to top

25. parasta podcastia

Tutustuin podcasteihin vasta noin vuosi sitten. En aluksi hoksannut, miksi ihmiset suosittelivat niiden kuuntelemista. Löysin ensin äänikirjat, jotka veivät minut ihan mukanaan. Kuuntelin äänikirjoja kaiken ylimääräisen ajan. Kuljin kaikkialla kuulokkeet päässä ihan omassa kirjakuplassani. Sitten mun oli pakko vieroittaa itseni niistä, koska se vei vaan liikaa aikaa.

Ääneen luettujen lauseiden maailma avautui mulle äänikirjojen myötä. Äänet on mun juttu, mutta en tykkää kuunnella ihan mitä tahansa. Podcastien ja äänikirjojen kanssa on sama juttu kuin musiikissa – se, mitä kuuntelen, sen täytyy olla laadukasta ja kuulostaa hyvältä.

Podcasteja tekee nykyään tosi moni, ja niitä on aivan mielettömän paljon ja kaikenlaisista aiheista. Nyt kun aloitimme oman podcastin tekemisen, halusin oppia aiheesta ja kuuntelin podcasteja vähän jokaisesta genrestä, että itselleni kirkastuisi se, mitä haluan tehdä ja mitä en (yhdessä Jennin kanssa).

Moni podcast perustuu henkilöbrändiin ja siihen, että se podcastia tekevä tyyppi on sellainen, jonka ajatuksia halutaan kuulla lisää. Podcastien kautta ihmisistä saattaa saada uuden ulottuvuuden. Hyvä esimerkki tästä on Nonsense-podcast, jota pitää kaksi Suomen suosituimpiin bloggaajiin lukeutuvaa naista: Alexa Dagmar ja Linda Juhola. Heidän blogit ja sometilit ovat todella harkittuja ja viimeisteltyjä, mutta podcast paljastaa heistä räävittömän ja ronskin puolen. Tämä kontrasti on hauska ja tervetullut ja heidän ohjelma keräsikin nopeasti paljon kuulijoita.

Minkälainen on hyvä podcast?

Tykkään kuunnella monenlaista sisältöä, mutta yksi suurimmista kriteereistä kuunneltavan jakson valinnassa on sisällön lisäksi jakson kesto. Skippaan usein pidemmät kuin puolen tunnin jaksot.

Olen podcastien kuluttajana samanlainen kuin kaiken muun median suhteen, eli kuuntelen sujuvasti silkkaa hömppää ja seuraavassa hetkessä tiukkaa asiaa. Tykkään erityisesti sellaisista podcasteista, joissa aihe on selvästi rajattu ja sitä käsitellään useammasta näkökulmasta. Harvoin jaksan kuunnella tajunnanvirtaa, ellei aihe kiinnosta mua tosi paljon tai ellen tiedä, että kyseisen ihmisen ajatukset on jotenkin poikkeuksellisen hyviä.

Podcastin valinta riippuu ihan fiiliksestä. Välillä on kiva uppoutua jonkun uuden kiehtovan asian pariin ja omaksua uutta tietoa, mutta toisessa hetkessä on kiva kuunnella kevyttä jutustelua ja nauraa mukana.

Parhaat podcastit

Kysyin Instagramissa teiltä, mitkä ovat teidän mielestänne parhaat suomenkieliset podcastit. Sain paljon vastauksia ja ajattelin nyt jakaa teidän suosikkinne sekä omat suosikkini. Merkitsen tähdellä omat lempparini. Ihan kaikkia listaamiani podcasteja en ole ehtinyt vielä itsekään kuuntelemaan lyhyttä pätkää enempää.

Seksuaalisuus & seksi

Puhu muru – seksuaaliterapeutti Marja Kihlström selvittää mitä miehet ajattelevat ja tuntevat seksin saralla. *

Työkalupakki – Bettina Gräsbeck keskustelee vaihtuvan vieraan kanssa seksistä suorasukaisesti ja asiallisesti. *

Himocast – Kaisa Merelä ja Jenni Janakka juttelevat seksistä huumorilla ja ujostelematta oman elämän kokemusten kautta.

Lifestyle & henkilöbrändipodcastit

Nonsense – kahden bloggaajan Alexa Dagmarin ja Linda Juholan podcast, joissa pääsee kuuntelemaan ystävysten jutustelua eri aiheista.

Yksillä – bloggaajat Sara Vanninen, Elisa Lepistö ja Marianna Mäkelä juttelevat erilaisista aiheista rennolla otteella.

No filter – kahden bloggaajan Arttu Mustosen ja Viena K.:n keskustelua eri teemoista syvällisesti ja ilman suodattimia.*

Ei saa peittää – kaksi Ruotsissa asuvaa suomalaista kertoo kommelluksistaan vieraalla maaperällä

Afterwork – Afterwork on kolmen naisen rentouttava “terapiahetki” hyvien ystävien seurassa, jossa parannetaan maailmaa

Perjantain parhaat – Noora ja Noora kertovat podcastissaan viikon parhaista löydöistä.

Jari Sarasvuo – Jari Sarasvuo puhuu pitkiä monologeja eri aiheista.

Huumori

Auta Antti – Antti Holman hulvaton podcast, jossa Antti vastailee kuulijoiden avunpyyntöihin eri asioihin (yleensä liittyy seksiin).*

Kaverin puolesta kyselen – Anna Rantanen ja Tiia Karhunen kyselee “kaverin” puolesta apuja kaikenlaisiin sattumuksiin ja kommelluksiin.

Raha, talous ja työelämä

Tabu – Taru Tammikallio käsittelee työelämään ilmiöitä toimittajan otteella.*

Ysistä viiteen –  Natalia Salmela ja Vivian Nick käsittelevät työelämään ja rahaan liittyviä asioita kiinnostavasti ja avoimen samaistuttavasti.*

Rahapodi – taloudesta, säästämisestä ja sijoittamisesta kertova podcast, jossa vastataan kuulijoiden toivomiin aiheisiin. Studiossa Martin Paasi ja Miikka Luukkonen

Melkein kaikki rahasta – toimittaja Julia Thurénin pitämä podcast rahasta, säästämisestä ja sijoittamisesta. Aiheisiin pureudutaan henkilökohtaisella tasolla ja ymmärrettävästi. *

Unelmaduunarit – Hanne Valtari ja Satu Rämö haastattelevat erilaisia unelmatyössään olevia ihmisiä.*

Rikosaiheiset podcastit

Huorapuutarha – podcastissa pureudutaan erilaisiin rikosmysteereihin

Jäljillä – rikospodcastissa tutustutaan erilaisiin rikosmysteereihin.

Perhe & arki

Rakkautta ja kaaosta – Monna ja Tuukka Pursiaisen podcast erilaista lapsiperhearkeen liittyvistä asioista huumorilla höystettynä.*

Mamma rimpuilee – Laura Satamo keskustelee vanhemmuuteen liittyvistä asioista Maiju Asikaisen ja Jukka Lariolan kanssa.*

Urheilu

Eevsku podcast – Evelina Tistelgrenin podcast, jossa hän jakaa fiksuja, syvällisiä ja aitoja ajatuksiaan urheilusta ja kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista.

Runner’s High – Podcastissa keskustellaan juoksemisesta, studiossa on kolme juoksuhullua Aki Nummela, Tuomo Salonen ja Tero Forsberg.

Henkilöhaastattelut & ihmisten tarinat

Tuija Pehkonen – Tuija haastattelee ohjelmassaan kiinnostavia ihmisiä ja saa usein vieraastaan paljastettua uusia puolia.

Kuulolla, Elina ja Jenni – viimeisenä minun ja Jennin podcast, jossa kuullaan erilaisten ihmisten muutostarinoita ja keskustellaan ilmiöistä muutostarinan ympäriltä.

* * *

Mikä podcast jäi puuttumaan listalta? Kerro kommenteissa sinun lempparisi ja lyhyt kuvaus podcastista. Haluan lisää laadukasta kuunneltavaa.

Kuvat: Nana Heikkilä

 • maikki

  Oona Tolppasen Urheilun äärellä podcastit, hyviä liikuntaan / urheiluun liittyviä aiheita joissa kaikissa mukana aiheeseen liittyviä vieraita, kuten Noora Räty.
  Myös Hatsolo teki ainakin viime talvena podcasteja, tosi hyviä aiheita hänelläkin

  March 17, 2019 at 5:59 pm Reply
 • Mika

  Futucastia voin suositella lämpimästi! Suomen mielenkiintoisimmat ihmiset vieraina ja aiheet vaihtelevat tulevaisuuden teknologiasta tasa-arvoon ja dark webin huumekaupasta hakkerointiin.

  August 8, 2020 at 7:52 pm Reply

Leave a Comment