Pala Karjalaa

*Mainos: Reissu oli pressimatka, jonka tarjosi Pohjois-Karjalan Osuuskauppa

Parasta matkustamisessa on uuden oppiminen ja oman maailmankuvan arvartaminen. Viikko sitten olin pressimatkalla Pohjois-Karjalassa. Ensin vierailimme Suomen kansallismaiseman äärellä ja seuraavana päivänä matkustimme Nurmekseen aivan toisenlaiseen maailmaan. Nurmeksessa sain kokea palan Karjalaa.

Auringonnousu Kolilla ennen Nurmekseen lähtöä.

Nurmekseen on rakennutettu karjalaiskylä, jonka keskiössä on Suojärven Karjalassa ollut Bomban talo. Karjalassa Suojärvellä oli Bombiinien suvun melkoisen juhlavan kokoinen talo, jossa asusti koko suurperhe eläimineen. Talossa asui kertoman mukaan 25 henkeä. Isännän kuoltua talo purettiin ja hirret pistettiin viiteen kasaan, joista jokainen perheen poika sai arvalla oman hirsipinon oman kodin rakentamista varten.

Bomban talon replica, hiukan suurempi kuin alkuperäinen.

Suojärven karjalaiset joutuivat jättämään kotinsa silloin kun Suomi luovutti Karjalan Neuvostoliitolle ja Suojärven Pitäjäseura halusi rakennuttaa perinteisen karjalaiskylän Nurmekseen jakaakseen palan Suomen historiaa.

Onneksi rakennuttivat, sillä minä en esimerkiksi tiennyt, että karjalaisilla on oma kieli, perinnevaatteet ja rakennustyylikin oli aivan erilainen kuin suomalaisissa kylissä.

Bomballa oli aivan omanlaisensa tunnelma niiden vanhojen rakennusten, hiljentymisen polun ja sen päässä olevan tsasounan (ortodoksinen kirkko) sekä oppaamme ihanan Seijan vuoksi. Pielisen järven ympäristö on kyllä jo ihan itsessään kaunis, mutta vielä kauniimman ja mystisemmän siitä teki tuo tuulahdus minulle tuntemattomasta menneestä.

Kontrastin tähän kaikkeen toi Bomban uudistettu kylpylähotelli. Kylpylässä viihdyimme pari tuntia tutustuttuamme ensin karjalaiskylään ja joogattuamme karjalaistalon vintillä.

Upea Kylli Kukk veti meille joogan, joka laittoi ylittämään itseni. Kylli on harvinaisen inspiroiva ja valovoimainen persoona. Jooga itsessään oli aika lempeän rentouttava. Kylli puheli meille kaikenlaista, joka laittoi omat ajatukset raksuttamaan moneen suuntaan.

Kylli Kukk

Joogan lopuksi Kylli houkutteli meidät liikkumaan musiikin tahdissa – siis tanssimaan! Meinasin jäykistyä kauhusta. Onneksi Uumen-tapahtumien (jotka järjestävät joogatapahtumia ja retriittejä Pohjois-Karjalassa) Johanna oli varoittanut tästä edellisenä päivänä, joten osasin edes jotenkin varautua. Silti se tuntui kiusalliselta. Minä en tanssi, paitsi kovassa kännissä tai yksin kotona.

Päätin, että hemmetti nyt mä heittäydyn. Anna mennä vaan, nyt tanssitaan. Ja mä tanssin. Uskomatonta oli se, että se tuntui vapauttavalta, rohkealta ja jopa ihanalta. Itsensä ylittäminen tuntuu joka kerta hyvältä.

Joogan jälkeen pääsimme Break Sokos Hotel Bomban uudistettuun kylpylään. Tämä kylpylä oli erityisen hieno ja viihtyisä. Parasta oli esteetön näköala Pieliselle. Istuimme ulkoterassilla auringon helliessä ja siemailimme kuplivaa. Pulahdimme Pieliseen ja nautimme välillä ulkoporealtaan poreista. Tällä kertaa kylpylä oli hiljainen ja saimme nauttia kaikista erilaisista saunoista ja jääkuution näköisestä kylmäaltaasta aivan kaikessa rauhassa.

Illalla reissu huipentui illalliseen Bomban talolla. Illallista nauttiessa saimme nauttia Sibeliuksen musiikista ja sellisti Jussi Makkosen tarinoinnista. Jussi Makkonen ja Nazig Azezian soittivat harvinaisia sovituksia Sibeliuksen teoksista sellolle ja pianolle. Musiikki ja kokonaisuus teki seurueeseemme vaikutuksen.

Toinen illan huipennus oli hervoton mantrakaraoke hotellin terassilla, jonka Kylli yllättäen meille järjesti. Tulipahan sellainenkin koettua.

Pohjois-Karjalaan on päästävä uudestaan ja minua kiehtoo myös oikea Karjala, vaikka tuskin siellä on mitään alkuperäistä enää jäljellä. Jos menette Nurmekseen, niin pyytäkää oppaaksenne eläkkeellä olevaa Seijaa. Hänellä on niin paljon upeita tarinoita ja loputtomasti tietoa. Hän huokuu ympärilleen poikkeuksellista lämpöä.

Kiitos reissusta loistava matkaseura sekä Pohjois-Karjalan Osuuskauppa, Break Sokos Hotel Koli ja Bomba & Uumen-tapahtumat.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *