Ihan pähkinöinä!

*Mainos: Den Lille Nøttefabrikken. Postauksen lopussa on arvonta.

Eilen oli ihan huikea päivä! En oikein tiedä mistä edes aloittaisin, koska kuluneet viikot ja erityisesti pari edellistä päivää ovat olleet täynnä monenlaisia tuntemuksia. Pari vuotta sitten kiersin kaiken maailman juoksukisat niin poluilla kuin asfaltillakin. Juoksin ympäri vuoden ja mun juoksukunto oli aina sellainen, että olisin voinut koska tahansa juosta puolimaratonin alle kahden tunnin aikaan. Kaikki treenaamiseni oli rakennettu juoksun ympärille. Ja sitten tuli takareisivaiva, josta olen kärsinyt kohta jo kaksi vuotta. En ole voinut juosta oikein ollenkaan pitkiin aikoihin. Edellinen kunnollinen juoksusuoritukseni taitaa olla viime kesän Jukolan viestistä.

Urheiluvammasta toipuminen on ollut monin tavoin kasvattavaa, mutta myös erittäin turhauttavaa. On ollut vaikea asennoitua mihinkään tavoitteelliseen treenaamiseen, koska mikään muu ei kiinnosta yhtä paljon kuin juoksu. Olen juoksija. Viime aikoina olen ollut hyvinvointiliikkuja. Olen osannut nauttia tästäkin. Tämä on opettanut minulle myötätuntoa itseäni kohtaan ja olen opetellut hyväksymään, että urheilullisen ulkonäön ei tarvitse olla olennainen osa mun identiteettiä. Samalla olen myös oivaltanut, mikä merkitys liikunnalla on mun hyvinvointiin.

Perjantaina hain meidän #DLNjuoksutiimin juoksunumerot Kisahallilta. Se paikka toi mieleen monia muistoja eri juoksukisoista. Olen hakenut samasta paikasta kisanumeron useammalle puolikkaalle ja maratonille. Tuntui ihan hassulta, että olen menossa seuraavana päivänä juoksukisaan käytännössä harjoittelematta. Tuli voimakas halu saada itseni jälleen juoksukuntoon ja päästä taas nauttimaan kaikista niistä tapahtumista ja siitä kuinka kunto kohoaa ja asetettu tavoite vähitellen konkretisoituu.

Me juoksimme eilen Den Lille Nøttefabrikkenin tiimissä Helsinki City Marathonviestin, jonka juoksimme neljän naisen voimin. Tapahtuma juostiin täsmälleen samaa reittiä kuin Helsinki City Marathon. Kokonaisen maratonin juoksijat lähtivät ensin ja viestijuoksun ensimmäisen osan juoksijat lähtivät puoli tuntia myöhemmin matkaan. Ensimmäinen juoksija juoksi 15 kilometriä, seuraava juoksija 8 kilometriä, kolmas 7 kilometriä ja viimeinen 12 kilometriä. Vaihtopisteet olivat reitin varrella. Ensimmäinen vaihto oli Kaivopuistossa, toinen Finlandia-talon nurkilla ja viimeinen Kuusisaaren sillan kupeessa.

Voi sitä tunnelmaa mikä Helsingissä oli eilen! Kaupungin kadut olivat täyttyneet juoksijoista ja kadunvarret kannustajista. Aurinko paistoi ja ihmiset hymyilivät kilpaa auringon kanssa. Näimme kun maratonin juoksijat lähetettiin matkaan. Vasta sitten aloimme vähitellen keskittymään meidän suoritukseen. Tässä oli jotain samaa kuin Jukolan viestissä. Oli vaikea keskittyä pelkkään omaan suoritukseen, koska tietenkin jännittää myös tiimikaverin suorituksen puolesta. Jännitystä lisäsi sekoileva tulosseurantapalvelu, joka antoi aivan kummallisia väliaikoja.

Likaisimmat lenkkarit on yllättäen mun. 😀

Lähetimme ensin Mariannen paukusta matkaan, jonka jälkeen lähdin heti Marun kanssa Kaivopuistoon vaihtopaikalle. Laura meni vielä kotiin lepäämään ennen omaa, viimeistä, juoksuosuuttaan. Mä en malttanut levätä, vaan halusin aistia tunnelmaa koko rahan edestä. Kannustimme Marun kanssa maratonin juoksijoita ja näimme kun nopeimmat viestijuoksijat tulivat vaihtoon käsittämättömän kovaan aikaan (15 kilometriä alle tuntiin!). Marianne tuli vaihtoon suunniteltua nopeammin ja Maru pääsi pinkomaan omaa osuuttaan. Lähdin heti Marun lähdettyä kohti omaa vaihtoaluetta, onneksi lähdin, sillä meinasi tulla vähän kiire. Olin kuvitellut, että ehtisin levätä ja lämmitellä ennen omaa osuuttani, mutta ei. Pistin Spotifyn soittolistan kuulumaan korviin, sykemittarin valmiustilaan ja pompin paikoillani etsien katseellani mustaa hahmoa äksähousuissa. Sieltä se hahmo saapui iloisena, huikkasin mistä mun reppu löytyy ja painelin matkaan.

Lähdin juoksemaan aika kovaa. En tiennyt mihin mun kunto riittää tai miten mun jalka kestää. Oli todella vaikea miettiä mitään vauhdinjakoa. En rehellisesti tiennyt jaksanko tai pystynkö juosta 7 kilometriä. Samalla kuitenkin ajattelin, että 7 kilometriä on kuitenkin sen verran lyhyt matka, että sen voi juosta melko kovaa eikä haittaa jos tuntuu pahalta. Juoksu tuntui yllättävän helpolta! Jalka ei pahemmin kiukutellut, mutta sydän pumputti sellaista tahtia, että vähän jännitti saanko jonku slaagin. 😀 Aina kun vilkaisin sykemittaria, siinä näkyi syke: 170. Ei tuntunut pahalta, mutta en ole vain tottunut näkemään tuollaisia lukemia mun mittarissa.

Olin melkein unohtanut miltä tapahtumissa juokseminen tuntuu – ihan parasta! Ihmisten kannustukset tuntuu niin hyvältä ja varsinkin tuttujen kasvojen bongaaminen reitin varrelta. Kiitos Helsinki Social Runners huikeasta kannustuksesta! 🙂 Itsekin kannustin kaikkia silloin kun en itse juossut. Marianne kysyikin minulta lopussa, että “maksetaanko sulle tuosta?”. 😀

Jossain puolen välin paikkeilla juoksuun löytyi rytmi ja loppumatka hujahtikin vähän liian äkkiä! Olipa ihanaa juosta, vaikka kaukana on ne ajat, jolloin juoksin kokonaisen maratonin lähes samaa vauhtia kuin nyt 7 kilometriä. Keskivauhti oli 5’13 min/km ja keskisyke 165. Matkaan meni aikaa 35 minuuttia. Laura lähti läpsystä matkaan ja mä lähdin Telia Stadiumille Mariannen ja Marun luo odottamaan Lauraa maaliin.

Istuimme nurmella aistien kisatunnelmaa ja seurasimme maratonin maaliintulijoita ihaillen ja kauhistellen. Kohta saimme myös Lauran maaliin ja juhlistimme yhdessä onnistunutta projektia ja jaoimme tuntemuksiamme matkan varrelta. Saimme mitalit kaulaan ja pyysimme muita juoksijoita ottamaan meistä muutaman yhteiskuvan. Meillä oli niin kiva tiimi, että mietimme jo mitä kivaa voisimme tehdä seuraavaksi yhdessä. 🙂

Tämä projekti oli tosi kiva! Opin vihdoinkin huolehtimaan välipaloistani ja pääsin palaamaan takaisin juoksun pariin! Sanon tämän vielä kerran: välipaloilla on valtava merkitys jaksamiseen arjessa. Itse en millään jaksaisi pitkiä koulupäiviä, ellen söisi välipalaa. Katso mun yksinkertaiset välipalavinkit tästä postauksesta.

Kiitos mukavasta yhteistyöstä Den Lille Nøttefabrikken ja kiitos lenkkareiden sponsoroimisesta New Balance!

Jos haluatte käydä aistimassa eilisiä tunnelmia, niitä löytyy @nottefabrikkensuomi stoorista vielä hetken.

ARVONTA

Saan arpoa teidän lukijoiden kesken yhden 20 euron arvoisen Den Lille Nøttefabrikken -tuotelähetyksen. Voit osallistua arvontaan kommentoimalla postausta. Kerro kommentissasi mikä on sinulle hyvinvoinnin kannalta tärkein juttu tai mikä on sulle haastavinta. Arvonta päättyy 27.5. Muista jättää kommentoinnin yhteydessä sähköpostiosoitteesi, josta saan sinut kiinni voiton osuessa kohdallesi.

55 thoughts on “Ihan pähkinöinä!”

 1. Oman hyvinvointini tärkeimpiä asioita ovat lepo, toimeentulo, rakkaus ja itselle sopiva ruokavalio.

  Hyvää kesän alkua 🙂

 2. Kyllä se liikunta ja urheilu saa hyvän mielen ja voimaan hyvin. Lisäksi tietenkin ravinto,lepo ja läheiset.

 3. Innostava postaus, kiitos siitä! Riittävä uni on tosi tärkee juttu, eikä ole aina itsestäänselvää. Mukaan arvontaan.

 4. Haasteet ja tavoitteet. Talven hiihtolenkit tähtäsin Pogostan hiihtoon ja nyt treenataan kesän seikkailukisoja varten. Hiukan huolettaa oma kunto, kun työkiireiden takia treenaamiselle ei ole aina aikaa. Pidän kuitenkin huolen ravinnosta ja yöunista. Kiva postaus ja minustakin erilaiset tapahtumat on kivoja ja kesällä jälleen Jukolan viesteissä juoksemassa (yli 20 kertaa takana).

 5. Tavoitteenani on joskus vielä juosta puolimaraton, ois niin hienoa ☺️ Haasteena varmasti säännöllisyys harjoitteluun!

 6. Tärkein juttu hyvinvointini kannalta on tällä hetkellä RIITTÄVÄN terve keho, jotta pystyn liikkumaan. Olen elämäni aikana pystynyt aina liikkumaan pieniä satunnaisia sattumuksia lukuunottamatta, mutta syksyllä 2016 aloin kärsimään rajuista suolisto-oireista ja ensi kertaa elämästäni vietin kirjaimellisesti sängyn tai sohvan pohjalla. Pelkkä 10 minuutin kävely otti voimille, syke oli taivaissa pelkästään rappusia noustessa ja oli todella masentavaa kokea oman kropan ja terveyden riittämättömyys. Nyt ongelmille on löydetty kutakuinkin syy ja hoitomuoto ja lääkityksen myötä pystyin vuosi sitten keväällä kokoamaan itseni ja pääsin taas liikunnan pariin. Sen koommin en ole enää koskaan kärsinyt motivaatiopulasta, vaan osaan arvostaa kehoni toimivuutta ja toisaalta kunnioittaa sen toimimattomuutta silloin kun suolistosairauden oireet painavat päälle. Enää en pakota kroppaani mihinkään. Haasteenani on siis ollut armollisuuden löytäminen silloin, kun keho ei pysty.

  Minua muuten kiinnostaisi tietää lisää tuosta vammastasi, mistä oikein on kyse? Olen aika uusi lukija ja jonkun verran olen yrittänyt lukea vanhempia postauksissa aiheeseen liittyen… Itselläni on juurikin nyt tavoitteellisen juoksuharrastuksen myötä alkanut oikea takareisi reistailla ja kuumeisesti etsin syytä ja oikeaa hoitomuotoa siihen. Pieni pelko takaraivossa on siitä, että loppuuko tämä ihana harrastus nyt alkuunsa (minulle ensimmäiset kaksi puolimaratoniani juoksin huhtikuussa Berliinissä ja eilen HCR:ssä), mutta ensi viikolla menen fyssarille arvioon, kun urheiluhieronnasta ei ole ollut toistaiseksi apua…

 7. Tärkein juttu on että pysyn oikeassa ruokailurytmissä ja energiaa riittää koko päiväksi💪

 8. Haastavinta on liikkua selkäkipujen rajoissa, alaselän välilevyn pullistuman kanssa. Hyvä olo ja kivuton selkä, sekä valmentajan kannustus. Se tuo hyvän mielen ja olon.

 9. Hyvinvoinnin kannalta tärkeintä on ehdottomasti säännöllinen liikunta. Jos en pääse liikkumaan, kaikki ympärillä olevat ihmiset huomaavat sen.

 10. Minun hyvinvointiin perhe- ja työarjessa kuuluu se että pääsen itsekseni tekemään jotain vain itseäni varten ja tällähetkellä se on käsitöiden sijaan triathlonharjoittelu. Olen usein niin.voimaantunut, innoissani ja energinen kun palaan kotiin, että ainoa mitä harmittelen on se etten ole aiemmin aloittanut.

 11. Minulle on erittäin tärkeää, että kunto/jumppasalini on niin lähellä, että siellä voi käydä vaikka päivittäin myös sellaisina aikoina, kun töissä on hirveän kiire. Ei voi keksiä mitään tekosyitä siihen, ettei jaksa liikkua, kun mahdollisuudet ovat niin lähellä. 🙂

 12. Kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kannalta tärkeintä on voida liikkua säännöllisesti ja syödä terveellisesti, mutta niin, että on myös riittävästi aikaa perheeni kanssa.

 13. Minulle tärkeintä on säännöllinen vrk-rytmi, liikkuminen ja ”sopivasti kaikkea”-ruokavalio.
  Haastavinta on oman ajan ottaminen perhearjessa, jotta pääsen liikkumaan!

 14. Sopivasti monipuolistasekä rentoa liikkumista ja monipuolista ruokaa riittävästi,lepoa unohtamatta. Haastavinta on löytää balanssi eikä vetää överiksi… Ehkä sekin haaste on parempaan päin menossa.:)

 15. Hyvinvoinnin kannalta minulle on tärkeää syödä terveellisesti ja säännöllisesti. Haastavinta on ehtiä nukkua tarpeeksi. Palkinto olis aika jeppis!! 🙂

 16. Hyvä monipuolinen ravinto taitaa olla se kaikkein tärkein hyvinvointini kannalta toiseksi tulee liikunta, minulle ainakin se on kuin mielenterveyshoitoa 😊
  Elina, olet ihanan tavallinen ihminen! Sinun blogia on kiva seurata ❤️

 17. Lepoa, liikuntaa ja riittävästi sekä säännöllisesti hyvää ja ravitsevaa ruokaa 🙂

  ps. miten teidän juoksu meni kokonaisuudessaan?

 18. Voin parhaiten, kun syön säännöllisesti, riittävästi ja itselleni sopiviksi ja hyvää oloa tuovia ruokia. Toinen tärkeä hyvinvointiini vaikuttava asia on säännöllinen liikunta. Vähillä unilla on ollut pakko pärjätä lasten saannin jälkeen ja päivystystyötä tehdessä 😳

 19. Haastavinta on saada riittävät yöunet. Parhaiten voin, kun syön hyvää oloa tuovia ruokia ja riittävästi, jotta jaksan liikkua säännöllisesti.

 20. Voin parhaiten, kun syön terveellisesti ja ulkoilen säännöllisesti. Herkkujen välttely on haasteellisinta.

 21. Kunnon yöunet on kaiken pohja ja niihin olenkin panostanut. Eniten haastetta aiheuttaa säännöllinen ruokarytmi ja myöskin ne välipalat 🙂

 22. Tällä hetkellä, kun toivun masennuksesta, on tärkeintä rutiinit ja säännöllisyys! Kun elämän rytmittää tietyllä tapaa, tuo se ensinnäkin turvaa ja helppoutta ja auttaa myös kroppaa taistelemaan läpi stressaavan ja rankan elämänvaiheen! Olen huomannut ihan mielettömän harppauksen toipumisessa tapahtuneen juuri sen jälkeen, kun aloin merkkaamaan etukäteen kalenteriin säännölliset ajat jokaiselle liikunnalle, ruokailulle ja ihan nukkumaanmenoajoillekin! 🙂

 23. Tärkeintä riittävä lepo ehdottomasti! Haastavinta tällä hetkellä löytää balanssi herkuttelun ja terveellisen ruuan välillä.

 24. Tärkeintä on yrittää säilyttää tasapaino työn ja vapaa-ajan välillä niin, että jää aikaa liikkumiselle. Jos uuvahdan liikaa, lenkille ei vaan jaksa lähteä iltaisin.

 25. Tärkeintä on olla stressaamatta ja ottaa omaa aikaa. Haastavaa omalla kohdallani on terveellisesti syöminen, herkut maistuvat liian hyvin!

 26. Uni on varmasti se tärkein asia hyvinvoinnin kannalta, ja se on minulle samalla myös se haastavin juttu. Unirytmi on mennyt kovin sekaisin nyt valoisana aikana, ja unet jäävät yleensä turhan lyhyiksi.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *