Minulle tarjottiin yhteistyötä Provenan kanssa, johon tartuin mielelläni. Varsinainen postaus aiheesta on tulossa myöhemmin, kunhan saan tuotteet kokeiltaviksi. Sitä ennen ajattelin kirjoitella jotakin gluteenittomasta ruokavaliosta. Gluteeniton ja maidoton ruokavalio on uusi karppaus. Näitä uusia dieettejä tulee ja menee, joihin aika moni hurahtaa ja sitten on niitä hifimpiä dieettejä, joita noudattaa vain pieni porukka.
Olen joskus kertonutkin, etten noudata mitään ruokavaliota. Pyrin ostamaan kotiin mahdollisiman vähän käsiteltyä ruokaa ja puhtaita raaka-aineita. Olen jossakin vaiheessa yrittänyt tietoisesti syödä vähemmän hiilihydraatteja ja sitä ennen oli ajanjakso, jolloin oli in syödä vähärasvaista ruokaa. Blogin ruokajutuista (joita ei ole) voitte päätellä, että en suhtaudu ruokaan kovin intohimoisesti. Mä kuitenkin tykkään ihan älyttömästi hyvästä ruoasta. Tämä ristiriita pitäisi jotenkin korjata. Tarvitsisin varmaankin jotakin ruoanlaittoterapiaa, että pääsisin kiivettyä tämän kynnyksen yli.
Kaiken tämän dieetittömyyspaasauksen jälkeen kerron, että meidän perhe siirtyi viime syksynä suurilta osin gluteenittomaan ruokavalioon. Syynä tähän oli esikoisellamme diagnosoitu keliakia.
Mitä se gluteeni sitten on ja missä sitä on?
Arkielämässä ja yksinkertaistettuna gluteenia on kotimaisissa viljatuotteissa. Mutta virallisesti gluteeni on varastoproteiinia, jota on vehnässä, ohrassa ja rukiissa. Keliaakikolle gluteeni aiheuttaa suolistoon tulehdustilan. Keliakia on autoimmuunisairaus, joka ei siis koskaan parane. Gluteenia ei siis yleisen käsityksen mukaan ole puhtaassa kaurassa eikä ihan kaikissa viljatuotteissa muutenkaan. Muista viljatuotteista gluteenivapaita ovat riisi, hirssi, tattari ja maissi.
Gluteenittomat tuotteet on merkattu tosi hyvin kauppoihin. Hyllyjen reunassa olevassa hintalapussa on ainakin S-ryhmän kaupoissa G-kirjain ja toinen selkeä tunnusmerkki on ilmeisesti kansainvälisestikin käytetty gluteenittoman tuotteen merkki.
Keliaakikon vanhempana olen huomannut, että gluteenia on leivonnaisissa, pastassa, kastikkeissa, karkeissa ja valmisruuissa. Kuulostaa vaikealta, mutta se ei ole sitä. Keliaakikolle/gluteenitonta ruokavalioa noudattavalle käy kaikki kasvikset, juurekset, marjat, lihat, kalat ja maitotuotteet. Eli arkiruoasta tuosta ei kyllä jää mitään oleellista puuttumaan. Meidän puurohirmulle oli onni, että puhdas kaura käy ja onhan se tärkeää kuidunsaanninkin näkökulmasta. Suomalaiselle vaikeaa on jättää leipää pois, mutta onneksi tämä ei meidän esikoiselle ollut mikään kynnyskysymys. Ainoastaan Subwayn patonkeja hän on välillä kaivannut.
Meidän keliaakikon (ja vaihtelevasti meidän muiden) ruokavaliosta on pudonnut oikeastaan vain leipä pois ja pasta on vaihdettu gluteenittomaan. Kastikkeet voi halutessaan suurustaa Maizenalla. Lähes kaikki gluteenittomat leivät ovat pahoja, joten leivän tilalle on tullut gluteenittomat näkkärit ja riisikakut. Aamupalana menee rahka marjojen kanssa, puhtaasta kaurasta tehty puuro, gluteenittomat myslit, kananmuna… Herkut ovatkin sitten vähän hankalampi osuus, koska melkein kaikki leivonnaiset sisältävät gluteenia. Laku on kiellettyjen listalla, tosin gluteenitontakin lakua olen kaupassa nähnyt, ja osa karkeista sisältää gluteenia. Suklaa sentään on gluteenitonta ja suuri osa jäätelöistä. Nykyään gluteenittomia tuotteita on tosi hyvin saatavilla, samoin gluteenittomia jauhoja, joista voi itse leipoa gluteenittomia herkkuja. En ole vielä yhtään aktivoitunut tässä leipomisessa, joten nyt tämän yhteistyön kautta aion testata erilaisia reseptejä ja teen niistä postauksen myöhemmin.
Itselläni on gluteeniton ruokavalio ja läjä muita ruoka-aine allergioita. Gluteenittoman ruokavalion kanssa selviää hyvin, mutta kun siihen lisätään munaton, maissiton, pähkinätön jne. niin alkaa olla haasteita. Onneksi voin syödä melkein kaikkia kasviksia.
Oon kyl niin kade suomalaisille gluteenittoman syöjille, suomesta kun saa kunnon gluteenitonta leipää ja muutenkin tarjonta on monipuolinen toisin kuin täällä.
Tuossa on kyllä välteltävää.
Täällä on kyllä hyvin asiat keliaakikoille.
Meidän pitää nyt alkaa pitään niitä kokkausiltoja, pääset säkin siitä keittiöpeikosta eroon 🙂 Oon ylpeä pikkukeliaakikosta, että se on suhtautunut tuohon noin hienosti. Ja ymmärrän kyllä täysin kaipuun subeja kohtaan, kerran kysyin sieltä, et miksi ei oo tarjolla gluteenitonta vaihtoehtoa. Kuulemma eivät voi taata sitä, että leipä ei joutuisi kosketuksiin normileivän kanssa. Loogista kyllä, kun ne kaikki ruuat siinä samalla tiskillä tehdään.
Mä kohtasin ongelmia gluteenittomassa leivonnassa, kun niitä jauhoja ei tarvinutkaan niin paljoa kuin normivehniksiä. Mun sämpylöistä tuli kivikovia 🙂 Toivottavasti sulla onnistuu vähän paremmin! <3
Niin pitää. 🙂 Vella on oikeasti niin hienosti sopeutunut koko asiaan.
Pitääpä kysyä joskus Subissa onnistuisiko glutteenittoman patongin teko.
Aijaa 😀 Pitääpä itse huomioida tuo asia. 😀
Mä oon nyt ollut gluteenittomalla ruokavaliolla pari vuotta ja on ilahduttavaa huomaa kuinka paljon löytyy kaupoista sopivia tuotteita. Niitä herkkujakin löytyy. Tänä vuonna jopa runebergin torttuja ja laskiaispullia. Vuohelan herkku ainakin tekee erilaisia leivonnaisia jne ja suurin osa on hyviä. Ja yksi mua miellyttävä leipäkin löytyy kaikista kaupoista eli pakastettu kauraporkkana-sämpylä (Sunnuntai) kelpaa tälläiselle nirsoilijallekin. 🙂 Leivonta on haasteellista, mutta ehkä siinäkin oppii ajan mittaa paremmaksi. Pulla ei onnistu vielä multa, mutta erilaiset kääretorttupohjaiset ja mokkapalat jne.
Kiitos vinkeistä! 🙂
Tuo kaura-porkkanasämpylä kelpasi kyllä mulle, mutta ei pikkutytölle.
Mä en ole testaillut leivonnaisia vielä juurikaan.
Hei joskus olin lukevani jostain blogista että Subwayssa tekevät gluteenittoman subin jos viet oman gluteenittoman patongin sinne! Onhan siinä tietty erilain vaivaa, mutta siten tyttäreskin saattaisi päästä vielä subilla herkuttelemaan 🙂
Pitääpä kysyä, mutta itseäni vähän epäilyttää se hygienia.
Tämä on vähän aiheen vierestä: oon vilkuillut blogiasi silloin tällöin mutten lukenut tuota esittelytekstiä. Siis ensinnäkin, luulin että olet korkeintaan 25 😀 Pieni hämmennys että sinulla onkin jo kolme lasta ja tuo ikäkin!
No, olet nuorekas! 🙂
Mielenkiintosia juttuja. Itse välttelen myös gluteenia koska “koukutun ” todella helposti ruistuotteisiin jotka sitten aiheuttaa pahoja vatsanväänteitä ja turpoamisia. Melko helppoa tämä osuus koska pidän kaurasta, riisistä jne, mutta entäs kun olen vege ja maitotuotteitakin pitäisi välttää… vaikea yhtälö jonka olen ratkaissut yrittämällä syödä vaan tosi niukasti sitä viljaa ja maitoa.
Haha, eikä! 🙂 Nuorekas 33 v. 😀
Mun pitäis varmaan enemmänkin vältellä, mut en vaan oikein osaa.
Onneksi Suomessa on suht. helppoa elää keliaakikkona! Ravintolassa käyminen tuntuu aina vähän riskiltä ja joutuu miettiin että onkohan se nyt täysin gluteenitonta ja valmistettu erillään muista viljoista, mutta aika hyvin on tähän asti pärjännyt (itselläni diagnoosi tehty 5 vuotta sitten).
Mutta tiesithän, että gluteeniton dieetti ilman keliakiaa saattaa aiheuttaa intoleranssin viljatuotteille? On ehkä ihan suositeltavaa valmistaa muille perheenjäsenille silloin tällöin jotain mikä sisältää gluteenia, mikäli elimistö sitä muuten sietää normaalisti. Ettei sitten tule turhaan hankittua mitään ruoansulatuselimistön intoleranssia, kun varmasti tulee kuitenkin tilanteita jolloin niitä muita viljatuotteita tarjotaan tai tulee syötyä 🙂
http://jannanblogi.fitfashion.fi/
Se on totta! Onneksi. Ravintolakäynnit on tosiaan aina vähän arveluttavia.
En itse asiassa tiennyt. Muut perheenjäsenet syövät leipää, muroja, myslejä ja puuroa ihan normi ruokavalion mukaisesti. Mutta hyvä tietää! Pienemmät on tosin testattu eikä heillä ainakaan vielä todettu keliakiaa. Pienemmät tytöt saavat syödä täysin vapaasti ja toki koulussa syövät normaalia ruokaa.
Minulla todettiin myös keliakia noin 3-4 vuotta sitten ja täysmasennusromahduksen jälkeen olen kyllä toipunut oikein hyvin, en usko että vaihtaisin enää takaisin normigluteeniviljoihin vaikka voisinkin. Olen jossain määrin kokkailuihminen ja tullut siihen tulokseen, että kaikki onnistuu myös gluteenittomana! Ainoa mihin en ole keksinyt sopivaa koostumusta on croissant, niille en ole keksinyt rakenteeltaan “alkuperäistä” vastaavaa – mutta voipi olla että parempi näin, croissantit ei ole mun terveyslistalla ihan ykkösenä kuitenkaan.. 😀 Mutta leivät teen itse ja letut taittuu parhaiten sekoitettuna täysjyväriisijauhosta ja maissijauhosta ja maissipasta puolestaan on parempaa kuin perus vehnäpasta, ja kaiken lisäksi nämä ovat terveellisempiä vaihtoehtoja ja tietty myös vatsalle ystävällisiä 🙂
Croissant on muuten subin lisäksi toinen juttu mitä tytär kaipaa.
Olipa sattuva kirjoitus! Aloitin juuri maanantaina lähes gluteenittoman ruokavalion(aamupuurosta en luovu, nyt sitä on tosin osin korvattu tattarilla). Myös maitotuotteita olisi tarkoitus vähentää. Syynä oireileva vatsa, josko tästä olisi apua. Katsotaan miten kauan kestän ilman leipää!
Meillä perheessä vilja-allergikko, lisänä myös maito-, kananmuna- ja kala-allergiat, joten erilaiset ruokavaliot ovat jo tulleet tutuiksi. 😀
Mä en ole vielä opetellut käyttämään uusia aineita, kuten tattaria.
Itselläni todettiin keliakia n. 3-4 vuotta sitten ja täysmasennusromahduksen jälkeen olen päätynyt selviämään oikein hyvin – en usko että palaisin takaisin gluteeniviljoihin vaikka voisinkin 🙂 Jossain määrin kokkailuihmisenä olen tullut siihen lopputulokseen että kaikki muu onnistuu gluteenittomana paitsi croissantit, niistä ei saa mitenkään tehtyä yhtä rapeita kuin alkuperäisistä…..vaikka terveellisyyden kannalta ehkä ihan hyvä että niitä ei tulekaan syötyä! 😀 Mutta leivät teen itse, letut taittuu parhaiten täysjyväriisijauhosta ja maissijauhosta ja maissipasta puolestaan on parempaa kuin perusvehnäpasta, ja kaiken lisäksi nämä ovat terveellisempiä versioita eikä yhtään turvota! 🙂
Suosittelen rohkeasti kokeilemaan erilaisia reseptejä ja esim. gluteenittoman leivän leivonnassa harjoittelu tekee mestarin. Olen leiponut paljon gluteenittomia leivonnaisia ja tehnyt esim. muffinssit kuten ne leipoisin vehnäjauhoistakin vaihtaen vain jauhon gluteenittomaan versioon. Sekä erilaiset amerikkalaistyyliset keksit onnistuvat helposti ilman jauhoja, niihin kun usein tulee vain suklaata(tässä tietysti tarkkana ettei suklaassa ole gluteenia), maapähkinävoita ja fariinisokeria. Usein gluteenittomien leivonnaisten ohjeet ovat jotenkin “vaikeampia”, joten turvaudun vain “perinteisiin” joilla leivonta onnistuu yhtä mallikkaasti. 🙂
Kiitos vinkeistä! Saa toki jakaa myös reseptivinkkejä. 🙂
Moikka,
Ihan pikakommenttina vain että gluteenittomista vehnäjauhoista ainakin tulee loistava täytekakkupohja!
Ihan sillä perusohjeella 1 osa munia, 1osa sokeria, 1 osa gluteenittomia jauhoja ja nostatukseen koosta riippuen 1-2 tl leivinjauhetta. Kohoaa hyvin ja on tosi kuohkea.
Myös pannari onnistuu kerrasta varmasti, ja parempaa kuin normi vehnäjauhoilla. Ei muuta kuin kokeilemaan =)
Hyvä juttu! 🙂 Tuotakaan en ole vielä kokeillut, täytekakkupohjaa siis. Pannaria ollaan kokeiltu.
Keliaakikkona voin sanoa, että 5 vuotta sitten diagnoosin saanena alussa harmitti, ettei voinut syödä korvapuusteja ja tuoreita sämpylöitä. Muuten itselleni leipä ei ole ollu vaikea jättää pois. Ja gluteeniton leivonta on todella helppoa, sen kuin vain vaihdat jauhot gluteenittomiksi ja teet muuten samalla reseptillä. Ainut poikkeus on hiivaleipätaikinat, joista ei saa normaalin veroisia leipomuksia. Itselläni ja isälläni ja isän kaikilla siskoilla keliakia, joten kannattaa altistaa perheenjäsenenet viljoille, jotta tarvittaessa saa diagnoosin, jos tarve joskus sen vaatii.
Onneksi meidän tyttö ei kaipaa hiivaleipiä. Mä uskon, että kaiken muun pystyy aika hyvin korvaamaan.
Muut perheenjäsenet, siis pienemmät tytöt, altistuvat gluteenille päiväkodissa ja koulussa + kotona syövät tavallista leipää. 🙂
Itsellenikin työni puolesta gluteeniton ruokavalio on tuttu. Voi olla että jo tiedätkin mutta se mitä halusin pikaisesti tulla vinkkaamaan on se että Almondyn daimkakku, jota saa melkein joka kaupasta on gluteeniton 🙂 Ei muutakuin naistenpäivänä herkuttelemaan 🙂 Terkuin:Nina
Tuo oli onneksi meidän tiedossa ja tuosta tyttö onneksi pitääkin! 🙂
Kakkutupa Konalassa on loistava paikka hakea gluteenittomia kahvikerkkuja ja leipiä. Aukioloajat on huonot, mutta vaivannäön väärti.
Loistava vinkki, kiitos! 🙂 Tuo on vielä mun työpaikan lähellä.
Koitan tähän linkittää yhden piirakan ohjeen mikä on gluteeniton ja taivaallisen hyvää 🙂
http://feetu.vuodatus.net/lue/2009/07/kinder-piirakka-eli-suklaapiirakka
Kiitos paljon vinkistä! 🙂