Provenan yhteistyöpostaus

*Yhteistyössä Provenan kanssa

Kirjoittelin tuossa aikaisemmin gluteenittomasta ruokavaliosta. Provena on suomalainen tuotemerkki, joka valmistaa kotimaisesta kaurasta erilaisia tuotteita. Provenan tuotteet sopivat gluteenitonta ruokavalioa noudattaville, näin ollen myös keliaakikoille. Tällä kertaa testissä oli Gluteeniton Täysjyväkaurajauho, josta meidän oli tarkoitus leipoa jotakin. Koska makeat gluteenittomat herkut ovat olleet vähissä meidän keliaakikon mielestä, niin päätimme testata makeita helppoja herkkuja, joita lapset voivat itsekseenkin tehdä.

Laiskuuttani hyödynsin Provenan sivuilla olevia reseptejä ja kokeilimme sieltä Amerikkalaisten pannukakkujen reseptiä sekä Pitsisien kauralastujen reseptiä. Molemmat olivat superhelppoja ja hyviä. Itse olisin halunnut leipoa leipää, mutta keliaakikko vastusti tätä voimakkaasti, koska hänen kokemukset gluteenittomasta leivästä ovat huonoja. Myönnyin siis kokeilemaan reseptejä, joista tyttö itse innostui. Ajattelin kuitenkin yllättää hänet joku päivä leipomalla hänelle gluteenitonta leipää, koska olen ihan varma, että itse leivottuna niistä saa parempia. Tuo täysjyväkaurajauho on oikein soveltuva leivän leivontaan, koska koostumus tuntuu samankaltaiselta kuin sämpyläjauhoissa.

Pitsinen kauralastu valmiina

Pitsiset kauralastut

Amerikkalaiset pannukakut

Amerikkalaiset pannukakut

Tykkään täysjyväkaurajauhon koostumuksesta. Se ei ollut samanlainen kuin gluteenittoman jauhoseoksen, joka on vähän sellaista perunajauhomaista, joka paakkuuntuu helposti. Tämä jauho tuli siis jäädäkseen meidän perheen perusvalikoimaan. Tänään aion tehdä pinaattilettuja tuosta jauhosta. Pinaattilettujen puuttuminen on myös harmittanut keliaakikkoa. Nyt sekin korjaantuu näillä jauhoilla.


Itse keliaakikko paistopuuhissa, apurina pikkusisko.

Provenan tuotteista leivotuista resepteistä on reseptikilpailu. Käy äänestämässä suosikkireseptiäsi täällä. Kaikkien äänestäneiden kesken arvotaan Provenan tuotepaketteja.

6 thoughts on “Provenan yhteistyöpostaus”

  1. Asiasta juoksuun.
    Juoksin talven matolla ja jalat toimi hyvin, nyt siirryin juoksemaan radalle ja penikat pamahti kipeeksi, siis totaali jumiin.
    Mikä avuksi? Haluan kesällä juosta ulkona, mut mitä noille penikoille voi tehdä? Vinkkejä? Nyt en oo uskaltanut juosta ollenkaan, ettei mene pahemmaksi, mut tekis mieli jo juoksemaan.

    1. Venyttelyä, aina kylmää jaloille lenkin jälkeen, irroittele lihaskalvoja käsin luusta irti ja vahvista pohjelihaksia. 🙂 Ja lisäksi erityisen tärkeää on oikeanlaiset juoksukengät. Mulla oli pitkään penikkakierre ja silloin pystyin juosta vain kerran viikossa. Yritä myös kiinnittää huomiota juoksutekniikkaan, että se olisi mahdollisimman samanlainen kuin matolla, jos kerran matolla jalat eivät kipeydy. 🙂

  2. Moikka!

    Itse teen usein seuraavanlaista kauraleipää ja on oikeasti aivan todella hyvää. Itse käytän kuitenkin osaksi sämpyläjauhoja, mutta uskoisin, että gluteiinittomat täysjyväjauhot on aivan yhtä hyviä. Aivan tarkkoja määriä aineille on osa antaa, kun olen aina vain heittänyt ainekset sekaisin enkä ole sen kummemmin mittaillut. Mitat siis suuntaa antavia. Parasta tässä on se, että ei tarvitse kuin sekoittaa ainekset ja antaa nousta, kaataa suoraan pellille ja uuniin. Todella hyvää!

    Jos leivot illalla laita esim aamulla 2-3 desiä kaurahiutaleita veteen turpoamaan niin, että vesi peittää kaurahiutaleet. Voi välillä sekoittaa, mutta ei tarvite. Jos on kiire leipomaan, voi hiutaleet laittaa likoamaan noin tuntia ennen. Tärkeää on, että hiutaleet likoavat jonkin aikaa vedessä ja turpoavat ja pehmiävät, koska jos hiutaleet laittaa suoraan taikinaan sellaisenaan ne ilmevät nesteen taikinasta itseensä ja leivästä tulee kuivaa.
    Lisäksi vettä noin 3-5 dl
    kuivahiivaa (puoli pussia riittää) tai muuta turvottavaa ainesta kuten leivinjauhetta
    jauhoja noin 6-8 desiä
    suolaa
    oliiviäljyä noin 2-3 ruokalusikallista
    sekoita kaikki ainekset yhteen
    Taikinan siis kuuluu jäädä löysäksi, vähän kun paksuksi puuroksi. Anna nousta ja kun taikina on noussut kaadetaan pellille “kasaksi” eli ei tarvitse tasoitella tai levittää tasaisesti pellille. Paista uunissa 200 asteessa kunnes leivän pohja on kopautettaessa kova (noin 30-40 min)

    Jos haluaa valkosipulileipää, voi heittää mukaan valkosipulia. Itse teen välillä yrttileipää, eli laitan mukaankuivattuja yrttejä. Tietysti mukaan voi heittää vaikka porkkanaraastetta, siemeniä ym jos haluaa tuunata leipää.

  3. Hei!

    Sulla on kivan oloinen blogi, taidanpa eksyä tänne useamminkin 😉 Urheiluun tosiaan jää helposti koukkuun ja nyt kipeänä ollessani kaipaan päivittäisiä treenejä hirmuisesti. Oli kiva lukea noista gluteenittomista tuotteista, itse olen keliaakikko ja pidän leivontablogia Tää toimii (ttoimii.blogspot.com). Voit halutessasi bongailla sieltä tyttäresi kanssa maistuvia gluteenittomia reseptejä, olen myös jonkin verran leipää tehnyt ja hyviä ovat olleet 🙂

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *