Kesäkilot, elämäntapamuutos ja muut otsikot, jotka nostaa verenpaineen

Syksyn kynnyksellä jokainen lehti ja blogi antaa vinkkejä elämäntapamuutoksen toteuttamiseen. Kesällä kun on tullut eleskeltyä miten sattuu ja kesäkilot on kertyneet vyötärölle. Tiedättehän nämä jutut? Kuulkaa nyt sarkastinen äänensävy kirjoituksessani, nimittäin mä inhoan näitä. Mulla nousee karvat pystyyn kun ruvetaan ylhäältä huutelemaan, että tee niin tai näin, niin elämästäsi tulee onnellisempaa. Tai syyllistetään siitä, jos on kesällä nauttinut elämästä.

Lehdet ja blogit tarjoavat erilaisia ratkaisuja ongelmiin. En usko pätkääkään siihen, että laihduttamalla ihmisestä tulisi onnellisempi, haluttavampi tai tehokkaampi. En myöskään usko, että toisen ihmisen laatimien ohjeiden mukaan saavuttaisit mitään pysyvää muutosta. Elämäntapamuutos terminä kuulostaa elämän täyskäännökseltä tai sellaisia tarinoita olemme tottuneet lukemaan lehdistä.

Oma elämäntapamuutokseni on tapahtunut pieni pala kerrallaan usean vuoden aikana. Elämä on jatkuvaa muutosta ja sopeutumista. Monen ison asian yhtäaikainen muuttaminen harvemmin onnistuu. Usein elämän täyskäännökset tekevät ihan yhtä jyrkän käännöksen takaisin vanhaan kuin alkoikin. Oma muutokseni ei ole niinkään ulkoista. Muutos on tapahtunut enimmäkseen pääni sisällä ja toki myös elämäntavoissa, mutta ulkoisesti olen pitkälti sama kuin ennenkin. Ennen tätä pistettä olen kokeillut tietysti myös monenlaisia pikaratkaisuja, kuten jättää kerralla sokerin kokonaan pois, olla sokerilakossa aivan raivolla jonkin aikaa ja repsahtanut taas mättämään aivan urakalla. Tästä on seurannut kauhea morkkis ja irvistelyitä peilin edessä, vaikka peilikuva on ollut koko ajan suurinpiirtein sama. Olen kokeillut gluteenitonta ja maidotonta ohjeiden mukaan ja saanut vatsani ihan solmuun. Olen kokeillut karppaamista, jolloin treenit eivät sujuneet lainkaan. Olen siis ollut aivoton toope, joka on mennyt markkinaihmisten lankaan. Minulle ei sovi sama ruokavalio kuin naapurin seijalle, vaikka hän voi sitä ruokavaliota noudattaessa paremmin kuin ikinä. Minun elimistöni on erilainen. Jokaisen kannattaisikin kuulostella omaa kehoaan ja kokeilla pienin muutoksin miltä kehossa tuntuu.

Ärsyttää puhua elämäntapamuutoksesta ja ottaa esimerkiksi ruokavalioasiat, koska yhtälailla muutokseni koskee asennoitumista itseeni ja suhtautumisessa liikkumiseen. Yhteenvetona voisin tiivistää, että suurin muutos on asenteessa itseäni kohtaan ja samalla myös muita ihmisiä kohtaan. En suhtaudu asioihin enää mustavalkoisesti. Ylipaino ei ole ongelma, josta pitää päästä tiukalla laihdutuskuurilla mahdollisimman nopeasti eroon, vaan mielestäni tärkeämpää on löytää onni ja henkinen tasapaino. Hyvä olo. Mitä se sitten kenellekään tarkoittaa. Hyvä olo ei tarkoita välttämättä viherpirtelöitä ja tiukkaa treenirytmiä. Se voi yhtä hyvin tarkoittaa hartaasti nautittuja usean ruokalajin aterioita viineineen ja rauhallisia kävelylenkkejä luontoa ihmetellen. Tärkeintä on olla onnellinen ja iloita hetkistä, ei syyllistää jälkikäteen sitä kun tuli nautittua elämästä. Kannattaa tehdä juuri niitä asioita, jotka tuottavat sinulle aidosti iloa ja onnea.

Pysyvä muutos saadaan aikaiseksi vain, jos sulla on itsellä halu muuttaa jotakin asiaa tai osa-aluetta elämässäsi. Jos muutosta motivoi ulkoiset asiat ja ulkopuolelta tuleva paine ja haaveilet pikaratkaisusta, on yrityksesi kylmästi tuhoon tuomittu. Näin mä väittäisin.

Elämä on valintoja. Olen pyrkinyt muuttamaan elämääni sellaiseksi, että voisin olla joka hetki tyytyväinen tekemiini valintoihin, koski ne valinnat sitten ajankäyttöä, liikkumista, syömistä, työelämää tai toisten ihmisten kohtaamista. Arvosi ovat niitä, joita toteutat arjessasi, ei korulauseita ja haaveita siitä minkälainen haluaisit olla.

Ja mitä mä taas haluan sanoa? Sitä, että sä olet just täydellinen tuollaisena. Sun ei tarvitse muuttua, ellet sitä itse halua. Sun ei tarvitse tehdä elämäntapamuutosta ja juoda hampaat irvessä sitä bloggaajamirkun hehkuttamaa viherjuomaa, vaan syöt sitä mistä sinä pidät ja mistä sulle tulee hyvä olo.

Muisk,
Elina

Ps. Toisaalta syksy ja kesälomalta arkeenpaluu on hyvä hetki tarkastella omaa elämää hieman kriittisemmällä silmällä, koska pienen irtioton jälkeen asiat näkee usein vähän tarkemmin. Itseään voi välillä vähän haastaa.

6 thoughts on “Kesäkilot, elämäntapamuutos ja muut otsikot, jotka nostaa verenpaineen”

 1. Tietkö. Mä mietin tätä samaa just, ehkä viime viikolla. Sitten! Aamulla kuuntelin autossa radiota ja siellä puhuttiin jostain artikkelista, jossa opetetaan laiskottelemaan. “mene ja hortoile. kävele päämäärättömästi, katsele kukkia.” Mitä hemmetiä oikeasti nää neuvot on? Faktahan on juuri tuo, että jos ei oikeasti itse halua tehdä muutosta tai opetella jotain, ei se homma kauaksi kanna. Ja kuka sano, että pitäis syksyllä laihtua, oppia laiskottelemaan jos ei vaan tykkää makoilla sohvalla, tai ihan mitä muuta tahansa.

  Hyvä teksti! <3

  xxo,
  Janina

  1. No sanopa se! Me ollaan kaikki erilaisia. Meidän arvomaailmat ja mielenkiinnon kohteet vaihtelee. Ei tungeta toisiamme lokeroihin. Musta on kauhean kiinnostavaa kuulla, miten joku täysin erilainen ihminen ajattelee.

   xoxo

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *