to top

Elinan lautasella

Moikka! Pitkästä aikaa. Tuntuu, etten ole viikkoon kirjoittanut tänne, mutta olenhan mä. Ollaan oltu monta päivää menossa, niin en ole ehtinyt postaamaan.

Nyt laitan erilaisia ruokakuvia viimeisen parin viikon varrelta. Olen syönyt kotona aika köyhää ruokaa päivisin, lähinnä jotakin pikaisesti väännettyjä salaattivirityksiä. Iltaisin meillä on laitettu lapsille lämmin ruoka, josta olen ottanut itselleni proteiinipitoista ja lisäksi salaattia tai muuta lisuketta. Kuvat kertokoon lopun.

Jonkun aamun aamupala. Paahdettu Fitnesspala, päällä voi, juusto ja kananmuna. Mun hiilariheikkous. Tästä en jotenkin pääse eroon. Aamulla paahdettu leipä kahvin kanssa on jotakin niin hyvää. Rahka ja kahvi ei ole ollenkaan niin hyvä yhdistelmä. Kahvi maistuu suorastaan pahalta rahkan kanssa. Leivän kanssa kahvin maku on taas nam.

Lounasviritys: tonnikalaa, salaattia, kananmunaa, raejuustoa, kurkkua, tomaattia, pippuria, balsamicoa…

Taas salaattilounas tai päivällinen. Lohta ja salaattia.

Iltaherkku

Aamupala/välipala

Syön välipaloiksi tai herkunnälkään paljon hedelmiä.

Miehen sänkyyn tuoma aamupala. Banaanipannareita ja rahkaa myslin ja mehukeiton kanssa. Banaanipannareiden ohje, jos joku ei ole vielä sitä bongannut: 1 banaani ja 2 kananmunaa sekaisin ja paistetaan miedolla lämmöllä.

Lounas tai päivällinen. Jauhelihaa ja salaattia (vitsit nämä mun ruoat näyttää köyhiltä)

Viikonlopun mättäjäispäivän tortilla. Meillä syödään viikonloppuna lähes aina tortillaa tai karppipitsaa. Yhtenä päivänä viikossa syödään vähän rennommin eikä välitetä hiilareista.

Viikonlopun karppipitsa, toinen puoli on lapsille, toinen meille aikuisille. On tosi hyvää ja täyttävää.

Pohjan ohje:

1 prk maitorahkaa

1 pss (150 g) emmental punaleima-juustoraastetta

2 kananmunaa

4 rkl vehnälesettä

3 rkl ruisjauhoja

n. 1 tl leivinjauhetta

Välipala sellaiseen tilanteeseen, kun tekee vain mieli purra jotakin (riisikakku).

Välipala/aamupala/iltapala: rahkaa/maustamatonta jogurttia, gojimarjoja, mysliä, banaania, mehukeittoa, pähkinöitä

Tällaiseenkin on sorruttu. Maustamatonta jogurttia, 80% suklaata ja kiiviä

Mun/meidän perheen ruokailurytmi

Klo 7:30 aamupala

Klo 12 lounas

Klo 15 välipala

Klo 18 päivällinen

Klo 20 Iltapala

Treeni-iltoina saatan syödä ennen treeniä ekstravälipalan ja syön tukevammin vasta treenin jälkeen. Jos treenaan aamulla, syön ekstravälipalan joko ennen tai jälkeen treenin. Palautusjuomana juon lähes aina maitoa ja joskus, jos muistan, otan miehen jauhepusseista heraa. Lisäravinteisiin voisin opetella, mä en vaan useimmiten tykkää niistä. Ja nyt kun näitä ruokia katsoin, niin smoothieita voisin taas vaihtelun vuoksi ruveta tekemään. Alkaa nuo kiivit ja banaanit tökkiä rahkan kanssa. Marjojen kanssa blenderissä voisi upota paremmin. On tullut syötyä ihan hirveästi kiiviä, hedelmiä mä napostelen muutenkin herkunnälkään.

Kommentteja, havaintoja?

 • Heli S.

  Mä olen tykästynyt tuorepuuroon. Tuhti aamupala / välipala joka pitää pitkään nälkää.

  2,5 dl maustamatonta jogurttia

  2 rkl kauraleseitä (minä käytän vehnäleseitä)

  1 rkl pellavarouhetta

  2 dl kotimaisia marjoja

  1 tl hunajaa (sokeria, makeutusainetta maun mukaan)

  Sekoita leseet ja pellavarouhe jogurtin kanssa ja anna turvota. Voi laittaa jo edellisenä iltana. Myös jäiset marjat voi laittaa edellisenä iltana.

  Tekee vatsalle hyvää.

  May 1, 2013 at 9:51 pm Reply
  • Elina

   Kiitos vinkistä, mä kokeilen, kunhan saan leseet ja pellavarouheet ostettua kaappiin. 🙂

   May 2, 2013 at 10:39 am Reply
 • Leena

  hienolta näyttää. eilen kävin just miehen kanssa keskustelua hiilareista, kun treenaa juoksua ja pyöräilee paljon. mietin, että mun ruokailut näyttää aika samoilta kun sun…miehen mielestä mun pitäisi syyä ehemmän hiilareita.. leipää syön aika harvoin, ja riisiä ja muita lisukkeita.. syötkö enemmän hiilareita kun pyöriäilet/juokset? vai tällä pohjalla sillonkin?

  May 2, 2013 at 4:35 am Reply
  • Elina

   Kiitos! Mä syön hiilareita enemmän, jos tiedän, että olen lähdössä esim. pitkälle lenkille. Yritän tuolloin valita sellaiset hiilarit, jotka ärsyttää mahaa vähiten. Mulla on raivostuttavan herkkä vatsa nykyisin, josta syystä olenkin ruokavalioa muuttanut tällaiseen suuntaan. Kaikki keinotekoinen ja herkut + vaaleat leivät ja pastat ärsyttää mahan.

   May 2, 2013 at 10:40 am Reply
 • Sumi

  Smootiet on kylla hyvia ja niihin voi upottaa mita vaan, lisaksi lapsetkin tykkaa niista.

  Mun perusherkkusmootie on :

  Pakaste mangoa

  kookosmaitoa

  kookoskermaa

  pakaste mustikoita ja vadelmia

  Jos taalta sais rahkaa niin lisaisin sita protskuksi.

  Raejuusto miksattuna on mun valipala bravuuri, milloin teen siita makean, eli laitan hedelmia joukkoon ja toisinaan viskaan joukkoon avokadoa, aurinkokuivattua tomaattia jne.

  Salaatti on minusta hyva ruoka, kuhan muistaa laittaa protskua mukaan tarpeeksi. Ma oon viimeisen kuukauden elanyt salaatilla ja ei oo ollut kuin muutaman kerran ikava tuhtia ruokaa. Salaatti tarpeet mulla on aina kaapissa: pahkinoita, siemenia, romaine-salaattia(sailyy tosi pitkaan jaakaapissa), aurinkokuivattua tomaattia, kurkkua, fetaa tai mozzarellaa, avokadoa, paprikaa, kalamata oliiveja…

  May 2, 2013 at 5:23 am Reply
  • Elina

   Niin on, pitää nyt taas ruveta tekemään niitä. Meillä nämä menee näköjään kausittain. Välillä tehdään pitkään smoothieita ja sitten siirrytään rahkaan ja hedelmiin ja takaisin. Puuronkin marjoineen voisi ottaa ruokavalioon. 🙂

   Kookosmaitoa pitääkin taas ostaa, se on niin herkkua.

   Samaa mäkin teen raejuuston kanssa, nyt ei vaan osunut yhtään sellaista päivää. 🙂 Toinen on mozzarellapallot.

   Samaa mieltä salaateista. Paljon proteiinia ja hyvää rasvaa, niin nälkä pysyy poissa.

   May 2, 2013 at 10:42 am Reply
 • FaerieS

  Mulla tökkii myös rahka, saa nyt jäädä toviksi kauppaan 🙂

  Miten olis hedelmäsmoothie?

  Itse tein eilen tosi herkullista smoothieta pelkistä hedelmistä. Suosittelen 🙂

  May 2, 2013 at 7:31 am Reply
  • Elina

   Hedelmäsmoothiet voisi kans toimia, mutta tykkään, että smoothie on kylmää, niin pitäisi varmaan säilyttää hedelmiä jääkaapissa tai pilkkoa valmiiksi pakkaseen smoothieta varten.

   May 2, 2013 at 10:43 am Reply
   • Maira

    Pistä jääpaloja mukaan, tulee viileäksi.

    May 2, 2013 at 11:26 am Reply
 • Konkistadori

  Chia-pudding/puuro marjojen tai hedelmien kanssa? Tosin chian toimittamisessa on tainnut olla ongelmia pitkään…Mä vannon maca-jauheen nimiin. Ja tattarin.

  May 2, 2013 at 9:53 am Reply
  • Elina

   Mä en ole vieläkään jaksanut perehtyä näihin juttuihin, mutta eiköhän olisi jo aika. 🙂 Näitä pitäisi saada kaikista ruokakaupoista.

   May 2, 2013 at 10:44 am Reply
 • Maira

  Heh, pakko kommentoida, että mun silmään sun “sortumiset” ei kyllä kovin pahoilta vaikuta. Jos ne tarkoittaa fitness-ruisleipää ja 80% suklaata. Itte jos sorrun (en käytä em. termiä yleensä), niin se tarkoittaa oikeaa maitosuklaata, karkkia, sipsejä, munkkeja, ihan tavallista vehnäjauhoon tehtyä pizzaa jne. 😉 Ai niin ja kaljaa. Ai niin ja mä syön ja juon noita em. tuotteita joka viikko ilman että ajattelen sortuneeni. Kohtuus kaikessa!

  May 2, 2013 at 9:56 am Reply
  • Elina

   Joo, ei todellakaan ole pahoja sortumisia. 😀 Mä olen ollut ja olen edelleen ajoittain tosi paha mättäjä, mutta mä näköjään olen aika ehdoton, kun päätän jotakin. Kohtuus olisi hyvä opetella. Mulla näihin lakkoihin ja välttelyihin ajaa herkkä vatsa. Mun maha ei kestä mitään suklaita ja munkkeja, vaan se tulee tosi kipeeksi. Senkin vuoksi olen hehkuttanut tätä oloa. Miten ihanaa on kun maha ei ole kipeä ja pulputtava!?

   May 2, 2013 at 10:46 am Reply
   • Maira

    Pitäisi itsekin yrittää varmaan poistaa pahimpia hiilareita, maha on kipeä ja pulputtaa usein…

    May 2, 2013 at 11:28 am Reply
 • Alina

  Moikka ja kiitos mukavasta elämänmakuisesta blogistasi.

  Syömisistä pyysit kommentteja ja olen monen muunkin kohdalla ihmetellyt tätä lapsiperheiden hiilarikammoa. “Yhtenä päivänä ei välitetä hiilareista” – juttua. Itse koen että jaksaakseen on hyvä syödä hiilareita (jokainen tietysti tyylillään ja sopivaksi kokemansa määrän) mutta miksi hiilareiden kyttäämisestä on tullut joku juttu? Eikö voi syödä päivittäin normaalia kotiruokaa joka meillä ainakin lapsuudessa piti aina sisällään esim.perunaa. Lapset harrastivat paljon ja ruoka oli perus kotiruokaa, myös leipää syötiin välipalana päivittäin enkä pidä sitä todellakaan pahana välipalana edelleenkään. Ennemmin minun mielestäni sitä kuin vaikka todella sokeripitoisia jugurtteja tms. Samaa linjaa suosin itse näin aikuisena enkä aina ymmärrä tätä hiilarikammoisuutta varsinkin kun se tulee ihmisiltä jotka liikkuvat normaalisti. Eri asia jos aiheuttavat mahavaivoja tai vastaavia mutta ymmärsit varmaan pointin.

  Mukavaa kevättä teidän perheelle! Alina lähteekin tästä syömään. Lautasella lihaa, perunaa ja salaattia 😉

  May 2, 2013 at 10:28 am Reply
  • Elina

   Moikka, kiitos kommentista ja hyvistä huomioista. Mietin etukäteen, että tätä ruokapostausta pitäisi varmaankin vähän miettiä ulkopuolisen näkökulmasta ja kirjoittaa auki omat valinnat, mutta sitten laiskuuksissani jätin tämän tekemättä.

   Mulla hiilareiden välttäminen liittyy juurikin vatsavaivoihin. Ruisleipää maha kestää paahdettuna ja perunaakin, mutta pastaa ja vaaleaa leipää maha ei kestä. Turpoaa palloksi ja tulee kipeäksi, joten tästä syystä mä välttelen. Lisäksi hiilaripitoinen ruoka väsyttää. Lapsille tarjoamme normaalia kotiruokaa peruna/pasta/riisi lisukkeilla ja leipää aamu-, ilta- ja välipaloiksi. 🙂 Ruokaympyräopeissa en näe mitään pahaa, koska omassa kotonani opin juuri sen tyylin syödä. Omille lapsille en tarjoa sokerijukurtteja tai muita sokerimuroja, vaan mahdollisimman alkuperäistä ruokaa. Tätä muutosta lasten ruokavalioon ollaan tehty nyt ehkä vuoden verran ja nyt ilokseni huomaan, että heille maistuu tosi hyvin hedelmät, kasvikset ja salaatit. Keskimmäinen usein pyytää naposteltavaksi porkkanaa. 🙂

   Ennen treeniä pyrin syömään enemmän hiilareita, koska olen huomannut, että silloin jaksan treenata paremmin.

   Mukavaa kevättä sinullekin! 🙂

   May 2, 2013 at 10:38 am Reply
 • Leena2

  Kääk, miten hyvin voi joku syödä! Ja vieläpä töistä (=säännöllisemmästä rytmistä) pois ollessa… Apua. Mä lupaan ottaa mallia näistä, olin nimittäin eilen ryhmäliikuntatunnilla piiitkän tauon jälkeen ja uuvuin täysin. En hikoillut tai läähättänyt astmakohtauksen partaalla, vaan vain uuvuin. Ihmettelin miksi. Sitten tajusin…syön ihan päin persettä. Ainoat kunnon ruoat päivässä ovat aamupala ja lounas. Muuten joka välissä suolaisia tai makeita herkkuja. Ei ihme, ettei jaksa liikkua ja muutenkin uuvuttaa! No, pikkuhiljaa takaisin entiseen eli säännöllisempään syömiseen ja oikeeseen ravintoon herkkujen sijasta.

  May 2, 2013 at 2:04 pm Reply
  • Elina

   😀 Onko oikeesti kääk? Mä olen jotenkin ihan sokea sille, mikä on ns. normaalia ja mikä ei. Ruoka on tärkeä asia, varsinkin kun treenaa. Kannattaa kyllä tsempata, olo palkitsee!

   May 2, 2013 at 9:11 pm Reply
   • Leena2

    On se kääk, en tiiä tutuista ketään kuka söis noin säännöllisesti ja monipuolisesti. Itsellä on se “huono” puoli, että en liho eikä vatsa reagoi niinkuin sulla, vaikka söis mitä sattuu. Helposti siis karkaa käsistä. Mutta kun ongelma on huomattu ja tiedostettu, sen voi korjata 😉

    May 3, 2013 at 12:36 pm Reply
 • Sanna

  Superherkullisen näköisiä ruokakuvia! Enkä myöskään todellakaan puhuisi sortumisesta, jos joskus syö 80% suklaata. 😀 Nimim. Fazerin maitosuklaalevy tällä hetkellä edessä… 😉

  May 2, 2013 at 7:37 pm Reply
  • Elina

   Joo, ei tuo 80% suklaa mitään kunnon herkkua ole, eikä sitä pysty edes syömään kahta palaa enempää kerrallaan. 🙂

   May 2, 2013 at 9:12 pm Reply
 • Tricky

  Mä syön suunnilleen samalla tavalla, pyrin ainakin. Myös mulla on jatkuvia vatsakipuja ja aivan kamalaa turvotusta ja vatsa toimii huonosti. Olen edelleen kohtuu pihalla, mikä vatsavaivoja aiheuttaa. Omasta mielestäni ainakin vehnä, sokeri, mahdollisesti myös ruis. Nyt olen miettinyt, pitäisikö olla hetki kokonaan viljattomalla ja sitten testata hissukseen. Hiilareita en hirveästi pelkää ja syön paljon hedelmiä, joista niitä saa. Kasviksista saatava kuitu on selvästi parempaa mun vatsalle, luin esim täysjyvästä saatava. Inhottavia asioita nää vatsavaivat :/

  May 2, 2013 at 7:40 pm Reply
  • Elina

   Vatsakivut ovat aivan hirveitä. Laittaisin ne samaan kategoriaan päänsäryn kanssa. Lamauttavaa ja pahimmillaan rajoittaa sosiaalisia tilanteita.

   Silloin kun vatsa on todella hankalana kaikki melkein ärsyttää vatsaa vielä lisää. Pitkän hyvän jakson jälkeen voi syödä melkein mitä vaan ja saa vain lieviä oireita. Mulla pahimmat kiusaajat on: sipuli, kaalit, tuoreet leivät, omena, karkit, suklaat, lisäainesössöt, limukat… Monilla kipua aiheuttaa myös paprika, kurkku… Gluteeniton ruokavalio auttaa toisilla. Ei se auta muu kuin kokeilla ja selvittää, mikä itselle sopii ja mikä ei.

   May 2, 2013 at 9:24 pm Reply
 • vakkari-lukija

  Teillä on kyl ateriarytmi kohdallaan ja muutenkin terveelliset sapuskat! 🙂 Kiitti kivoista ateria vinkeistä! 🙂

  May 2, 2013 at 7:44 pm Reply
  • Elina

   Kiva että tästä oli iloa! 🙂

   May 2, 2013 at 9:13 pm Reply
 • minä

  Mitä mysliä käytät vai teetkö itse? 🙂

  Huikeat ruokailutottumukset!!! 😀 Miten tää sun “herkkulakko”, siis että joissain juhlissa tms. syötkö herkkuja ja kärsit sitten vai?

  May 2, 2013 at 9:03 pm Reply
  • Elina

   Mä syön Lidlin mustan pussin mysliä. Se on mun herkku kans. 🙂

   Mä oon tehnyt muutosta ruokailutottumuksiin nyt viisi vuotta. Silloin tiedostin proteiinin merkityksen. Vähitellen tiedon lisääntyessä olen tehnyt muutosta kohti tätä missä nyt ollaan. En ole pahemmin nipottanut tai varsinkaan kärsinyt ruokavalion takia. Tässä ajassa mulle on tullut pysyvästi melkein kymmenen lisäkiloa. Olo ja ulkomuoto on nyt terveempi.

   En syö herkkuja juhlissakaan, pääsääntöisesti, joskus saatan tehdä poikkeuksen. Yleensä tarjolla on jotain herkkua, jota mä syön, kuten juustoja, hedelmiä, salaatteja… Nyt vappuna vähän kidutti katsoa herkullisia itsetehtyjä munkkeja, joita olisin syönyt, jos tätä vetoa miehen kanssa ei olisi ollut.

   May 2, 2013 at 9:17 pm Reply
 • Hanna

  Heippa. Juuri itselläkin pisti silmään tuo hiilareiden välttely. Itsekin olen myös kolmen lapsen äiti mutta en todellakaan noin hyvässä kunnossa kuin sinä! Urheilen paljon 5-6h viikossa mutta lenkkeilyä pääasiassa, pyörälenkkejä myös kesäisin. Kuntosaliin en ole innostunut ollenkaan. Mutta palatakseni ruoka-asiaan, huomasin sen itsekin että jos vetää pitkiä lenkkejä niin ilman hiilareita ei jaksa. Peruna ja pasta antaa kunnon potkun liikunnalle. Joka päivä meillä niitä syödäänkin ja onneksi itsellä ei ole vatsakipuja niistä johtuen. Meillä on muuten kanssa aika sama ateriarytmi ja sen itsekin huomaa että hyvä syödä säännöllisesti. Alkoholia ei mekään käytetä kuin ehkä 1-2 krt vuodessa jos sillonkaan, se vasta turvottaa ja pöhötyttää 🙂

  May 3, 2013 at 8:42 am Reply
  • Elina

   Tavallaan mun kohdalla hiilareiden välttelystä ei voi edes puhua, koska syön kasviksia ja hedelmiä ihan surutta. Ennen lenkkiä hiilareita tosiaan täytyy syödä, muuten lenkistä ei tule mitään.

   Kiitos kommentista ja mukavia treenejä! 🙂

   May 4, 2013 at 9:48 am Reply
 • Henna

  Te huono mahaset ootteko kokeillu Molkosan herajuomaa? otetaan lusikallinen veteen sekotettuna. mun mahan ainaki rauhotti enkä pärjäis enää ilman.

  May 4, 2013 at 7:59 am Reply
  • Elina

   Mä oon käyttänyt satunnaisesti Molkosania, mutta muistan ottaa sitä lähinnä silloin, kun maha on kipeä. Ennaltaehkäisevästi sitä vois kans käyttää.

   May 4, 2013 at 9:45 am Reply
   • Henna

    Mun on pakko käyttää säännöllisesti muuten en voi tän mahan kans olla.

    May 5, 2013 at 11:28 am Reply
    • Elina

     Pitäisköhän mun kans opetella. Vois olla helpompi elämä. 🙂

     May 5, 2013 at 2:09 pm Reply
 • Sone

  Tulipa mieleen, että oletko kokeillut gluteenittomia tuotteita? Joillakin kuulemma kestää syödä niitä 🙂

  May 5, 2013 at 3:56 pm Reply
  • Elina

   En ole kokeillut, mutta mielessä on kyllä käynyt tämäkin vaihtoehto.

   May 6, 2013 at 8:40 am Reply

Leave a Comment