to top

Helpotusta vatsanväänteisiin

*Mainos: Sabora Pharma

 

Olen vuosikausia kärsinyt erilaisista vatsavaivoista. Meni pitkään ennen kun ymmärsin, että vatsavaivoja aiheuttaa tietyt ruoka-aineet. Olin kokeillut kaikenlaista. Maidotonta ja gluteenitonta ruokavaliota kokeillessani hoksasin, että vatsavaivoja ei aiheutakaan maito tai gluteeni, vaan FODMAP-hiilihydraatit.

Alkuun tämän kiellettyjen ruoka-aineiden listan lukeminen aiheutti epätoivoisia tuntemuksia. Lista on kamalan pitkä ja se sisältää sellaisia ruoka-aineita, joista en olisi halunnut luopua. Listalla oli kaikenlaisia herkkuja: sipuleita, kaaleja, papuja, pähkinöitä ja jopa ksylitoli. Vähitellen opin, että ihan kaikki listan raaka-aineet eivät aiheuta tuskaa. Mutta opin myös sen, että stressi pahentaa vatsaoireita, jolloin voi syödä oikeastaan vain kaurapuuroa mustikoilla, jos ei halua kärsiä.

Homman nimi on siis ärtyvän suolen oireyhtymä, kavereiden kesken IBS. Olen viime aikoina pohtinut, voisiko suoliston oireilu kulkea käsi kädessä myös iho-oireiden kanssa, koska nämä ovat samaan aikaan pahana ja yhdistävänä tekijänä näille ei aina ole ruokavalio, vaan stressi.

Ärtyvän suolen oireyhtymä & FODMAP-ruokavalio

Olen oppinut elämään vatsan kanssa ja välttelemään kipua aiheuttavia ruokia. Tunnistan sopimattomat ruuat usein jo hajusta, mutta viimeistään syödessä tiedän heti, että nyt meni jotakin sellaista, jonka kuulee perästä (ehhe). Nyt opiskeluaikana joudun koulun ruokalassa aina syynäämään ruokien ainesosaluettelot tarkkaan. Onneksi ne on tosi hyvin merkitty, mutta monesti olen sellaisen tilanteen edessä, että linjastolta löytyy minulle vain jäävuorisalaattia, porkkanaraastetta ja riisiä tai perunaa ja loput ovat vatsakipuruokaa, eli näissä on joko valkosipulia, papuja tai kaalia. Proteiinin toivossa saatan joutua ottamaan ruokaa, jossa on jotakin vatsaa ärsyttävää.

En ole jättänyt ruokavaliostani kokonaan gluteenia ja maitotuotteita, koska kumpikaan ei aiheuta turvotusta ja kipua, mutta vatsani on hyvin harvoin täysin ihan täysin rauhallinen ja oireeton. Täytyisi joskus kokeilla olla ilman näitä, vaikken tälläkään hetkellä käytä kumpaakaan kuin vähäisiä määriä.

Mikä avuksi vatsanväänteisiin?

Oikeanlaisella ruokavaliolla saan vatsan pysymään rauhallisena, mutta se vaatii kyllä jokaisen ruoka-annoksen tarkkaa syynäämistä. Kotona on tietysti helppo syödä niitä tuttuja juttuja, mutta kodin ulkopuolella ruokavalio aiheuttaa välillä harmia. Välillä käy niin, että kylässä, ravintolassa, koulussa vatsaan livahtaa jotakin sopimatonta. Etenkin nyt, kun kasvisruoka ja vegaaninen ruoka on suosiossa, mun on todella vaikeaa löytää vatsalleni sopivaa ruokaa.

Väärän ruoan tietysti maistaa heti. Näin saattaa päästä käymään, koska aina ainesosaluetteloa ei ole saatavilla. Se olo, kun tuntee ensimmäiset pulpahdukset vatsassa, on masentava. Koskaan ei voi tietää, minkälainen homma on edessä. Välillä vatsa saattaa oireilla useamman päivän vääränlaisen ruoan jälkeen, mutta välillä saattaa päästä helpommalla.

Vatsakivun iskiessä menen kotiin ja hakeudun sikiöasentoon. Kerran vatsakivun kourissa löysin kaapista i say -kapselit, jotka olin saanut joskus PR-näytteinä. Paketissa luki, että ne auttaa IBS-oireisiin. Nappasin muutaman kapselin ja odottelin. Olin aivan riemuissani kun huomasin kipujen ja turvotuksen vähitellen hellittävän! Olin suhtautunut tuotteeseen hiukan epäileväisesti, mutta ilahduin suuresti, kun löysin avun olooni. Tuosta lähtien olen aina tiukan paikan tullen ottanut 2-6 kapselia olosta riippuen. Jos tosi paha kohtaus iskee, niin edes i say -kapselit eivät vie vatsanväänteitä kokonaan pois, mutta helpottaa oloa kyllä.

Syön säännöllisesti maitohappobakteereita ja pyrin välttämään näitä FODMAP-raaka-aineita, se on se tärkein apu IBS-vaivoihin, mutta nykyään nämä kapselit kulkevat mulla mukana tuomaan helpotusta tiukkoihin tilanteisiin. Esimerkiksi koulussa tai työpaikalla ei aina pääse pötköttämään, tai edes kotiin ei pääse kovin äkkiä, kun vatsakipu iskee. Vatsavaivat voivat tosiaan invalidisoida kivuillaan tai olla kiusallista sen vuoksi, että vessan on oltava koko ajan todella lähellä. Nappaan oireisiin i say -kapselin ja odotan sen tuomaa helpotusta oloon.

Käytän näitä kapseleita ehkä kerran-pari kuussa. Onneksi vatsa on muuten aika hyvässä kunnossa ja olen onnistunut välttelemään vatsaa ärsyttäviä ruokia.

Leave a Comment