Edulliset kesälomavinkit lapsiperheille

Olen viime vuosina yrittänyt keksiä lapsilleni mielekästä tekemistä, jotka eivät maksaisi ihan hirveästi. Eron jälkeen piti opetella tulemaan toimeen vain omilla tuloilla ja siinä menikin hetki ennen kuin tasapaino löytyi. Ensin kipuilin pitkään, miten voin koskaan tarjota lapsilleni mitään kivaa, koska kaikki maksaa niin hirveästi. Piipahdus leffaan imaisee lompakosta kepeästi melkein sen 100 euroa, eli yli puolet viikon ruokabudjetista. Huvipuistoreissut voi suosiolla unohtaa.

Halpaa ja ilmaistakin tekemistä löytyy paljon. Nämä tällaiset aktiviteetit ovat yleensä sellaisia, jotka vaativat myös vanhemmilta hiukan enemmän läsnäoloa ja panostamista ja siksi koen nämä jutut entistäkin arvokkaampina. Leffassa ei tule juteltua keskenään tai huvipuistossa nautittua varsinaisesti toisten seurasta, vaikka kivaa molemmissa varmasti on.

Metsäretket

Metsäretki alkaa jo suunnittelusta. Ottakaa suunnitteluun ja eväiden valmisteluun lapset mukaan. Varatkaa retkeen riittävästi aikaa ja eväitä. Keittäkää vaikka nokipannukahvit ja paistakaa nuotiolla vaahtokarkkeja ja makkaraa.

Kirjasto & lukeminen

Miettikää valmiiksi minkälaisia kirjoja haluatte lainata ja tehkää yhdessä retki kirjastoon. Lukekaa kirjoja toisille ääneen ja vaihtakaa lukukokemuksia. Kivaa tekemistä vaikkapa sadepäivänä.

Lettukestit

Muistan omasta lapsuudesta ihanana kesämuistona sadepäivän lettukestit. Lettuja paistettiin ämpärin kokoinen taikinakulho ja vaihdettiin välillä paistovuoroa. Yksi kattaa pöydän, toinen paistaa, kolmas siivoaa jälkiä, neljäs vastaa musiikista. Jos tuli oikein kova sadekuuro, niin silloin täytyi sännätä ulos tanssimaan sadetanssia.

Pyöräretki

Pyörällä pääsee tekemään paljon pidemmän retken kuin kävellen. Pyöräretken voi suunnata vaikka johonkin oman kotiseudun matkailukohteeseen. Ottakaa yhdessä valokuvia ja pysähtykää välillä lepäämään ja ihailemaan maisemia. Älkääkä unohtako eväitä ja termarikahvia!

Lautapelit & korttipelit

Suomen kesä on niin arvaamaton, että näitä sadepäivän tekemisiä on hyvä miettiä useampia. Korttipelejä ja lautapelejä on niin paljon hyviä. Kortit voi kätevästi ottaa mukaan myös metsäretkelle.

Pihapelit

Koulun pihat ja nurmialueet on juuri näitä juttuja varten. Napatkaa pallo kainaloon ja lähtekää koko porukalla ulos potkimaan tai heittelemään vaikka frisbeetä. Unohtakaa kilpailuhenkisyys. Mitään ei pidä osata, pääasia on että yrittää ja on hauskaa!

Uiminen

Jokainen lapsi rakastaa uimista. Uintireissuun voi yhdistellä pyöräilyä ja tehdä retken jonnekin kivalle rannalle tai maauimalaan. Maauimaloiden sisäänpääsymaksut ovat varsin kohtuullisia.

Turistina kotikaupungissa

Leikkikää päivä turistia omassa kotikaupungissa ja yrittäkää katsella kotiseutua turistin silmin. Ottakaa muistoksi valokuvia ja piipahtakaa vaikka museossa ja jätskillä.

Pääkaupunkiseudulla asuville suosittelen kerran kesässä visiittiä Suomenlinnaan. 🙂

6 thoughts on “Edulliset kesälomavinkit lapsiperheille”

 1. Nämä olivat tosi hyviä tekemisvinkkejä vaikka pariskunnallekin! 🙂

  Ilmaisesta tekemisestä tuli mieleen myös museoiden ilmaispäivät (monet museot saattavat tarjota ilmaisia sisäänpäsyjä tiettyinä päivinä), joten kannattaa tutustua niihin! Myös kirkkoja pääsee ihailemaan ihan ilmaiseksi 🙂

  Niin, ja kotieläintilat, ne on kivoja kohteita etenkin lasten kanssa.

  1. Kiva kuulla, että vinkit olivat sun mielestä hyviä. 🙂

   Totta tuokin, että yhdessäolo ja järkevä tekeminen on yhtälailla aikuisille tärkeää.

 2. Veljekset keskisen kaupan pihalla, tuurissa on joka kesä lapsille ilmainen tivoli (huvipuisto). Samasta pihapiiristä löytyy myös leirintäalue ja tietenkin keskisen vesan valtava kauppa. Huvipuisto reissun siis voi myös tehdä puoli-ilmaiseksi jos pohjanmaalla sattuu liikkumaan.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *