Kolme tärkeintä liikkuvuusharjoitetta juoksijalle

Pitkään urheiluvammoista kärsineenä olen viimeinkin ymmärtänyt mikä merkitys on liikkuvuusharjoitteilla kokonaisuuden kannalta. Kroppa ei pysy kunnossa, ellei sitä huolla ja tee pääharjoitteiden lisäksi myös lihaskuntoa ylläpitäviä treenejä.

Jos haluaa kehittyä vaikkapa juoksussa, pelkän juoksemisen lisäksi kannattaisi tehdä juoksua tukevia lihaskuntoliikkeitä, koordinaatiota ja liikkuvuutta. Lenkkien tulisi myös olla eri tehoisia ja vauhtisia, mutta ihan ensiksi pohjat rakennetaan pitkillä matalasykkeisillä lenkeillä.

Viimeiset kaksi vuotta olen kärsinyt takareiden jännevammasta, joka on estänyt kaikki kovatehoiset juoksulenkit ja voimaharjoittelun. Olen voinut tehdä vain kevyitä kuntoa ylläpitäviä treenejä uimalla, pyöräilemällä, tekemällä liikkuvuutta ja kevyttä lihaskuntoharjoittelua oman kehon painolla.

Näiden maltillisten treenien ja erityisesti liikkuvuusharjoittelun ansiosta olen saanut kehoni nyt jokseenkin kuntoon. Huomaan heti, jos liikkuvuustreenit jää väliin – takareiden jänne alkaa heti kiristämään.

Seuraavassa kolme minun toipumisen kannalta tärkeintä yksittäistä liikkuvuusharjoitetta. Näiden lisäksi mun toipumisen kannalta on ollut tärkeää myös erilaiset aitakävelyt ja koordinaatioharjoitukset sekä jooga.

1. Alaspäin katsova koira. Teen tässä asennossa aluksi niin, että poljen vuorotellen kantapäitä alustaan ja avaan liikerataa vähän kerrallaan. Sitten kun tuntuu, että asento ei kiristä liikaa pysyn tässä jonkin aikaa.

2. Ota askelkyykkyä laajempi asento ja hae tuntuma lonkankoukistajaan, sen jälkeen kurota käsillä ylös, seuraa katseella käsiä ja taivuta ylävartaloa taakse. Tee sama muutaman kerran ja vaihda toinen jalka eteen ja sama juttu.

3. Äskeisen liikkeen jälkeen laita ensin kädet jalan viereen ja kierrä käsi ylös, seuraa katseella kättä. Tee molemmille kyljille sama muutaman kerran. Koita pitää taempi jalka suorana.

Pyrin tekemään joka kerta ainakin nämä, mutta usein teen lisäksi myös monia muita liikkeitä. Näiden liikkeiden avulla saa juoksijalle kriittisimmät paikat helposti avattua: takareidet, lonkankoukistajat ja pohkeet.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *