Laktaattitesti

Eilen meillä oli Sykesport goes HCR -porukan laktaattitesti, eli testi, jossa mitataan todellinen kunto ja sykkeiden kynnysarvot. Testi toteutetaan ottamalla sormenpäästä verinäyte, josta mitataan veren maitohappopitoisuus. Jännitin testiä etukäteen tosi paljon. En ole nimittäin koskaan aikaisemmin ollut minkäänlaisissa testeissä.


Juoksuseurana mulla oli eilen ihanat Heidi ja Hara.

Testi olikin kaiken kaikkiaan paljon lempeämpi kuin olin etukäteen ajatellut. Testi toteutettiin meille sykkeisiin perustuen. Toinen vaihtoehto ilmeisesti olisi tehdä se vauhteihin perustuen. Ensin hölkkäsimme itsemme lämpimiksi ja otettiin lähtöarvot sormenpäästä otettavista verinäytteestä. Sitten alkoi varsinainen testi.

Mun testi alkoi 120 sykkeistä. Juoksimme aina 800 metriä pitäen tiettyä sykettä ja joka kerta laktaattien ottamisen jälkeen sykerajaa nostettiin kymmenellä pykälällä. 170 sykkeen kierroksen jälkeen Jouni sanoi, että juokse viimeiset 800 metriä niin kovaa kuin pystyt. Yritin töpsötellä kovaa, mutta en saanut jaloista enää oikein mitään irti ja sykkeitäkään en saanut nousemaan yli 180.


Testin jälkeen verkkakierroksella. Vieläkin irtosi hymy. 🙂

Tuloksia emme saaneet vielä, joten vielä joutuu jännittämään mikä mun kuntotaso sitten todellisuudessa on. Kerron raportin sitten teillekin, kunhan saan tulokset käsiini.

Testin jälkeen meillä oli konsernin virallinen pyörälenkki ja sille retkelle tulikin sitten matkaa 70 km. Sykemittari ilmoitti, että nyt pitäisi palautella lähes 60 tuntia. Tänään juoksen kevyesti, mutta sitten palauttelen kyllä koko viikonlopun.

5 thoughts on “Laktaattitesti”

  1. Mäkin oon kerran tehnyt vastaavan testin, mutta matolla ja vauhteihin perustuen. Tällainen ois kyl kiva tehdä just ulkona radalla! 🙂 onks sulla tietoa järjestetäänkö tollaista myös yksityishenkilöille? Ois kiva tietää, millaista kehitystä tässä on tapahtunut sitten viime kerran 😀

  2. Vierumäellä ainakin voi testejä tehdä ja varmasti muuallakin. Itselleni tuo oli tosiaan ensimmäinen laatuaan. En valitettavasti osaa tämän kummemmin auttaa.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *