Äiti ja teini treenaa

Processed with VSCO with f2 preset

*Mainos: Esport – olemme saaneet salijäsenyydet veloituksetta

Aloitin marraskuussa treenaamaan yhdessä 14-vuotiaan esikoiseni kanssa. Olin jo pitkään haaveillut lasten kanssa yhdessä urheilemisesta, mutta se tuntui olevan vaikeaa tai suorastaan mahdotonta kuntokeskuksissa ikärajojen vuoksi. Toki uimahalleihin pääsee lasten kanssa ja ulkona voi tehdä monenlaista yhdessä, mutta olin kaivannut paikkaa, jossa voisi tehdä jumppaa sisätiloissa ihan vain vaikka oman kehon painolla.

Viime syksynä minulle selvisi, että Esport on laskenut ikärajaa 16-vuodesta 14 ikävuoteen. Innostuin ajatuksesta ja sain tyttärenikin innostumaan. Nyt meillä molemmilla on jäsenyys Esportiin ja olemme treenanneet yhdessä viikottain noin kolmen kuukauden ajan.

Jännitin etukäteen mitä yhdessä treenaamisesta tulee. Häpeääkö teini minua? Jaksaako hän kiinnostua lähtemään äidin kanssa salille? Minkälaiset treenit tuntuu mielekkäältä? Tuleeko meille riitaa?

Aloitimme meidän yhteiset treenit siitä, että tytär sai itse valita minkälainen treeni milloinkin tehdään. Esportissa on tarjontaa vaikka kuinka paljon. On tanssillisia tunteja, monenlaista joogaa, body combatia, body pumpia, nyrkkeilyä, cross trainingia, kaiken maailman askelhyppysivuun -jumppia ja spinningiä. Lupasin lähteä kaikille tunneille, joita tyttö ehdottaa, vaikka olen koreografisissa hommissa aivan susisurkea.

Olemme käyneet tanssillisilla Sh’bam-tunneilla ja ilmajoogassa, mutta enimmäkseen olemme treenanneet ihan kuntosalin puolella kahdestaan. Yritin heittää tytölle haasteen, että kokeilisimme toukokuuhun kestävän yhteistyöjakson aikana koko tuntitarjonnan kaikki vaihtoehdot läpi. Hän ei ainakaan vielä tarttunut tähän, mutta jatkan vielä suostuttelua. 🙂

Aikataulujen kannalta on ollut helpointa valita oma kuntosalitreeni, jonka mies on meille yleensä etukäteen suunnitellut. Aloitimme treenit lempeästi ja liikkeisiin tutustuen. Aluksi teimme enimmäkseen oman kehon painolla tehtäviä liikkeitä, mutta vähitellen olemme siirtyneet myös käyttämään vapaita painoja. Tärkeintä on opettaa kaikki tekniikat kunnolla heti alussa, että paikat pysyy ehjinä ja homma turvallisena.

Yhdessä treenaaminen on ollut aivan mahtavaa! Nuo yhteiset treenihetket ovat mulle tosi tärkeitä ja on mahtavaa nähdä lapsi vähän toisessa valossa. Näen hänestä treeneissä ihan uusia puolia. Ei olla kertaakaan riidelty salilla ja olen ihaillen ja ylpeänä seurannut, miten sisukkaasti tyttö tekee kaiken alusta loppuun. On ollut myös kiva huomata, että muista lajeista opittu kehontuntemus auttaa liikkeiden opettelussa. Mukavaa on myös se, että hän antaa minun opettaa ja antaa neuvoja eikä ole kertaakaan hermostunut neuvomiseeni. Treenatessa olemme täysin tasavertaisia ja kunnioitamme toinen toisiamme.

Salille mennään aina kävellen, mutta kotiin saatetaan tulla metrolla.

Viime kerralla teimme ensimmäistä kertaa kunnolla raskaan treenin, joka haastoi päätä ja kroppaa vähän eri tavalla. Aikaisemmat treenit ovat olleet aika monipuolisia ja vähän kuntopiiri-tyyppisiä, joita on mielekästä tehdä, koska vaihtelua on paljon ja tempo pysyy vauhdikkaana. Viime treenimme koostui pitkistä kyykky- ja maastavetosarjoista, jotka tyttö teki ensimmäistä kertaa painojen kanssa. Teimme monta sarjaa samaa raskasta liikettä. Se vaatii pääkopalta aika paljon, sillä onhan se tylsää ja se lopulta tuntuu pahalta, kun lihakset väsyy. Ensimmäistä kertaa kesken treenin mietin, että tulikohan nyt suunniteltua liian raskas treeni, koska tyttö sanoi ensimmäisessä maastavetosarjassa kyykkyjen jälkeen, että jalat ovat niin hapoilla, ettei hän pysty menemään maastavedon lähtöasentoon. Päätin jo ensimmäisellä treenikerralla, että en lähde mihinkään pakottamismeininkeihin, koska siitä saa vain traumoja. Ratkaisin tilanteen nostamalla tangon telineeseen vähän korkeammalle, jotta lähtöasento olisi helpompi. Saimme tehtyä treenin loppuun saakka.

Joka kerta treenin jälkeen hymy on ollut herkässä eikä kertaakaan ole jälkikäteen harmittanut, että tuli lähdettyä. On ollut ihan mahtavaa huomata, miten tyttökin selvästi nauttii treenaamisesta ja sen tuomista onnistumisen kokemuksista. Parasta on yhdessäolo ja treenireissujen aikana käydyt keskustelut.

Toivon, että tämä yhteinen harrastus pysyy murrosiän yli!

1 thought on “Äiti ja teini treenaa”

  1. Bodyattack ja Bodycombat ovat kyllä niin huippuja tunteja! 🙂 Toivottavasti saat tytön innostumaan kokeilemaan 😀
    Mutta mukavan kuuloista tuo teidän yhdessä treenaaminen 🙂

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *