Uintivarusteista apua tekniikkatreeniin ja uimisesta piristystä kaamokseen

Mainos: Speedo

Vesi on ollut minulle ihan lapsesta saakka mieluinen elementti. Lapsena vietimme kesät merellä purjehtien ja talvisin äiti kuljetti meitä lapsia säännöllisesti uimahallille. Äiti ui radalla oman treeninsä ja me lapset polskimme omissa uimakouluissamme.

Uintiharrastus on kulkenut mukana yhtenä liikkumismuotona lapsuudesta saakka. Uin vuosikausia pelkkää rintaa. Haaveilin vapaauinnin opettelusta, mutta aina löysin itseni radalta uimasta rintaa. Aina kun kokeilin uida yhden altaanvälin vapaauintia, tuntui kuin olisin hukkunut. Hengästyin liikaa ja kauhoin liian kovaa. Pelästyin holtitonta räpiköintiä ja vaihdoin nopeasti takaisin tuttuun rintauintiin.

Reilut kaksi vuotta sitten vihdoinkin rohkaistuin opettelemaan vapaauintia. Päätin, että nyt alan rauhassa opettelemaan ja yritän miettiä miten siellä vedessä kuuluisi olla. Harjoittelin jonkin aikaa itsekseni, kunnes pääsin Noora Valkosen uintitekniikkatunnille. Sain Nooralta hyödyllisiä vinkkejä, joiden avulla jatkoin vapaauinnin harjoittelua itsekseni. Uin pitkään siten, että uin joka toisen altaanvälin rintaa ja joka toisen vapaata. Vähitellen vaihdoin rytmin siten, että uin ensimmäiset 500 metriä vapaata ja toiset 500 metriä rintaa.

Vuoden 2017 alussa pääsin mukaan Martina Aitolehden kasaamaan uintijengiin. Uintijengiin liittymisen myötä olen uinut lähes viikottain. Olemme saaneet muutaman kerran uinnin tekniikkaopetusta Matti Rajakylältä ja pääsin kerran myös Laura Mannisen uimakouluun. Olen oppinut paljon ja kehittynytkin, mutta vielä on paljon työsarkaa.

Tällä hetkellä uin pääosin vapaata ja se tuntuu nyt yhtä miellyttävältä kuin rintauinti.

Vedenalainen maailma on rauhoittava ja uinti on lajina lempeä ja miellyttävä. En ole voinut kahteen vuoteen treenata alakroppaa, joten uinti on korvannut juoksun.

Välineiden merkitys tekniikkaharjoittelussa

Vapaauinnin tekniikkaa kannattaa harjoitella pala kerrallaan: käsivedot, uintiasento, potkut, hengitys, liuku, käännökset.

Aloitin vapaauinnin harjoittelun tuttuun tapaani kantapään kautta. Yritin heti uida matkaa, mutta kuten kerroin, eihän siitä mitään tullut. En osannut kannatella vartaloani vedessä, en osannut liukua ja potkin aivan liian kovaa.

Uintitiimiin päästyäni harjoittelimme ihan aluksi kylkipotkuja. Kylkipotkujen avulla opin kannattelemaan vartaloa vedessä paremmin ja ottamaan kellumiseen tukea keuhkoista.

Laudan avulla on hyvä harjoitella potkuja ja käsivetojen tahdistusta ja vartalon kannattelua.

Pullarin avulla löysin vähitellen paremman uintiasennon, kun pullari piti alavartalon asennon parempana. Uintiharrastuksen alussa jalkani viistivät pohjaa, kun vartalon kuuluisi olla mahdollisimman suorassa ja lähellä pintaa.

Räpylät helpottavat myös oikean uintiasennon löytämistä ja muistuttaa siitä, että liiallinen potkiminen ei ole tarpeellista. Toisaalta räpylöiden avulla voi myös saada alakropalle lisää vastusta.

Uusin tuttavuus on lättärit, joiden avulla oivalsin käsivedon oikeanlaisen liikeradan ja sen, miten voima kuuluu ohjata. Rikkinäiset olkapääni kipeytyvät vääränlaisesta liikeradasta ja lättäreiden avulla onnistun hahmottamaan oikean liikeradan paremmin. Lättäreiden kanssa ei oikein voi uida väärällä tekniikalla, koska siitä ei vaan tule mitään.

Kaikki kuvissa näkyvät uintivarusteet ovat Speedo-merkiltä. Tykkään erityisesti tästä naisellisemman mallisista uimapuvuista. Speedolta löytyy myös perinteisemmän mallisia uimapukuja sekä bikineitä, mutta tämä malli on mun lemppari. Kuvissa näkyvät uimalasit ovat myös luotettavat, ne eivät falskaa yhtään. Olen käyttänyt tätä mallia myös avovesiuinnissa.

Marraskuun synkkyyttä on piristänyt ihanasti aamuiset uintitreffit Veeran kanssa. Uintijengin aikatauluja ei olla vielä saatu synkronoitua. Toivottavasti nekin treenit saadaan pian rullaamaan. Uinti tuntuu tällä hetkellä mieleisimmältä treenimuodolta.

Kuvat: Heidi Tainio
Kuvauspaikka: Allas Sea Pool

2 thoughts on “Uintivarusteista apua tekniikkatreeniin ja uimisesta piristystä kaamokseen”

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *