Jatkuvaa tasapainoilua

Kirjoitin jokin aika sitten antibioottikierteestä. Meinasin menettää järkeni asian kanssa näin kepeästi ilmaistuna. 😀 Sitä tekstiä kirjoittaessa olin antibioottikuurilla ja sen jälkeen olen ollut vielä toisella antibioottikuurilla. Voin kertoa, että menee fiilikset aika tanakasti pakkasen puolelle näiden juttujen kanssa.

Sain teiltä lukuisat määrät tosi hyviä vinkkejä, paljon parempia kuin sain esimerkiksi yleislääkäriltä, jolla kävin. Suuri kiitos kaikista kommenteista ja vinkeistä! Postauksen kommenttien boostaamana varasin ajan erikoislääkärille ja luulenpa nyt saaneeni häneltä parempia apuja ongelmaan.

Olen tässä nyt viimeisen kuukauden rämpinyt vähän siipi maata viistäen. Mulle on tullut eteen erinäköisiä vastoinkäymisiä, ei mitään suuria todellakaan, mutta pienistä yksittäisistä asioista yhtäkkiä koostuihin vyyhti, jonka purkamiseen meni tovi. Onneksi viime viikonloppu oli tosiaan täysin vapaa ja sain ihan oikeasti levätä, joten nyt maailma näyttää paljon kirkkaammalta.

Vyyhdin muodosti pitkä työputki, pientä stressiä töistä, myös blogikriiseily osaltaan kuormitti mieltä, antibioottikuurit, terveydelliset huolet, alati kiukutteleva vatsa ja väliin jääneet treenit. Tässäpä olikin jo sellainen paketti, että alkoi yöunet olla vähän huteria ja pinna kireällä. Näin painajaisia ja murehdin asioita. Tein pienistä asioista suuria ja ongelmia asioista, joita ei ole edes olemassa. Tunnistatteko tällaista?

Tässä taas huomaa sen, miten ihminen on kokonaisuus. Jos en liiku, en voi hyvin. Jos syön huonosti, en voi hyvin. Jos vatsa oireilee (huonosta ruokavaliosta tai lääkkeistä johtuen), mieli menee synkäksi, enkä voi hyvin. Jos stressaan liikaa, keho reagoi – ja jälleen kerran en voi hyvin. Pitäisi olla sopivan rento ja stressitön, niin elämä sujuisi lauleskellen. Aina siihen ei pysty.

Vuosien saatossa olen vähitellen löytänyt itselleni sopivan ruokavalion. Ruokavalio on tässä tulehduskierteessä keskeisessä roolissa. Toinen seikka, joka määrää ruokavaliotani on vatsa. Listaan muutaman keskeisen asian, joiden avulla kroppa pysyy yhteistyöhaluisena:

 • sokerit minimiin
 • tuore leipä ja pasta pois
 • lisäaineet pois
 • maitotuotteet minimiin (kahvimaito ja juusto menee)
 • maitohappobakteerit päivittäisessä käytössä
 • karpalokapselit päivittäisessä käytössä
 • Hipeksal (keholle lempeämpi estolääkitys virtsatieinfektiokierteeseen)
 • puuvillaiset alusvaatteet
 • MSM päivittäin

Lisäksi vielä pelkästään vatsan takia nämä pois:

 • valkosipuli
 • raaka sipuli
 • pavut ja raa’at herneet
 • liiallinen chili tai kovin tulinen ruoka
 • kaalit pois, kypsennetty parsakaali menee sekä lehtikaali
 • liiallinen soija

En käytä juurikaan lisäravinteita. Nappeina otan vain nuo maitohappobakteerit, karpalot ja Hipeksalin. Ainoa säännöllisesti käyttämäni superfood on tuo MSM. Suosin normaalia kotiruokaa, aina vaan ja edelleen. 🙂 Ruokarytmistä ja ruokavaliosta vähän tarkemmin voisin kirjoitella ihan erillisen postauksen, jos teillä herää kysymyksiä sitä ajatellen tai jostakin muusta, niin kysykää! 🙂

Tällä hetkellä olen ihan erityiskiitollinen siitä, että kroppa on nyt kunnossa ja siitä, että pääsen illalla treenaamaan (myös lapset tulee mukaan)! 🙂 Tänään on jälleen luvassa loikkatreeni. Testasiko joku teistä tuota treeniä?

Ihanaa alkanutta viikkoa! Ollaan kiitollisia terveydestä ja toimivasta kropasta!

14 thoughts on “Jatkuvaa tasapainoilua”

 1. Kiva kuulla pitkästä aikaa urheilijan syövän “tavallista kotiruokaa”! Musta olis ainakii mielenkiintoista kuulla enemmän sun ruokailutottumuksista, esim. viikon ruokapäiväkirjan muodossa ja muutenkin ajatuksia ruoasta ja ravinnosta. Iloista kevättä!

 2. Ihanan rehellisiä postauksia, voimia sinne! Ruokailutottumusten postaus olisi mukava, sanat “alati kiukutteleva vatsa” sai oman alahuuleni väpättämään. Taistelen tällä hetkellä päivittäin fodmap vatsan kanssa ja se ei ole millään tasolla trendikästä vaikka lehdissä kaikenlaista jopa hypetystä onkin. Täällä maitohappobakteereita menee kaksi päivässä (kokeilepa muuten bioteekki comp merkkiä, kaikki muut ovat kohdallani olleet kuin peruspastilleja huvikseen söisi) ja luontaistuoteneuvoja kehotti jopa kolmea. Arjen pitäisi olla niin pirun säännösteltyä ja rutiininomaosta jotta vatsasta ( ja tuotoksista) saisi edes kohtuullisia. Pitäisi vain saada itsensä VIELÄ paremmin tajuamaan, että lipsua ei voi joka toinen päivä. Se on vaikea ja raskas prosessi, mikä vaikuttaa koko arkeen, ei ainoastaan syömiseen.

  Ja tsemppiä tulehduskierteeseesi, koin saman kumppanini kanssa suhteen alussa, nyt onneksi hyvällä jälkihoidolla olen saanut tilanteen kuriin.

  Mutta lyhyesti, meitä on täällä ruudun takana muitakin, onneksi monet muut asiat ovat hyvin!

  1. Ruokavalion kanssa tappeleminen on välillä niin hermoja riepovaa. Johtopäätöksiä ei voi vetää kovin nopeasti ja sehän se onkin siinä kaikkein vaikeinta. Jotkut ruoka-aineet oireilee nopeastikin ruokailun jälkeen ja toiset vasta suolessa. Lipsumisia ei tosiaan saa tulla, ellet ole valmis kärsimään. En ole itsekään kaikista ruoka-aineista vielä ihan 100 % varma. Ulkona syöminen on käytännössä mahdotonta. Sushi on oikeastaan yksi niistä ainoista jutuista, joita uskaltaa syödä eikä joudu kärsimään. Välillä vatsa on pidempiä aikoja parempana ja sit uskaltaa vähän vapaammin syödä juttuja.

   Kiitos maitohappobakteerivinkistä!! Mä toivon kovasti, että tämä kierre alkaisi nyt taittumaan…

   Kiitos kun jaoit kokemuksesi, vaikka ei niin mukavaa luettavaa ollutkaan. Kyllä se vertaistuki aina vähän lievittää omaa tuskaa. 🙂 Ja aina oppii uutta.

   Mutta kuten sanoit, muut asiat on hyvin ja se on paljon se! <3

 3. Muakin kiinnostaisi se ruokspäiväkirja, kun mun maha on kans tosi vaikee kaveri. Eilen erehdyin syömään tuoretta vehnäpatonkia ja voi tauti ku mahasta tuli taas ihan pallo. Myöskään kaalit eikä broileri ei käy. Kesäkurpitsa ja savulohi tuntuu sopivan. Syön kai sit vaan niitä loppuelämäni. Muistelen et kirjoitit joskus löytäneesibsuomenkieliden version kayla itsinesista. Kuka/mikä se oli?

 4. Tykkääkö Ramikin käydä treenaamassa sun ja lasten kanssa?

  Ootteko ehtiny käydä retkeilemässä? Mitä kaikkea aiotte kesällä tehdä? Mä oon jo kirjoittanut kesälistaa et mitä tekisin lasten kanssa. Siinä on Suomenlinnaa ja risteily espoon edustalla, asukaspuistoa ja Nuuksiota… Oletko kesän lomalla vai töissä? Miten lastenhoito järjestyy teillä koululaisten loman ajaksi vai ovatko keskenään kotona? Tämmöisiä pähkäilen yksinhuoltajana…

  1. Tykkää se. 🙂

   Ei olla nyt Repoveden reissun jälkeen ehditty metsään. Ehkäpä vappuna. 🙂 Kesäsuunnitelmamme ovat vielä ihan auki. Lapset ovat joka toinen viikko meidän luona. Jotain pientä puuhaa kesälle on suunnitteilla – purjehdusta, retkeilyä, pyöräilyä, uintia. Yritän tehdä etänä mahdollisimman paljon, jos en voi olla lomalla koko lasten kesälomaa.

 5. Niin tuttua tuo valvominen, asioiden murehtiminen ja pienien ongelmien paisuttelu suureksi. Jotenkin sain lohtua tästä sun tekstistä. Kiitos ja tsemppiä!

 6. Ootko hapankaalia kokeillut vatsaongelmiin ? Siinä on aika loistava maitohappobakteerikanta ja moni on saanut apua siitä. Mitään herkkuahan se ei ole mutta menee kyllä alas 🙂

  1. En oo kokeillut, mutta sun kommentin innoittamana ostin ja kokeilin. Pelkäsin sitä makua, kun maistuu kuitenkin kaalille, mutta ei tullut vatsa kipeeksi.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *