Ruokailu purjehdusreissuilla

*Mainos: Thermos

Minulla ja äidilläni on yhteinen harrastus. Olen varannut joka kesä kalenteristani jonkinlaisen kolon, että olen päässyt äitini kanssa purjehtimaan. Tyttärieni ollessa pieniä, lähdin joka kesä vähintään viikoksi äitini mukaan merelle. Äidin vene saattoi olla missä tahansa Suomen rannikkoa, joten hyppäsin tyttöjeni kanssa veneen kyytiin sieltä, missä se kulloinkin oli.

Vuosien aikana meille on äidin kanssa muodostunut tiettyjä toimintatapoja, jotka ovat jääneet käytäntöön, vaikka lapset ovat kasvaneet jo teineiksi, eivätkä he enää edes lähde pidemmille purjehdusreissuille mukaan.

Lasten ollessa alle kouluikäisiä, purjehdimme pitkiä päivämatkoja ja niiden onnistuminen vaati tiettyä suunnitelmallisuutta. Saatoimme helposti purjehtia kahdeksan tuntia yhtä mittaa. Valmistelimme edellisenä iltana aamiaistarpeet niin pitkälle kuin mahdollista, että pääsisimme aamulla mahdollisimman nopeasti liikkeelle ja suunnittelimme kaksi eri lounasvaihtoehtoa: kovalle kelille ja helpolle kelille.

Irrotimme veneen laiturista auringonnousun aikaan, että ehtisimme purjehtia monta tuntia ennen kuin pienet merikarhut heräsivät kajuutassaan. Keitimme pannukahvit termariin ja söimme aamiaisen vasta kun vene oli jo liikkeellä, purjeet nostettu ja reitti navigoitu. Nämä aamiaiset maistuivat erityisen hyvältä. Meriaamiaiset mitä mahtavimmilta näköalapaikoilta.

Myös lapsille on jäänyt näistä aamuista hyvät muistot, vaikka he eivät päässeet todistamaan upeita auringonnousuja. Heistä oli aina jännittävää, sillä he eivät koskaan tienneet mistä seuraavana aamuna heräävät. He pukivat innoissaan pelastusliivit päälle ja tulivat silmät sirrillään istumalaatikkoon ihmettelemään, missä olemme ja mihin olemme menossa.

Aamuvarhaiset lähdöt ovat myös itselleni jääneet mieleen. Niissä on jotain aivan erityistä taikaa. Tuntuu aina yhtä etuoikeutetulta, kun saa herätä luonnon kanssa samaan aikaan.

Kovassa merenkäynnissä ei voi valmistaa ruokaa

Pitkien purjehduspäivien ruokailut täytyy miettiä aina huolellisesti ja niitä täytyy osata ennakoida. Jokainen pienten lasten vanhempi tietää, mikä katastrofi on käsillä, jos päiväunirytmi menee sekaisin tai lapselle ehtii tulla nälkäkiukku. Olemme myös huomanneet, että myös meidät isommat purjehtijat täytyy pitää ravittuna ja virkeänä, koska muuten ote saattaa herpaantua ja tulee ärtyneeksi.

Kovassa merenkäynnissä ruoanlaitto on melkoisen haastavaa, vaikka veneen lieden saa keinumaan aaltojen tahtiin. Minä en edelleenkään pysty viettämään pitkiä aikoja kajuutassa aallokkoisessa kelissä. Minun täytyy ihan todella paljon keskittyä, etten ala voimaan pahoin. Kovin vaativien ruokien laittaminen ei siis tule kyseeseen kesken matka ja ruokaa täytyy saada. Aallokkoisina ja kovatuulisina päivinä saatoimme tyytyä nopeisiin puurolounaisiin ja vasta maihin päästyämme laitoimme kunnollisen ruoan.

Olemme syöneet edellisen päivän jämiä kylmänä suoraan kattilasta, kuivaa leipää ilman päällyksiä, pelkkää kananmunaa, banaania… Mutta mikään ei voita kunnollista ruokaa. Melkein aina ruoan jälkeen toteamme äidin kanssa yhteen ääneen, että olipa ihana syödä! Nälkäisenä mistään ei tule mitään, etenkään merellä.

Nykyään tämäkin on helpompaa. Hyvän ja tukevan ruoan voi valmistaa ruokatermariin ja sen voi nauttia vaikka minkälaisessa myräkässä. Merellä kaikki maistuu aivan erityisen hyvältä ja hyvin ravittuna maailma on aivan erityisen kaunis paikka.

Thermoksen ruokatermarissa ruoka pysyy todella pitkään lämpimänä. Ruokatermaria voi myös hyödyntää kylmäsäilytykseen, jos tällaiselle on myös tarvetta. Ruokatermos helpottaa purjehduksilla elämää valtavasti, kun ei tarvitse myräkässä alkaa tonkia kaappeja ja ruveta valmistamaan ruokaa. Voi vain avata termarin ja nauttii aiemmin valmistetun aterian. Termokseen voi valmistaa aamupuuron, keittoja, pastaa, laittaa tuorepuuron tekeytymään, smoothieta tai siellä voi säilöä kuuman päivän varalle vaikkapa pakastemarjoja.

Saan arpoa tätä postausta kommentoivien kesken yhden 710 ml Thermos Food Jar -ruokatermoksen (sama kuin kuvissa yllä). Jätä kommentin yhteydessä toimiva sähköpostiosoitteesi. Kommentoi, missä tilanteessa sinä käyttäisit ruokatermosta. Arvonta päättyy 11.9.2019. Osallistumalla arvontaan hyväksyt arvonnan säännöt.

ARVONTA ON PÄÄTTYNYT! Arvonta suoritettu 14.9.2019
Arvoin voittajan uudestaan 23.9.2019, koska ensimmäinen voittaja ei vastannut viestiini.

151 Replies to “Ruokailu purjehdusreissuilla”

 1. Tuo olisi töihin ihan paras kun meillä ei työmaalla aina löydy mikroja ja usein joutuu miettimään että mitähän sitä sitten evääksi ottaisi. 🙂

 2. Tämä tulisi moneen käyttöön: vaelluksille, miehen jahtireissuille, kokoperheen retkeilyyn, työmatkoille. Mihin vaan, minne evästä tarvitsee mukaan!

 3. Metsä- ja kalastusreissuille tuollainen tulisi todella tarpeeseen! Toimisi varmasti myös eväsrasiana töihin eväille tai treenikassiin välipalasmoothielle. 😋

  Ps. Mahtavia kuvia tässä postauksessa!

 4. Olen innostunut patikoinnista ja haikkailusta, tämä olisi mitä kätevin lämpöisen keittojen kuljettamiseksi syksyn metsävaelluksille 🙂 Aurinkoista alkavaa syksyä!

 5. Pidemmillä automatkoilla voisi tehdä monipuolisemmat eväät jo kotona valmiiksi, eikä tarvitsisi miettiä, mistä matkanvarrelta saisi ruokaa nälän iskiessä. 🙂

 6. Ruokatermoksia löytyy perheestä vasta yksi, mutta tarvetta olisi toiseen, varsinkin aikaisina viikonlopun aamuina, jolloin tyttären futisturnaukset ja uimatreenit vievät kaupungin toiselle laidalle. Aamuhärdellin keskellä ehdin heittää kiehuvan veden ja puuroainekset ruokatermariin. Herätys kun on aikaisemmin kuin kouluaamuina ja silloin aamiainen nautitaan julkisten kyydissä. Olisihan se ihanaa, jos meille molemmille olisi päivän alkuun omat termarimme. Ja jos puuroa jää jäljelle, urheilun jälkeen termoksen pohjat ovat enemmän kuin tervetulleita!

 7. Päiväretkillä ja pitkillä ajomatkoilla. Varsinkin ajomatkoille tulisi tarpeeseen, herkästi tulee haettua välipalat huoltoasemilta.

 8. Vaelluksella tms., olkoon se sitten jalan, pyörällä, kanootilla, kajakilla tai vaikka hiihtäen. Tai oikeastaan – erityisesti hiihtoretkellä!

 9. Ajattelin, että retkien lisäksi, termariin voisi pakata pienen musiikkiopistolaisen päivällisen. Neiti menee suoraan koulusta opistolle ja pääsee sieltä kotiin vasta puoli kahdeksan. Lämmin ruoka tekisi varmasti terää!

 10. Teen välillä liikkuvaa keikkatyötä, jossa ei aina tiedä saako ruokaa helposti, varsinkaan rajattuun ruokavalioon. Olen lähinnä syönyt kylmiä eväitä lounaana (teetä tosin aina mukana Thermos-termarissa). Ruokatermaria kiinnostaisi kokeilla, jotta saisi välillä lämmintäkin ruokaa helpommin.

 11. Marjaretkellä taukokivellä tai halkourakan tauolla, kun ei ruuan tekoon ole aikaa. Pohjoisen vilpoisilla keleillä lämmin ruoka on ehdoton ykkönen, jaksaa taas talven varastoja koota.

 12. Puutarhatöitä tehdessäni laittaisin termokseen vaikka sosekeittoa ja toiseen kahvia evääksi.
  Välillä söisin ja jatkaisin puuhastelua.
  Reetriikka 9.9.2019

 13. Vietämme mieheni kanssa merellä useita tunteja ja kyllä kaipaan lämmintä ruokaa, meillä on nyt ollut vain kahvitermari ja sämpylät/leivät mukana. Eli kalastamassa.

