Vaatimukset juoksuvaatteille

Mainos: 2XU – olen saanut postauksessa esiintyvät vaatteet ilmaiseksi
Olen 2XU ambassador

 

Harrastan monipuolisesti eri urheilulajeja. Jokaisessa lajissa on omat erityispiirteensä ja vaatimuksensa, myös varusteiden ja pukeutumisen suhteen. Minulle on ehtinyt kertyä aikamoinen määrä varusteita eri lajeihin. Harrastan aktiivisesti pyöräilyä (maasto ja maantie), juoksua (polku ja asfaltti), kuntosalia, uintia (avovesi ja allas) ja satunnaisesti joogaa.

Olen testannut monenlaisia varusteita ja olen myös kokeillut monenlaisia omia virityksiä. Jokaisen uuden lajin kohdalla olen ollut hiukan ärsyyntynyt siitä, että taasko pitäisi hommata uusia varusteita.

Aloitin aikanaan juoksuharrastuksen ikivanhoissa tuulihousuissa ja ties kuinka monta vuotta vanhoissa lenkkareissa. Talvisin lenkille lähtiessä vedin toisen takin verkkatakin päälle, pitkät kalsarit tuulihousujen alle, villakaulaliina kaulaan ja hölskyvä villapipo päähän. Muistan, että minun ja siskojeni mielestä välineurheilu oli naurettavaa hienostelua.

Nykyään olen välineurheilija pahimmasta päästä.

Talvipyöräilyä aloittelin aikanaan samalla periaatteella. Vedin vain kerrosta toisen päälle. Voin kertoa, että kankeissa toppahousuissa ja toppakengissä ei ollut kiva pyöräillä.

Vähitellen rupesin satsaamaan lajiin sopiviin varusteisiin. Aluksi pihistelin ja yritin löytää mahdollisimman halpoja ratkaisuja, jotka eivät sitten käytössä kestäneetkään tai osoittautuivat muuten huonoiksi valinnoiksi. Olisi ollut järkevämpää ostaa heti kerralla se laadukkaampi lajia varten suunniteltu tuote, niin olisin säästynyt useammalta halvemmalta roskiin päätyneeltä viritysratkaisulta, vaikka kertasatsaus olisikin ollut suurempi.

Olen ehtinyt testata monenlaisia varusteita eri merkeiltä ja näin olen vähitellen löytänyt parhaat varusteet eri lajeihin. Ajattelin nyt aloittaa postaussarjan, jossa jaan minun varustelempparini ja kerron kriteerini kunkin lajin varusteille. Aloitan juoksuvaatteista.

Tuotetiedot kuvien vaatteista: takki & trikoot

Parhaat juoksuvaatteet ja kriteerit hyville varusteille

Kuten kerroin, aloitin juoksuharrastuksen lepattavissa tuulihousuissa ja linttaan poljetuissa lenkkareissa. Elämäni ensimmäinen urheilullinen tavoite oli juosta puolimaraton. Tavoitteen saavuttamiseksi juoksin joka viikko 3-5 juoksulenkkiä. Treenit kestivät useamman kuukauden. Vähitellen kahisevat tuulihousun lahkeet alkoivat ärsyttää ja ostin elämäni ensimmäiset juoksutrikoot ja samalla satsasin myös hyviin lenkkareihin. Juoksukilometrien kertyessä ja lajiin syventyessä olen ehtinyt kokeilla usean merkin varusteita niin vaatteiden kuin lenkkareiden osalta.

Nyt urheiluvaatekaapissani on juoksuvarusteita sadekelille, kesäkelille, talveksi. Löytyy lenkkareita nopeaan juoksuun, pitkälle lenkille, vetoihin ja fiilistelyyn. Ja polkujuoksukengät on vielä erikseen. Lenkkareista löydät postaukset täältä ja täältä.

Löysin 2XU-brändin viisi-kuusi vuotta sitten. Tuohon aikaan merkiltä myynnissä taisi olla vain trikoita. Ostin itselleni äksätrikoot ja niistä tuli välittömästi mun lempparit. Maksoin trikoista mun mittapuulla puoli omaisuutta, mutta käytin niitä jokaisen euron edestä. En tiennyt tuolloin mitä tarkoittaa kompressio. Tiesin vain sen, että trikoot tuntuivat hyvältä päällä ja treenin aikana ei tarvinnut miettiä vaatteita lainkaan. Moni varmasti tietää sen fiiliksen, kun trikoot valuu kesken lenkin ja niitä joutuu kiskomaan ylös.

Kompression hyödyistä on kiistelty, enkä minäkään osaa ottaa asiaan kantaa. Minä vain tykkään siitä, miltä 2XU:n kompressiotrikoot tuntuvat päällä. Jokin siinä on, että valitsen aina lenkille 2XU:t. Näissä trikoissa minulla on itsevarmempi olo ja peppu näyttää paremmalta. 😀 Parasta on tietysti se, että nämä istuvat päälle kuin toinen nahka, nimensä mukaisesti: 2XU = two times you.

Juoksussa kriittisin varuste lenkkareiden jälkeen on trikoot. Okei, urheiluliivit ovat myös olennainen vaate, mutta siitä sitten kokonaan omassa postauksessa. Käytän muissakin lajeissa trikoita, myös 2XU:n trikoita, mutta vaikkapa salitreenissä trikoille on ihan toisenlaiset kriteerit kuin juoksussa.

Ensin kirjoitin, että juoksutakin ominaisuuksien suhteen en ole niin vaativa, mutta heti tajusin, että olenpas. Juoksutakin täytyy olla kevyt ja hengittävä. Sadekelin takin täytyy pitää vettä, mutta silti olla riittävän kevyt ja hengittävä. Helman täytyy olla riittävän pitkä. Sykemittarin täytyy mahtua hihansuusta, eikä hiha saa jättää rannetta paljaaksi. Huppu on plussaa, mutta ei ole pakollinen. Takissa olisi hyvä olla edes yksi tasku, johon mahtuu avaimet ja pankkikortti. Heijastimista tulee myös plussaa. En meinaa koskaan muistaa kiinnittää heijastimia erikseen.

Näillä keleillä laitan takin alle ohuen pitkähihaisen teknisen paidan, kylmemmällä säällä puen tietysti paksumman. Kuvassa olevalla takilla saattaa pärjätä ihan talvipakkasille asti, jos välissä on oikeanlainen paita. Säiden kylmetessä puen päähän pannan tai pipon, käteen ohuet hanskat ja kaulaan ohuen kaulurin. Talvikelillä laitan nilkkojen suojaksi vielä säärystimet.

Vinkki juoksupukeutumiseen: Katso lämpöasteet ja lisää siihen +10°C ja pukeudu tuon lämpöasteen mukaan.

Postauksen kuvissa minulla on vain 2XU:n vaatteet, mutta kriteerit täyttäviä vaatteita löytyy toki muiltakin merkeiltä (tosin parempia juoksutrikoita en ole vielä löytänyt).

Kuvat: Nana Heikkilä

2 thoughts on “Vaatimukset juoksuvaatteille”

  1. Kiitos vinkeistä, vaikka en juoksua harrastakaan! Toivottavasti jatkat sarjaa myös talvipyöräilypukeutumisen ja -varusteiden osalta, koska näistä vinkeistä olisi todella hyötyä. Pyöräilen siis ympäri vuoden, mutta varusteisiin en ole osannut sen paremmin panostaa. Tänä syksynä olisi kuitenkin tarkoitus hankkia ainakin jotkut lämpimät ja mielellään myös vedenpitävät hanskat. Kaikenlaiset vinkit olisivat siis tervetulleita! 🙂

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *