kk ja merkkasin kaikki kivut, vatsantoiminnan outoudet ja mitä olin syönyt.

  Mulle siis henkilökohtaisesti ei sovi linssit (kauheimmat vatsakivut ikinä ja ne kestää yleensä 1-2vkoa siitä kun kerran syön linssejä) erilaiset makeutusaineet, sokeri suurissa määrin, alkoholi isommissa määrin (pari annosta ok), tuore ruisleipä, vaalee pasta, kerma, purkka ja jotain muutakin..Kuitenkin pystyn syömään ongelmitta esimerkiksi papuja, muita maitotuotteita ja esim. vaaleeta leipää ja ruispaloja.

  Mun maha voi parhaiten ja on littana kun syön joka aamu puuroa (kaura, ohra tai 4-viljaa) juon vettä ja syön kasviksia sen 500g vähintään. Mun ei myöskään kannata syödä sekasin monia ruokia eli kaikki buffetit tai 7 ruokalajin illalliset laukasee mulla usein vatsakivut.

  Jos oon syönyt huonommin saan rauhoitettua mun vatsan parin viikon vi-siblin -kuurilla (makeuttamaton versio), on siis lääkekuitulisä ja saa ihan apteekista.

  Sori pitkä sepustus, mutta mä jaksan usein paasata tästä asiasta koska kärsin mun vatsasta niin pitkään (ja se vaikeutti ihan jokapäiväistä elämää) ja vihdoin oon selättänyt nää ongelmat. Monet kokeilee (kuten minäkin ennen) ehdoitta erilaisia ruokavalioita ja lopulta saattaa just olla kyse jostain yhdestä tuotteesta esim. mulla linssit, ei kaikki pavut tai kerma ei kaikki maitotiotteet.

  Tsemppiä sulle oikean ruokavalion metsästykseen ja parempaa oloa! 🙂

  April 11, 2015 at 11:55 pm Reply
  • s

   Ja se piti vielä lisätä, et mulla meni just jaksoissa, et välillä vatsa ok ja sillon voi syödä huolettomammin, mut sit kun oli huonona niin oli pitkään huonona ja reagoi kaikkeen mitä suuhun laittoi ja illalla sai kotona istua housut auki, mielummin kokonaan ilman

   April 12, 2015 at 12:03 am Reply
   • s

    Se vi-siblin kannattaa sitten aloittaa todella maltilla!! Siinä paketissa muistaakseni lukee, et alota yhdellä mittalusikalla ja suositus nostaa 1-3 mitalliseen, mutta mua oli varotettu, et jos todella ärtsynä maha niin se saattaa lisätä oireita jos liian isolla määrällä alottaa. Mä oon aina alottanut 1/4-1/2 mitalla ja lisännyt vaan yhteen mitalliseen..

    April 14, 2015 at 8:07 pm Reply
 • Sini

  Katso myös fodmap-keittoni.blogspot.fi! Itse olen löytänyt sieltä monia kivoja reseptejä, erityisesti leipäreseptit on taatusti testattuja ja hyviä gluteenittomia ja fodmap-ruokavaliolle sopivia 🙂

  April 13, 2015 at 8:17 pm Reply
 • karkki

  Stressi on mahan pahin vihollinen. Jos syöminen “pelottaa” niin että kaupassa itkettää, niin ehkä relaaminen ruokaa kohtaan voisi auttaa asiaa? Yleensäkin mitä enemmän kehoaan ja tuntemuksiaan tarkkailee, sitä varmemmin “oireita” huomaa… Ja toisaalta, miksi turvotus on kuin kirosana? Pallomaha illalla voi olla ihan normaalia, onhan siellä koko päivän ruuat. Tietysti eri asia jos maha on aina kipeä, mutta sekin voi johtua vain stressistä, eikä välttämättä ole minkään ruoka-aineen vika.

  Tästä keskustelusta tulee mieleen Espoon “voivanhempien” hysteriaan vastineeksi kirjoitettu tosi fiksu blogiteksti, jossa muistutettiin vanhempia siitä, että jos lapselle aina puhutaan päiväkotiruuasta negatiivisesti ja joka päivä tarhan jälkeen kysytään, että tuliko maha kipeäksi, niin aivan varmasti lapsen maha kipeytyy. Teksti löytyy täältä :

  http://luomulakko.blogspot.fi/2015/03/lapseni-ei-oireile-kouluruuasta.html?m=1.

  Voisin kuvitella, että aikuisen maha reagoi ihan samalla tavalla ruuan pelkoon kuin lapsenkin?

  April 14, 2015 at 7:10 pm Reply
   • karkki

    Sä vaikutatkin fiksulta tyypiltä 🙂 Voi kun moni muukin tajuaisi lopettaa tai edes rentouttaa “ruokavaliotaan” ja kokeilla sen sijaan joskus ihan vaan “ruokaa” ilman mitään ruokavaliosääntöjä taustalla.

    April 15, 2015 at 7:14 am Reply
 • Jii

  Itse olen saaanut diagnoosiksi ärtyvän suolen oireyhtymä poissulkutekniikalla ja olen nyt ollut jo melkein vuoden FODMAP-ruokavaliolla. Alkuun tosiaan välttelin FODMAP-hiilareita useamman kuukauden, jotta maha/suolisto rauhoittui kunnollla. Silloin alussa, kun tilanne on pahimmallaan, niin minkä tahansa syöminen aiheutti pahoja oireita. Oli myös vaikeata, kun ajattelin, että nyt mä joudun välttää sitä ja tätä, mutta sitten tulin järkiini ja huomasin, että maha voi paremmin, kun en syö ihan kaikkea 🙂

  Ja kyllä sitä syömistä silti riittää, vaikkei ihan kaikkea ei voisikaan syödä 😀 Plus stressaaminen vaan lisää oireita, joten senkään vuoksi ei kannata ottaa asiasta kauheesti paineita.

  Kävin myös ravitsemusterapeutilla, joka kertoi, että vatsa saattaa oirella jostain syömisestä vielä kolmenkin päivän päästä, joten senkin vuoksi on vaikea välillä tietää, mikä ruoka sopii ja mikä ei. Itselläni tiettyjen fopmappien välttely on auttanut… nyt maha ei turpoa tai kramppaa joka päivä 🙂

  Kannattaa tsekata mm. sivut, ellet ole jo tutustunut: http://www.pronutritionist.net/ ja http://www.med.monash.edu/cecs/gastro/fodmap/.

  April 21, 2015 at 11:07 am Reply
 • Suvi

  Moi. Kohtalontoveri täälläkin.
  Tein totaalisen ruokaremontin n. 1,5 kk sitten. Muutin ruokavaliotani niin että jätin kaiken sokerin pois, epäterveelliset sipsit yms. Vatsani ei tuolloinkaan ollut mitenkään ihanteellisessa kunnossa, mutta muutaman ylimääräisen kilon takia ja ihan oman terveyden vuoksi halusin alkaa syödä terveellisemmin. Karkki oli pahe, ja se aiheutti aivan jäätävän määrän ilmaa mahaan.
  Aloin syömään puhtaita raaka-aineita, luomua, paljon kasviksia ja hedelmiä. Ja tulos: Olen kärsinyt kohta kuukauden päivät ripulista. Vatsa toimii sen 1-2 x päivässä, mutta aina ripuli. Ilmaa mahassa on tolkuttomia määriä ja vatsaa kipristelee kokoajan. Vehnän olen jättänyt pois: ei vaikutusta.
  Luettuasi tämän kirjoituksesi totesin että minun on jätettävä nuo FODMAP-ruoka-aineet pois. Pahimmat vatsaongelmat ikinä sain kun söin illalla ison kasan vesimeloonia, ihmettelin miten voi olla niin järkyttävä määrä ilmaa mahassa, mutta sehän onkin tuossa kielletyssä ruokalistassa. Eilen söin punaisia linssejä ja TSIISUS mikä orkesteri mahassa 🙁 Jatkuu edelleen, ja jatkui koko yön… 🙁
  Kiitos kirjoituksestasi, toivon että uudet muutokset ruokavaliossani vaikuttaa niin että saisin tämän helvetin vatsassani kuntoon. Samoin toivon sinulle 🙂

  June 5, 2015 at 8:57 am Reply
 • Henna

  Moikka! Oon lukenut aiemminkin tästä fodmapista ja seurannut sun blogia jo vähän pidemmän aikaa. Menin nyt tonne aika-ajo-sivustolle minkä olit linkannut postaukseen ja kappas, oireet istuu melko täydellisesti mun mahaan. Jäätävä turvotus, joka pahenee iltaa kohden. Liikun kuitenkin monipuolisesti, syön “perusterveellisesti” ja säännöllisesti. Edelleen turvottaa. Kuinka nopeasti huomasit siis tuon fodmapin aloitettua että siitä on apua? Kyselen vaan, että jos nyt rohkenisin alkaa testaamaan kyseistä syömisjärjestelyä, että milloin (kärsimättömällä luonteellani kaikkihetitännenyt) voin alkaa odottaa tuloksia? 😀 Kiitos jo etukäteen.

  January 17, 2017 at 10:55 am Reply

Leave a Comment