 14. Automatkoilla suurperheen kanssa pitää olla omat ruuat mukana melkein aina, sose- tai lohikeittoa ottaisin mukaan, tulisi tarpeeseen sillä meillä on vain kaksi ruokatermaria ja kolmas tarvittaisiin.

 15. Pidemmille luontoretkille kaipaa joskus hieman tukevampaa evästä kuin kahvi ja sämpylä, joihin sopii kuin nenä päähän. Ko tuotemerkki on entuudelta tuttu, koska meillä on tuollainen teräskuorinen termospullo, joka on kestänyt reissussa jo 10 vuotta ja on vieläkin kuin uusi.

 16. Hei! Vaelluksella, metsässä polttopuu savotoilla, marjastaessa, sienestäessä syksyisin ja kyllä sen voi ottaa evääksi automatkallekkin kun kauemma mielii tai on syystä tai toisesta mentävä.

 17. Viikonloppuisin pakkaisin metsään ja pyöräretkille aamiaista tai lounasta. Arkenakin voisi olla kiva kokeilla aamupuuron nauttimista rauhallisella metsätaipaleella ennen keskustan hälinää.

 18. Lahjoittasin tyttärelleni, on iltaisin töissä r-kioskilla ja siellä ei juurikaan ole mahdollista pitää ruokataukoja vaan on haukattava silloin kun asiakkaita ei ole. tällä Thermoksen ruokatermarilla hän voisi nauttia lämmintä ruokaa kun siihen mahdollisuus koittaa eikä tarvitse kylmiä eväitä syödä. <3

 19. Veneellä kuumaa ja paksua vihanneskeittoa, lempparijälkkäri lapsille siellä oli kylmä itse valmistettu mansikkakiisseli. Hyvää erityisesti helteisinä päivinä.

 20. Termari pääsisi reissuun milloin minnekin maahan, sillä tykkään reissata ja ihailla luontokohteita niin kotimaassa kuin ulkomailla. Juon vain vihreää teetä ja sitä on harmittavan harvoin tarjolla missään ja siksi pitäisin mukana aina termaria niin kaikilla reissuilla. Kulkisi näppärästi mukana pyörätuolin repussa, joten “kahvitauolle” voisi pysähtyä missä ja milloin vain ihaillen samalla upeita maisemia. Tarvittaessa siinä kulkisi myös kylmä juoma uimarannalle mennessä.

 21. Veneilyssä koska ruuan valmistaminen ei onnistu ajon aikana. Aamiaisen yhteydessä valmistettu lounas termoon ja illalla rantautuessa vasta syödään grillillä tai jopa ravintolaruokaa. Mökillä käydessä talvipäivää viettämässä pilkillä, hiihtolenkin jälkeen….

 22. Talvella hiihtoretkellä olisi ihana nauttia lämmintä sosekeittoa termoksesta. Silloin jaksaisi tehdä tavallista pidemmän hiihtolenkin.

  1. Epäsäännöllisessä keikkatyössä on paras olla mukana omat, terveelliset ja edulliset eväät. Hävikkiäkään ei synny kun äiti toimii perheen jätemyllynä.. :’D

 23. Opiskelen tällä hetkellä ja koulumatkani kestää 1,5 tuntia per suunta. Tästä syystä koulupäivät venähtävät aika pitkäksi ja välipalojen tankkaukselle on tarvetta. Koulusta saa kyllä edullista lounasta, mutta erityisruokavalioni vuoksi (IBS + vege) ei vatsalleni sopivaa ruokaa ole usein tarjolla. Käyttäisin termaria etenkin koulupäivinä lounaan mukana kuljettamiseen ja vapaa-ajalla mukana metsäretkillä ja vaelluksilla.

 24. Lämmin ateria mukaan marja-ja sieniretkelle,sillä ne retket tahtoo pitkittyä ainakin meillä 6 tunturiksi reissuksi. Siinä ajassa ennättää jo nälkä tulla vaikka metsän antimia ois paljonkin saatavilla.

 25. Voi että, tämähän olisi niin kätevä minulle! Työpäivä alkaa klo 16.00 ja loppuu 22.00. Kiva olisi syödä lämmin ruoka illalla, joku hyvä keitto. Yleensä syön pähkinöitä ja joku proteiinirahka mutta ei niitä loputtomiin jaksa syödä.

 26. Töihin yövuoroille, miksei päivävuoroillekin, saisi nauttia puhtaista raaka-aineista itsetehtyä ruokaa. Olisi kätevä myös lastenlasten kanssa retkeillessä!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *