Yhteistyössä: Lahden Polkupyörähuolto Oy
Aloitin gravel-pyöräilyn kesäkuun alussa, kun sain Lahden Polkupyörähuolto Oy:ltä käyttööni hiilikuiturunkoisen Trek Checkpoint SL -gravelpyörän. Olen jo pidempään haaveillut pyöräilyn ja retkeilyn yhdistämisestä, mutta minulla ei ole ollut tähän tarkoitukseen soveltuvaa pyörää tai muita välineitä. Nyt on!
Lahden Polkupyörähuollon asiantuntijat osasivat tilata minulle oikean kokoisen pyörän (52) mittojeni mukaan. Itse olisin arvannut runkokoon alakanttiin (50). Pyörä on ollut minulle täydellisen kokoinen ja olen rakastanut sillä ajamista joka hetki, vaikka samalla koko ajan pelkään rikkovani sen.
Reissun suunnittelu
Koin helpoimmaksi ja turvallisimmaksi lähteä muodostamaan ensimmäisen pyöräretken reittiä toisen laatiman reitin pohjalta, jolloin kaikki yksityiskohdat on otettu huomioon. Valitsin reitin pohjaksi South by Cyclen Länsi-Uudenmaan kierroksen. Tuo reitti on kyllä mahtavan iso palvelus aloittelevalle pyöräretkeilijälle, sillä karttaan oli merkitty kaikki palvelut leiripaikoista vedenottopaikkoihin ja kaupoista nähtävyyksiin.
Lähdin hahmottelemaan reittini päivämatkoja leiripaikkojen mukaan ja sen mukaan päätin kuinka monen yön reissun aion tehdä. Päätin tehdä neljän yön ja viiden päivän pyöräretken.
Reissua suunnitellessani tuli eteen muutamia aivan uusia asioita, joita rinkka selässä retkeillessä ei samalla tavalla tarvitse miettiä. Ensinnäkin bikepackingissa laukkujen koko on rajallinen ja kamat täytyy yrittää pakata tasapainoisesti pyörän molemmin puolin. Vaikka laukkujen yhteenlaskettu litramäärä vastasi pienemmän rinkkani tilavuutta (noin 60 litraa), niin minua todella mietitytti, miten saan niihin kaiken tarvittavan mahtumaan. Toinen pientä päänvaivaa aiheuttava seikka oli juomaveden saanti. Monesti leiripaikat olivat syrjemmässä asutuksesta tai kaupoista, jolloin vesitäydennykset täytyy tehdä hyvissä ajoin ennen leiriytymistä, ellei kiehauta tai suodata järvivettä käyttöön.
Testiretken opit
Tein kesäkuun alussa yhden yön testiretken Porkkalanniemeen. Reissun tarkoituksena oli testata pakkaamista ja ajotuntumaa pyörälaukkujen kanssa. Samalla harjoittelin kuinka paljon vettä tarvitsen, jotta se riittää illan ja aamun ruuanlaittoon sekä seuraavan päivän pyöräetapin alkuun. Koska menin meren rantaan, pakkasin mukaani pyörän rungossa olevien kahden 0,75-litran juomapullon lisäksi kaksi litraa makeaa vettä. Tämä määrä riitti minulle niukasti.
Laukkujen kanssa pyöräily tuntui yllättävänkin kevyeltä ainakin asfalttitiellä. Reissu meni hyvin ja uskalsin lähteä toteuttamaan kesäloman pyöräretkisuunnitelmaa. Opin testiretkellä sen, että ruokaa ja vettä täytyy olla enemmän kuin kävellen retkeillessä, sillä syke on koko ajan korkeammalla kuin kävellessä ja näin kulutus on suurempaa. Tämä oli arvokasta tietoa pidemmän reissun suunnittelua varten.
Pakkaaminen ja varustelu
Aina kun lähtee pidemmälle vaellusreissulle (jollaiseksi tämän lasken) valmistelut täytyy tehdä huolella. Varusteita pakatessa täytyy huomioida monenlaiset riskit ja varautua niihin. Pyöräretkellä riskit ovat erilaisia kuin vaeltaessa – pyörälaukut voi mennä rikki, pyörän kumi voi puhjeta tai voin kaatua ja satuttaa itseni. Kaikkiin näihin tilanteisiin olisi hyvä varautua, vaikka tämän retken reittini kulki kaupunkien ja taajamien läpi, jolloin apu oli koko ajan lähellä.
Valmisteluihin liittyy tietysti varustevalmisteluiden lisäksi ruokailujen suunnittelu. Päätin että syön lounaan aina matkan varrella jossakin ravintolassa, jolloin säästyn yhdeltä ruuanlaittokerralta ja varmistan, että saan varmasti ainakin yhden tukevan aterian syötyä päivän aikana. Iltaruuiksi pakkasin mukaani nuudelihässäkän, johon sekoittelin kaikenlaista ekstraa joukkoon, että sain siitä riittävän täyttävän. Pussiin meni nuudelin lisäksi herneproteiinia, näkkärin paloja ja cashew-pähkinöitä. Ei mikään huikea makuelämys, mutta ajoi asiansa.
Varusteita pakkaillessa huomasin aika nopeasti, että tässä hommassa kannattaisi olla kevytretkeilijä. Kaivelin kotoa kaikista kevyimmät ja pienimpään tilaan menevät kamat mukaan, jotka olivat tietysti kesävarusteita. Syyskelin varusteet veisivät huomattavasti enemmän tilaa.
Ihmeen kaupalla sain kaikki tarvittavat varusteet mahtumaan laukkuihin. Sinne meni seuraavanlainen lista varusteita.
- Riippumatto
- Tarppi
- Aluspeitto
- Makuupussi
- Puhallettava tyyny
- Keitin + kaasu & tulenteko
- Ruokailuvälineet: lautanen, lusikka, muki
- 2 x 0,75 litran urheilujuomapulloa, 3 x Salominin lötköpulloa, yhteensä 1,5 litraa + vedensuodatin (joka olikin rikki)
- Sadetakki
- Urheilupaita
- Illoiksi “puhtaat vaatteet”: pitkät trikoot, flanellipaita, shortsit, t-paita, merinotoppi, vaihtosukkia & pikkuhousuja
- Pyyhkeenä vauvan harso
- Hygienia- ja EA-välineet
- Varavirta x 2 & piuhat
- Otsavalo
- Varakumi
- Pumput
- Työkaluja
- Wc-paperi
- Ruokaa (viisi aamupalaleipää, neljä iltaruokaa, kaksi välipalapatukkaa/päivä)
Tästä Reels-videosta voit nähdä, miltä pitkän pyöräretken tavaramäärä näytti.