Vinkit lähiretkeilyyn

*Sisältää mainoslinkkejä

Olemme viime viikkoina tehneet kolme yhden yön retkeä Nuuksioon. Joka kerta saan paljon kysymyksiä retkeilystä, joten ajattelin koota tähän postaukseen vastaukset yleisimpiin kysymyksiin.

Miksi noin iso rinkka?

Retken pituudesta huolimatta rinkassa ovat aina samat perusasiat: makuupussi, makuualusta, retkivaatteet, ruokailuvälineet ja muut retkeilyyn liittyvät tykötarpeet, kuten puukko, hygieniatarpeet, otsavalo, istuinalusta jne. Vain ruuan määrä vaihtelee reissun pituuden mukaan.

Teltta: Fjällräven Abisko Dome 3

Lue myös: Vaelluksen muonitus

Varusteet

Alkukevään yöt ovat olleet vielä melko viileitä. Ensimmäisellä retkellä lämpöasteet painuivat yöllä pikkuisen pakkasen puolelle. Ostimme ennen ensimmäiselle vaellukselle lähtöä sellaiset varusteet, joilla pärjää Lapin arvaamattomissa syyssäissä. Näillä samoilla varusteilla olemme pärjänneet lähes kaikki meidän retket. Talviretkellä minulla oli mukana Jack Wolfskinin talvimakuupussi.

Lue myös: Pakkaaminen 10 päivän vaellukselle

Makuupussi
Meillä molemmilla on Rabin Ascent 700 -untuvapussit, jonka extremelämpötila on -8,5°C ja comfort -2°C. Olen silti tehnyt tällä makuupussilla lähes kaikki retket, myös kesällä, mutta kesäisin pussi toimii vai peittona.

Makuualusta
Makuualustana meillä on Thermarestin (TRAIL LITE REGULAR) puhallettava alusta, jonka alaosa eristää kylmää. Paksummasta alustasta olen haaveillut parempien yöunien toivossa, mutta tälläkin makuualustalla nukun helposti kellon ympäri aina tasaisesti asentoa vaihtaen.

Tyyny
Naurahditko? Tyynynä toimii kevytuntuvatakki, jonka survon makuualustan säilytyspussiin. Todella toimiva ratkaisu.

Vaatteet
Mun retkeilyvaatteet ovat aina pitkälti samat: retkeilyhousut, kuoritakki, merinovillakerrasto, pipo, hanskat ja kevytuntuvatakki. Näiden lisäksi otan säästä riippuen t-paidan, trikoot, shortsit tai paksun villapaidan.

Lue myös: Pukeutuminen syysvaellukselle

Lähiretkivinkit

Olemme todenneet, että kaikista helpointa on lähteä yhden yön retkelle. Silloin valmistautuminen on nopeaa, helppoa ja vaivatonta. Lähiluontoon täytyy kuljettaa vedet mukana ja sen kantaminen käy nopeasti tosi raskaaksi. Muistan nimittäin eräänkin reissun, kun olemme menneet lasten kanssa retkelle ja olen kantanut käsissäni vesikanisteria. Huh.

Nuuksiossa Haukkalammen opastuvan seinässä on vesipiste, joka mahdollistaa myös pidemmät retket. Myös muonituksen miettiminen vaatii heti enemmän, jos retkipäiviä on useampia.

Olemme ottaneet yhden yön reissuillemme ruokatermokseen iltaruuat ja olemme tehneet aamupalaleivät joko valmiiksi tai puolivalmiiksi. Kahvit olemme keittäneet retkikeittimellä aamulla ja vettä olemme kantaneet vain noin 1,5–2 litraa/naama.

Kello Garmin Fenix 6X Pro

Telttapaikat

Moni kyselee, mihin Nuuksiossa kannattaa laittaa teltta ja missä on hyvät maisemat. Kansallispuistoissa telttaa ei voi pystyttää mihin mieli tekee, vaan telttailuun on merkityt paikat. Alla lainaus luontoon.fi-sivustolta. Samalta sivustolta löytyvät kaikki Suomen kansallispuistot ja niiden säännöt ja niiden majoituspaikat.

Maksuttomat telttailualueet sijaitsevat

 • Mustalammella (2 kpl),
 • Haukanholmassa,
 • Holma-Saarijärvellä (2 kpl)
 • Iso-Holmassa
 • Saarilammella
 • Urjalla ja
 • Vääräjärvellä.

Maksuttomat telttailualueet, joissa ei ole tulentekomahdollisuutta eikä kuivakäymälöitä sijaitsevat:

 • Valkealammella
 • Pöksynhaarassa
 • Valkialammella

Retkeilyetiketti

Jos et ole vielä kokenut retkeilijä, tutustu ensin retkeilyetikettiin ja sen kansallispuiston ohjeisiin ja sääntöihin, jonne olet menossa.

Useimmissa kansallispuistoissa on samat säännöt:

 • Älä roskaa. Vessapapereita tai nenäliinoja ei saa heittää maahan, vaikka ne kuinka maatuisivat.
 • Koirat täytyy pitää kiinni. Aina.
 • Tulenteko on sallittu vain merkityillä paikoilla. Älä tee avotulta metsäpalovaroituksen aikaan, edes tulentekopaikoilla, ellei kyseessä ole hormillinen tulipaikka tai keittokatos. Retkikeitintä voi käyttää, mutta sitäkin erityistä varovaisuutta noudattaen.
 • Leiriytyminen on sallittu vain merkityillä paikoilla.
 • Älä vahingoita luontoa – jätä eläimet ja kasvusto rauhaan.
 • Maastopyöräily on sallittu vain erikseen ilmoitetuilla reiteillä.

2 thoughts on “Vinkit lähiretkeilyyn”

 1. Hyvät perussäännöt aukikirjoitettuna. Itse lisäisin vielä tupaetiketin näihin. Turhan usein olen viimeisillä retkilläni huomannut sitä rikottavan. Itse ainakin lähiretkeilen alueella, jolla on myös autio- ja päivätupia.
  – Jätä tupa aina siistiksi lähtiessäsi: roskat viedään mukana, murenat pois pöydiltä, lattiat lakaistaan ja tuhkat tyhjennetään.
  – Käytä halkoja, mutta varmista myös, että jätät seuraavalle tulijalle myös kuivat ja pilkotut puut valmiiksi.
  – Tyhjennä vesiastiat.
  – Älä jätä jälkeesi ylimääräisiä ruokiasi houkuttelemaan hiiriä yms.
  – Viimeksi saapuneella on aina oikeus päästä sisään. Ääritapauksessa ensimmäiset tulijat lähtevät, mutta aina on ainakin omilla reissuilla sopu sijaa antanut.

  1. Näistä ohjeista olen jossakin toisessa postauksessa kirjoitellutkin. Hyviä ja tärkeitä ohjeita vaellukselle. Keskityin tässä postauksessa lähiretkeilyyn, siksi jätin nuo asiat tästä postauksesta pois.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *