Vielä pari sanaa fodmap-ruokavaliosta + Alku-arvonnan voittajat

Processed with VSCO with f2 preset

Uusimmassa Kauneus & Terveys -lehdessä oli haastattelu ruokavaliostani. Kerroin haastattelussa kuinka vähitellen löysin itselleni sopivan ruokavalion.

Suurin oivallukseni tapahtui tosiaan ollessani Alku-ruokavaliokokeilulla reilut pari vuotta sitten. Ennen kokeilua ajattelin, että gluteenin, maidon ja sokerin jättäminen ruokavaliostani olisi ratkaisu vatsavaivoihini, mutta näin ei ollutkaan. Olin aluksi hämmentynyt ja pettynyt, koska tämä muiden niin kovasti hehkuttama ruokavalio ei teekään minua autuaaksi. Samaan aikaan oivalsin myös sen, että ruokaa oikeasti täytyy syödä tarpeeksi että jaksaa. Pari päivää sitten luin jonkin kirjoituksen ohimennen, jossa kommentoitiin, että ei ole ihme, jos miinuskaloreilla väsyttää ja lyhytkin liikuntasuoritus pistää hapottamaan. Kuin entisestä elämästäni! Ennen kaikki treenini saivat maitohapoille. En ollut koskaan kokonaan palautunut. Aina oli lihaskipua, väsymystä ja maitohapot olivat jokaisessa kevyessäkin treenissä läsnä.

Pelkäsin lihomista ja kontrollin häviämistä ja sen takia vartioin jokaista suupalaani ja jäin syyllistämään itseäni pienestäkin poikkeamasta ruokavaliostani. Muistakaa ihmiset syödä tarpeeksi! Sinä et liho, jos syöt säännöllisesti ja riittävästi, päinvastoin! Voit hyvin ja jaksat paremmin ja saatatpa jopa laihtuakin!

En ole ruokavaliouskovainen. Haluaisin sanoa, etten noudata mitään ruokavaliota, mutta kyllähän jokainen jotakin ruokavaliota noudattaa. Minä syön sellaista ruokaa, joka ei aiheuta minulle tuskaa. En myöskään halua olla julistamassa ihmisille (tässäkään asiassa), että tee niin kuin minä teen. Jokaisen on löydettävä itselleen sopivat ratkaisut. Ei ole yhtä oikeaa tapaa, vaan jokaiselle on se oma oikea.

Minulta on kysytty paljon fodmapista. Listaan tähän raaka-aineet, joita vältän:

 • sipuli, erityisesti kypsentämätön, tavallinen sipuli menee kypsennettynä
 • valkosipuli kaikissa muodoissa (todella paha)
 • kaalit (poislukien lehtikaali)
 • pähkinöistä ei sovi melkein mikään, paitsi parapähkinä ja maapähkinä
 • tuore leipä ja pulla
 • lisäaineet, makeutusaineet, ksylitoli
 • maitotuotteet muuten kuin kahvimaidon verran

Vatsan kanssa elämistä helpottaa:

 • säännöllinen ruokarytmi, liian pitkä ateriaväli aiheuttaa ongelmia
 • riittävä annoskoko, liian suuri annoskoko aiheuttaa myös vatsanväänteitä
 • gluteenia vain aamuisin
 • maitohappobakteerit

Mahan sietokykyyn vaikuttaa välillä mystiseltä tuntuvat asiat. Joskus vatsaan saattaa livahtaa moni “kielletty” raaka-aine ihan yskähtelemättä. Toisinaan voi olla pitkiäkin jaksoja, että pienikin ohisyönti aiheuttaa hankaluuksia. Eilen uhmasin vatsaani ja söin kiukkuun suklaata ja lakua. Varmaan arvaattekin, ettei se ollut hyvä ajatus. Tyhmyydestä sakotetaan ja kärsin vatsavaivoista sitten illan ja vielä tämänkin päivän. Vatsavaivat kestävät välillä parikin päivää tällaisen tempauksen jälkeen. Vatsavaivojen ollessa päällä se vaikuttaa mielialaan ja vireystilaan yllättävänkin paljon.

Järjestin pari postausta takaperin arvonnan, jossa arvottiin 3 ruokavaliovalmennusta. Alku-ruokavaliovalmennuksen voittivat nimimerkit: merjak, Sansu ja Noora. Voittajille on laitettu sähköpostia henkilökohtaisesti. Mikäli haluat mukaan valmennukseen, täältä pääset ostamaan valmennuksen itsellesi.

1 thought on “Vielä pari sanaa fodmap-ruokavaliosta + Alku-arvonnan voittajat”

 1. Kiva päästä lukemaan fodmapista! Noudatan itse samaa ruokavaliota ärtyvän vatsan takia ja hyödyn kyllä huomaa. Oon tosi tiukka mun ruokavaliossa, toimin lähinnä sen mukaan mitä fodmap-ruokavaliossa katsotaan epäsopivaksi. Toki joistain elintarvikkeista oon luopunut oman olon takia. Pitäis ehkä kuitenkin alkaa kokeilemaan joitain fodmapissa vältettäviä tuotteita, että sopisko ne kuitenkin omalle vatsalle. Kokeilemalla se vasta selviää. Kasviksia ja hedelmiä olis kiva päästä syömään laajemmin. Lehtikaali vois olla yks kokeiltava, en edes tiennyt että se vois olla sopivaa syötävää 🙂

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *