Viikko kaasuautoilijana

*Mainos: Gasum & Joutsenmerkki

Minä en omista autoa, kuten hyvin tiedätte. Olen vannoutunut arkiliikunnan kannattaja ja puhun usein ekologisista valinnoista arjessa. Silti olen heikkona hienoihin ja sähäkästi kiihtyviin autoihin. Usein haaveilen auton omistamisesta ja siitä kuinka paljon se meidän arkeamme helpottaisi. Esimerkiksi sunnuntaisin vietän tyttärieni harrastusten vuoksi kaksi tuntia julkisissa kulkuvälineissä ja sen lisäksi yritän tappaa kolme tuntia aikaa toisella puolella Espoota heidän treenien aikana. Auto säästäisi tästäkin reissusta ainakin 1,5 tuntia ja toisi niihin kolmeen tuntiin enemmän liikkumavaraa. Silti perinteisen auton omistaminen ei vain kertakaikkiaan sovellu arvoihini millään, siksi en voisi hankkia sellaista.

Sain viikon verran ajella kaasuautolla ja maistella arkea auton kanssa. Olin kyllä kuullut, että on olemassa ekologisempia autoja: kaasuautoja ja sähköautoja, mutta mitään kokemusta mulla ei näistä ollut. Hassusti kuvittelin, että kaasuauto olisi jokin tärisevä vanha kottero, mutta mitä vielä! Sain käyttööni melkoisen mellevän Audi A4 g-tronin. Ajelin sillä aivan pätevänä pitkin kyliä luukuttaen poppivehkeistä hyvää musiikkia. Ensimmäisenä autoilupäivänä teki mieli ajella kaiken aikaa, ja ajelinkin. Kun muuta en keksinyt, niin lähdimme oikein porukalla automarkettiin ja ostettiin monta kassillista ruokaa. Tuntui kyllä juhlavalta ja helpolta.

Oli hauska havainnoida, minkälaista kohtelua ja katseita liikenteessä saa, kun ajaa hienolla autolla. Kohtelu on aivan toista kuin  90-luvun pötpöttävällä Corollalla ajellessa. Alan ymmärtää, miksi hieno auto on joillekin niin tärkeä osa omaa tyyliä.

Kaasuauto on ihan tavallisen näköinen auto, mutta siinä on vain bensatankin lisäksi kaasutankki. Kaasun tankkaaminen sujui helposti, jopa helpommin kuin bensan tankkaaminen, koska tankkausliitin lukittiin tankin suulle ja sen jälkeen sai vain odotella, että laitteeseen syttyy vihreä valo sen merkiksi, että tankkaaminen on valmis. Yksi tankkaus maksoi alle 10 euroa!

Seuraavana autoilupäivänä päätimme lähteä Nuuksioon retkelle. Samalla reissulla harjoittelimme biokaasun tankkaamista Gasumin tankkausasemalla. Kaasuauto on siis ihan tavallisen auton näköinen, mutta siinä on vain bensatankin lisäksi kaasutankki. Bensatankki on vähän kuin hätävara, jos biokaasu pääsee loppumaan eikä kaasutankkausasemaa ole lähellä. Kaasun tankkaaminen sujui helposti, jopa helpommin kuin bensan tankkaaminen, koska kaasuliitin lukittiin tankin suulle ja sen jälkeen sai vain odotella, että laitteeseen syttyy vihreä valo sen merkiksi, että tankkaaminen on valmis. Ei tarvinnut pidellä tankkauspistoolia. Tankkasimme viikon aikana vain kerran ja tämä maksoi alle kymmenen euroa! Yhdellä tankillisella ajaa kaupunkiajossa reilut 300 kilometriä, maantiellä huomattavasti pidempään, peräti 500 kilometriä. Gasumin kaasutankkausasemat löydät täältä.

Kolmantena autoilupäivänä päätimme jälleen hyödyntää käytössä olevaa kaasuautoa ja huristelimme pääkaupunkiseudun toisella laidalla asuvan siskoni luokse kylään. Näemme nykyään harmillisen harvoin, sillä julkisilla pelkkiin matkoihin menee ainakin kolme tuntia.

Arkipäivinä kaasuautoa tuli käytettyä paljon vähemmän, sillä mun koululla ei ole opiskelijoille varattu parkkipaikkoja ja parkkeeraamiseen saisi uppoamaan helposti enemmän rahaa kuin matkan tekemiseen julkisilla. Helsingin keskustaan ei kannata mennä autolla samasta syystä. Viimeisenä autoiluiltana kokeilin molempia edellä mainittuja. Menin koululle kaasuautolla ja  sieltä suoraan Helsinkiin yhteen tapahtumaan. Illaksi jäin vielä ystävien kanssa keskustaan syömään. Sain tuona päivänä parkkimaksuihin upotettua yli 10 euroa. Loppuillasta päätimme verestellä vanhoja muistoja kruisailemalla ja kuuntelemalla ihania ysärihittejä. Ihan kuin vanhoina hyvinä aikoina, mutta tällä kertaa vanha sivuluisussa kulkeva kottero oli vaihtunut hienoon ja nykyaikaiseen kaasuautoon, jonka ympäristöpäästöistä ei tarvinnut olla huolissaan ajaessa kotimaisella uusiutuvalla biokaasulla. Silloin ysärillä emme edes tienneet olla moisista asioista huolissaan.

Kaasuauton kulut pystyy paremmin ennustamaan, sillä Gasumilta saa 89 euron kuukausihintaan tankata biokaasua. Kaasuauton verotus on pienempi, koska kaasuauton hiilidioksidipäästöt ovat pienemmät.

Mikä ihmeen biokaasu? Onko se oikeasti ekologista?

Ennen auton käyttöönottoa sain Audin kouluttajalta todella tyhjentävän luennon biokaasuauton teknologiasta ja siitä, miten biokaasua tuotetaan Suomessa. Ennen tätä yhteistyötä luulin, että maakaasu ja biokaasu ovat sama asia. Tavallaan ne ovatkin, sillä ne ovat kemialliselta koostumukseltaan pitkälti samaa tavaraa, mutta valmistustapa on eri. Biokaasua tuotetaan muun muassa kotitalouksien, kauppojen ja teollisuuden biohajoavista jätteistä,  ja se on täysin kotimaista. Kannattaa siis kierrättää biojätteet! Maakaasu on puolestaan fossiilista polttoainetta, jota saadaan maakaasu- ja öljyesiintymistä sekä liuskekivestä, joita sijaitsee maankuoressa maalla ja merellä. Maakaasu tulee Suomeen Venäjältä.

Sain kuulla, että biokaasutankkia on käytännössä mahdotonta saada räjähtämään. Minulla moinen ei ollut käynyt mielessäkään, mutta tätä kuulemma kysytään usein autoliikkeissä. Kaasutankin saa myös asennettua vanhaan autoon, jonka jälkeen auto tulee vain rekisteröidä uudestaan.

Gasumin biokaasu on saanut Joutsenmerkin, jonka edellytyksenä on, että tuote valmistetaan 100 % uusiutuvista raaka-aineista tai uusiutuvien ja fossiilisten raaka-aineiden seoksista. Polttoaineiden ja uusiutuvien raaka-aineiden on täytettävä vaatimukset muun muassa jäljitettävyydestä ja kestävästä tuotannosta ja tietyt raaka-aineet ovat kiellettyjä. Raaka-ainevaatimuksilla vähennetään ympäristövaikutuksia, turvataan biodiversiteettiä ja säästetään maapallon resursseja.

Vaatimukset käsittävät muun muassa:

  • Uusiutuvien raaka-aineiden osuus on korkea
  • Polttoaineiden ja uusiutuvien raaka-aineiden on oltava kestävästi tuotettuja, tarkistetuista lähteistä  ja jäljitettävissä
  • Palmuöljyn, soijaöljyn ja sokeriruo’on käyttö on kielletty
  • Muuntogeenisistä kasveista peräisin olevat raaka-aineet ovat kielletty
  • Öljyhiekkaan, öljyliuskeeseen tai hiileen perustuvat fossiiliset komponentit ovat kielletty
  • Kasvihuonekaasupäästöt ovat alhaiset polttoaineen tuotannossa ja käytössä
  • Raaka-aineiden ja polttoaineiden tuotannon työoloissa on noudatettava YK:n yleissopimusta
  • Polttoaineet noudattavat vahvistettuja polttoainestandardeja

Lähde: Joutsenmerkki

Mikään polttoaine ei ole täysin ekologista tai autuaaksi tekevää, mutta biokaasu on kyllä tämänhetkisistä vaihtoehdoista ehdottomasti paras ja ekologisin. Päästöjä tästäkin autosta lähtee, mutta käsitin, että nämä päästöt eivät ole niin haitallisia ja samat päästöt syntyisivät biojätteestä joka tapauksessa. Gasumin mukaan biokaasun liikennekäytöllä vähennetään polttoaineen elinkaaren aikana syntyviä kasvihuonekaasupäästöjä jopa 85 prosenttia. Kaasuauto ei ole tavallista autoa kalliimpi. Kaasuauton kulut pystyy paremmin ennustamaan, sillä Gasumilta saa 89 euron kuukausihintaan tankata huolettomasti biokaasua. Myös auton verotus on pienempi kaasuautoilijoille, koska kaasuauton hiilidioksidipäästöt ovat pienemmät.

Täytyy myöntää, että autokuume tässä nousi, mutta odotellaan vielä rikastumista. Kaasuauto olisi ehdottomasti minun valinta, jos joskus päädyn hankkimaan auton. Valitsin auton tankkiin tietenkin kotimaisen ja uusiutuvan biokaasun!

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *