to top

FODMAP-ruokavalioon soveltuva leipä

*Kaupallinen yhteistyö: Fazer Vatsaystävällinen*

Rakastan leipää! Enkä ole koskaan pystynyt luopumaan kokonaan siitä, vaikka vatsani on yrittänyt kapinoida sitä vastaan. Kärsin ärtyvän suolen oireyhtymästä ja sen vuoksi vatsani kestää vain valikoidusti leipää. Vuosikausia aamupalani on ollut sama: kaksi leipää vaihtelevin päällyksin ja iso kupillinen kahvia. Mikään muu aamupala ei ole yhtä nautinnollinen ja täydellinen. Olen joutunut kärsimään nautintoni vuoksi, mutta onneksi en enää!

Mikä on ärtyvän suolen oireyhtymä?

Kuten olen aiemminkin kertonut, olen kärsinyt monenlaisista vatsavaivoista jo vuosia. Minulla meni pitkään ennen kuin ymmärsin, mistä vatsavaivoissa oikein oli kyse. Olin aluksi ymmälläni, koska oli niin vaikea ymmärtää, mikä kivun aiheuttaa tai minkälaisia oireita mistäkin ruoka-aineesta tulee.

Noin kuusi vuotta sitten sain tietää vaivoilleni nimen: ärtyvän suolen oireyhtymä. Samaan aikaan kuulin myös ensimmäistä kertaa FODMAP-ruokavaliosta, jonka noudattaminen helpottaa oireilua. FODMAP on lyhenne sanoista fermentoituva, oligosakkaridi, disakkaridi, monosakkaridi ja polyoli. Kyseessä ovat siis hiilihydraatit, jotka imeytyvät huonosti ja suolessa fermentoituessaan muodostavat kaasua.

Aluksi lista vältettävistä ruoka-aineista aiheutti epätoivoa. Tuntui siltä, että ruokavaliosta täytyy karsia kaikki hyvänmakuinen pois eikä jäljelle jää mitään. Lista on pitkä ja se sisältää kaikkea purukumista gluteeniin ja sipuleista kaalien kautta papuihin. Minulla meni pitkään uutta ruokavaliota opetellessa.

Minulla ärtyvän suolen oireet vaihtelevat voimakkaasti vaikeista lähes olemattomiin. Esimerkiksi lomalla vatsa harvoin oireilee mitenkään, jolloin voin syödä vapaammin, mutta pienikin stressi saa oireet aina uudestaan aktivoitumaan. Vatsa on minulle tärkeä hyvinvoinnin ilmapuntari. Vatsavaivat kertovat aina, missä mennään ja ne ilmoittavat milloin pitää hiljentää.

Vatsaystävällinen* leipä

Kuten alussa mainitsin – rakastan leipää! Vierottautuminen ruisleivästä oli minulle vaikeaa eikä sille meinannut millään löytyä korvaajaa, mutta onneksi nykyään on myös vatsaystävällisiä* leipiä! Fazerilla on kokonainen tuoteperhe vatsaystävällisiä* FODMAP-ruokavalioon soveltuvia leipiä.

Tuoteperheen uusin Fazer Vatsaystävällinen* Pehmeä Vehnä-Kaura-Pellava -leipä on todella herkullinen leipä! Se on nimensä mukaisesti pehmeä ja uskomattominta on se, että se todella on vatsaystävällinen. Suhtauduin jotenkin epäileväisesti siihen, että vehnää sisältävä leipä voisi olla Low Fodmap (LOFO), mutta näin todella on. Fazer on tuotekehitellyt taikinaan LOFO-entsyymin, joka vähentää vehnän sisältämän FODMAP-pitoisuuden puoleen.

Vaikka pehmeä leipä on herkullista, niin tämä leipä on ihanaa myös rapsakaksi paahdettuna. Vatsaystävällinen*-tuoteperheen hiivaton siemenleipä on myös hyvää ja tuo kivaa vaihtelua leipävalikoimaan. Se on vähän täyttävämpi leipä, jossa siemenet tuovat kivasti suutuntumaa.

Vaelluksilla minulla on aamupalana usein puuro käytännöllisyyssyistä, vaikken erityisemmin pidä puurosta. Viime aikoina yhden yön retkillämme olen saanut nautiskella leipäaamupaloista. Luonnossa kaikki maistuu muutenkin kaksi kertaa paremmalta kuin sisätiloissa, niin ai että olen nauttinut leipäaamupalasta. Näissä kuvissa mussutan aamupalaa juuri teltasta heränneenä lähes 12 tunnin yöunien jälkeen. Kuinka täydellistä!

Mikä on sun lemppari aamupala?

*Kalsium edistää ruoansulatusentsyymien normaalia toimintaa osana tasapainoista ja monipuolista ruokavaliota ja terveitä elämäntapoja. Kalsiumin lähde, kalsiumia 130 mg/100 g (16 % päivittäisen saannin vertailuarvosta).

Leave a Comment