Mistä tietää milloin pitää jättää treenit väliin?

Olen ollut viime päivinä vähän flunssainen. Nenä on vuotanut, on aivastuttanut, yskittänyt ja korvat on ollut lukossa. Kuumetta ei ole ollut ja yleisvointi on ollut  hyvä. Aina kun on jotenkin normaalista poikkeava olo, pitää harkita voiko tänään treenata vai ei. Kysymykseen oikean vastauksen löytäminen on aina yhtä vaikeaa. Usein kuulee, että joku on joutunut pitää parin viikon treenitauon nuhan takia, kun odotetaan, että nenä ei vuoda lainkaan.

Tämän kysymyksen äärellä olen ollut onnekseni aika harvoin, mutta itse noudatan näitä muutamaa nyrkkisääntöä, milloin ei voi treenata:

  • Kuume
  • Hengästyminen ja uupuminen pienestäkin ponnistelusta
  • Keuhkoissa tuntuva polte
  • Jäsenten särky ja lihaskipu ilman liikunnallista ponnistelua

Nuha tai hiukkasen erikoinen olo on itsellenikin usein jonkinasteinen tekosyy ottaa iisimmin ja käpertyä vilttiin sohvannurkkaan katsomaan hömppää. Välillä lepo on ihan paikallaan ilman nuhaakin, mutta nuhaisena on hyvä kuulostella milloin kyseessä on tekosyy ja milloin oikea syy. Yksiselitteisiä ohjeita ei varmasti ole olemassa, mutta tässä, kuten treenatessa muutenkin on hyvä kuulostella mitä keho sanoo. Jos et ole ihan varma mihin suuntaan kallistut, käy lyhyellä kävelylenkillä ja kuulostele miltä se tuntuu. Aina voi lopettaa kesken ja palata lepäämään. Älä kuitenkaan ole hölmö ja urheile, jos se tuntuu väärällä tavalla epämiellyttävältä, se voi kostautua kalliisti.

Itselläni on muutama muukin periaate, joka tähän aiheeseen liittyy. Silloin olen oikeasti kipeä, en voi myöskään pyöräillä tai juosta töihin. Jos voin mennä töihin, voin treenatakin. Särkylääkkeen voimin en treenaa.

Tällä viikolla olen ollut työkuntoinen, mutta olen kuitenkin joka kerta lähtenyt salille vähän arvelevin fiiliksin mitenköhän treeni sujuu. Alkulämmittelyn aikana olen tiennyt, että sujuuhan tämä, koska mitään epämiellyttäviä tuntemuksia ei ole tullut. Treenit ovat sujuneet ihan normaaliin tahtiin. Tänäänkin, vaikka ohjelmassa oli aika raskas treeni. Rinnallevedossa ja työnnössä mentiin lähelle maksimia ja kyykkyohjelma on menossa loppusuoralla, joka tarkoitti 6 x 5 sarjoja 60 kilolla, eli suhteellisen raskas harjoitus minulle. Treeni sujui röökimuijan äänestä ja ärsytysyskästä huolimatta oikein hyvin.

Loppuun vielä korostan, etten missään tapauksessa kannusta treenaamaan kipeänä. Kannustan kuulostelemaan tuntemuksia ja tunnistamaan oman kehon viestejä.

*Trikoot: ZeroPoint (saatu blogin kautta)

Artikkeli aiheesta: Kuumesairaudet ja liikunta (Potilaan Lääkärilehti)

7 thoughts on “Mistä tietää milloin pitää jättää treenit väliin?”

    1. Ps. Haluaisitko jo päättää mitä nimimerkkiä käytät? Tiiu, AlluK, Stadilainen, Oope, Tiuku, KPP, Hepsankeikat, HPP, Niini Pei, Oopee, Hepa?

  1. Mulla on ollut yli 3 vkoa nuhaa, varmaan kun uusi työ sairaiden ihmisten kanssa tai sit vaan tää nuha-aika. Töissä pärjään hyvin ja treenitkin sujuu kyllä normisti mut tuntuu ettei parane kun aina treenien jälkeisenä pvänä tulee jonkin verran takapakkia tai ainakaan ei tunnu terveemmältä. Ei hirveesti takapakkia ja töissä pärjää mut silti mietin miten olis järkevintä kropalle joka yrittää nuhasta päästä eroon. Sit kun pitää 1-2 välipvää nuha helpottaa ja sit taas treenien jälkeen palaa samaan. Olo seilaa nuhaisen ja semi nuhisen välissä. Mä veikkaan et nuhassa järkevää olis olla pari vkoa treenamatta vaikkei se juuri missään tunnukkaan mutta on se vaikeeta jos olo on suht normaali.

    1. Niinpä! Tosi vaikea tietää mikä olis oikeasti hyvä! Omaa kehoa kuuntelemalla herkällä korvalla, sitä kautta löytyy oikea vastaus.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *