5 kiloa keveämpi rinkka – Näin sen tein

Mainitsin ensimmäisessä vaelluspäiväkirjajulkaisussa, että sain tälle reissulle rinkan painoa kevennettyä 5 kiloa edellisten reissujen rinkan painoon verrattuna. Tästä tuli paljon kysymyksiä, joten nyt kerron miten sen tein.

Olen kärsinyt koko tämän vuoden pahenevista selkäkivuista, joiden vuoksi halusin keventää rinkkaa. Halusin ottaa vaellukselle mukaan pienemmän rinkan, jota on miellyttävämpi kantaa. Isoon rinkkaan tulee helposti pakattua tarpeettomia juttuja, koska tila ei lopu kesken. 85-litran rinkka ei ole koskaan ollut aivan täynnä. Nyt pakkasin kaikki reissuvarusteet 60-litran rinkkaan ja siinä joutui jo hieman miettimään, miten kaikki tarpeellinen mahtuu mukaan. Pelkästään ruokapussi oli tilavuudeltaan lähes 20 litraa.

En ole kevytretkeilijä, joten en anna mitään pro-tason vinkkejä, mutta yllätyin itsekin, miten monista pienistä valinnoista koostui yllättäen niin suuri painoero. Ensimmäistä kertaa myös punnitsin lähes kaikki varusteet ja samalla mietin löytyisikö kevyempää vaihtoehtoa – monelle löytyi.

Näiden valintojen avulla rinkka keveni

Listaan alle kaikki, mitkä muistan ja olen punninnut

  • Itse rinkka oli 100 grammaa edellistä kevyempi
  • Tuoretonnikalan sijasta otin kananjauhelihaa = 80 grammaa/annos, yhteensä 720 grammaa
  • Näkkileipä jäi pois = 275 grammaa
  • Varapuurot = 315 grammaa
  • Kevyempi riippumatto ja narut = 600 grammaa
  • Vaihdoin kevytuntuvatakin kevyempään = 300 grammaa
  • Pois jätetyt vaatteet: fleece-kauluri, fleece-paita, toinen kerrasto, villapipo, villasukat, vähemmän sukkia ja alushousuja = yhteensä noin 1 500 grammaa
  • Vaihdoin dödön kevyempään (aiemmin mukana oli pieni lasinen roll-on) = 100 grammaa
  • Jätin lautasen kokonaan pois ja vaihdoin mukin kevyempään = 150 grammaa
  • Kevyempi juomapullo = 50 grammaa
  • Kevyempi puukko = 170 grammaa

Kaikki nämä yhteensä: 4 280 grammaa

Yllä mainittujen asioiden lisäksi päätin nyt jättää majoitusvarusteiden pakkauspussit pois ja pakkasin kaikki yhteen kuivapussiin, josta sai puristettua kaiken ylimääräisen ilman pois. Kävin siis ihan kaikki varusteeni kriittisin silmin läpi. Aiemmilla reissuilla olen pakannut ruokapussiin ruuat valmistajien omissa pakkauksissaan, mutta nyt avasin kaikki pakkaukset ja pakkasin kunkin annoksen kevyeen minigrip-pussiin. Ruokapussista tuli tällä tavoin keveyden lisäksi pienempi.

Vaatepussissa minulla on ollut melkein kaikilla reissuilla sellaisia varusteita, joita en ole kuitenkaan tarvinnut. Sellaisia olivat esim. paksumpi fleece-kauluri, fleece-paita, toinen kerrasto, liian monet vaihtopikkuhousut ja -sukat, ylimääräinen villapipo ja työhanskat. Lisäksi vaihdoin pitkävartiset kirjoneulesukat keyvempiin vaellussukkiin.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *