Penikkataudin hoito-ohjeet

Penikkatauti, tämä kiusallinen, yleensä juoksijan vaiva, on minunkin riesanani säännöllisesti. Tällä hetkellä penikat ovat äityneet tosi kipeiksi. Penikkataudin voi saada eri syistä. Toinen saa sen vääränlaisista kengistä, toinen liiallisesta harjoittelusta tai toinen geneettisesti saa sen vain aina, vaikkei harjoittelisi ylenmäärin. Itse en nyt ole ihan varma mikä mun penikat on nyt saanut kiukustumaan. Ehkä uudet kengät tai sitten olen juossut lyhyen ajan sisään liikaa kilometrejä.

Mistä tietää, että kyseessä on penikkatauti? Itse en ensimmäisellä kerralla ymmärtänyt, että kyse on penikkataudista, kun säärissä tuntui kipua ja kiristystä. Kuvittelin ensin, että kyse on vain jumittuneista pohjelihaksista. Penikkatauti tuntuu ikäänkuin paineena pohkeen sisäsyrjällä ja saattaa juostessa ja kävellessä tuntua, että se paine tulee enemmän takaa kuin säären sisäsyrjältä. Penikkataudin voi varmistaa painelemalla sääriluun sisäsyrjää koko säären pituudelta, jos paineltaessa tuntuu kipua jossakin kohtaa säärtä ja huomaat, ettet saa sormea lihaksen ja luun väliin, sinulla on todennäköisesti penikkatauti.

Penikkataudin hoito

1. Lepo. Ei auta, pysy poissa lenkkipolulta niin kauan, että kipu hellittää ja jalat ovat oireettomat. Mene vaikka salille polkemaan crossaria tai pyöräile. Kipu pitää saada rauhoittumaan. Jos kipu on sellaista, että jaloissa tuntuu kipua jokaisella askeleella ja säärtä painelemalla naama vääntyy irvistykseen, suosittelen syömään viikon Burana-kuurin. Lihaskalvo/lihasaitio on tuolloin todennäköisesti tulehtunut.

2. Venyttele, venyttele, venyttele.

3. Kylmä-kuuma-hoito. Jos penikkatauti ei ole äitynyt vielä kovin pahaksi, suihkuta aina lenkin jälkeen jalkoihin vuoronperään kylmää ja kuumaa vettä. Toki tämä hoito helpottaa oireita, jos tilanne on mennyt pahemmaksi. Kylmä tuntuu hyvältä ja helpottaa kipua.

4. Hieronta. Varaa aika pätevältä urheiluhierojalta. Varoitan, että tämä on todella kivuliasta. Voit myös itse irrotella kiinnittynyttä lihaskalvoa irti luusta liu’uttamalla sormea sääriluun viertä pitkin. Mä teen tätä aina saunassa ja telkkaria katsoessa lämipille jaloille, kylmää lihasta ei tee mieli veivata.

5. Magnesium. Syö magnesium-lisää, se auttaa muutenkin palautumisessa.

6. Vaihda kengät, mutta käy sitä ennen askelklinikalla selvittämässä minkälaiset kengät sulle sopii.

7. Lepo. Tätä ei voi turhaan korostaa. Ensimmäisen kerran kun sain penikkataudin, jouduin olemaan puoli vuotta juoksematta. Mitä aikaisemmin ymmärrät hoitaa vaivan pois, sitä todennäköisemmin saat vaivan nopeammin pois. Mä en ensimmäisellä kerralla ymmärtänyt mistä on kyse ja vaiva äityi todella pahaksi.

Mä olen huomannut, että salitreeni auttaa myös penikkataudin ehkäisemisessä. Vahvista jalkalihaksia. Mun omat pohkeet on aika rimpulat, ehkä niihin pitäisi saada enemmän lihasta, jos ne sitten kestäisi paremmin rasitusta.

Kuvia venytysliikkeistä ja muita hoito-ohjeita

Kaikille varmasti tuttu, varpaat seinää vasten ja pieni nojaus eteen. Kaikilla venyy yksilöllisesti, mun pitää vääntää jalka aika jyrkkään kulmaan, että saan tuntumaa.

Huono kuva, mutta antaa ehkä suuntaa. Tämä venytys kannattaa tehdä niin, että jalkapöydän saa kunnolla tason päälle, että venytys tuntuu säären etuosassa, tässä kuvassa mulla venyy enemmän etureisi kuin pohje. Hae tuntumaa. Mulla tuntumaa on vaikea löytää, mutta kannattaa yrittää.

Ruttaa varpaat ja paina säärtä eteenpäin. Tuntuu jalkapöydässä, mutta vois toivoa, että vähän myös säären etuosassa, jota on ihan toivottoman vaikea venyttää.

Kantapää tiukasti maahan ja sitten kallistusta eteenpäin, kun nostat toisen jalan tuohon tukijalan taakse, saat enemmän tuntumaa. Mulla tuo asento on vähän huono kipeän käden takia. Tuntuu myös mukavasti takareidessä.

Jos seinää vasten venytyksestä et saa tarpeeksi tuntumaa (kuten mä), niin venytyksen voi tehdä esimerkiksi tuolin reunalla. Liukuportaat on hyviä paikkoja venyttää pohkeita. 😉

Anna kylmähoitoa jaloille, mutta älä tee kuten mä tässä kuvassa, vaan kääräise kylmäpussit johonkin kankaaseen. Käsipyyhe käy hyvin. Et välttämättä tarvitse nimenomaisia kylmäpusseja, vaan pakastemarjapussi tai -vihannespussi käy ihan yhtä hyvin. Oon myös pakastanut kertakäyttömukeissa vettä ja sillä jääpalalla hieronut pohkeita.

Mulla on tällaiset kylmä-kuumapussit. Tosi hyvät, koska lapset tarvitsee kuumapusseja kasvukipuihin. Plussaa tuosta materiaalista, on kankainen eikä ikävä muovinen.

Sitten tämä kivuliain osuus, eli irrottelu/hieronta. Mä tykkään tehdä tämän itse enkä mennä hierojalle, koska toisen tekemänä tämä sattuu paljon enemmän.

Kaikilla penikkatauti ei parane levolla eikä näillä ohjeilla, vaan ainoa apu on kirurgin veitsi.

Toivottavasti tästä oli apua.

19 thoughts on “Penikkataudin hoito-ohjeet”

 1. Hep! Noihin kikkakolmosiin lisäisin vielä yhden venytysliikkeen, jonka itse vasta opin ja joka osuu aikas hyvin juurikin kohteeseen eli säären etuosaan. Eli käy lattialle istumaan polvilleen säärien päälle. Asettele nilkkojen ja jalkapöytien alle lattiaa vastan pyyherulla tai tiukkaan kääritty tyyny tms. Niin,mettä saat varpaita kohotettua ja venytystä tuntumaan sääreen. Itselleni tämä ainakin toimii ja asennossa on jopa suht miellyttävä olla 🙂

  Kylmää ja kummaa olen säärille antanut myös niin, että työnnän pitkien kompressiosukkien varteen vuorotellen lämmintä kaurapussia ja jääkaappikylmää ice-pussia. Pussukat pysyy hyvin paikoillaan ja voi samalla touhuilla kotihommia. Ei keskeydy perheenpassaus ikävästi äisin vaivojenhoidon takia 😉

  Päivi

  1. Kiitos tuosta venytysliikkeestä, täytyy kokeilla!

   Mä oon kans tunkenut legginsien sisään kylmäpusseja. 🙂

 2. Kyllä kannattaa silloin tällöin myös mennä ihan hierojalle käsittelyyn, koska itse ei välttämättä viitsi tehdä tarpeeksi kovaa käsittelyä sekä että pohkeita ja sääriä ei saa itse kovin hyvin käsiteltyä. Ne ovat kuitenkin yhtä tärkeät käsitellä kuin tuo sääriluun vierusta koska penikkataudin aiheuttaa säären ja pohkeen ympärillä oleva lihaskalvo joka kiristyy ja mahdollisesti myös tulehtuu.

  Ohjeet ovat kyllä pätevät. 🙂

  1. Aivan totta, pitääkin nyt varata itselleni aika hierojalle, jos saisi vaivan nopeammin pois. Se on vaan NIIN epämiellyttävää!

   Hyvä, että ohjeet kelpasi asiantuntijalle. 🙂

 3. Kiitos hyvästä postauksesta..

  Aamulla kävin tän vaivan takia hierojalla, huh huuuh.. olipahan melkosta!

  ps. sun blogi on vaan niin huippu, ihanan pirtee ja iloinen!!

  1. Kiva kuulla, jos tästä oli hyötyä ja tosi kiva kuulla, että pidät blogista! 🙂

   Mä varaan heti huomenna itsellekin ajan samaan käsittelyyn.

 4. Sain aikanaan tosi pahat penikat futista pelatessani. Rankat treenit, liian matala juoksutyyli, ei kunnon venyttelyitä… Vaiva palasi aina vaan takaisin lopetettuani futiksen. Opettelin juoksun uudestaan ja se viimein auttoi. Kesti pari vuotta ennen kuin uusi juoksutyyli tuli luonnostaan.

  1. Mun pitäis kans mennä johonkin juoksukouluun opettelemaan oikea juoksutyyli. Mä askellan kävellessäkin vähän sisäänpäin, niin veikkaisin, että tämä vaikuttaa juoksuunkin. Ja muutenkin juoksutyyliä ei ole koskaan oikein tsekattu.

 5. Saan parhaiten sääret venyteltyä samalla tavoin kuin Päivi opasti – tai vielä paremmin, jos pyyhkeen / tyynyn laittaakin polvien alle. Kun istuu ojennettujen säärien ja nilkkojen päällä, venyy tosi hyvin koko alue varpaista polviin. Ja vaikka venytys on tiukka, tossa jaksaa aika iisisti olla pidempäänkin.

 6. Kiitos tästä postauksesta ja mahtavasta blogista ylipäätään! Pari kertaa oon täällä aikaisemmin satunnaisesti vieraillut, mutta ihan tässä hiljattain jäin todella koukkuun! 😉 Niin mahtavaa ja inspiroivaa, oot ihan huikea tyyppi. Sun innoittamana kävi myös eilen vetämässä puolikkaan ihan omaksi ratoksi, kun ei sopivaa tapahtumaa ole sopivaan aikaan sattunut eteen. (meni 2.07 eli enempi ku mielellään kuulisin sinunkin juoksuohjelmaa kesän varalle)

  Penikkataudista, oletko koskaan tiikeribalsamia kokeillut? Itsellä se on jonkin verran aikoinaan helpottanut kipuja. Nyt pitkästä aikaa alkoivat taas vaivaamaan tässä muutama viikkoa sitten, mutta taitaa johtua puhkijuostuista kuoleman tehneistä lenkkareista, uudet on jo tuloillaan ja kivut ei onneksi oo kovin pahoja ainakaan vielä.

  1. Voi että, kiitos itsellesi! Ihan huikeeta kuulla, että joku saa mun blogista inspiraatiota tekemään juttuja ja lähtemään liikkeelle. 🙂 Mä yritän kirjoitella juoksusta lisää heti kun saan pohkeet takaisin juoksukuntoon.

   Tiikeribalsamia ja icepoweria olen joskus kokeillut. Molemmat auttaa pahimpaan jomotukseen. Kannattaa vaihtaa lenkkarit, jos tuntuu, että ne on ihan loppuun juostu ennen ku jalat menee huonommaksi. Mulla tämä penikoiden oireilu harmillisesti yhdistyy uusiin lenkkareihin. Argh. Pitäisi sitten vissiin kuitenkin ostaa uudet tukevammat, joita mun jalat oikeasti kestää.

 7. Hyvä Elina kun meet hierojalle. Se on todellakin tuskaista, mutta mulla se auttoi kertalaakista. Eli on sen kaiken kivun arvoista! Itse voi tosiaan hyvin hieroa tuosta edestä. itsekkin sitä teen usein, mutta takaa se ei oo helppoa ja mulla ainakin fyssari hieroi just sieltä. Tsemppiä ja toivottavasti auttaa.

 8. Yksi jippo lisää. Venytä ovenkarmia vasten siten että kaksi sisintä varvasta on karmin ulkopuolella, ja polvi koukistuu lähelle karmia. Siitä hae venytys ja osuu täsmälleen oikeaan kohtaan. 😉

 9. Mulla on tosi pahaksi äitynyt penikkatauti, enkä oikein tiedä mitä tekisin. Jos lepään, niin kivut alkaa taas heti kun alan juoksemaan. En viittisi hierojallekaa mennä kun se on niin kallista :/ voisin kokeilla tota venyttelyä 🙂

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *