Erilainen joogakokemus

En ole elämässäni kauheasti joogannut ja ainoa kosketus lajiin on muutamia kuntokeskustunteja (astangaa) lukuun ottamatta ollut hathajoogaa. Hatha on ollut minulle sopivan fyysistä olematta kuitenkaan mitään hosumista ja monimutkaisia liikesarjoja. Olen pitänyt hathasta kovasti ja säännöllisesti harmittelen, kun minulla ei ole siihen riittävästi aikaa. Mulla on aina aika ajoin ikävä Lakshmi Yoga Clubin Annan loistavia tunteja. Sama pätee moneen muuhunkin asiaan. Mun elämä on vaan niin täyttä, ettei mun arkipalapeliin mahdu enää enempää palasia.

Sitten törmäsin Facebookissa tietoon, että CompactFitissä pidetään nykyään joogatunteja. Tieto oli jo vuoden vanhaa, mutta siitä huolimatta innostuin menemään kokeilemaan, nimittäin en etukäteen tiennyt lainkaan mitä on yin-jooga. Ennen tuntia haastattelin joogaopettaja Vilma Tammilehtoa. Hän kertoi miten ja miksi on päätynyt lajin pariin ja mitä se oikeastaan edes on. Alla video haastattelusta.

https://youtu.be/OMaMpo6e01Q

Mitä se sitten oli näin ensikertalaiselle? Ennen tuntia Vilma kertoi mistä yin-joogassa oikein on kyse. Kyse ei ole suorittavasta dynaamisesta tekemisestä eikä venyttelystä, vaan enemmän itsetutkiskelusta, vähän kuin meditoimisesta ja samalla sidekudosten avaamisesta ja liikkuvuuden lisäämisestä niveliin. Tämä tukee oivallisesti CompactFitin ideologiaa luonnollisesta liikkumisesta ja kehon kuuntelusta.

Tunti ajoittui mun aikatauluhässäkässä täydelliseen kohtaan, eli keskelle sellaista viikkoa, joka oli aivan täynnä kaikkea ohjelmaa. Yritin tunnilla parhaani mukaan nollata kaikki ylimääräiset ajatukset ja keskittyä kuuntelemaan kehoa. Eipä se tietenkään ihan helppoa ollut. Kuten Vilma jo etukäteen minulle kertoi, että jos jokin liike tuntuu hankalalta, sille on kehossa jokin syy. Ehkäpä juuri se kohta elimistössä varastoi jotakin vaikeita ajatuksia tai kokemuksia siihen paikkaan kehoa. Sitä epämiellyttävää tuntemusta on hyvä tiettyyn rajaan asti sietää ja mennä sitä kohti. Samaa ideologiaa olen muussakin elämässä yrittänyt noudattaa, eli epämukavuusalueelle on hyvä mennä ja erilaisia tunteita pitää uskaltaa kohdata. Kohtaamalla vaikeat asiat ja tutkiskelemalla niitä, niiden kanssa on helpompi elää ja ehkäpä jotaikin vaikeita asioita saa tällä tavoin pudotettua kuormasta vähitellen pois.

Yin-joogaliikkeet eivät olleet itsessään kovin haastavia. Minulle haastavaa oli paikallaan oleminen, keskittyminen itseensä ja rauhoittuminen. Eikö kuulostakin hassulta, että tuollainen voi olla vaikeaa? Jep. Tunti teki mulle tosi hyvää, vaikka se siinä tehdessä tuntui jotenkin vaikealta ja osin vähän huvittavaltakin jäkittää samassa asennossa ja hengittää. Mä luulen, että yin-joogan säännöllinen harjoitteleminen tekisi mulle tosi hyvää. Sen avulla tulisi kuunneltua omaa sisäistä ääntään ja pysähdyttyä ainakin tunnin ajaksi, jos ei muuten.

Kiitos Vilma ja CompactFit, tulen uudestaankin!

6 Replies to “Erilainen joogakokemus”

  1. Kokeilin ylin joogaa noin vuosi sitten ja tunnistan itseni tekstissä. Nyt olen säännöllisen epäsäännöllisesti käynyt yin joogassa crossfitin ja juoksun vastapainona ja olen totaalisen koukussa. Pääosin teen yinjoogaa kotona yogobe palvelun avulla lasten mentyä nukkumaan. Espoon Merijoogassa on hot yinjoogaa joka on aivan ihanaa.

  2. Tuo paikallaan hiljaa oleminen ja hengittäminen on itsestäkin tuntunut hankalalta esim. bodybalance-tunnilla, mutta voi sitä tunnetta tunnin jälkeen kun on oikeasti malttanut vaan olla ja tyhjentää mielen 🙂

    1. “Kiva” kun on muitakin jotka tunnustavat tuon olevan vaikeaa. 🙂 Mutta onhan se, kun nykyään elämä on jatkuvaa multitaskaamista. Sen vuoksi tuollainen mielen tyhjentäminen on sitäkin tärkeämpää.

  3. Oi mä rakastan yinjoogaa! Meillä laitetaan paljon vaatetta, rauhoittavaa musiikkia, todella hämärä valaistus ja siinä sitä vaan keskitytään, taivaallista! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *