Valmistautuminen ensimmäiselle talvivaellukselle

Olemme lähdössä pääsiäisen aikoihin kymmenen päivän kevättalvivaellukselle Urho Kekkosen kansallispuistoon. Tämä vaellus tulee olemaan meidän ensimmäinen talvivaelluksemme. Etelä-Suomessa on tuohon aikaan jo selviä kesän merkkejä, mutta Lapissa on vielä hanget ja kevyttä pakkasta. Valitsimme jokakeväisen etelänloman sijaan vaellusreissun.

Reissu tulee katkaisemaan ihanasti raskaan opiskelukevään. Jos pysyn tavoitteessani, olen reissuun lähtiessä suorittanut työharjoittelua vaille kaikki opinnot. Viimeksi kymmenen päivän syysvaellus oli uskomattoman rentouttava ja eheyttävä kokemus. Kymmenen päivän irtiotto kaikesta, etenkin informaatiotulvasta, tekee väistämättä hyvää. Uskon, että tästä reissusta tulee yhtä ihana. Vaelluksen jälkeen on hyvä aloittaa työharjoittelu levänneenä ja motivoituneena.

Olen Jack Wolfskin ja Lowa ambassador.
Kevytuntuvatakki, pipo, reppu: Jack Wolfskin*
Kengät: Lowa Innox Mid GTX Women’s *
*varusteet saatu

Talvivaellus jännittää

Jännitän vaellukselle lähtöä, vaikka kyseessä on kaikista helpoin ajankohta aloittaa talvivaellus. Keväällä on sopiva aika opetella talvivaellustaitoja, kun olosuhteet ovat paljon helpommat. Keväällä on valoisaa ja pakkasasteet pysyvät ihan muutamassa asteessa. Öisinkin pakkanen pysyy inhimillisissä lukemissa (noin -10 °C).

Talvivaelluksessa pelkään eniten sitä, että palelen koko reissun. En inhoa mitään niin paljon kuin sitä, että palelen. Palelen herkästi, mutta hikoilen myös herkästi silloin kun liikun. Pakkasessa vaeltaessa täytyy osata pukea juuri sopivasti, ettei tule liian hiki ja tauko- ja leirivaatteiden täytyy olla tarpeeksi lämpimät. Hikisissä vaatteissa alkaa herkästi palella.

Minua mietityttää myös se, miten teltta saadaan pysymään kovassa lumessa? Rami on tietysti selvittänyt kaiken tarvittavan ja on perehtynyt asiaan jo hyvissä ajoin, onneksi. Hän pitää minut hyvin tilanteen tasalla valmisteluista. Jos valmistelut olisivat minun vastuulla, niin eihän siitä mitään tulisi. Mun kaikki aika menee opiskelemiseen, podcastin tekemiseen ja blogi- ja sometöihin.

Lisäykset syysvaelluksen pakkauslistaan:

 • sukset/lumikengät & sauvat
 • ahkio (me ei oteta)
 • lämpimät leirivaatteet
  • toppahousut
  • toppahame
  • paksu toppatakki (kevättalvella ei ole pakollinen)
 • lämpimät hanskat esim. nahkakintaat, joiden alle mahtuu sormikkaat
 • lämmin pipo
 • kypärähattu/tuubihuivi
 • talvimakuupussi
 • talvikaasut keittimiin
 • termospullo
 • retkikirves?
 • lapio?

Unohdinko jotakin?

Kerro kaikki parhaat vinkit talvivaellukselle?

Kuvat: Atte Sakari

10 thoughts on “Valmistautuminen ensimmäiselle talvivaellukselle”

 1. Kädenlämmittimet kannattaa ottaa mukaan. Jos oikein kylmä tulee, niin mukava laittaa sellainen makuupussiin lämmittämään. Tai sit illalla keittää vettä pulloon ja se sit makuupussiin.

   1. Eräliikkeissä on ainakin. Kertaköyttöisiä löytyy varmaan ihan tavaratalojen eräpuolelt,a mutta kovin ekologisia ne ei ole. Savotalla on sellaisia joita voi käyttää uudestaan, mutta ne vaatii sitten kuumaa vettä. Mutta jos viittii retkikeittimellä keittää vettä (tai sulattaa lunta) pulloon niin samalla sit nekin lämmittää.

 2. Lapio ehdottomasti mukaan. Lisäksi perus monitoimityökalu (esim. Gerber).
  Seuraavat varavarusteet helpottavat tai voivat olla avuksi:
  Ilmastointiteippiä rulla tai puolikas.
  Jekkulankaa metri pari.
  Varalamppu.
  Kynttilä.

 3. Olin juuri talvivaelluksella kahdeksan päivää käsivarren erämaassa ja ehdottomasti suosittelen mukaan ottamaan lapion, siitä on hyötyä yllättävissäkin tilanteissa, mutta erityisesti telttahommissa. Etenkin keväällä lumi kastelee, mutta varusteiden kuivaksi saaminen ei ole itsestäänselvää, joten itsellä ainakin on aina mukana kahdet vara kinttaat, että on aina laittaa kuivat käsineet käsiin, sillä kuten sanoit, kylmyys on inhottavinta. Talvella maa hohkaa kylmää ja lumi kastelee helposti teltan pohjakankaan, joten suosittelen lisäeristystä maan ja telttapohjan väliin, jotta telttapohja ja makuualustat pysyvät kuivina. Siinä muutama tärppi, jotka itselle äkkiseltään tuli mieleen 🙂

 4. Ite kanssa palelen helposti ja ottaisin paksuimman untsikan kevättalven reissullekin 🙂 Varsinkin kun teltassa yöpyy ni ainaki tarkenee paikallaan olemaan. Mulla oli mun hiihtovaelluksella puolikkaita aurausviittoja telttakeppeinä. Ne oli viistosti sahattu toisesta päästä ni on kätevä saada teltta tukevasti pystyyn. Tosin mulla oli ahkio niin siihen pystyi tollasen lisäpainon ottamaan 🙂 Ja mulla kanssa on ollu talven vaelluksilla mukana noita lämmittimiä. Varsinki tammikuussa varpaiden lämmittimet tuli tarpeeseen monoissa.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *