to top

“Paha pitää huolen itsestään, hyvää pitää helliä”

Olen jälleen aloittanut kamppailun kaamosta vastaan. Olen vuosien varrella löytänyt toimivia tapoja kahlata kaamoksen läpi. Kerron nyt viimeisimmät oivallukseni ja lopuksi parhaat aseeni kaamosankeuden selättämiseen.

Tämän viikon alussa pyysin Instagram-seuraajiani kertomaan parhaat vinkit kaamosankeuden selättämiseen. Itselläni oli tuona päivänä hiukan matalapaineinen fiilis ja pimeys tuntui lannistavalta. Sain useita hyviä vinkkejä ja kävin hyviä keskusteluja aiheesta.

Mieleenpainuvin viesti kehotti tekemään itselleen hyvän näkyväksi. Tämä henkilö kertoi oppineensa tällaisen viisauden: “paha pitää huolen itsestään, hyvää pitää helliä”. Pysähdyin tämän sanoman äärelle – tuo on niin totta! Lainaus taitaa olla Lotta Uusitalo-Malmivaaran ja Kaisa Vuorisen (2016) kirjasta Huomaa hyvää! Täytynee lukea tuo kirja. Eräs toinen seuraajani kehotti löytämään ilonaiheita jokaisesta päivästä.

Kuuntelin juuri podcastia, jossa puhuttiin onnellisuudesta ja siitä, miten kiitollisuus lisää onnellisuutta eikä toisinpäin. Olen aina ollut pohjavireeltäni iloinen, optimistinen ja eteenpäin katsova. Mielen harhaillessa mustassa tämä piirre himmenee. Koen, että olen selvinnyt masennuksista ja vastoinkäymisistä juuri sen avulla, että olen osannut katsoa vaikeiden aikojen yli. Näen lähes aina ja lähes kaikessa jotain hyvää, edes pienen pilkahduksen verran. Suhtaudun vaikeuksiin vaiheena, joka menee ohi. Aina on aihetta kiitollisuuteen.

Vaikeimpina aikoina olin kiitollinen vaikkapa kauniista auringonnoususta tai -laskusta, hyvin onnistuneesta lenkistä, hyvin pienistä hetkistä, joista tein itselleni näkyviä ja merkityksellisiä. Kiire vaikeuttaa tällaista fiilistelyä. Jos aina pitää kiirehtiä asiasta ja paikasta toiseen ilman, että ehtii palautua edellisestä asiasta, estää itseltään mahdollisuuden nauttia hetkestä. Tämä on juuri sitä ajatteluaikaa, josta puhuin aiemmassa postauksessa.

Mieli ei pysy kirkkaana, jos keho on väsynyt. Ja keho väsyy, jos sitä kohtelee huonosti. Tästä saattaa huomaamatta muodostua ankeuden kierre. Olen yrittänyt pitää kiinni hyvistä yöunista, se on hyvä pohja kaikelle. Yritän muistaa ottaa joka päivä vitamiinit, erityisesti D- ja C-vitamiinit. Pyrin syömään hyvin, säännöllisesti ja terveellisesti. Sohvannurkaan käpertyminen, passivoituminen ja herkkujen syöminen ei auta, vaikka tällaisellekin nautiskelulle on aikansa ja paikkansa.

Tässä parhaat vinkkini kaamoksen selättämiseen:

  1. Nuku hyvin.
  2. Ota aikaa palautumiseen (treenistä ja työstä).
  3. Syö hyvin = terveellisesti ja säännöllisesti.
  4. Syö vitamiineja (ainakin D).
  5. Käytä kirkasvalolamppua.
  6. Urheile, mutta huomioi stressi. Stressaantuneena ei saa treenata liian kovaa.
  7. Iloitse pienistä ja keskity hyviin asioihin.
  8. Vietä aikaa rakkaiden ihmisten kanssa.
  9. Ulkoile. Pukeudu ulos säänmukaisiin vaatteisiin, tällöin ulkoilu on mukavaa.
  10. Ole lempeä itsellesi.

Kuvat: Heidi Tainio
Juoksuvaatteet: 2XU*, lenkkarit: Saucony* (*tuotteet saatu)

Leave a Comment