Minä ja ruoka

Ruoka ja ruokavalio on mulle jotenkin tosi hankala aihe ja asia. Mä yksinkertaisesti vihaan ruoanlaittoa. Olen muuten luova ihminen, mutta keittiössä mä en jaksa edes yrittää käyttää mielikuvitusta. Kaupassa kuljen niitä samoja tuttuja uria enkä näe mitään uutta ja inspiroivaa. En tiedä mikä maailman mahti saisi mut innostumaan ruoanlaitosta. Mä nimittäin haluaisin innostua siitä. Yhtälössä ei täsmää se, että mä rakastan ruokaa. En kestä sitä, että ruoka on polttoainetta ja sitä vain syödään, koska haluan nauttia ruoasta. Mutta jos itse teen ruokaa, niin se ei ole kyllä lähelläkään mitään makunautintoa. Mä meinaan joka päivä vaipua epätoivoon, kun pitää miettiä mitä tänään syötäisiin. Joudun joka tapauksessa kökkimään keittiössä päivittäin, niin miksen tekisi siitä hauskaa ja mielekästä? Nii-in, miksi?


Lounasannos ravintola Pihkassa

Olen ihaillen seurannut esimerkiksi Saran taivalta kohti järkevää ruokavalioa ja lukenut niistä oivalluksista, joita hän on tehnyt. Ahmin tämän tyylisiä tarinoita ja kasvua, mutta en itse saa aloitettua. Mäkin haluan muutosta. Uskoisin, että olen nyt valmis siihen, mutta en vain saa aloitettua. Se nimittäin vaatisi jonkinlaisen ulkopuolisen ihmisen rautalankaohjeet ja reseptipankin, joiden tuella pääsisin vauhtiin. Esikoisellani on keliakia, joten hänen ruokavalion opettelu sujui tosi helposti, mutta siinäkin on vielä parannettavaa. Mua jotenkin kirpaisee ne maissihöttöruoat, joita kaupat tyrkyttää keliaakikoille. Haluaisin, että meidän perheen ruokalautanen olisi värikäs ja maistuva.


Etäpäivän lounas kotona

RUOKAVALIONI NYT

Minun ruokavalioni on tällä hetkellä perusterveellinen. Mitä sitten taas perusterveellinen tarkoittaa, on toinen asia. Se mitä yleensä mielletään terveelliseksi, ei välttämättä ihan oikeasti ole terveellistä tai paras mahdollinen vaihtoehto. Tämä vain tähän yleisesti pohdittavaksi. Mulla ei riitä natsat kertomaan mikä on terveellistä ja mikä ei.

Aamupalaksi syön vaihdellen leipää, smoothieta, munakasta, karjalanpiirakkaa, puuroa, rahkaa… Syön lämpimän ruoan kaksi kertaa päivässä, joka on yleensä ottaen gluteenitonta. Lautasellani on lounaalla aina reilusti salaattia ja kasviksia, loput lihaa/kalaa/kanaa ja sen kaverina riisiä/perunaa tai jotain muuta lämmintä lisuketta. Päivällisellä en usein enää jaksa vääntää kasviksia lautaselle. Välipalaksi syön hedelmää, leipää tai rahkaa. Iltapalaa en aina välttämättä syö, jos syön päivällisen myöhään tai syön jonkinlaisen välipalan ja aamupalan välimuodon. Ruokavalioni periaate on sallivuus ja kohtuus. En kieltäydy mistään tai kiellä itseltäni mitään. Syön sitä mitä mieli tekee ja herkuttelen noin kerran viikossa, joskus useammin. Ruokavalioni ei varmaankaan kuulosta mitenkään kovin pahalta?


Kasvissosekeittolounas + päälle gluteeniton näkkäri

MINKÄLAISIA MUUTOKSIA HALUAN JA MIKSI

Ruokavalion avulla haluaisin päästä vatsaoireista eroon ja voida hyvin. Haluan sen kuuluisan freesin olon. Joudun joka kerta lounasbuffetpöydän edessä syynäämään sipulit, pavut, paprikat, kaalit. Valkosipuli on aina hyvin piilotettu johonkin ja voi sitä fiilistä, kun kauhaisee suuhunsa haarukallisen ruokaa ja heti tajuaa DAMN tässä on valkosipulia. Edellä mainituista ruoka-aineista vatsani tulee kipeäksi. On todella kiusallista, kun vatsa pitää käsittämätöntä meteliä avokonttorissa, puhumattakaan mitä se meteli muuten aiheuttaa. Ei ole kivaa. Vatsa on jatkuvasti turvoksissa ja iho oirehtii. En pärjäisi ihon kanssa enää ilman pHformulaa. Uskon vahvasti, että ruokavaliolla on vaikutusta iho-oireisiin. Haluan syödä hyvänmakuista ja ravitsevaa ruokaa. En missään nimessä halua mitään dieettiä enkä kuuria, vaan haluan löytää loppuelämän ruokavalion, joka sopii koko perheelle. Olen myös miettinyt johtuuko vatsani oireilu lopulta jostakin muusta kuin näistä ruoka-aineista, joihin se lopulta menettää hermonsa. Voisiko kuitenkin olla kyse herkkyydestä viljatuotteisiin, joka pitää suolistoani jatkuvassa hälyytystilassa ja tästä johtuisi muu oireilu? Ei voi tietää. Maitotuotteiden pois jättämistä olen myös miettinyt.


Välipala toimistolla

Viljattoman ja maidottoman ruokavalion kokeilemista olen monta kertaa miettinyt, mutta toteutus on kömmähtänyt jo alkumetreillä siihen, etten ole jaksanut miettiä reseptejä ja korvaavia tuotteita tarpeeksi pitkälle ja kiireessä olen sitten luiskahtanut takaisin vanhaan, koska en ole osannut löytää itselleni mieluisia vaihtoehtoja. Pyysin ystävältäni Kukalta apua ja pääsin mukaan Alku-valmennukseen. Olisikohan tämä nyt sitten ratkaisu ongelmiini tai edes valmennuksen nimen mukaisesti alku parempaan? Ajattelin nyt kokeilla ainakin ne kaksi viikkoa, jolloin pitäisi jo huomata muutoksia olossa ja mahdollisesti myös kehossa. Raportoin matkan varrella, miten projekti etenee. Pelkään kyllä, että muutos kömmähtää avuttomuuteeni keittiössä ja siihen, että en kuitenkaan halua muutosta tarpeeksi, koska muutoksen tarve ei ole kuitenkaan mitenkään kovin suuri. Haluan kuitenkin kokeilla saavuttaisinko sen niin paljon paremman olon kuin moni kertoo tällaisesta ruokavaliomuutoksesta saaneen. Tämä jää nähtäväksi.

Kaikki vinkit erityisesti ruoanlaittoon liittyen ovat erittäin tervetulleita!

35 thoughts on “Minä ja ruoka”

 1. Tunnistan entisen minäni olon kirjoituksestasi. Minulle yksinkertainen helpotus oli pitkälle prosessoitujen maitotuotteiden jättäminen pois ruokavaliosta. Siis rahkat,rasvattomat raejuustot,light-maustamattomat jugurtit,viilit ja piimät. Olin syönyt niitä kai vuosia niin paljon ja niin usein että vatsa oli herkistynyt. Nykyisin voin hyvin ja jokapäiväinen turvotusahdistus on vain paha muisto.

 2. Tuttu tunne! Puolitoista vuotta sitten jätin Kukan ohjeilla pois sokerit, prosessoidut ruuat, kotimaiset viljat ja maitotuotteet. Alku oli hankalaa; miettiä millä korvata kaikki entinen. Mutta sitten pikkuhiljaa opettelemalla kaikki tuntuikin ihan yksinkertaiselta ja helpolta. Tuloksen todellakin huomaa jo aika nopeaa; turvotus katosi ja kolmessa kuukaudessa, paino tippui 8 kiloa. En ole koskaan ollut ylipainoinen eikä tarkoituksena ollutkaan laihduttaa vaan puhdistaa kroppa kaikesta ylimääräisestä, saada iho kuntoon ja turvotuksen pois.
  Tällä hetkellä käytän joitan maitotuotteita ja viljoja silloin tällöin. Paino on noussut muutaman kilon (mikä ei kyllä haittaa).
  Kyllä sen vaan maha sanoo milloin sinne laittaa jotain sopimatonta. Esim. maitoa en enää juo; joitakin hapanmaitotuotteita käytän silloin tällöin. Eli ehdottomasti kannatta kokeilla!

  1. Mä olen kauhean kärsimätön ja haluaisin heti tuntea ja nähdä vaikutukset, mutta ruokavalioasiat eivät ole kovin yksinkertaisia ja suolisto toipuu hitaasti, jos sitä on vuosien varrella kiusannut.

   Mä en ole vielä ihan täysin selvittänyt mistä kaikesta tuo maha hermostuu. Pitäisi vaan olla vähän kärsivällisempi.

  1. Mä kerron kyllä. 🙂 Ruokavaliovalmennus on kyllä kätevä kun ei tarvitse itse niin paljon pohtia asioita, kun toiset ovat pohtineet sinulle valmiiksi ja perusteleekin vielä. 🙂

 3. Mä oon ihan samanlainen näissä asioissa. Kaikenlaisia ruokavalioita tullu kokeiltua, kunnes luovutin koska haluan pystyä syödä nirsoilematta joka paikassa. Turvottelu jatkukoon…
  Toivottavasti saat avun valmennuksen kautta.

  1. Ainakin nyt ensimmäinen viikko on antanut viitteitä paremmasta… Matkaa on kuitenkin vielä. Ei musta varmaan mitään totaalikieltäytyjää tule. 😀 Haluaisin vaan selvittää ne ongelmakohdat, että osaa välttää niitä ja varautua sitten tuleviin vaivoihin, jos tietoisesti syö jotain sopimatonta.

 4. Oletko kuullut FODMAP-ruokavaliosta? Siinä ruokavaliosta poistetaan fermentoituvat hiilihydraatit, jotka monilla aiheuttavat erilaisia vatsaoireita, kuten kipua, turvotusta ja muutoksia ulosteessa. Mm. mainitsemasi pavut, sipulit, kaalit ja paprikat kuuluvat FODMAP-hiilareihin, samoin kuin monet viljat, joten on hyvin yleistä ja loogista, että niitä karsimalla vatsan toiminta paranee. Omasta mielestäni paras mittari sopivasta ruokavaliosta on oma olo, ja on aivan turhaa esimerkiksi karsia ruokavaliosta vaikkapa maitotuotteet tai kaikki mahdolliset FODMAP-hiilarit vain siksi, että se on suosittua tai joku käskee tehdä niin, jos kyseisellä ruoka-aineella ei ole vaikutusta omaan hyvinvointiin. Etsivä löytää eli erilaisia ruokia/ruokavalioita täytyy vain kokeilla :). Onnea sinulle ruokavaliomuutokseen!

  Lisätietoa mm. FODMAPista esim. täältä: http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00068#s4

  1. Mä kans suosittelen tutustumaan FODMAP ruokavalioon, koska sen avulla löysin itselleni myös tietyt korvaavat ruoka-aineet ja ne, jotka aiheuttaa sitä pahaa oloa (kuten valitettavasti tuore valkosipuli.. nyyyh!) 🙂

   Ja kiitos tästä blogista! Oot ihan huikea inspiraatio ollut mulle viime aikoina!

   1. Valkosipuli on kyllä tosi paha. Sitä ei tarvitse olla paljoakaan, kun alkaa kärsimykset.

    Kiitos itsellesi! Kiva kirjoitella kivoille lukijoille.

  2. En ollut kuullut ennen tätä. Kiitos paljon tästä vinkistä! Olen nimittäin aika varma, että tämä on ratkaisu mun vatsaongelmiin.

 5. Itse olen vuosia välttänyt valkoista viljaa turvotuksen vuoksi, nyttemmin huomannut myös hiivan ja sokerin aiheuttavan vatsaoireita ja jättänyt nekin pois. Aluksi epäilin hiivasyndrooman kaltaista tilaa mutta koska vatsaa kiistää usein terveellisistä ruokailutottumuksista huolimatta, luulen että vaivoja aiheuttavat sappikivet. Suoranaisia selkeitä sappioireita minulla ei ole ollut mutta omalla kohdalla kallistun enemmän siihen kuin keliakiaoireisiin. Tsemppiä omaan Alkuusi!

  1. Hiivan olen minäkin huomannut aiheuttavan oireita. Itsetehty tuore leipä on tosi paha.

   Kiitos tsempeistä! 🙂

 6. Mulla oli just ihan samanlaisia vatsavaivoja ala-asteelta alkaen, mahan möyriminen koulutunneilla ja myöhemmin töissä vaikutti uskomattoman paljon normaalielämään! Se jatkuva möyryäminen oli tosi kiusallista ja ahdistavaa. 🙁 Tietysti asiasta stressaaminenkin lisäsi sitä möyryämistä osaltaan.

  Mietin milloin minkäkin ruoka-aineen vaikutusta ja epäiltiin laktoosi-intoleranssia, keliakiaa ja ärtyvää suolta mutta mitään ei löytynyt. Mulla oli kyllä ruokailurytmi ja syöminen muutenkin ihan hakusessa. Osallistuin Fitfarmin nettivalmennukseen, jonka myötä opettelin syömään säännöllisesti noin kolmen tunnin välein. Vähän kuin sen sivutuotteena vatsavaivat loppuivat kokonaan, se todellakin avasi silmäni! Söin siis aiemmin ihan liian harvoin (esim. ei koskaan aamiaista) ja ihan liian isoja annoksia -> olihan siinä suolistolla käsittelemistä, ensin täynnä tyhjää ja sitten hirveä määrä ruokaa.

  Oon kuullut paljon hyvää tuosta Alku-valmennuksesta, minuakin se kiinnostaa (esim. juuri kuivan ihon takia)! Toivottavasti siitä on sinulle apua. 🙂

  1. Säännöllinen ruokarytmi on kyllä tosi iso tekijä, jos ei mitään ruokarajoitteita sen kummemmin ole. Pitkät ruokailuvälit ja pitkän välin jälkeen syöminen aiheuttaa kyllä jo itsessään melkoiset vatsakrampit.

   Mä toivon kovasti, että löydän mulle sopivan ruokavalion.

 7. Itsekin suosittelen valkoisen vehnän ja maitotuotteiden poisjättöä. Vaikka asia ei ole ehkä niin mustavalkoinen, uskon että nykyiset pitkälle prosessoidut maitotuotteet ei tee hyvää kenellekkään. Tämä nainen http://a-rou.indiedays.com kirjoittelee mielenkiintoisia juttuja puhtaan ruokavalion vaikutuksista, mm. siitä maidosta, sekä on antanut ohjeet tälläiseen ruokavalioon! Suosittelen vilkaisemaan. (:

 8. Itse olen ollut pian vuoden maidottomalla ja vastustuskykyni on parantunut huomattavasti. Olen myös ollut viljattomalla ja tarkoituksena siihen palata kunhan muu elämä antaa myöten. Tässä elämän vaiheessa ei nyt jaksa miettiä yhtään ylimääräistä koska myös minä inhoan ruoanlaittoa… Ja se että muulle perheelle ei kelpaa se ruoka mikä itselle uppois. Kannattaa muuten tarkistaa niistä gluteenittomista tuotteista että sisältävätkö vehnä tärkkelystä. Kaverille oireita aiheuttaa erityisesti vehnä joten tosi moni gluteeniton tuote ei sovi mutta täysjyväruisleipä on ok.

  1. Vautsi! Mulla on kyllä hyvä vastustuskyky, en ole juuri koskaan kipeänä, mutta tämä vatsa… Jospa vatsaoireetkin helpottaisivat tämän myötä.

 9. HUomenia. Itse olen vuosi ollut Gluteeniton, syystä.
  Mutta maidoton nyt jonkin kk ja voin sanoa, että suosittelen kokeilemaan !!!!
  Olo on kuin uudesti syntyneellä. Jäänyt pois juuri nämä turvotelut ym . Ne on niin inhottavia. Kyllä se vatsa määrää millainen päivä on 😉 .

  Joskus jos nautin sitten rahkaa tms, huomaa heti. Mutta tietoisena saurauksista, otan joskus jädee tai rahkaa. Nam.

  Mutta kannattaa kokeille. 🙂

  Käytän manteli ym maitoja.

  1. Mulla on nyt kolmas viikko gluteenitonta ja maidotonta menossa ja nyt alkaa selvästi huomaamaan eron olossa. Kokeilin pääsiäisenä jäätelöä ja söin itsetehtyä sämpylää – voi sitä vatsakipua!

 10. Olen seurannut näitä trendiruokavaliokeskustelua blogeissa. Keliakia on vakava sairaus, joka vaatii gluteenittoman ruokavalion noudattamista, suurin osa muista vatsaongelmaisista pääsisi eroon ongelmistaan muutaman vinkin avulla:
  – kolme kunnon ruokaa päivässä, lämpimät ruoat kunnon raaka-aineista laitettuna
  – karkit, limut ja keinotekoiset makeutusaineet pois
  – mahdollisimman vähän lisäaineita, erityisesti natriumglutamaatti pois – lue tuoteselosteet
  – leivo leipä ja herkut itse, kaupan leivissä on valtavasti hiivaa ja paljon lisäaineita

  1. Järkevä kommentti! Samantyyppistä miettinyt itse lukiessani blogeja.
   —-
   Mutta yleisesti ottaen siitä ruoasta. Ennen ihan tykkäsinkin laittaa ruokaa. Mut nykyään mullekin ruoanlaitto on se iänikuinen painajainen : mitähän ihmettä tänään..
   OIkeastaan tämä on tullut kotivuosien seurauksena, kun periaatteessa jokainen päivä on paljolti sitä kotityötä, ruoanlaittoa jne. Aina… argh..ja toistuen taas seuraavana päivänä. ja taas seuraavana… Nykyäänkin ruoanlaitto on se välttämätön pakko – kun mies kokkaa, olen _helpottunut_.

   Huoh. Mutta joo perusterveellisellä kotiruoalla täälläkin mennään. Tehdään myös paljon ruokaisia salaatteja.

  2. Tämä on hyvä pointti. Minulle aiheuttaa työpaikan ruoka turvotusta ja ilmaa vatsaan – vaikka se ei pääraaka-aine tasolla sisällä mitään mitä en syö muuten. Luulen, että ongelma johtuu lisäaineista ja prosessoinnista. Normaalisti teen itse ruoan alusta asti. Tämä ongelma alkoi palatattuani kahden vuoden mammalomalta takaisin töihin – ilmeisesti vatsa tottui puhtaaseen ruokaan.

  3. Hei, olen noudattanut mainitsemasi kaltaista ruokavalioa jo pitkään ja siitä huolimatta maha temppuilee.

 11. Moikka! Tutulta kuullostaa 🙂 ärtyvän suolen kanssa eläjä täällä 🙂 ja niinkuin jo tossa aikaisemmin ehdotettiin tota FODMAP ruokavaliota niin kannattaa lukea siitä! Itse siitä sain apua ja nyt jo vähän löysemmin ruokavaliota noudatan koska tiedän mitä ja kunka paljon vatsani kestää ja mitä taas ei kestä.
  Tsemppiä! 🙂

  1. Mä alan kallistua kyllä kans tuohon FODMAP-ruokavalion suuntaan, koska juuri ne ruoka-aineet aiheuttavat ikäviä tuntemuksia, joita ko. ruokavaliossa on suositeltu välttämään.

 12. Ja täällä myös yksi vatsaongelmainen (ärtynyt suoli).
  Mun olo parani huomattavasti jo sillä, että jätin kahvista maidon (korvaan kauramaidolla) ja rahkat, joita söin päivässä yleensä yhden. Ennen jo yhden fazerin sinisen palan syöminen sai vatsan todella kuralle, mutta kun jätin pois nuo mainitut niin pystyn syömään oireitta välillä jopa rivin suklaata. Ja tämä esimerkkinä vaan siitä, että itse ainakin uskon, että tolla aikaisemmin vatsani nimenomaan oli koko ajan siinä hälytystilassa, jolloin pienikin virhe kostautuu isosti.
  On mulla vieläkin vatsaongelmia, mutta viljan poisjättö vaan tuntuu hankalalta.

  1. Viljan ja maidon pois jättäminen ei todellakaan ole mikään helppo tehtävä, mutta kyllä se kannattaa, jos haluaa elää vatsavaivatonta elämää.

 13. Hei!

  Minullekin tuli heti mieleen ärtynyt suoli ja FODMAP-ruokavalio. MInulla on ollut ärtynyt suoli monta vuotta ja pari kuukautta sitten äityi niin pahaksi, että oli pakko tehdä jotain – siihen asti vain kärsin siitä joka päiväisestä turvotuksesta ja ajoittaisesta kivusta.

  Gluteeniton ja laktoositon ruokavalio on loppujen lopuksi todella helppo noudattaa, enemmän joutuu miettimään kaikkia muita fodmap-hiilihydraatteja, joita joutuu välttelemään. Ulkona syöminen hankaloituu huomattavasti, mutta suosittelen kokeilemaa ko. ruokavaliota. Itse olen noudattanut nyt lähes kuukauden gluteenitonta, maidotonta (vaikka ruokavalio laktoosittomat maitotuotteet salliikin, mutta minullekin nekin aiheuttavat oireita) ja fodmap-hiilihydraatitonta (ei mm. sipulia, valkosipulia, kaaleja, papuja, herneitä) ja vatsa voi hyvin monen vuoden turvotusten ja kipujen jälkeen! Ennen juoksulenkillä pisti vatsaan, jos ruokailusta oli alle 2 h aikaa. Nyt voin lähteä lenkille jo tunnin päästä ruokailusta. Iho voi paremmin. Suoli toimii normaalisti (kannattaa ottaa psylliumkuitu päivittäiseen käyttöön). Olo on virkeämpi; kahvia ei tarvitse piristykseen!

  En voi tosiaan muuta kuin suositella kokeilemaan! Luulen, että et edes halua palata entiseen ruokavalioosi kokeilun jälkeen 🙂

  t. Sini

  1. Kiitos näistä vinkeistä! 🙂

   Ulkona syöminen on kyllä erikoisruokavaliota noudattavalla aina hankalaa, mutta eipä sitä tule niin kauheasti syötyä ulkona muutenkaan. 🙂

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *