Muistutus retkeilijöille

Processed with VSCO with f2 preset

Olemme lähdössä huomenna koko perheen voimin juhannukseksi retkeilemään. Valmisteluita tehdessä mietin minkälainen seurakunta tällä kertaa samalle telttailupaikalle eksyy. Onkohan vielä metsäpalovaara? Toivottavasti tällä kertaa juhlijat eivät huuda aamuun asti.

Olimme pari viikkoa sitten Nuuksiossa yötä. Tuolloin oli metsäpalovaara ja avotulen tekeminen oli kielletty. Siitä huolimatta jokaiselta nuotiopaikalta nousi savu.

Kesäkuun ensimmäisellä viikolla itse omin silmin todistin maastopaloa Kirkkonummen edustalla olevassa saaressa. Ei ole leikin asioita nämä jutut.

Miten kukaan pystyisi nukkumaan yönsä rauhassa, jos metsäpalovaroituksen aikaan kielloista huolimatta sytyttää nuotion ja aiheuttaa välinpitämättömyydellä metsäpalon?

Ihmisten välinpitämättömyys hämmästyttää monesti, mutta erityisesti retkeillessä. Luulisi, että luonnossa liikkuvat ihmiset välittäisivät ympäristöstään, mutta valitettavasti näin ei ole.

Muutama asia, joista haluan retkeilijöitä muistuttaa:

  • Kaiken minkä jaksaa kantaa metsään, jaksaa kantaa myös pois.
  • Käytä vain luonnonmukaisia pesuaineita.
  • Älä pese astioita luonnonveteen.
  • Kansallispuistoissa telttailu on sallittu vain sille tarkoitetuilla paikoilla.
  • Kansallispuistoissa myöskään nuotiota ei saa laittaa mihin tahansa.
  • Nuotiopaikoilla on kohteliasta tehdä seuraavalle tulijalle puut valmiiksi.
  • Huussin ovi laitetaan säppiin käytön jälkeen sen merkiksi, että se on vapaa (ja myös siksi, että ovi pysyy kiinni tuulessa).
  • Ei ole kohteliasta huutaa ja huudattaa musiikkia yömyöhään. Teltoissa kun ei ole äänieristystä.

Hyvää juhannusta!

2 thoughts on “Muistutus retkeilijöille”

  1. Itse mietin sitäkin, miksei kukaan sano nuotiota tekeville mitään. Mieheni oli myös Nuuksiossa jokunen viikko sitten ja silloinkin oli metsäpalovaroitus voimassa. Miehelläni oli matkassa kaasukeitin juuri siksi, ettei avotulta voi tehdä. Hän näki kun jollain porukalla oli iso nuotio tulilla ja muutamat muut lähellä olleet vain kuvasivat tilannetta sanomatta mitään! Mieheni kävi sitten sanomassa porukalle, ensin suomeksi ja sitten englanniksi, ettei avotulta saa tehdä. He sammuttivat nuotion heti. Jotenkin sitäkin rohkeutta tarvitaan, että sanoo tai kysyy, ihan vain sen vuoksi, että vaaratilanteilta vältyttäisiin.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *